Ebu Musa el-Eš'ari, radijallahu anhu, pripovijeda da je jednom prilikom, zajedno s još dvojicom svojih saplemenika, ušao kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem. Jedan od njih reče: “Allahov Poslaniče, postavi nas za namjesnike!”, a i drugi je ponovio iste riječi. “Mi ne dajemo vlast onome koji je traži i žudi za njom!“, odgovori im Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem.1
Abdurrahman b. Semura, radijallahu anhu, prenosi da mu je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Abdurrahmane, ne traži vlast! Ako je na svoje traženje dobiješ, predat ćeš joj se i neće ti se pomoći, a ako je dobiješ ne tražeći je, bit ćef potpomognut u njoj.“2
Ebu Hurejra, radijallahu anhu, prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: “Vi ćete mnogo težiti za vlašću, a ona će na Sudnjem danu biti razlog kajanja. Divna je na ovom svijetu, a grozna je na ahiretu!”3
Ebu Zerr, radijallahu anhu, pripovijeda da se obratio Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem: “Božiji Poslaniče, postavi me za namjesnika!” Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, potapšao ga je po ramenima i rekao: “Ebu Zerre, ti si slabašan, a vlast je velika obaveza! Vlast će na Sudnjem danu biti poniženje i kajanje, osim onome koji je s pravom dobije i izvrši ono što se od njega traži.“4
Isti ovaj ashab prenosi da je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ebu Zerre, mislim da si ti slabašan čovjek, a želim ti isto što i sebi! Kloni se vlasti, pa makar i nad dvojicom ljudi, i čuvaj se jetimskog imetka.”5
Avf b. Malik, radijallahu anhu, pripovijeda da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao sljedeće: “Ukoliko želite, obavijestit ću vas o tome šta je vlast? Početak joj je prijekor, sredina kajanje, a završetak kazna na Sudnjem danu, osim onome koji je pravedan. A kako biti pravedan prema bližnjima svojim!