Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

alemsa
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la alemsa » 23 apr 2023, 10:40

RacioEmocionalan je napisao/la:
23 apr 2023, 10:18
alemsa je napisao/la:
23 apr 2023, 00:59
Pa to pitaj @asha i @numana ne mene. Ja sve sto sam rekao je bilo da osoba koja zaradjuje te cifre i radi te poslove (sto je @ash naveo) a placa kiriju preko 25% prihoda, da ce zivjeti od plate do plate. Recimo ovdje ko zaradjuje trenutno 3k, stan mu je (nakon ovih povisenih cijena), milju da nije u ghettu, plus ostali racuni i hrana, plus hocel popit koju pivu i sta vec, ostaje mu malo ili nista.
Evo ja cu ti reci da imam minimalnu placu trenutno u Njemackoj, koja je oko 2500€ bruto. Placam stan 350€ i svaki mjesec mogu oko 900€ komotno ustediti. Kasnije kad zavrsim doskolovavanje, ici ce mi placa preko 3000€ bruto.

Doduse, ne pusim niti pijem, sebi kuham, ne kupujem gotova jela. Tako da u roku od godinu dana mogu preci u malo bolji stan i opremiti ga (bez kredita), te uzeti auto do 5000€ bez da ikakav Leasing ili Finanzierung uzimam, sve gotovinom.

Kad bih to mogao u Bosni? Nikad.
Svaka cast, stoji znaci sto sam rekao za 25+% kirije, da je to slucaj ostajalo bi ti oko 500 eura. Da pusis, pijes, sipas gorivo, nekad u kafanu, nekad u restoran itd. od plate do plate, i dodje lik i pise ti kilometrske postove na logicnu konstantaciju jos ti govori da lupetas, svasta.

Btw. Svabija je daleko bolja po tom pitanju od Usa, mislim da je u Texasu minimalna satnica oko $8, od tog ne mozes zivjeti (da placas stan i ostalo). Doduse te poslove obicno rade srednjoskolci.

bob
Kontakt:

Post Postao/la bob » 23 apr 2023, 11:23

meni je interesatno za raju vani posebno njemacka kad krenu vezano za plate koliko sta, nevezano za ovaj forum nego prijatelji 5,6 njih lad krenu kolika ti je bruto plata itd reko **** vas vise bruto koliio dobijes na racun a svako pitanje ili odgovor je bruto taj i taj :d ovdje nisu ni znali sta je bruto :rol:

RacioEmocionalan
Kontakt:

Post Postao/la RacioEmocionalan » 23 apr 2023, 11:43

alemsa je napisao/la:
23 apr 2023, 10:40
Svaka cast, stoji znaci sto sam rekao za 25+% kirije, da je to slucaj ostajalo bi ti oko 500 eura. Da pusis, pijes, sipas gorivo, nekad u kafanu, nekad u restoran itd. od plate do plate, i dodje lik i pise ti kilometrske postove na logicnu konstantaciju jos ti govori da lupetas, svasta.

Btw. Svabija je daleko bolja po tom pitanju od Usa, mislim da je u Texasu minimalna satnica oko $8, od tog ne mozes zivjeti (da placas stan i ostalo). Doduse te poslove obicno rade srednjoskolci.
Ma svugdje je borba, ko kaze drugacije, laze. Doduse, ja bih mogao eventualno gonjati moju struku gdje bih morao mininalno imati C1 certifikat njemackog jezika i gdje bi plata bila dosta bolja. Ovako mogu dodatne prekvalifikacije raditi i specijalizacije, u roku od 2 godine mogu do 4000€ bruto izaci.

Ovdje se cijeni rad i trud za razliku od nase zemlje, postoji kultura dijaloga, svako gleda svoj posao, zivi kako hoces, nemas pritisak drustva i to je ono sto me je na pocetku ovdje i dovelo.

Jeste da je **** doci sam, pa se snalaziti, ali sve je do tebe. Ja uvijek kazem nije ratna linija. Malo je i za drustvenu osobu nezgodno, srecom, vise gledam kvalitet nego kvantitet pa mi ne predstavlja problem da vecinu vremena provodim sam.

Uglavnom, doci sam i boriti se nije za svakoga. Ne treba specijalan talent, ali mora covjek imati malo drugacije razmisljanje nego uobicajeno.
The willingness to be a fool is a precursor to a transformation.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 23 apr 2023, 11:44

bob je napisao/la:
23 apr 2023, 11:23
meni je interesatno za raju vani posebno njemacka kad krenu vezano za plate koliko sta, nevezano za ovaj forum nego prijatelji 5,6 njih lad krenu kolika ti je bruto plata itd reko **** vas vise bruto koliio dobijes na racun a svako pitanje ili odgovor je bruto taj i taj :d ovdje nisu ni znali sta je bruto :rol:
Zasto sto se u Njemackoj plata iskljucivo obracunava na brutto iznosu, dok je u Austriji netto. ;)
Radis isti posao kao ja, a zaradjujes nekih 300€ vise ako si ozenjen, a ako imas djecu dodas jos i djeciji doplatak na to. Njemacki porezni sistem je tako kreiran da ti sama plata ne govori preciznu netto platu, ako ne znas status uposlenika.
Zadnja izmjena: AshburtonG, dana/u 23 apr 2023, 11:47, ukupno mijenjano 2 puta.

harden
Kontakt:

Post Postao/la harden » 23 apr 2023, 11:45

bob je napisao/la:
Ovo neki dan govorim, pricam sa jaranima tako o platama, svi govore brutto i za Austriju i Njemacku. Kontam druze sta ja trebam znati poreze za 10 drzava, pa koliko ti dobijes te plate, to je najbitnije :mrgreen: sta me briga koliko drzava dobije
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "

bob
Kontakt:

Post Postao/la bob » 23 apr 2023, 12:10

AshburtonG je napisao/la:
23 apr 2023, 11:44
bob je napisao/la:
Zasto sto se u Njemackoj plata iskljucivo obracunava na brutto iznosu, dok je u Austriji netto. ;)
Radis isti posao kao ja, a zaradjujes nekih 300€ vise ako si ozenjen, a ako imas djecu dodas jos i djeciji doplatak na to. Njemacki porezni sistem je tako kreiran da ti sama plata ne govori preciznu netto platu, ako ne znas status uposlenika.
ma jasno je meni to sve al ko sto harden rece ne znam
niti me interesuje jos :) koliko drzava uzima u njemackoj austriji itd prosle god su radili ovdje i suplja je vazda bila kod promjene posla i slicno kolika je gdje plata koja je ponudjena a nema ni 1 god vani svi se presaltali na spiku bruto je taj i taj :D kod nas je jos taj stari sistem vjerovatno ce kroz koju god doci i kod nas gdje ces ti dog bruto iznos i sam voditi racuna o placanju drzavi itd al opet nekako ne vjerujem kad bude spomenuta plata da cu govoriti reci bruto je taj nego konacnu cifru ono otprilike :D

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 23 apr 2023, 12:12

Pa neću ja na kafi izvaditi digitron, zakon Njemačke i ispitivati koliko djece ima, jel ima ženu, kako živi da bi dobio njegovu neto platu.

Dobiješ to dobiješ, ako hoćeš dodaj da si sam i da ti zbog toga skidaju više i kraj priče.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

harden
Kontakt:

Post Postao/la harden » 23 apr 2023, 12:13

Realno da brutto cifre govore jer zvuci ljepse i bolje
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "

Finn
Kontakt:

Post Postao/la Finn » 23 apr 2023, 12:15

Pa jer mu ispada visa plata na papiru, lakse mu se hvaliti medju ljudima logicno. Sto bi inace izbjegavao reci koliko neto dobije.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 23 apr 2023, 12:17

23 apr 2023, 11:43
alemsa je napisao/la:
23 apr 2023, 10:40

Ma svugdje je borba, ko kaze drugacije, laze. Doduse, ja bih mogao eventualno gonjati moju struku gdje bih morao mininalno imati C1 certifikat njemackog jezika i gdje bi plata bila dosta bolja. Ovako mogu dodatne prekvalifikacije raditi i specijalizacije, u roku od 2 godine mogu do 4000€ bruto izaci.

Ovdje se cijeni rad i trud za razliku od nase zemlje, postoji kultura dijaloga, svako gleda svoj posao, zivi kako hoces, nemas pritisak drustva i to je ono sto me je na pocetku ovdje i dovelo.

Jeste da je **** doci sam, pa se snalaziti, ali sve je do tebe. Ja uvijek kazem nije ratna linija. Malo je i za drustvenu osobu nezgodno, srecom, vise gledam kvalitet nego kvantitet pa mi ne predstavlja problem da vecinu vremena provodim sam.

Uglavnom, doci sam i boriti se nije za svakoga. Ne treba specijalan talent, ali mora covjek imati malo drugacije razmisljanje nego uobicajeno.
Naravno da se mozes probiti, i da je bolje u drugim stvarima, nisam se ni dotakao toga.

Dobro ti to jos tretiras kao da si na terenu (takav mi je dojam), kad postanes malo vise Svabo, neces vise tako. aBd kad dobijes taj C1 ide autic od 30k :)

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 23 apr 2023, 12:18

harden je napisao/la:
23 apr 2023, 12:13
Realno da brutto cifre govore jer zvuci ljepse i bolje
Pa ima sigurno i do toga, ali iz licnog iskustva znam da brutto nikad nisam ni spomenuo za vrijeme boravka u Austriji, jer je svaki posao bio ugovaran u netto iznosu, dok je u Njemackoj suprotno. Jednostavno se naviknes, jer svako zna preracunati taj iznos za sebe.

Jednostavno takva je tradicija u Njemackoj, kao i persiranje na radnom mjestu. U Austriji sa svima na "ti", dok si u Njemackoj i dalje na "Vi".
Zadnja izmjena: AshburtonG, dana/u 23 apr 2023, 12:19, ukupno mijenjano 1 put.

Espiritosanto
Kontakt:

Post Postao/la Espiritosanto » 23 apr 2023, 12:19

bob je napisao/la:
23 apr 2023, 12:10
AshburtonG je napisao/la:
23 apr 2023, 11:44
bob je napisao/la:
ma jasno je meni to sve al ko sto harden rece ne znam
niti me interesuje jos :) koliko drzava uzima u njemackoj austriji itd prosle god su radili ovdje i suplja je vazda bila kod promjene posla i slicno kolika je gdje plata koja je ponudjena a nema ni 1 god vani svi se presaltali na spiku bruto je taj i taj :D kod nas je jos taj stari sistem vjerovatno ce kroz koju god doci i kod nas gdje ces ti dog bruto iznos i sam voditi racuna o placanju drzavi itd al opet nekako ne vjerujem kad bude spomenuta plata da cu govoriti reci bruto je taj nego konacnu cifru ono otprilike :D
Kod njih možeš mijenjati porezne klase.Kod mene prijatelj svaka 3/4 mjesec mijenja te porezne klase.
Žena mu radi po par mjeseci pa onda prestane raditi par mjeseci i on se prešalta u drugu poreznu klasu.
Recimo kad mu žena radi njegov neto je manji za 300 eura nego kad ona ne radi.
Bruto mu je uvijek isti ali taj neto se promijeni a 300 eura i nije baš malo.
I Mostarske kiše kao da su stale
Heroj do heroja kraj drevne Musale
Ko je pravi junak,kaže pjesma stara
Zdravo,ma gdje bili,heroji Mostara

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 23 apr 2023, 13:11

Nidje veze, sta neki lupaju ovdje. :rol: Pa bruto ti je koliko zaista poslodavac trosi na tebe, dakle ako je tebi bruto 3000 eura, on zaista plati te pare za tebe ali logicno da ne dobijes sve ti na racun. Na to otpada, zdravstveno, za njegu kad ostaris, za staz tj da imas kasnije penziju, osiguranje ako izgubis posao, porez. Pa ako si nezaposlen i nisi na Jobcentru ti sam placas zdravstveno, koje inace plati tvoj poslodavac. Njemacka je to odradila posteno, bogatase oporezuju vise, ako zaradjujes vise- vise placas i to je to.

Sta konkretno u BIH poslodavac od ovoga uplati za tebe? Pa bar 70 % ih radi bez ikakvog osiguranja i bez doprinosa. Ili te osigura na minimalac a ostalo ti sjedne u koverti. Ovdje ne postoji koverta s parama bokte. Moj prijatelj radi u firmi u BIH od 2016, dakle to je skoro 8 godina staza, uplaceno mu skoro 2 godine. Pa ja vise staza imam u Njemackoj iako on duze radi 5 godina nego ja. :rol:

Izracunajte kolika je penzija nakon 5 godina rada u EU. Vise nego da u Bosni radis 25. Jadno.

Smijesno je porediti.

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 23 apr 2023, 13:19

I found freedom. Losing all hope was freedom.

RacioEmocionalan
Kontakt:

Post Postao/la RacioEmocionalan » 23 apr 2023, 13:38

alemsa je napisao/la:
23 apr 2023, 12:17
Naravno da se mozes probiti, i da je bolje u drugim stvarima, nisam se ni dotakao toga.

Dobro ti to jos tretiras kao da si na terenu (takav mi je dojam), kad postanes malo vise Svabo, neces vise tako. aBd kad dobijes taj C1 ide autic od 30k :)
Ma vjeruj mi da ne tretiram kao da sam na terenu. Jednostavno ovdje nema puno nasih ljudi u ovoj regiji. Nekako sam glavu odmorio kako sam se izmakao od nasih navika. Uostalom sad sam bez auta, pa covjek ne moze mnogo ni da hoda. Kod mene se vecinom zasniva na sportskim aktivnostima, u kafic se sjedne ponekad.

Sto se tice auta, nisam htio da se zalijecem sa ovim primanjima na prvoj vizi, imam drugacije prioritete. Meni ne treba nesto izuzetno skupo, dovoljno je da me nece ostaviti na putu, a ne mislim nikad s autom za Bosnu ici, tako da ne mora biti neka velika investicija.
The willingness to be a fool is a precursor to a transformation.

Justin
Kontakt:

Post Postao/la Justin » 23 apr 2023, 13:45

23 apr 2023, 13:38
alemsa je napisao/la:

Ma vjeruj mi da ne tretiram kao da sam na terenu. Jednostavno ovdje nema puno nasih ljudi u ovoj regiji. Nekako sam glavu odmorio kako sam se izmakao od nasih navika. Uostalom sad sam bez auta, pa covjek ne moze mnogo ni da hoda. Kod mene se vecinom zasniva na sportskim aktivnostima, u kafic se sjedne ponekad.

Sto se tice auta, nisam htio da se zalijecem sa ovim primanjima na prvoj vizi, imam drugacije prioritete. Meni ne treba nesto izuzetno skupo, dovoljno je da me nece ostaviti na putu, a ne mislim nikad s autom za Bosnu ici, tako da ne mora biti neka velika investicija.
Samo pazi da se sa zenom ne zajebes. :kafa:
Sarmelino † (29.08.2015-20.10.2019.) ⚜
dr. Alem Peterson
Captain4 † (14.05.2014-22.02.2022.) ⚜

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 23 apr 2023, 13:50

23 apr 2023, 13:38
alemsa je napisao/la:

Kad pocnes zaradjivati vise, vise se i trosi, pocnu pare malo zuljati vidjet ces :) Da Bog da da ostanes na tom mentalitetu.

A sto dalje od nasih to bolje, to ti je pametno, kad se zazelis naseg duha da posjedis, ucinis pa opet svojim putem.
Zadnja izmjena: alemsa, dana/u 23 apr 2023, 13:52, ukupno mijenjano 1 put.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 23 apr 2023, 13:51

Za 5 godina rada u Njemacoj imas skoro 250 eura penziju. Kod nas za 40 godina rada nemas 500 KM penziju. Bar do sada nisu imali. I pitanje ko ce ti je zaraditi za 20 godina ovim tempom iseljavanja radne snage. Zbog toga je kod nas ukinut PIO fond, penzioneri su na budzetu, drzava vjecni duznik a gradjani ziranti.

Cuj onog 3000 eura samcu ne moze biti u Njemackoj. :bow: :rol:

Pa bolan u Njemackoj i danas puter 2 eura, kod nas 9 maraka. :rol:

slika

Samo jedan od primjera, 10 komada Kinder Country cokoladica dobijes bez akcije za 2.39 eur, bilo prije 2.19 eur. Za akcije ne trebam ni govorit kakve su ovdje. Kod nas je 10 komada haman 10 maraka. :rol:

Mene je to najvise iznenadilo po dolasku ovdje, koliko su manje cijene hrane u poredjenju sa BiH, bukvalno sam se sjebao. Cak i sad za vrijeme inflacije. Ko ne vjeruje, nek slobodno dodje i uvjeri se, mogu postavit cijene osnovnih zivotnih namirnica pa da ih uporedimo sa nasim cijenama.

Pljacka nas vlastita drzava i to 30 godina. :bow:

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 23 apr 2023, 13:56

numanumaye22 je napisao/la:
23 apr 2023, 13:51
Za 5 godina rada u Njemacoj imas skoro 250 eura penziju. Kod nas za 40 godina rada nemas 500 KM penziju. Bar do sada nisu imali. I pitanje ko ce ti je zaraditi za 20 godina ovim tempom iseljavanja radne snage. Zbog toga je kod nas ukinut PIO fond, penzioneri su na budzetu, drzava vjecni duznik a gradjani ziranti.

Cuj onog 3000 eura samcu ne moze biti u Njemackoj. :bow: :rol:

Pa bolan u Njemackoj i danas puter 2 eura, kod nas 9 maraka. :rol:

slika

Samo jedan od primjera, 10 komada Kinder Country cokoladica dobijes bez akcije za 2.39 eur, bilo prije 2.19 eur. Za akcije ne trebam ni govorit kakve su ovdje. Kod nas je 10 komada haman 10 maraka. :rol:

Mene je to najvise iznenadilo po dolasku ovdje, koliko su manje cijene hrane u poredjenju sa BiH, bukvalno sam se sjebao. Cak i sad za vrijeme inflacije. Ko ne vjeruje, nek slobodno dodje i uvjeri se, mogu postavit cijene osnovnih zivotnih namirnica pa da ih uporedimo sa nasim cijenama.

Pljacka nas vlastita drzava i to 30 godina. :bow:
Puter 4,35 KM 250g u Bingu, kupljen prije par dana
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 23 apr 2023, 14:01

Ista cijena putera znaci, u Bosni jedino sto sam primjetio da je skuplje je meso u odnosu na plate.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 20 gostiju.