Pitaš čemu služe financijski izvještaji kompanija ? Šta je sa glavom buraz , šta je sa mozgom , gdje ti živiš ?SMR187 je napisao/la: ↑26 maj 2023, 08:52Al koga boli k i cemu uopste sluzi taj podatak?VensanKasel je napisao/la: ↑26 maj 2023, 07:54Za Air Serbiu je u pravu , prošle godine su imali profit 21.5 miliona eura , dok je Croatia Airlines imala gubitak od 18.2 miliona eura .FoSte95 je napisao/la: ↑26 maj 2023, 06:42Novinarstvo
https://informer.rs/vesti/politika/7971 ... ke-hejtere
https://zamaaero.com/25/05/2023/analize ... ir-serbie/
Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
- VensanKasel
- Kontakt:
Re: Chat - bez ratnih i političkih tema
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...
Željeznice Federacije BiH obavještavaju javnost da će sezonski putnički voz Sarajevo - Ploče - Sarajevo ponovo saobraćati u periodu od 02.06. do 27.08.2023. godine. Saobraćaj će se odvijati petkom, subotom i nedjeljom.
I found freedom. Losing all hope was freedom.
Kakve veze ima sa ovim naucnim radom Informera?VensanKasel je napisao/la: ↑26 maj 2023, 09:29Pitaš čemu služe financijski izvještaji kompanija ? Šta je sa glavom buraz , šta je sa mozgom , gdje ti živiš ?SMR187 je napisao/la: ↑26 maj 2023, 08:52Al koga boli k i cemu uopste sluzi taj podatak?VensanKasel je napisao/la: ↑26 maj 2023, 07:54
Za Air Serbiu je u pravu , prošle godine su imali profit 21.5 miliona eura , dok je Croatia Airlines imala gubitak od 18.2 miliona eura .
https://zamaaero.com/25/05/2023/analize ... ir-serbie/![]()
SM to the R.
🔴 Zvijezda Gradačac
🔴 Manchester United
🟢 SS.ba liga | Joint FC
🔴 Zvijezda Gradačac
🔴 Manchester United
🟢 SS.ba liga | Joint FC
- VensanKasel
- Kontakt:
Pa spominju se Air Serbia i Croatia Airlines u tekstu , jesi li pročitao ?SMR187 je napisao/la: ↑26 maj 2023, 10:00Kakve veze ima sa ovim naucnim radom Informera?VensanKasel je napisao/la: ↑26 maj 2023, 09:29Pitaš čemu služe financijski izvještaji kompanija ? Šta je sa glavom buraz , šta je sa mozgom , gdje ti živiš ?![]()
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...
Mislis Er Srbija i Kroacija erlajnz
Da, spominju se na kraju teksta u rubrici "izmedju ostalog"
Da, spominju se na kraju teksta u rubrici "izmedju ostalog"
SM to the R.
🔴 Zvijezda Gradačac
🔴 Manchester United
🟢 SS.ba liga | Joint FC
🔴 Zvijezda Gradačac
🔴 Manchester United
🟢 SS.ba liga | Joint FC
Jel ovo pik izbacio razmjenu dojmova, ili se sad mogu ostaviti samo kad ide dostava preko njihovih partnera?
Ja tamo više ništa ne kontam. Treba mi po 5 minuta da lociram lokaciju prodavača.
I found freedom. Losing all hope was freedom.
Mislim da treba ici na kupi artikal pa onda bude kad te on prihvati…
Najgore sto nema filtera za zamjenu, a bio prije.
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "
kao sto sam i pretpostavio,ne mozes direktno odrediti koji je narod najvise preuzeo tad islam,kad su svi uzimali tako da ne znam otkud nekima pravo da govore da smo svi bili pravoslavci ili katolici kad su i oni u nekom momentu u historiji to uzeli jer su pretci bili nesto drugo i tako u nedogled.Asteriks je napisao/la: ↑26 maj 2023, 09:08Teska tema. Pojavom Cirila i Metoda, te dolaskom njihovih ucenika, stanovnici Bosne su primili krscanstvo, jer su medju njima djelovali slavenski svecenici koji su preveli crkvene knjige na slavenski jezik. Spomen slavenskih samostana u Bosni nalazimo u dvije papske bule iz 11 st.donDondon je napisao/la: ↑24 maj 2023, 09:41vidim ima hisotricara ovdje
da li iko moze u kratkim crtama napisati ,da li je ovdje na ovim prostorima bilo islama prije osmanlija i ako nije sta je bilo zastupljeno koje vjere sta i kako
da li su bogumili vecinom prelazili na islam ili katolici ili pravoslavci,heretici sta je vec bilo i zasto se prelazenje u drugu vjeru smatra losim i kao nesto katastrofalno a npr ubiti covjeka radi drugih uvjerenje je tako logicno,kao sto je crkva prije radila
Za nastanak i barem djelimicno razumijevanje Crkve bosanske, vazna je prevlast narodnog jezika te uopce crkvena samostalnost. U cirilometodskim samostanima valja traziti njeno zacece. Ti samostani su se udaljavali od uticaja sluzbene crkve te odbijali pokoriti njenoj disciplini pa ih je crkva pocela optuzivati da su, izmedju ostalog, skrenuli u arijevsku herezu.
Recemo iz poznate abjuracije na Bilinom Polju, redovnicki poglavari obavezuju se kako nece primati manihejske krivovjerce. I ono bas vazno za ovu temu, da zbog razlicitih dogmatskih uticaja, Crkva bosanska nije izgradila jedinstveno ustrojstvo vjerskog ucenja. Podatak iz 1203., gdje se vidi da su nasi krstjani u svoje hize do tada primali ne samo manihejce vec i druge krivovjerce.
Maniheizam je vremenom prisvojio i prilican broj krscanskih elemenata.
Ali, za nas vazno to da su tri gradivne sastavnice Crkve bosanske:
- starokrscanska cirilometodska podloga,
- manihejski uticaj i
- slavensko - paganski zaostaci.
Glede islamizacije, jasno kako nije bilo neke prisile od strane Osmanlija, jer da jest, taj proces ne bi trajao preko 200 godina niti bi na popisima iz kasnijih perioda bilo krscanskog stanovnistva. Primjer u 17. stoljecu na nemuslimane u Bosni je otpadalo preko 30 % stanovnistva. Neki su prelazili na islam da bi dosli do posjeda te napredovali u sluzbi, a vojna sluzba znacila je jednu od rijetkih prilika za karijeru i napredak.
Bas opsirna tema i ne moze se reci ono ok bili bogumili, jer bilo je tu i drugih heretika (nazvani tako od strane onih koji su ih progonili) te izdvojiti samo jedan razlog prihvatanja islama.
Premier League of Bosnia and Herzegovina:
Winners (5): 1998–99, 2006–07, 2014–15, 2018–19, 2019–20
Yugoslav First League:
Winners (2): 1966–67, 1984–85
Bosnia and Herzegovina Cup:
Winners (7): 1996–97, 1997–98, 2001–02, 2004–05, 2013–14, 2018–19, 2020–21
Winners (5): 1998–99, 2006–07, 2014–15, 2018–19, 2019–20
Yugoslav First League:
Winners (2): 1966–67, 1984–85
Bosnia and Herzegovina Cup:
Winners (7): 1996–97, 1997–98, 2001–02, 2004–05, 2013–14, 2018–19, 2020–21
Kod nas u Bosni je politicka scena i generalno stanje obicno sranje. Opet kad vidim ovu srbiju i stanje uma i citavu situaciju, mi smo jos i dobri 
Ono nije normalno, treba nauku posvetiti i izuciti sta ljudi rade. Ne daj mi Boze da mi je dijete ubijeno u onoj skoli i da ovo sve moram gledat.
Ono nije normalno, treba nauku posvetiti i izuciti sta ljudi rade. Ne daj mi Boze da mi je dijete ubijeno u onoj skoli i da ovo sve moram gledat.
Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
do kraja hrabro zajedno!!!
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
do kraja hrabro zajedno!!!
Pa ne mozes odrediti, evo ti moje prezime ima Tursku rijec u sebi, i znam zasigurno da mi je dodato "ic" na prezime da nije postojalo.donDondon je napisao/la: ↑26 maj 2023, 12:10kao sto sam i pretpostavio,ne mozes direktno odrediti koji je narod najvise preuzeo tad islam,kad su svi uzimali tako da ne znam otkud nekima pravo da govore da smo svi bili pravoslavci ili katolici kad su i oni u nekom momentu u historiji to uzeli jer su pretci bili nesto drugo i tako u nedogled.Asteriks je napisao/la: ↑26 maj 2023, 09:08Teska tema. Pojavom Cirila i Metoda, te dolaskom njihovih ucenika, stanovnici Bosne su primili krscanstvo, jer su medju njima djelovali slavenski svecenici koji su preveli crkvene knjige na slavenski jezik. Spomen slavenskih samostana u Bosni nalazimo u dvije papske bule iz 11 st.donDondon je napisao/la: ↑24 maj 2023, 09:41vidim ima hisotricara ovdje
da li iko moze u kratkim crtama napisati ,da li je ovdje na ovim prostorima bilo islama prije osmanlija i ako nije sta je bilo zastupljeno koje vjere sta i kako
da li su bogumili vecinom prelazili na islam ili katolici ili pravoslavci,heretici sta je vec bilo i zasto se prelazenje u drugu vjeru smatra losim i kao nesto katastrofalno a npr ubiti covjeka radi drugih uvjerenje je tako logicno,kao sto je crkva prije radila
Za nastanak i barem djelimicno razumijevanje Crkve bosanske, vazna je prevlast narodnog jezika te uopce crkvena samostalnost. U cirilometodskim samostanima valja traziti njeno zacece. Ti samostani su se udaljavali od uticaja sluzbene crkve te odbijali pokoriti njenoj disciplini pa ih je crkva pocela optuzivati da su, izmedju ostalog, skrenuli u arijevsku herezu.
Recemo iz poznate abjuracije na Bilinom Polju, redovnicki poglavari obavezuju se kako nece primati manihejske krivovjerce. I ono bas vazno za ovu temu, da zbog razlicitih dogmatskih uticaja, Crkva bosanska nije izgradila jedinstveno ustrojstvo vjerskog ucenja. Podatak iz 1203., gdje se vidi da su nasi krstjani u svoje hize do tada primali ne samo manihejce vec i druge krivovjerce.
Maniheizam je vremenom prisvojio i prilican broj krscanskih elemenata.
Ali, za nas vazno to da su tri gradivne sastavnice Crkve bosanske:
- starokrscanska cirilometodska podloga,
- manihejski uticaj i
- slavensko - paganski zaostaci.
Glede islamizacije, jasno kako nije bilo neke prisile od strane Osmanlija, jer da jest, taj proces ne bi trajao preko 200 godina niti bi na popisima iz kasnijih perioda bilo krscanskog stanovnistva. Primjer u 17. stoljecu na nemuslimane u Bosni je otpadalo preko 30 % stanovnistva. Neki su prelazili na islam da bi dosli do posjeda te napredovali u sluzbi, a vojna sluzba znacila je jednu od rijetkih prilika za karijeru i napredak.
Bas opsirna tema i ne moze se reci ono ok bili bogumili, jer bilo je tu i drugih heretika (nazvani tako od strane onih koji su ih progonili) te izdvojiti samo jedan razlog prihvatanja islama.
A ne mogu ni oni odrediti, bez uvrede ikog, Turci su karali zene tih prostora 500 godina (opste poznato), to rade svi okupatori. Koliko se tu djece izrodilo sto je odraslo u pravoslavlju i katolicanstvu, pa masa.
Mozda su ka**li po drugim ejaletima ali u bosanskom nisu... Veoma rano je ovdje formiran odžak - nasljedno pravo o imanjima koje je postalo jedinstveno u OC i brigu o ovim prostorima su vodili lokalni ljudi. Osim paše i njegove pratnje i nije bilo Turaka. Druga je stvar što su hrvatska i srpska historiografija to isprali svojom ideologijom ali ovdje je bio veliki otpor protiv Turaka u ideoloskom smislu ako ne i najveći od ovih jugoslavenskih država. To se posebno vidi krajem 18 stoljeća i do polovine 19 stoljeća kada su Turci ovdje pobili sve prvake i intelektualnu klasu da ne bude više pobuna u Bosni.alemsa je napisao/la: ↑26 maj 2023, 14:10
Pa ne mozes odrediti, evo ti moje prezime ima Tursku rijec u sebi, i znam zasigurno da mi je dodato "ic" na prezime da nije postojalo.
A ne mogu ni oni odrediti, bez uvrede ikog, Turci su karali zene ovih prostora 500 godina (opste poznato), to rade svi okupatori. Koliko se tu djece izrodilo sto je odraslo u pravoslavlju i katolicanstvu, pa masa.
“You are never really playing an opponent. You are playing yourself, your own highest standards, and when you reach your limits, that is real joy.” Arthur Ashe
https://i.postimg.cc/ZKTJMnmW/Screenshot-4.png
https://i.postimg.cc/ZKTJMnmW/Screenshot-4.png
Istina, a nisu Muslimanima, jos jedan od razloga zasto su ljudi prelazili na Islam. Ostalim jesu, opste poznato za prvu bracnu noc, itd. Sto je bila praksa tog doba, Englezi su Skotima isto radili. Za zadnju recenicu isto istina, pobili su elitu, i time unazadali narod tog prostorathulkazal je napisao/la: ↑26 maj 2023, 14:23Mozda su ka**li po drugim ejaletima ali u bosanskom nisu... Veoma rano je ovdje formiran odžak - nasljedno pravo o imanjima koje je postalo jedinstveno u OC i brigu o ovim prostorima su vodili lokalni ljudi. Osim paše i njegove pratnje i nije bilo Turaka. Druga je stvar što su hrvatska i srpska historiografija to isprali svojom ideologijom ali ovdje je bio veliki otpor protiv Turaka u ideoloskom smislu ako ne i najveći od ovih jugoslavenskih država. To se posebno vidi krajem 18 stoljeća i do polovine 19 stoljeća kada su Turci ovdje pobili sve prvake i intelektualnu klasu da ne bude više pobuna u Bosni.alemsa je napisao/la: ↑26 maj 2023, 14:10
Pa ne mozes odrediti, evo ti moje prezime ima Tursku rijec u sebi, i znam zasigurno da mi je dodato "ic" na prezime da nije postojalo.
A ne mogu ni oni odrediti, bez uvrede ikog, Turci su karali zene ovih prostora 500 godina (opste poznato), to rade svi okupatori. Koliko se tu djece izrodilo sto je odraslo u pravoslavlju i katolicanstvu, pa masa.
- akisarajevo92
- Kontakt:
za nekoliko godina svaka iole poznatija osoba ce imati svoj dokumentarac na Netflixu lol
Don't believe the hype.
O ovom kopilu mislim sve najgore. Ne pitaj me zasto, ali sam pogledao ovu emisiju. Ovaj video nema veze s vezom.RollMan je napisao/la: ↑26 maj 2023, 14:34https://m.facebook.com/story.php?story_ ... tid=NnVzG8
Kakva bratina. , Yebe i ne vadi
Sve u svemu, ovakve manipulacije i vjestacke monteze su takodjer zlo u bh drustvo. Nevezano sa koje strane dolaze.
@igrajlopte 🐦
Hahahahahahahahha
Ma i to ti je jedna velika propaganda o prvoj bracnoj noci. Definitivno da je bilo toga - odmetnutih ili korumpiranih upravnika/paša, kidnapovanja i otmica, ali da je to bila zvanicna politika OC i da se to podsticalo - nije.alemsa je napisao/la: ↑26 maj 2023, 14:37
Istina, a nisu Muslimanima, jos jedan od razloga zasto su ljudi prelazili na Islam. Ostalim jesu, opste poznato za prvu bracnu noc, itd. Sto je bila praksa tog doba, Englezi su Skotima isto radili. Za zadnju recenicu isto istina, pobili su elitu, i time unazadali narod tog prostora
Zvanična politika OC je bila milet ili sistem vjerske autonomije u okviru carstvu. Nisam neki zagovornik osmanizma ali dobar dio srednjeg vijeka Osmanlije su prednjačili po vjerskim slobodama pogotovo ako se uzme u obzir da su u isto to vrijeme po Evropi organizovane masovne lomače za one koji nisu pratili rimskog papu.
Čitava ta srpska propaganda oko anti-osmanizma je totalna glupost i postoje srpski historičari koji pišu o tome i postavljaju pitanje 'Kako bi Srbi prošli pod Habsburzima u 15, 16 i 17 stoljeću?' - jer da nije bilo OC ovdje bi vladali Habsburzi i sigurno danas ne bi postojao Srbin pravoslavac. Samo to nije aktuelno ni globalno a ni lokalno nego bolje stvarati mitove i razvijati anti-islamski stav.
Trenutno korisnika/ca: MaroonBjelave, VolimBiH96 i 194 gosta.