Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

enobarca
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la enobarca » 15 jun 2023, 15:49

MaroonBjelave je napisao/la:
15 jun 2023, 15:46
Arvid je napisao/la:
15 jun 2023, 15:18
Nevjerovatno kako se ljudi ne znaju ponašati na dženazama i sahranama.
Evo sad gledam, Halid Bešlić pozira još nabacio kez. K'o da je na nekom eventu jbt.
I ja to sad vidjeh, zauzeo pozu ko da je na crvenom tepihu, al realno sta ocekivati od njega, lik je debil koji je nedavno izjavio da ne zna skuhati kafu jer je kuhanje zenski posao.

MaroonBjelave
Kontakt:

Post Postao/la MaroonBjelave » 15 jun 2023, 15:52

RollMan je napisao/la:
15 jun 2023, 15:45
nerkolfc je napisao/la:
15 jun 2023, 15:34
[
@eno razumijem ako dođeš iz postovanja I ne smatras se muslimanom. Ali neko ko za sebe kaze da je musliman i ovako postupa je bar po meni apsurd.
To se kod nas u zavidovicima cesto desava , pogotovo ako je neka sahrana iz multi kulti braka , pola pola bude , nesto ljudi u dzamiji,a ostali Srbi i komunisti čekaju kod kapije ( da ne bude zabune poštujem Srbe)
Pa kod nas je sve naopako. Sunnet (teravija) nam je farz. Bajram namaz isto tako. A jacija i sabah, ma haj Bogati, pusti to.

StevieG8
Kontakt:

Post Postao/la StevieG8 » 15 jun 2023, 15:55

Na sahranama najbolje vidis ironiju i apsurd zivota, jedni tuguju jedni se smiju jedni placu i onda svi skupa pravac da se jede i pije.
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"

MaroonBjelave
Kontakt:

Post Postao/la MaroonBjelave » 15 jun 2023, 15:56

enobarca je napisao/la:
15 jun 2023, 15:49
Arvid je napisao/la:
15 jun 2023, 15:18
Nevjerovatno kako se ljudi ne znaju ponašati na dženazama i sahranama.
Evo sad gledam, Halid Bešlić pozira još nabacio kez. K'o da je na nekom eventu jbt.
I ja to sad vidjeh, zauzeo pozu ko da je na crvenom tepihu, al realno sta ocekivati od njega, lik je debil koji je nedavno izjavio da ne zna skuhati kafu jer je kuhanje zenski posao.
Ma pravi ljakan. I ne govorim to zbog njegovog rodnog lista, već zbog manira i izjava poput te što si naveo.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 15 jun 2023, 16:03

nerkolfc je napisao/la:
15 jun 2023, 15:34
Virtu4l je napisao/la:
15 jun 2023, 15:30
nerkolfc je napisao/la:
15 jun 2023, 15:23
Ja neki dan hodži pričam, fenomen kod nas, dođu na dženazu I ne klanjaju Ikindiju nego stoje vani I čekaju, nema smisla nikakvog.
Imaš ljude druge vjere koji čekaju vani.
Govorim opcenito za dženaze na kojima sam ja bio, gdje poznajem ogromnu vecinu I gdje se svi prikljuce da klanjaju dzenazu nakon Ikindije. Prioriteti poljuljani.

@eno razumijem ako dođeš iz postovanja I ne smatras se muslimanom. Ali neko ko za sebe kaze da je musliman i ovako postupa je bar po meni apsurd.
A dobro neki ljudi ne znaju, a i zavisno kako je organizavano, nekad se nosi tabut od dzamije do mjesta ukopa, pa dosta ljudi dodje iz tog razloga pred dzamiju.

ReX
Kontakt:

Post Postao/la ReX » 15 jun 2023, 16:03

Ebo majku svoju radikalsku.
@igrajlopte 🐦

forgempp
Kontakt:

Post Postao/la forgempp » 15 jun 2023, 16:12

15 jun 2023, 15:56
enobarca je napisao/la:
15 jun 2023, 15:49

Ma pravi ljakan. I ne govorim to zbog njegovog rodnog lista, već zbog manira i izjava poput te što si naveo.
Bgm ja sam cuo stosta lijepog o Halidu, da je dobrotvor, humanitarac veliki itd...
Rafa Nadal!

EDIN DŽEKO!!!

CAGarfia
Kontakt:

Post Postao/la CAGarfia » 15 jun 2023, 16:25

Ma vala svaka čast svakom ko pomaže, ali on i slični njemu to previše ističu nekako. I sad će ispasti bošnji Garfiji niko ne valja..

CAGarfia
Kontakt:

Post Postao/la CAGarfia » 15 jun 2023, 16:26

ReX je napisao/la:
15 jun 2023, 16:03

Još je tužnije što postoje ljudi koji ga podržavaju i po ovom forumu.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 15 jun 2023, 16:26

forgempp je napisao/la:
15 jun 2023, 16:12

Bgm ja sam cuo stosta lijepog o Halidu, da je dobrotvor, humanitarac veliki itd...
Isto.
Od lika koji mu je dovlačio stvari u onaj njegov restoran.
Kaže da je ljudima halalio bruku para za koje se ne zna.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 15 jun 2023, 16:29

ASD je napisao/la:
15 jun 2023, 14:53
AshburtonG je napisao/la:
15 jun 2023, 14:50
Pa jedan od najvecih faktora u borbi protiv ekonomske krize je domaca proizvodnja i domaca kreacija vrijednosti, a kako vi zamisljate da se dignu iste vrijednosti bez povecanog broja radnika u vremenu kad se tezi manjem fizickom radu? Dakle moras napravit ili porast produkcije postojecih radnika ili povecat broj radnika pri istoj produkciji. Prije su importovane jeftine radne snage koje su teglile 16h dnevno, dok sad i za importovanu snagu vrijede ista radnicka prava, kao i za domace. Njemacka moze primit i 10 miliona novih radnika, samo ne zele jos demografski pravit od sebe USA, iako je to neminovno i samo bezveze odgadjaju. Ovdje ne radi samo onaj ko nece, jer i ne mora ako ima papire. Imat ce dovoljno za elementarne potrebe.
Najveći problem u ideji je što djeca migranata neće da rade poslove njihovih očeva (što je naravno i logično) pa konstantno raste potreba za uvozom novih radnika.

Japanci i Koreanci to rješavaju na takav način što dovedu ljude da rade posao.
Kada završe posao, pošalju ih kući.
Slično su i Hrvati počeli s Nepalcima i Filipincima.

U Londonu Britanci čine 30 posto. Stopa kriminala sa udio migranata skočila u skoro ekvivalentnom procentu.
60-tih činili preko 97 posto.
Ne mozes ti nikog vratit kuci ako ispuni kriterije za ostanak. To o cemu ti pricas su sezonski radnici ili radnici na ugovor. Takvih je puna Njemacka i ne ubrajaju se uopce u statistike. Hiljade nasih ljudi radi u Njemackoj preko hrvatskih i slovenskih firmi. Medjutim, kad dobiju hrvatske ili slovenske papire, odmah se prebacuju i postaju punopravni clan njemackog radnog trzista, te ih cekaju sva prava.

ReX
Kontakt:

Post Postao/la ReX » 15 jun 2023, 16:32

CAGarfia je napisao/la:
15 jun 2023, 16:26
ReX je napisao/la:
15 jun 2023, 16:03

Još je tužnije što postoje ljudi koji ga podržavaju i po ovom forumu.
Ma pusti forum. Ima ovdje pojedinaca koji se prave face kao edgy su cool. Djeca.
@igrajlopte 🐦

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 15 jun 2023, 16:34

ASD je napisao/la:
15 jun 2023, 16:26
forgempp je napisao/la:
15 jun 2023, 16:12

Isto.
Od lika koji mu je dovlačio stvari u onaj njegov restoran.
Kaže da je ljudima halalio bruku para za koje se ne zna.
Znam lika koji je Dodiku lijepio pločice, kae ljudina 1/1
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 15 jun 2023, 16:35

15 jun 2023, 16:29
ASD je napisao/la:
15 jun 2023, 14:53
15 jun 2023, 14:50
Pa jedan od najvecih faktora u borbi protiv ekonomske krize je domaca proizvodnja i domaca kreacija vrijednosti, a kako vi zamisljate da se dignu iste vrijednosti bez povecanog broja radnika u vremenu kad se tezi manjem fizickom radu? Dakle moras napravit ili porast produkcije postojecih radnika ili povecat broj radnika pri istoj produkciji. Prije su importovane jeftine radne snage koje su teglile 16h dnevno, dok sad i za importovanu snagu vrijede ista radnicka prava, kao i za domace. Njemacka moze primit i 10 miliona novih radnika, samo ne zele jos demografski pravit od sebe USA, iako je to neminovno i samo bezveze odgadjaju. Ovdje ne radi samo onaj ko nece, jer i ne mora ako ima papire. Imat ce dovoljno za elementarne potrebe.
Najveći problem u ideji je što djeca migranata neće da rade poslove njihovih očeva (što je naravno i logično) pa konstantno raste potreba za uvozom novih radnika.

Japanci i Koreanci to rješavaju na takav način što dovedu ljude da rade posao.
Kada završe posao, pošalju ih kući.
Slično su i Hrvati počeli s Nepalcima i Filipincima.

U Londonu Britanci čine 30 posto. Stopa kriminala sa udio migranata skočila u skoro ekvivalentnom procentu.
60-tih činili preko 97 posto.
Ne mozes ti nikog vratit kuci ako ispuni kriterije za ostanak. To o cemu ti pricas su sezonski radnici ili radnici na ugovor. Takvih je puna Njemacka i ne ubrajaju se uopce u statistike. Hiljade nasih ljudi radi u Njemackoj preko hrvatskih i slovenskih firmi. Medjutim, kad dobiju hrvatske ili slovenske papire, odmah se prebacuju i postaju punopravni clan njemackog radnog trzista, te ih cekaju sva prava.
O tome ti i pričam. Njemacka je trebala vise sezonskih radnika. Ne davati radne dozvole sakom i kapom, kao sto to radi Japan.

Mada, opet ima tu i mentaliteta. Drug iz Japana mi kaže, da je za Japance normalno raditi na kasi u supermarketu, svi su japanci tu. Dok za Nijemce nije. Oni za takve poslove moraju uvoziti radnike. Ovo navodim kao jedan od primjera.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 15 jun 2023, 16:41

Pa kazem ti da Njemacka ne moze tu nista. Sezonski radnici vrlo brzo ostvare prava regularnog radnika. Osim toga, sezonski radnici ne placaju porez u Njemackoj, te veliku vecinu novca odnose kuci. Radnik koji je u Njemackoj, on 90% novca vrati u drzavnu kasu. Guranje sezonskih radnika nema apsolutno nikakvog ekonomskog smisla na duze staze.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 15 jun 2023, 16:44

15 jun 2023, 16:41
Pa kazem ti da Njemacka ne moze tu nista. Sezonski radnici vrlo brzo ostvare prava regularnog radnika. Osim toga, sezonski radnici ne placaju porez u Njemackoj, te veliku vecinu novca odnose kuci. Radnik koji je u Njemackoj, on 90% novca vrati u drzavnu kasu. Guranje sezonskih radnika nema apsolutno nikakvog ekonomskog smisla na duze staze.
Naravno da nema. Ali ni demografska transformacija Njemačka nema smisla na duže staze.

Zakoni su takvi da se u EU dijele dozvole šakom i kapom.
Mada doduše, dijeliti radne dozvole je manji dio problema. Kod njih je veći problem što neradnike primaju.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 15 jun 2023, 16:57

Pa to sam ti i rekao. Demografija je nesto sto se vise nece moc kontrolirat. Cijela Evropa ce biti poput USA za najkasnije 50 godina. Onaj ko to prije shvati ce na pocetku imat trzavice, ali ce betonirat bolju podlogu za ubuduce. Neminovnost je da razvijene ekonomije u Evropi vise nemaju jednolicnu demografiju, jer imaju mnogo vece zahtjeve na ekonomskom polju od ljudskih resursa. Nesto ne vjerujem da ce se Svabe odjednom pocet razmnozavat i tako zadovoljit trziste.
Slazem se u dijelu oko neradnika. Mislim da prave ogromne komplikacije skolovanim ljudima, te postavljaju nerealne uvjete za prvi ugovor. Evo za moju bransu moras imat 60k za plavu kartu. Najveci udar na ekonomiju im je pucanje samom sebi u nogu ovim regulacijama za motore sa unutrasnjim sagorijevanjem. To je kao da mi zabranimo prodaju mljevenog mesa.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 15 jun 2023, 17:04

15 jun 2023, 16:57
Pa to sam ti i rekao. Demografija je nesto sto se vise nece moc kontrolirat. Cijela Evropa ce biti poput USA za najkasnije 50 godina. Onaj ko to prije shvati ce na pocetku imat trzavice, ali ce betonirat bolju podlogu za ubuduce. Neminovnost je da razvijene ekonomije u Evropi vise nemaju jednolicnu demografiju, jer imaju mnogo vece zahtjeve na ekonomskom polju od ljudskih resursa. Nesto ne vjerujem da ce se Svabe odjednom pocet razmnozavat i tako zadovoljit trziste.
Slazem se u dijelu oko neradnika. Mislim da prave ogromne komplikacije skolovanim ljudima, te postavljaju nerealne uvjete za prvi ugovor. Evo za moju bransu moras imat 60k za plavu kartu. Najveci udar na ekonomiju im je pucanje samom sebi u nogu ovim regulacijama za motore sa unutrasnjim sagorijevanjem. To je kao da mi zabranimo prodaju mljevenog mesa.
Koja je tvoja branša?

MaroonBjelave
Kontakt:

Post Postao/la MaroonBjelave » 15 jun 2023, 17:28

CAGarfia je napisao/la:
15 jun 2023, 16:25
Ma vala svaka čast svakom ko pomaže, ali on i slični njemu to previše ističu nekako. I sad će ispasti bošnji Garfiji niko ne valja..
Ali je istakao također da njegovoj Sejdi nikad nije zamirisala kafa kad je on napravi. Eto pomaže svima, a Sejdu ko šljivi.

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 15 jun 2023, 18:01

I found freedom. Losing all hope was freedom.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Amazon [Bot], bavariapivo, napoleon72 i 14 gostiju.