kinder_jaje je napisao/la: ↑06 jun 2023, 22:54
Ja mogu razumjeti price kako je sada ovako jer se vracaju dugovi ali po meni ali i vecini mojih prijatelja sa kojim pricam o Celiku ovako organizovan klub je u rangu ove lige u kojoj jesmo.
E sada da li Celik kao veliko ime Jugoslevenskog fudbala smije pasti ovako nisko i biti sto se organizacije tice rang amatera za mene je sramota.
Mozda je za mene i gore sto ne vidim nikakav napredak i po meni je ovo samo zivotarenje.
Znam da se vecina nece sloziti sa mojim vidjenjem stanja ali to je samo moje misljenje i volio bih da me neko uvjeri u drugacije stanje.
1. Znaci da razumijes da se zbog dugova organizacija kluba svela sto se tice ljudstva na minimum. Automatski manji trosak u vidu bilo kakvih placanja, automatski ostaje vise da se vrate dugovi. E sad ovaj minimum ljudstva u organizaciji kluba cine nadljudske napore da klub funkcionise i napreduje.
2. Veliko ime jugoslovenskog nogometa da li smije pasti? Nije da smije nego je palo!!! A palo je zato sto se od 1996. nedomacinski odnosilo prema klubu od strane svih Uprava koje su u njemu radile,a palo bi jos i dublje odnosno Celik bi prestao da postoji da se ovi momci nisu pojavili u Celiku.
Evo ti jedan primjer sta je Celik bio...Naprimjer ti zivis na visokoj nozi 20 godine,radis ti i zaradjujes nesto ali trosis nemilice, malo kome polazes racune, oko tebe "jarani" grebu se do iznemoglosti, pozajmljujes pare na obraz i tako cijelo vrijeme. Ali dodje vrijeme da se podvuce refa, kad povjerioci traze svoje pare s kamatom, kad jarani odu i ne poznaju te vise. E sad ako hoces da prezivis, da te kamatari ne ubiju, ne zivis vise u penthouse-u u centru Zenice, nego si negdje pod kirijom u Nemili, ne vozis vise BMW-a nego si u Golfu III, ne jedes vise tartufe u CD-u nego uzmes par kifli u Parnoj. Jbg, srezes troskove do maksimuma, da bi u buducnosti imao neku priliku da se uspravis i uspijes.
Tako i Celik.
3. Ne vidis nikakav napredak. Samim tim da je klub iz "zlatnih dana" imao 18 godina blokiran racun i poslovao je na Bog te pita koji nacin, sto je otvaralo razne mogucnosti prevara i jos veceg zavaljivanja kluba, a u korist mesetara i hostaplera koji su sjedili u udobnim foteljama na Bilinom Polju. E nakon 18 godina, ovi ljudi koji su sada u klubu doveli su klub na korak da Celik ima odblokiran racun, da posluje legalno, sto opet otvara nove mogucnosti u vidu sponzora, projekata, marketinga....
Opstrukcije od Grada i GU, koje otvoreno traju od odlaska "investitora". Nepostivanje sporazuma, koje se moralo sudom traziti i na kraju i dobiti.
Dalje, kad si cuo da je Celik za nekog igraca naplatio "naknadu za treniranje" od proslih Uprava? Danasnja Uprava pokrenula je sudske procese protiv Zelje za Vrhovca, protiv Mladosti DK za Mahmica, naplatili su naknadu od jednog njemackoj kluba za igraca za kojeg nisi ni znao da je nosio Celikov dres.
Kad smo kod dresa, pa eto i taj fan shop je napredak u odnosu na "zlatno doba Premijer lige". Sad radostan mozes kupiti stvari sa Celikovim obiljezjima a da si siguran da upravo klub ima 100% dobit od toga, a ne neki pijacari, FIS-ovi, razni falsifikatori itd.
Klub je trenutno otvoreniji prema navijacima i clanovima nego sto je ikad prije bio. Transparentnost sto se tice broja otkucanih karti, samo je mali pokazatelj toga. Odrzavanje press konferencija za skoro svaku iole znacajniju vijest u vezi Celika, informisanje svojih navijaca i clanova kluba putem drustvenih mreza i Viber aplikacijom, pa cak i taj cesto neopravdano osporavan stream Celikovih utakmica, koji je navijacima priblizio Celikove utakmice a skoro sve i jedne livade na kojoj je Celik MORAO igrati. A MORAO JE ZBOG "ZLATNOG DOBA" KAD SE GLEDALO SAMO KO I KAKO STO VISE UKRASTI OD CELIKA, JER CELIK JE BIO BURE BEZ DNA.
Ja vjerujem da ti kao i velika vecina "pate" za utakmicama Premijer Lige, ali vjeruj da je ovdje mnogima draze gledati zenicku djecu kako natapaju znojem Celikov dres, kako izgaraju od zelje za svakom loptom, bilo da je u pitanju utakmica na Bilinom ili u Varesu, Maglaju, sutra u Konjicu, na jesen ako Bog da Banovicima, Tuzli, Bihacu...nego gledati preplacene igrace tipa Okic (nek se niko ne uvrijedi), Cubara, Pecelj, Miletic, Karamatic i ini drugi koji su prodefilovali kroz klub, neki odigrali 30 minuta na naplatili tuzbom preko 30.000 KM. Lijepo je vidjeti da ova djeca imaju potencijala za napredak u ovako zdravoj sredini, pa ako nekad i pogrijese ti ih nagradis aplauzom, jer znas da ce on sutra sjediti u skolskoj klupi i razmisljati o toj greski.
Naravno kako klub bude rastao na svim poljima, tako ce i neki manje kvalitetni kotacic u ovoj masini morati biti zamjenjeni kvalitetnijim i novijim...ali o tom potom.
Jbg, ja se bas nakuca, ali pravo da ti kazem pogodilo me tvoje misljenje, pogotovo sto ti (bar po nicku koliko sam upratio) nisi neki padobranac i mislio sam da si dovoljno upoznat u sva desavanja u i oko kluba.
Svako dobro, pa vidimo se nekad na stadionu, kad Celik bude imao protivnika po tvojoj mjeri. Zivio.