Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

alemsa
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la alemsa » 24 maj 2023, 14:15

donDondon je napisao/la:
24 maj 2023, 09:41
vidim ima hisotricara ovdje
da li iko moze u kratkim crtama napisati ,da li je ovdje na ovim prostorima bilo islama prije osmanlija i ako nije sta je bilo zastupljeno koje vjere sta i kako
da li su bogumili vecinom prelazili na islam ili katolici ili pravoslavci,heretici sta je vec bilo i zasto se prelazenje u drugu vjeru smatra losim i kao nesto katastrofalno a npr ubiti covjeka radi drugih uvjerenje je tako logicno,kao sto je crkva prije radila
Bosna je imala svoju crkvu, nisu htjeli ni uticaj Srbije niti Vatikana, vazda su htjeli svoje. Ovo sto zivite zadnjih 100+ godina, nikad nije bila politika/uvjerenje Bosanaca i Hercegovaca.

Spominju neki historicari da je postojala pokoja dzamija prije Osmanlija, ali vjerovatno da su bili u velikoj manjini kao mozda Zidovi danas na tim prostorima. Bogomili su bili sekta koji su slijedili Bugarskog patrijaha/svestenika sta je vec bio. Prelazili su svi na Islam, nije bilo pravila, + Turci sto su se zenili, mjesali, i pravili vanbracnu djecu po tim prostorima kao Englezi po Skotskoj (isti princip). Tako da niko danas ne zna sta je sa sigurnoscu, i ko god kaze laze (od bilo kojih naroda koji danas zive tu). Za to zadnje, to je samo na tim prostorima visevjekovni problem izgleda, ljudi mijenjaju religije svakodnevno, koga libo ali eto. Jedini je prostor na svijetu (vjerovatno) gdje religija odredjuje naciju, pa je vjerovatno povezano s tim, i taj fenomen se treba detaljno istraziti, a historicari s tih prostora ne daju mnogo vremena tome.

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 24 maj 2023, 15:06

harden je napisao/la:
24 maj 2023, 11:19
Gledam ovog dedu sto se svadja sa ovim dzumasima sto parkiraju na trotoar... ima pravo, haman svaki put ne mozes proci ni cestom ni trotoarom, ako ides na dzumu nemas pravo da budes smece i ostavis auto gdje god jer ti je mrsko preci 100 metara pjesice.

Nisam nikad vidio da to policija kaznjava nazalost.
O čemu se radi ?
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

harden
Kontakt:

Post Postao/la harden » 24 maj 2023, 15:13

VensanKasel je napisao/la:
24 maj 2023, 15:06
harden je napisao/la:
Gledam ovog dedu sto se svadja sa ovim dzumasima sto parkiraju na trotoar... ima pravo, haman svaki put ne mozes proci ni cestom ni trotoarom, ako ides na dzumu nemas pravo da budes smece i ostavis auto gdje god jer ti je mrsko preci 100 metara pjesice.

O čemu se radi ?
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "

forgempp
Kontakt:

Post Postao/la forgempp » 24 maj 2023, 15:15

Ovo je jedini covjek koji moze spasiti SDA od totalnog potopa.
Rafa Nadal!

EDIN DŽEKO!!!

DuljevinhoHaraldo
Kontakt:

Post Postao/la DuljevinhoHaraldo » 24 maj 2023, 15:22

Fazon je sto mu je momak rekao, haj razbij, :urnebes: :urnebes:
⚜️~⚜️~⚜️

"Azur je za sve mlade golmane Jan Oblak" - A. Husarić

Mirvić + Dudić + Hadžija = Najjači trio BH fudbala

kad ce poljska liga, fali mi hamulic, hebo svjetsko:-) - @babino

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 24 maj 2023, 15:28

harden je napisao/la:
24 maj 2023, 12:00
Finn je napisao/la:
24 maj 2023, 11:34
harden je napisao/la:

Meni je tu gore što je 80% raje u komentarima protiv dede. Kao mogao je proći, što je morao odvaliti retrovizor, što nije poenta uopšte. Očito većina isto radi. Odvratno :puke:
Nasli se prozvani, vecina isto radi. Debili.
Posao policije jest da to kažnjava, njegovo je da prijavi, ne slažem se da baš ima pravo uništavati tuđe vlasništvo, jer ovaj vlasnik sad može komotno prijaviti dedu za štetu nastalu na svom autu.
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 24 maj 2023, 15:33

CAGarfia je napisao/la:
24 maj 2023, 12:25
Kakva je sad furka za svaki ku*ac Dan žalosti proglasiti ?
Apsolutno ne želim umanjiti značaj tog kukavičkog zločina i pogibije tuzlanske mladosti i smatram da je to jedna od pogibija koja je definisala rat i međunarodnoj zajednici pokazala sa čim mi kuburimo i šta trpimo od naših komšija ali Dan žalosti po mom mišljenju ne bi trebao biti jer tako pravimo razliku između tuzlanske mladosti i Markala u oba navrata, zločina u Ahmićima, ispaljenje granata na trg u Zenici kada je dosta ljudi stradalo itd.

1. Ukoliko je jedno Dan žalosti, zašto nije drugo?
2. Da li onda svaki treći dan u državi da bude Dan žalosti?

Teška pitanja bez lakih odgovora.
Smatram da bi trebali imati "praznik" kao ameri što imaju, Memorial day, kada ćemo se prisjećati svih nevinih žrtava rata i naravno da ćemo datume obilježavati svake godine ali zaista nije uredu da lično mi pravimo razliku između žrtava, a Dan žalosti za Kapiju dok nema istog dana za Markale, Ahmiće i mnoge druge upravo to jeste.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 24 maj 2023, 15:43

forgempp je napisao/la:
24 maj 2023, 15:15
Navijamo za Bakira.
Spasiti kriminal nije nikome u interesu.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 24 maj 2023, 16:00

Marsal je napisao/la:
24 maj 2023, 15:33
CAGarfia je napisao/la:
24 maj 2023, 12:25
Kakva je sad furka za svaki ku*ac Dan žalosti proglasiti ?
Apsolutno ne želim umanjiti značaj tog kukavičkog zločina i pogibije tuzlanske mladosti i smatram da je to jedna od pogibija koja je definisala rat i međunarodnoj zajednici pokazala sa čim mi kuburimo i šta trpimo od naših komšija ali Dan žalosti po mom mišljenju ne bi trebao biti jer tako pravimo razliku između tuzlanske mladosti i Markala u oba navrata, zločina u Ahmićima, ispaljenje granata na trg u Zenici kada je dosta ljudi stradalo itd.

1. Ukoliko je jedno Dan žalosti, zašto nije drugo?
2. Da li onda svaki treći dan u državi da bude Dan žalosti?

Teška pitanja bez lakih odgovora.
Smatram da bi trebali imati "praznik" kao ameri što imaju, Memorial day, kada ćemo se prisjećati svih nevinih žrtava rata i naravno da ćemo datume obilježavati svake godine ali zaista nije uredu da lično mi pravimo razliku između žrtava, a Dan žalosti za Kapiju dok nema istog dana za Markale, Ahmiće i mnoge druge upravo to jeste.
Da, i nek svi obiljezavaju gdje im se desio neki zlocin, mozda i jedini nacin da se ne ponovi. Komunisti su pokusali zagrnuti to sve pod tepih sto im je i ta metoda mozda imala smisla tad, ali ocigledno nije uspjela . Sjecaju se i Ameri gdje su nevino stradali imaju Pearl Harbor day, 9/11 itd.

moj uzor-S.G
Kontakt:

Post Postao/la moj uzor-S.G » 24 maj 2023, 16:09

forgempp je napisao/la:
24 maj 2023, 15:15
Nazalost, nema sanse.
ZZ

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 24 maj 2023, 16:25

Policija ne kažnjava te što parkiraju po trotoarima jer ljudi nemaju gdje auta ostaviti, nećemo se lagati nema dovoljno parkinga da primi sva ta auta pa ljudi ostavljaju gdje stignu. I meni ne smeta lično i mogu istrpiti tih sat vremena. Razumijem djeda, ali razumijem i te ljude. Malo tolerancije na obe strane nije na odmet.
I am not yet born; O hear me.
Let not the bloodsucking bat or the rat or the stoat or the
club-footed ghoul come near me.

CAGarfia
Kontakt:

Post Postao/la CAGarfia » 24 maj 2023, 16:31

Sistemski se kroz škole i obrazovanje treba ubaciti ovo obilježavanje tako što će se učiti šta je bilo, sa ovim nema apsolutno nikakvog smisla. 90% ljudi će skontati da je Dan žalosti samo zato što nema u kafiću muzike, a i to kako gdje. Ja sam čak stava da mi još dobro znamo šta se dešavalo, najviše zato što su nam djedovi/nane/tate/mame to sve preživjeli, ali šta će biti za 20-30 godina ne obećava u pogledu spoznaju zločina i genocida koji su se desili u BiH.

harden
Kontakt:

Post Postao/la harden » 24 maj 2023, 16:33

rio_Ferdy88 je napisao/la:
24 maj 2023, 15:28
Posao policije jest da to kažnjava, njegovo je da prijavi, ne slažem se da baš ima pravo uništavati tuđe vlasništvo, jer ovaj vlasnik sad može komotno prijaviti dedu za štetu nastalu na svom autu.
Nema pravo al nek je razbio, ovaj kreten njega snima kao da nije parkirao na trotoar, jos govori ima mjesta da se prodje. Havarija.
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 24 maj 2023, 16:33

Bundesliga je napisao/la:
24 maj 2023, 16:25
Policija ne kažnjava te što parkiraju po trotoarima jer ljudi nemaju gdje auta ostaviti, nećemo se lagati nema dovoljno parkinga da primi sva ta auta pa ljudi ostavljaju gdje stignu. I meni ne smeta lično i mogu istrpiti tih sat vremena. Razumijem djeda, ali razumijem i te ljude. Malo tolerancije na obe strane nije na odmet.
Neka ga ostavi kilometar od mjesta ili neka koristi noge/taksi/bus. Mnogo veći gradovi od Sarajeva imaju problem s parkingom, ali nemaju problem s parkiranjem na trotoaru.
Parkiranje na trotoaru je sramota, a kamoli rješenje.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 24 maj 2023, 16:38

avenija je napisao/la:
24 maj 2023, 12:49
1.5 KM jeftinije gorivo CIJENE OSTALE ISTE.

Pišaj po sirotinji.
Koje cijene?

Ulje sa 5.50 palo na 3.30.

Mlijeko i mliječni proizvodi, ima mjesec dana počele cijene padati.

Hljeb još nije pojeftinio, mada se pojavilo viška žita u Ukraini (neke zemlje EU već zabranile uvoz žita da bi zaštitili domaću proizvodnju), tako da bi ubrzo i brašno i hljeb trebali pojeftiniti.

Ostale cijene su kao i benzin/nafta - kad treba poskupiti nešto, ide to na dnevnoj bazi. A kad treba nešto pojeftiniti, razvlače ga ko zvaku.

Mada je i za to država kriva, ali to je drugi par cipela...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

Rajaz
Kontakt:

Post Postao/la Rajaz » 24 maj 2023, 17:04

RollMan je napisao/la:
23 maj 2023, 22:36
Rajaz je napisao/la:
23 maj 2023, 22:26

Nikšić na stranu,

da nije bilo komunista ne bi ti sad pisao na ovom forumu,

na našu žalost evo te pišeš
Da je bilo više komunista imali bi srebrenicu u svakom gradu današnje slobodne teritorije
Auuu, skreno si s puta bebo :shock:

Puma
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Puma » 24 maj 2023, 17:14

Call the coroner!
There's gonna be a lot of slow singin' and flower-bringin'
If my burglar alarm starts ringin'

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 24 maj 2023, 17:15

Rajaz je napisao/la:
24 maj 2023, 17:04
RollMan je napisao/la:
Rajaz je napisao/la:

Nikšić na stranu,

Da je bilo više komunista imali bi srebrenicu u svakom gradu današnje slobodne teritorije
Tipovi k'o što je RollMan su najopasniji dio našeg društva, a na žalost većina našeg puka je takva.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 24 maj 2023, 17:22

Rajaz je napisao/la:
24 maj 2023, 17:04
RollMan je napisao/la:
Rajaz je napisao/la:

Nikšić na stranu,

Vjerovatno misli da komunisti nisu bili svjesni sta se moze desiti. Komunisticki princip/ideja je bila ispravna sa ove tacke gledista, da se sve zaboravi, sto vise ujedini i da je to jedini nacin da taj prostor moze uciniti nesto i imati perspektivu, medjutim nisu racunali da su slobodno receno cetnici i ustase dozivojavali njihov rezim kao Talibani Amere u Afganistanu, cim su ovi pali/otisli ovi se vratili, sto je lako dokazivo Karadzicev otac bio u cetnicima, Mladicev takodjer, a Ante Markovica otac bio u Partizanima (gle cuda), jedino ciji je stari bio u Partizanima a imo je drugu ulogu je Tudjman.

FoSte95
Kontakt:

Post Postao/la FoSte95 » 24 maj 2023, 17:31

Puma je napisao/la:
24 maj 2023, 17:14
Šteta, mlad čovjek bio :(

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 109 gostiju.