Gledaj razlike bih i slovenackog BDP-a kao da usporedjujes bih i ceski dns

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Ovo za Vojvodinu je zanimljiv podatakRobust je napisao/la: ↑20 apr 2023, 19:44
Gledaj razlike bih i slovenackog BDP-a kao da usporedjujes bih i ceski dns![]()
, a ista drzava bili
zato su slovenci imali karavanke izbusene u jugi te godine, a bosna niti centimetra autoputa i vecina sela bez normalnog puta i telefona. Najveci problem slovencima nakon raspada juge je nastao sta da rade sa privrednim gigantima koji su vecinski izvozili svoje proizvode u zemlje bivse juge zato je propala iskra, tam i to im je bio najveci problem preveliki kapaciteti za premalo trziste , al uspjeli su se izvuci i imaju bas finu ekonomiju dns
Da, to je zanimljivo definitivno, ma uvijek bili najgori po kvaliteti zivota jbgg. Imaju navodi cak da je Napoleon bio na prostoru Slovenije tada.Robust je napisao/la: ↑20 apr 2023, 19:44
Gledaj razlike bih i slovenackog BDP-a kao da usporedjujes bih i ceski dns![]()
, a ista drzava bili
zato su slovenci imali karavanke izbusene u jugi te godine, a bosna niti centimetra autoputa i vecina sela bez normalnog puta i telefona. Najveci problem slovencima nakon raspada juge je nastao sta da rade sa privrednim gigantima koji su vecinski izvozili svoje proizvode u zemlje bivse juge zato je propala iskra, tam i to im je bio najveci problem preveliki kapaciteti za premalo trziste , al uspjeli su se izvuci i imaju bas finu ekonomiju dns
Nisam se dobro izrazio.
Bila je neka lektira u srednjoj ugl radnja je smještena u Bosni za vrijeme dolaska Austrougarske i sjećam se odlomka iz knjige gdje su austrougari počeli praviti škole da obrazuju djecu a da je lokalno stanovništvo bilo u strahu da će ih tu pokatoličiti i da će morati mijenjati islam i običaje koji su se u narodu več ukorijenili tokom vladavine Osmanlija.Marsal je napisao/la: ↑21 apr 2023, 19:44Šta ti sve nadrobi, a ništa sa obrazovanjem nema veze. Pa samo Austrougarska je izgradila više škola i državnih ustanova za 40 godina nego Osmanlije za 400. I kakve veze ima i Kraljevina s bilo čim, a kad smo kod nje evo ti primjer iz porodice. Dedo rahmetli imao druga koji je kao dijete ostao siroče jer mu je otac umro kad je imao 3 godine i došli službenici te Kraljevine da se pobrinu o njemu i njegovoj djeci jer su po svojim zakonima tad htjeli svakom djetetu obezbjedit skrb i školovanje. I hoće da uzmu njega i još 3 braće mu u školu internatskog tipa no naravno došao efendija i galami hoće da vam naprave vlaščad od djece, kakva škola, neka ih ovdje i tako i ostanu tu, naučila čitat i pisat i dosta. Drugi jedan dečko sa svojim bratom iz istog sela isto ostao bez oca i Kraljevina isto došla po njega i pusti ih majka, jedan je završio za učitelja i vratio se u isto selo i radio do penzije dok je drugi posto arhitekta.alemsa je napisao/la: ↑21 apr 2023, 18:36
Postoji uzrok toga, i kako se doslo do tog. Jedan sicusan narod koji je u zadnjih 150-200 godina pretrpio mnogo historijskih sibanja. Begovi, onda im se kaze nema vise Turske, sad vam je Austrougarska, Austrougarska je imala svoje implemintacije ali nas nisu plaho dirali, priznavali su taj narod, s toga smo i bili s njima u Ww1, onda ti se kaze nema vise Austrije sad je Kraljevina Yuga, Kraljevina Yuga ti svrsta u nesortu, ne prizna te stavi te pod ostale, odma ti oduzme zemlju, sa dogovorom da ce isplacivati sa 6% kamate, to traje do komunista, komunisti dolaze na vlast i prestaju placati taj dogovor svrstaju ga u nevazece, ti se selis na selo da bi prezivjeo i sacuvo svoje zemlje sto imas, na selu je jednostavno teze skolovati djecu (ima ih hvala Bogu x sto su zavrsili ali govereci opcenitu su u manjini), ti kao domacin prece ti je da ti sin pomogne oko stoke i zemlje nego da se skoluje, a i skolu mu ne mos financijski iznijet, i da mozes, zenskom djetetu ne mozes. Pa nisu se nase vodje samo probudile i rekle zelimo nezavisnost i da imamo nesto svoje, to je proces koji te drzo ni od sta preko 100 godina.
Mamina rodica završila osnovnu i nisu joj dali u školu dalje da ide, dijete se sa 14 god pokušalo objesit i onda joj nekako dozvole iduće godine u srednju. Ovo nije bilo 1918. godine nego početkom sedamdesetih prošlog vijeka.
I ne razumijem o kakvim finansijama pričaš, nije ih slalo na Stanford univerzitet nego u srednju školu koja je bila maksimalno 10 kilometara od kuće i to u vrijeme kad je prijevoz bio bolje organizovan nego danas i kad je škola zaista bila besplatna.
Mi se jednostavno nismo htjeli školovati sve do zadnje 2-3 decenije, a svako nam je bio kriv osim nas samih što smo radili težačke poslove dok su Srbi i Hrvati radili u skladu sa svojim obrazovanjem.
Evo ja imam komšiju Hrvata, nikad nije htio škole, osnovnu završio (godinu stariji od mene) i to je to. Njemu sad Allah ne može naći posla, kamoli HDZ, a znam jednog jakog čovjeka koji mu je htio pomoći ali kako pomoći čovjeku koji nema nikakve škole. Ja ga nagovaro da upiše nešto i da se prijavi u vojsku, kaže on ne mogu ja knjige. Pa ljudino znaš šta, radi ljudima za nadnicu po bašti, ko te yebe.
Istočna Bosna je bila rak rana u bivšoj Jugoslaviji.alemsa je napisao/la: ↑21 apr 2023, 19:57@mrasal
Buraz govoris o individualnim slucajevima, govorim opcenito. Za financije sto ti govorim, Bosna je koliko (eto bolje znas), 70% manja mjesta poredeci na vece gradove. Ti ako si zivio na selu u istocnoj Bosni recimo tebi je fakultet bio u Tuzli, znaci sa sela oko Vlasenice (nebitno) je slao u Tuzlu to kosta bez obzira sto je skola sama od sebe besplatna, imas druge troskove. Svatas
E to je vec porazno, kad cujes tako nesto u 70im. Sta reci na to, pa na zapadu 69 izmisljen internet prvi put a kod nas nisu znali pisat neki. Steta sto duze nije trajala Austrougarska.ASD je napisao/la: ↑21 apr 2023, 22:18Kod mene jedna rodica bila učenik generacije u osnovnoj školi 70-ih.
Otac joj nije dao u srednju školu.
Sreća pa se udala u Njemačku pa tamo u srednjim 20-im završila školu za njegovatelja mislim. Sad je u penziji.
Istočna Bosna je bila rak rana u bivšoj Jugoslaviji.alemsa je napisao/la: ↑21 apr 2023, 19:57@mrasal
Buraz govoris o individualnim slucajevima, govorim opcenito. Za financije sto ti govorim, Bosna je koliko (eto bolje znas), 70% manja mjesta poredeci na vece gradove. Ti ako si zivio na selu u istocnoj Bosni recimo tebi je fakultet bio u Tuzli, znaci sa sela oko Vlasenice (nebitno) je slao u Tuzlu to kosta bez obzira sto je skola sama od sebe besplatna, imas druge troskove. Svatas
Prijatelj koji je radio u Špediciji kaže da mu je smrt bila u Srebrenicu ići jer su portiri bili nepismeni, te je gubio svaki put sat, dva dok ne dođe odgovorna osoba koja zna pisati.
V. Kladusa je bila najlosije edukovana u BiH.ASD je napisao/la: ↑21 apr 2023, 22:18Kod mene jedna rodica bila učenik generacije u osnovnoj školi 70-ih.
Otac joj nije dao u srednju školu.
Sreća pa se udala u Njemačku pa tamo u srednjim 20-im završila školu za njegovatelja mislim. Sad je u penziji.
Prijatelj koji je radio u Špediciji kaže da mu je smrt bila u Srebrenicu ići jer su portiri bili nepismeni, te je gubio svaki put sat, dva dok ne dođe odgovorna osoba koja zna pisati.