Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

sljivo
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la sljivo » 28 maj 2023, 11:57

Sve ovisnosti su zlo, najprije one o drogama, alkoholu, kocki, nikotinu. Droga, alkohol i kocka posebno jer rasturaju sve oko sebe. Nema ja malo, u mjeri, gledao sam mnoge koji su tako govorili pa sad prc, rastureni.

dscile
Kontakt:

Post Postao/la dscile » 28 maj 2023, 11:59

kraljttbvb je napisao/la:
28 maj 2023, 11:39
Steta samo sto kod nas nema smrtna kazna, pa po onoj "Oko za oko, zub za zub", ovaj bi za mjesec dana visio na Bascarsiji.

Mislim da bi njegovo vjesanje bila jaka poruka ovima sto ubijaju druge...
Steta sto nemamo zakone koji su kao u Americi. Gledam po onim njihovim emisijama, neko ubije nekoga kao sto je ovaj glavonja jadnu curu, odma dobije zatvora toliko da ga niko nece prepoznati kad i ako izadje. A ne kao kod nas, gdje dobiju par godina i izadju za jos manje. A na sve to dobijaju slobodne vikende i slicno.

Potrebno je podici i minimalne i maksimalne propisane kazne za ovo, ali i imati postene sudije.

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 28 maj 2023, 12:05

dscile je napisao/la:
28 maj 2023, 11:59
Steta samo sto kod nas nema smrtna kazna, pa po onoj "Oko za oko, zub za zub", ovaj bi za mjesec dana visio na Bascarsiji.

Steta sto nemamo zakone koji su kao u Americi. Gledam po onim njihovim emisijama, neko ubije nekoga kao sto je ovaj glavonja jadnu curu, odma dobije zatvora toliko da ga niko nece prepoznati kad i ako izadje. A ne kao kod nas, gdje dobiju par godina i izadju za jos manje. A na sve to dobijaju slobodne vikende i slicno.

Potrebno je podici i minimalne i maksimalne propisane kazne za ovo, ali i imati postene sudije.
Ne ide ti tako lahko. Neko ce prestizati kamion na isprekidanoj i ubiti nekoga Ili mu pukne guma pa se zabije u nekog pa da dobije 20, 30 godina? sta god si podrazumjevao pod maksimalnom. Kako ces utvrditi namjeru kad je neko gaso na Marijin dvoru a neko kod Jablanice?

dscile
Kontakt:

Post Postao/la dscile » 28 maj 2023, 12:12

sljivo je napisao/la:
28 maj 2023, 12:05
dscile je napisao/la:
28 maj 2023, 11:59

Ne ide ti tako lahko. Neko ce prestizati kamion na isprekidanoj i ubiti nekoga Ili mu pukne guma pa se zabije u nekog pa da dobije 20, 30 godina? sta god si podrazumjevao pod maksimalnom. Kako ces utvrditi namjeru kad je neko gaso na Marijin dvoru a neko kod Jablanice?
Zato postoje i minimalna i maksimalna kazna.

I kakva namjera treba biti? Mislis da je ovaj imao namjeru da nekoga ubije?

Generalno ne kontam sta si pokusao reci.. Da neko ko obilazi na isprekidanoj i ubije nekoga ne zasluzuje visoku kaznu? Alo majstore, ne abolira te to sto prestizes na isprekidanoj liniji kad se zakucas u nekoga frontalno tokom prestizanja.

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 28 maj 2023, 12:21

Da, ali pitanje moje je kako ces odrediti ko je koliko kriv kad su oba napravila isto, a oba ubila autom? Ovaj ce reci bio pod gasom pa nije bas bio priseban. Sta cu ja reci koji sam bio priseban, koji sam prestizao jer je neka druga osoba pravila guzvu a ja morao prestizati iz ovog ili onog razloga. Kazem da to nije lahko utvrditi zato i kazne zatvora ne idu visoko. Jer jbt daces liku 30 godina a ubio iz nehata i sutra ce ovaj reci kako sam ja dobio 30 godina, i nisam imao namjeru, a ovaj drugi 5 a oba smo ubili po osobu?

dscile
Kontakt:

Post Postao/la dscile » 28 maj 2023, 12:27

Ti stvarno mislis da je bilo kakva olaksavajuca okolnost pri takvoj nesreci reci: "Neko ispred mene je vozio polako, a ja sam zurio pa sam obilazio i zato nesreca sa smrtnim ishodom" :rol: :rol: Da ispred tebe ide kolona traktora, to sto ti izazoves nesrecu ne moze se opravdati time da je neko ispred tebe vozio sporo a ti si zurio. Jedina olaksavajuca okolnost moze biti sto ce te sudija smatrati poluretardiranim zbog te izjave.

Sve se da odrediti i svako moze dobiti pravednu kaznu. Normalno da nije isto da li je neko prije imao prekrsajnih prijava, da li je neko vozio pod alkoholom ili drogom, bez vozacke i slicno... Od toga i sada zavisi duzina kazne, isto kao sto bi zavisila i kada bi bile propisane vece kazne, kao sto i trebaju biti. Trenutno je 8 godina maksimala koliko ja znam. Znaci ovaj vo da dobije maksimalu, vjerovatno ce za nekih 6-7 godina izaci, a prije toga ce imati privilegije u vidu vikenda, odmora i slicnog.. Ni blizu zasluzeno, jer zasluzuje da trune u zatvoru makar 20 godina. I on i svi koji su kao on.

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 28 maj 2023, 12:29

dscile je napisao/la:
28 maj 2023, 12:27
Da ispred tebe ide kolona traktora, to sto ti izazoves nesrecu ne moze se opravdati time da je neko ispred tebe vozio sporo a ti si zurio.
:salut:
I found freedom. Losing all hope was freedom.

Kajzer10
Kontakt:

Post Postao/la Kajzer10 » 28 maj 2023, 12:31

Ima umisljaj i nehat, razlicite su kazne.

armando
Kontakt:

Post Postao/la armando » 28 maj 2023, 12:32

Slažem se u potpunosti sa @ dscile. Nešto se mora mijenjati.
Možda tek kad neko preuzme pravdu u svoje ruke. I da ne bude pojedinačna slučaj.
Ubi Concordia, Ibi Vicktoria

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 28 maj 2023, 12:33

dscile je napisao/la:
28 maj 2023, 12:27
Sve se da odrediti i svako moze dobiti pravednu kaznu. Normalno da nije isto da li je neko prije imao prekrsajnih prijava, da li je neko vozio pod alkoholom ili drogom, bez vozacke i slicno... Od toga i sada zavisi duzina kazne, isto kao sto bi zavisila i kada bi bile propisane vece kazne, kao sto i trebaju biti.
Upravo ovo sto covjek napisa.

Negdje procitah da su na snimcima sa kamere utvrdili da se ovaj trkao u sred grada. Ne znam sta jos treba od dokaza, pa da dobije 30 godina zatvora.

Logicno da nije isto kad nekoga udaris autom jer je izletio ispred tebe ili kad se nesto drugo desi, pa ne stignes zakociti, a vozio si koliko je ogranicenje. I kad se trkas, pa nekoga pokupis dok vozis 120 na sat, a ogranicenje 50...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

armando
Kontakt:

Post Postao/la armando » 28 maj 2023, 12:35

Kajzer10 je napisao/la:
28 maj 2023, 12:31
Za to prvo je maksimalna 8 godina?
Malo, premalo. Dodaš još da je ponovljeni slučaj, bez vozačke, uticaj alkohola. Ma da je nekog povrijedio ne bi trebao proći ispod 5 godina.
Ubi Concordia, Ibi Vicktoria

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 28 maj 2023, 12:39

alemsa je napisao/la:
28 maj 2023, 00:14
.
Kakve su kazne u Americi ako te uhvate pijanog za volanom?

Pricao nam je lik, zivi u Cikagu, jednom mjesecno ide sa nekom rajom da se ubiju ko macke.

Kaze prije nego pocnemo piti, dadnem konobaru pare i papir sa mojom adresom da mi moze zovnuti taxi kad krenem kuci.

Desavalo mu se da sutradan kad ustane, ne sjeca se gdje je bio i gdje je ostavio auto. Kaze zovnem policiju i kazem nema mi auta. Dadnem im broj tablica i kad mi nadju auto jave mi gdje je i ja odem i pokupim ga :D
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 28 maj 2023, 12:40

Nije problem kazniti onog sto jest zasluzio ali ako uvedes takav zakon onda ce biti puno onih koji ce iz raznih razloga dobiti maks a nisu zasluzili, odnosno pretesko je utvrditi namjeru. Svaki tuzitelj ce traziti maks. Ko je pravio zakon to zna i zato je maks ta za koju kazes. I ovaj majmun sto je ubio ovu djevojku, ako bude imao tragove kocenja, plus alkohol, plus šine i proklizavanja, laicki gledano, to ce mu se smatrati da nije imao namjeru ubistva vec nehat, bez obzira na posljedice i na ono sto javnost/mediji zele. Sutra ce neki taksista izletiti zbog šine i ubiti nekog i treba li da dobije ko ovaj? Hocu reci, ovaj ce dobro proci samo iz razloga sto drugacijim zakonom bi mnogi nevini zaglavili vece i maks kazne. Hocemo li onda promjeniti i sve druge zakone koji tretiraju ubistvo iz nehata, kad ubije nekog zalutali metak sa svadbe da taj dobije 30 godina kao i onaj ko je radio egzekuciju?

Kajzer10
Kontakt:

Post Postao/la Kajzer10 » 28 maj 2023, 12:40

armando je napisao/la:
28 maj 2023, 12:35
Kajzer10 je napisao/la:
28 maj 2023, 12:31
Za to prvo je maksimalna 8 godina?
Malo, premalo. Dodaš još da je ponovljeni slučaj, bez vozačke, uticaj alkohola. Ma da je nekog povrijedio ne bi trebao proći ispod 5 godina.
20 godina.
Za nehat je 8 godina. Umisljaj je tesko krsenje saobracajnih propisa, bezobzirna i bahata voznja. Nehat je blaze krsenje i nepaznja. To je uglavnom sustinska razlika.

Za nehat se dobije 1-2 godine. Mada zavisi i gdje. U Bihacu je nedavno jedan dobio godinu i dva mjeseca zatvora, a ubio momka od 17 godina. U Sarajevu bi bio veci pritisak javnosti, veca popracenost slucaja i dobio bi vise.

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 28 maj 2023, 13:01

bob je napisao/la:
27 maj 2023, 11:20
ASD je napisao/la:
27 maj 2023, 11:19
Koliko je imao promila? Zna li se?
navodno 1,6
Kažu 0,41.. a mercedes je valjda A klasa starija
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 28 maj 2023, 13:09

Asteriks je napisao/la:
28 maj 2023, 10:31
jasmin10 je napisao/la:
27 maj 2023, 23:26
Čuj alkohol nije zlo. :rol:
Cisto zlo. Velika globalna studija potvrdila je prijasnja istrazivanja koja su pokazala da ne postoji sigurna razina konzumacije alkohola. Studija Global Burden of Disease proucavala je razine upotrebe alkohola i njegove ucinke na zdravlje u 195 zemalja, ukljucujuci UK, izmedju 1990. i 2016. godine.

Onda, WHO kaze da niti jedna razina kozumacije alkohola nije dobra za nase zdravlje. Svi ti rizici upotrebe alkohola su godinama procjenjivani te jasno dokumentovani.

Nije bezveze zabranjen u saobracaju diljem svijeta, a samo ljudska slabost, ovisnost te snaga date industrije poturaju uvijek neka opravdanja. Ali, ako sve te pizdarije zaobidju nekog Hamu, Hamo misli da je sigurno pit. :lol:

U Americi svake godine umre cca 140 000 ljudi od opijanja.
Ma šta oni znaju. Sad će ti ASD objasnit da alkohol nije zlo. I da je nargila=droga.

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 28 maj 2023, 13:52

Više je ljudi ubila vjera nego sav alkohol na svijetu.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 28 maj 2023, 14:06

jasmin10 je napisao/la:
28 maj 2023, 13:09

Ma šta oni znaju. Sad će ti ASD objasnit da alkohol nije zlo. I da je nargila=droga.
Pa valjda i sam vidiš da je njegov post čista glupost. Jer definitivno umjerene količine alkohola nisu zabranjene u saobraćaju iako on kaže da jeste. (1 ili 2 pive.)

I da, Šiša (za naše šire mase = nargila) jeste droga. I alkohol je, i cigare su.

Rajaz
Kontakt:

Post Postao/la Rajaz » 28 maj 2023, 14:11

tuzlak1987 je napisao/la:
28 maj 2023, 10:53
xaviesta je napisao/la:
28 maj 2023, 10:43
Alkohol je veće zlo od ijedne droge, fakt.
Jest al malo sutra. Znam 1000 ljudi koji piju, nije niko ovisnik, svi u normalnim porodicama zive.

Uzmi 3 4 piva ili rakije, par casa vina nista ti. Kod droge malo povuci i probaj i tu ti je kraj. Do kraja zivota onda unistavas i sebe i one oko tebe.
Šta se vuče, pitam za jarana :kafa:
Marsal je napisao/la:
28 maj 2023, 13:52
Više je ljudi ubila vjera nego sav alkohol na svijetu.
Tačno,

religija je međunarodna kriminalna organizcija odgovorna za smrt stotina miliona ljudi. Svaki rat u historiji čovječanstva je vjerski rat.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 28 maj 2023, 14:15

Davljenik se uvijek hvata za slamku spasa, izvlaci sitnice, jer ako mu ne nacrtas, onda ce se vaditi na ona dozvoljena dva pica. :lol:

Globalne studije i WHO su dokazali jedno, a sad sto neko to ne zeli prihvatiti je posve druga stvar.

Dok sam pio, svjesno sam unosio zlo, ali nisam druge ubjedjivao da je to korisno.

Kazu u HNK stupa na snagu novi zakon, zabrana konzumiranja secera u saobracaju. :mrgreen:
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 28 maj 2023, 14:17, ukupno mijenjano 1 put.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 19 gostiju.