Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Shategabri
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la Shategabri » 30 maj 2023, 12:06

ASD je napisao/la:
30 maj 2023, 12:03
Juga jeste bila bolja, ekonomski jeste daleko bolje kotirala nego BiH danas. To je čisti fakt. Jedino ispravno poređenje je poređenje sa drugim državama u tom periodu.

Istina je, danas imamo računare, ali to je zbog vremena u kojem živimo, imaju ih skoro svugdje u Svijetu, a prije 50 godina nisu imali.
Pa dok su neke druge države imale progres, kao recimo Španija koja je bila daleko iza Jugoslavije, mi smo ovdje ratovali, pa poslije rata i do dan danas riješavamo političke nesuglasice i neuređeno smo društvo.
Naravno da kaskamo, al opet tu smo u Evropi i poređenje sa nekakvim afričkim državama gdje vlada zakon jačeg i gdje si siguran samo iza visokih i debelih zidova, dobro naoružan...baš i nema smisla.
Koševo Zapad

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 30 maj 2023, 12:07

kraljttbvb je napisao/la:
30 maj 2023, 12:05
Po ovoj tvojoj logici je 1980. bilo beton zivjeti, jer si vozio auto. Dobro je bilo jer ako poredis sa 1900. godinom, tad se jahalo na konju i vozili se u kočijama...
A isto se može reći da je i danas svaka zemlja sranje, jer svaki forecast predviđa da će za 20 godina biti bolje.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 30 maj 2023, 12:08

ASD je napisao/la:
Juga jeste bila bolja, ekonomski jeste daleko bolje kotirala nego BiH danas. To je čisti fakt. Jedino ispravno poređenje je poređenje sa drugim državama u tom periodu.

Istina je, danas imamo računare, ali to je zbog vremena u kojem živimo, imaju ih skoro svugdje u Svijetu, a prije 50 godina nisu imali.
To je to, sva poenta. Nigdje nisam napisao da je bila sranje, samo da nije bila uopste razvijena kako se obicno pise. Za nas jeste bolja bila, iako smo i tad bili medju zadnjim u Jugi po svemu, iza Srbije, Hrvatske, Slovenije daleko. Ali da su bili sila u poredjenju sa ostalim drzavama, logicno da nisu.

Imamo racunare, ali su ovdje poceli da se primjenjuju mnogo kasnije nego u ostatku Europi i Americi, to sve govori. U Americi je recimo internet bio zastupljen itekako, kad se ovdje nije znalo sta je to. Ali dobro, to je vec druga tema.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 30 maj 2023, 12:10

numanumaye22 je napisao/la:
30 maj 2023, 12:08
ASD je napisao/la:

To je to, sva poenta. Nigdje nisam napisao da je bila sranje, samo da nije bila uopste razvijena kako se obicno pise. Za nas jeste bolja bila, iako smo i tad bili medju zadnjim u Jugi po svemu, iza Srbije, Hrvatske, Slovenije daleko. Ali da su bili sila u poredjenju sa ostalim drzavama, logicno da nisu.

Imamo racunare, ali su ovdje poceli da se primjenjuju mnogo kasnije nego u ostatku Europi i Americi, to sve govori. U Americi je recimo internet bio zastupljen itekako, kad se ovdje nije znalo sta je to. Ali dobro, to je vec druga tema.
Mnoge se tehnologije primljenjuju u Americi danas, kakvih mi nemamo.
Istina je, kaskali smo i tada.
Danas kaskamo još više.

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 30 maj 2023, 12:14

Ja ne znam nikoga osim malog broja komunjara koji će reci da je prije bilo bolje.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 30 maj 2023, 12:15

kraljttbvb je napisao/la:
30 maj 2023, 12:05
Po ovoj tvojoj logici je 1980. bilo beton zivjeti, jer si vozio auto. Dobro je bilo jer ako poredis sa 1900. godinom, tad se jahalo na konju i vozili se u kočijama...
Vjeruj mi da 1970 i 1980ih si mogao nerijetko da vidis ta ista kocija i konje u manjim gradovima i dalje da se koriste, auta je logicno bio mnogo manji broj nego kasnije. Pa samo je dovoljno pogledati slike manjih gradova 1970e godine, pa pola livade bile, seoski putevi, makadam. A onda isto tako na YT odes i ukucas prosjecan europski grad u tom vremenu, ili americki, vidis ulice, zgrade, autoputeve pored. Sve bude jasno.

Nas je Austrougarska opismenila i izgradila nam full infrastrukturu, skole, inace bi se i dalje fijakeri vozali, pa imaju slike iz Sarajeva iz tog perioda, sve se moze naci.

slika

Voz u Americi 1959 godine, pa jebbi me ako ne izgleda bolje ovaj tad nego nas sad koji vozi do Ploca. :rol:

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 30 maj 2023, 12:21

jasmin10 je napisao/la:
30 maj 2023, 12:14
Ja ne znam nikoga osim malog broja komunjara koji će reci da je prije bilo bolje.
Zavisi u kojem dijelu BiH živiš.
Kod mene ovdje će 95 posto ljudi reći da je prije bilo bolje. Nevezano kojoj političkoj opciji da pripadaš.
Ja sam u 5 posto koji su protiv ili neutralni. Razlog zbog kojeg ja ne volim taj period je naravno jer ne volim uhljebizam. Privatnih firmi nije bilo. A ja sam neko ko nikada neće raditi u državnoj firmi.

harden
Kontakt:

Post Postao/la harden » 30 maj 2023, 12:42

Ima li gdje ovog aviona, kad ulazi u drzavu?
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 30 maj 2023, 12:43

ASD je napisao/la:
30 maj 2023, 12:21
jasmin10 je napisao/la:
Zavisi u kojem dijelu BiH živiš.
Kod mene ovdje će 95 posto ljudi reći da je prije bilo bolje. Nevezano kojoj političkoj opciji da pripadaš.
Ja sam u 5 posto koji su protiv ili neutralni. Razlog zbog kojeg ja ne volim taj period je naravno jer ne volim uhljebizam. Privatnih firmi nije bilo. A ja sam neko ko nikada neće raditi u državnoj firmi.
Onako kako su roditelji zivjeli 1970ih godina, to je doslo na naplatu sljedecih 20 godina, a i sada. Ili mozda mislite da na duze staze funkcionise sistem koji stanove daje za buzasta, za kojekakve certifikate, besplatno zdravstvo, skolstvo, izgradnja hiljade nebitnih zgradurina, stadiona i gradilista koje su podizali samo da bi zaposljavali ljude i ostale "blagodati"? To je nemoguce dobiti za dzabe. Pa ko to placa? Sve to kosta i mi to i danas placamo nazalost, tih 10 godina blagostanja koji su oni tad zivjeli. Samo Amerika je Jugoslaviji "posudila" 3.5 milijardi dolara tijekom 1950ih godina.

Ljudi de facto bankrotirali jer nisu mogli vracati dugove i ovdje ljudi pisu da je bila ekonomski uspjesna drzava. :bow:

Evo dva dobra videa o tome sto pisemo. :arrow:

To je to, sve objasnjeno.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 30 maj 2023, 12:47

numanumaye22 je napisao/la:
30 maj 2023, 10:44

Ovo najbolje opisuje zasto je propala ta drzava. Neradnici i uhljebi bili, to nam je i sad ostavstina drzave. Stranacko zaposljavanje i masivna korupcija, to nas je naucila ta bivsa drzava. Pa i sad isti ljudi na vlasti, tako 30 godina.

Onaj kaze nemoj nas poredit sa silama, pa evo poredio sam sa Grckom, Madjarskom, Bugarskom a te zemlje nikad nisu bile smatrane silom.

Ako ti je sreca bila provesti citav zivot odmah poslije skole u nekoj smrdljivoj fabrici proizvodnje, bez ikakve zelje za napretkom, voziti Stojadina i ljetovat u Zaostrogu, a ne po svijetu, e za takve ljude je Juga bila idealna zemlja.
Standard jedne familije iz SAD-a nije zazivio odmah nakon WW2, u ratom porusenoj Evropi. Tada je kod Amera bilo normalno da jedno domacinstvo ima ves masinu, radio, TV te auto. U Njemackoj se sredinom 50-ih pocinje proizvoditi roba siroke namjene, znaci proizvodi pristupacne cijene za sire mase.

I Juga je polako pocela pratiti trendove, ali ne u svim segmetima, a neke zemlje su radile jace rezove medjutim i dobijale vise kredita. Dok je recimo Svabija i prije rata imala mrezu autoputa, nakon kojeg je dio unisten, obnovljen i do 1970. izasli su na 4000 km, Juga je do 1980. izgradila 400 km.

Glupo je to poredjenje sa Japancima, a Toyota je 1985. npr. bila najprodavaniji strani brend u SAD-u. Ljudi su vec 80ih modernizovali pogone, sto je bilo iznad prosjeka datog doba.

U BiH si imao metalopreradjivacku industriju, autoindustriju, hemijsku, pa proizvodnju koze itd.

Treba sve posmatrati u kontekstu tog vremena, mogucnostima i krenuti iz vlasitog dvorista, pa vidjeti koliko je ulozeno rada, truda izmedju ostalog i za osposobljavanje nesposobnih kadrova. Procenat udjela nepismenog stanovnistva u BIH 1961. bio je 32,5 %, dok je npr. u Hrvatskoj iste godine 12 %. Samo je Kosovo bilo iza.

Dosta dobrog se moze napisati o periodu Juge, samo trebalo bi analizirati barem 5 knjiga koje su obavezna literatura na fakultetu istorije, a jedna od njih je npr. Vera Katz (istina do 1953.) itd.

Kada kacimo svakakve clanke, onda ces naletiti na one koje su mrzili i osporavali vecinu pozitivnog, kao i one koji su krili vecinu negativnog, cime bi skakali iz krajnosti u krajnost.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 30 maj 2023, 12:58

https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-zapad ... /230530079

Dakle u zapadnoj Hercegovini ne rade skole, slave dan drzavnosti Hrvatske. Sta covjek da misli i napise nakon ovoga? :roll:

Kad se vec tako dice, prosle godine kolega moj, zivio u toj zapadnoj Hercegovini, ujeo ga pas, nisu mu imali dati injekciju za tetanus, cekao i otisao u Zagreb kod prijatelja i primio. To je ujedno bila i kap koja je prelila casu, koji se nakon toga odmah iselio, uprkos dobroj plati jer je IT struka. Taj isti lik je radio projekte za Google preko naseg lika Haruna, koji odavno tamo radi, u Poljskoj, za Google.

Cist primjer kako gubimo strucne ljude i na nevjerovatno tuzne i smijesne nacine. Ali je bitna vijest da skole ne rade. Zalosno, da zalosnije ne moze biti.

SMR187
Kontakt:

Post Postao/la SMR187 » 30 maj 2023, 13:06

Jugoslavija je kao i svaka druga komunisticka zemlja bila pod jakim uticajem medijske propagande. Putem medija hrane narod izvjestajima kako smo medju najjacim u svijetu, kako je sve idealno, iako je realnost potpuno drugacija. A tada nisi smio te stvari ni dovoditi u pitanje, jer bi automatski bio oznacen kao "izdajnik" koji siri neistinu i strah medju stanovnistvom. A znamo kako su zavrsavali takvi.
Imas Rusiju kao zivi primjer toga
SM to the R.
🔴 Zvijezda Gradačac
🔴 Manchester United
🟢 SS.ba liga | Joint FC

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 30 maj 2023, 13:07

jasmin10 je napisao/la:
U Jugoslaviji ti ne bi morao ići trbuhom za kruhom kao što si ovdje morao i velike su šanse da bi imao priliku da se baviš onim čime si želio.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 30 maj 2023, 13:08

SMR187 je napisao/la:
30 maj 2023, 13:06
Jugoslavija je kao i svaka druga komunisticka zemlja bila pod jakim uticajem medijske propagande. Putem medija hrane narod izvjestajima kako smo medju najjacim u svijetu, kako je sve idealno, iako je realnost potpuno drugacija. A tada nisi smio te stvari ni dovoditi u pitanje, jer bi automatski bio oznacen kao "izdajnik" koji siri neistinu i strah medju stanovnistvom. A znamo kako su zavrsavali takvi.
Imas Rusiju kao zivi primjer toga
Nesto slicno kako je radio Milosevic, a sada i Vucic. Rastemo najbrze u Europi, Jugoslavenska skola. :salut:

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 30 maj 2023, 13:18

Marsal je napisao/la:
30 maj 2023, 13:07
jasmin10 je napisao/la:
U Jugoslaviji ti ne bi morao ići trbuhom za kruhom kao što si ovdje morao i velike su šanse da bi imao priliku da se baviš onim čime si želio.
Jer ljudi ni u Jugoslaviji nisu išli vani da rade ?
A zapravo svako treća kuća u BiH ima Njemačku penziju.

MaroonBjelave
Kontakt:

Post Postao/la MaroonBjelave » 30 maj 2023, 13:20

Marsal je napisao/la:
jasmin10 je napisao/la:
Jesi siguran moj Maršale? Pa kako nastade termin baustelac, gastarbajter. Pa kao što sad ne možeš prismrditi nekom mjestu bez članske neke od stranaka, tako si i tad morao se crveniti. A što se mene tiče po pitanju Yu, sva priča počinje i završava sa nazivom jezika kojeg sam učio u školi i po nazivu ulica nasred Baščaršije.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 30 maj 2023, 13:21

Umro kod mene komšija prije par godina. Prvi čovjek opštine za vrijeme Juge.
Iza njeg ostao dvosoban stan kakav ima svaki radnik.
Auta nije imao.
Ljudi govore, ne valja čovjek, nije obezbijedio ništa djeci, a mogao im milione ostaviti.

Bukvalno, svaki načelnik poslije rata je morao kupiti stan i u Tuzli i u Sarajevu.

Umro prije par godina jedan političar. Višemilionske nekretnine ostale kćerki.
Profiter teški.
Ljudi kažu dobar čovjek.

CAGarfia
Kontakt:

Post Postao/la CAGarfia » 30 maj 2023, 13:41

Od Jugoslavije bih uzeo samo sportsku i kulturnu stranu, ništa drugo.

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 30 maj 2023, 13:48

MaroonBjelave je napisao/la:
30 maj 2023, 13:20
Marsal je napisao/la:
jasmin10 je napisao/la:
Jesi siguran moj Maršale? Pa kako nastade termin baustelac, gastarbajter. Pa kao što sad ne možeš prismrditi nekom mjestu bez članske neke od stranaka, tako si i tad morao se crveniti. A što se mene tiče po pitanju Yu, sva priča počinje i završava sa nazivom jezika kojeg sam učio u školi i po nazivu ulica nasred Baščaršije.
To je tačno, prije rata je isto Krajina bila vanka.
Dobro, što se tiče Maršala, Zenica je bila industrijska sredina i bilo je posla za široke narodne mase.
Kao i u nekim drugim mjestima, i Sarajevo je recimo imalo industrijsku zonu, Goražde, Mostar...pa je bilo završiš srednju i čeka te posao.
Za neki normalan život običnog smrtnika.

E sad jezik, nazivi ulica, pa i nazivi konkretno našeg naroda...to su stvari o kojima bi se moglo naširoko diskutovati, ali neće se ništa bitno promijeniti.
Treba gledati naprijed, kako da bude bolje sutra. Djeci prije svega ko ih ima.
Koševo Zapad

SMR187
Kontakt:

Post Postao/la SMR187 » 30 maj 2023, 13:52

ASD je napisao/la:
30 maj 2023, 13:21
Umro kod mene komšija prije par godina. Prvi čovjek opštine za vrijeme Juge.
Iza njeg ostao dvosoban stan kakav ima svaki radnik.
Auta nije imao.
Ljudi govore, ne valja čovjek, nije obezbijedio ništa djeci, a mogao im milione ostaviti.

Bukvalno, svaki načelnik poslije rata je morao kupiti stan i u Tuzli i u Sarajevu.

Umro prije par godina jedan političar. Višemilionske nekretnine ostale kćerki.
Profiter teški.
Ljudi kažu dobar čovjek.
Kad pogledas koji je prosjek godina kod danasnjih politicara, shvatis da su to sve djeca bivseg sistema.
SM to the R.
🔴 Zvijezda Gradačac
🔴 Manchester United
🟢 SS.ba liga | Joint FC

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 5 gostiju.