Otprilike je sve rečeno u prethodnih nekoliko postova. Jučerašnja utakmica nije nikakvo mjerilo, pogotovo zbog sastava u kojem smo nastupili. Većina nas se slaže koji igrači su u našoj ekipi kvalitet, a kojih bi se trebalo riješiti. Jedan od onih koji su me negativno iznenadili je Halilović, zbog svoje qrcobolje i odnosa prema navijačima zadnje dvije utakmice. Razumijem ja da je u Zenici bilo dosta seljačkog ponašanja sa tribina, ali majstore ti se ne raspravljaš sa svojim navijačima. I jučer nakon našeg prvog gola, svi slave, on nešto dobacuje prema RA tribini. A nikako da se zapita što igram kao prebijena mačka i treba mi za svaki potez 7 sekundi da razmislim... Još jedan od ovih slučajeva je Wallace. Lik je totalno zalutao. Vidi se da ima nešto u glavi i da ima osjećaj za loptu, ali mu je jednostavno sve mrsko. Njegov trk u kontru desni bek Sarajeva isprati trkom unazad. I generalno stalno hoda.
Što se tiče kluba, mislim da se previše negative skupilo u zadnjem periodu. Svi mi želimo Europu svake godine, ali neće da može. Mislim da nas je prvi dio sezone baš puno koštao. Ne samo Amar, iako mi je njegove negative bilo na vrh glave, nego generalno cijela situacija. Treninzi u Bijelom polju, igra u Gabeli i sve što ide uz to. Ako realno pogledamo, moramo primjetiti da smo na zimskoj pauzi promijenili Upravu, stručni štab i desetak igrača. Realu bi trebalo vrijeme da sve posloži, a ne nama. Ono što je potrebno u narednom periodu je da Klub izađe sa određenim informacijama. Najbitnije je ono kako Uprava vidi klub u periodu od 4-5 godina i koji je način da se do toga dođe. Nisu dužni da svakome od nas objašnjavaju financijske detalje i nema potrebe za tim. Bitno je da se jasno kaže šta se želi. Recimo, u periodu od 5 godina želimo da završimo stadion i to u etapama. Prve dvije godine da se urade betonski radovi na tribini i da se opreme svlačionice i klupe za odigravanje utakmica. U trećoj godini želimo da završimo prateće prostorije, brojače na tribinama i da je stadion spreman za odigravanje Europskih utamkmica. U posljednje dvije godine, ako situacija bude odgovarajuća, želimo pokriti tribine i uraditi fasadne radove na stadionu. Što se tiče prvog tima, cilj nam je svake godine borba za Europu na oba fronta. Znači borba za prva četiri mjesta i što dalje dogurati u Kupu. Naredna sezona će poslužiti za slaganje ekipe i jačanje na ključnim pozicijama. Nakon toga u prelaznim rokovima ide samo nadogradnja. Treneru i stručnom štabu dati ugovor na 3+1 godinu, sa jasno definisanim ciljevima. Kao i sve, potrebno je jasno definisati budžet i njegove varijacije. Tipa, želimo povećanje budžeta svake sezone od 15%. Tridesetak posto budžeta svake godine ide na izgradnju stadiona i to je dovoljno da se ispoštuje zacrtani cilj. Četrdeset posto budžeta ide na plate i to je ono koliko možemo izdvojiti. Cilj nam je svake godine iz omladinskog pogona promovisati dva igrača u prvi tim. Malo karikiram, ali mislim da je jasno šta želim reći. Samo jasno postaviti ciljeve i da nemamo neka nerealna očekivanja. Predsjednik također treba malo povući ručnu sa izjavama. Svima nama godi populizam i kada se bacaju velika obećanja, ali to mora biti u okviru realnosti. Samo šuti i radi. Neka je jasno koji su ti ciljevi i to je to...
I na kraju, stvar koja mi najviše smeta. Fizička sprema i regeneracija igrača. Ne smijemo sebi dozvoliti da nam više od pola ekipe bude povrijeđeno. Feja mi odgovara kao trener prvog tima, iz više razloga, ali mislim da mora pojačati svoj stručni štab. Fizička priprema mora biti prioritet. Protiv dosta protivnika u našoj ligi, utakmice se mogu dobiti čisto na trku i fizičku pripremu. Najbolji primjer za to je naša utakmica sa AEK-om na Grbavici. Na svakoj njihovoj lopti su bila naša dva igrača. Onda ti ni kvalitetom moćnija ekipa ne može parirati.
Generalno moramo biti pozitivniji, ova negativa nas ubija... MUSVDG!!
City of sunshine... MUSVDG
Football team: FK Velež Mostar
Football player: Pablo Aimar
Basketball team: 90´s Bulls
Basketball player: Michael Jordan
F1 driver: Juan Pablo Montoya