Asteriks je napisao/la: ↑20 apr 2023, 10:34
Diskonter Aldi najavio je da će od 2030. godine prodavati samo svježe meso iz najviših sistema uzgoja.
Aldi do 2030. želi u potpunosti preći na prodaju mesa iz najviših tzv. uzgojnih oblika tri i četiri. Aldi Nord i Süd su ovo zajedno objavili. Ovaj korak ima za cilj pružiti poljoprivrednicima i prerađivačima mesa koji planiraju sigurnost za promjenu proizvodnje. Promjena će se odvijati u fazama: ove godine dvije Aldi grupe u početku imaju za cilj 15 % udjela u prodaji svježeg mesa iz robe iz vrste uzgoja tri i četiri. Očekuje se da će do 2026. porasti na 33 %. Do 2025., Aldi želi prestati prodavati meso na najnižem nivou. Do 2030. tranzicija bi trebala biti završena.
2019. Aldi i drugi veliki trgovci mješovitom robom uveli su četveroslojni sistem označavanja. To je klasifikacija za svježe meso koju je razvila sama prehrambena industrija. Prvi nivo "Stabni smještaj" odgovara samo zakonskim zahtjevima. Nivo 2 "Stabilni smještaj plus" daje životinjama, između ostalog, više prostora i dodatni materijal za aktivnosti. Nivo 3 "Spoljna klima" garantuje životinjama još više prostora i kontakt sa svežim vazduhom. Na nivou 4 "Premium" imaju i mogućnost vježbanja na otvorenom, a u ovaj nivo se svrstava i organsko meso. Osim toga, postoje smjernice za ishranu, materijal za aktivnosti za životinje i praćenje zdravlja.
Mi cemo isto tako vrlo brzo morati uskladiti to sa EU ako mislimo u Europu. Ovdje vec na svakom pakiranju imas klase i u kakvim je uslovoma zivjela zivotinja, cime se hranila itd.
Kod nas ne postoje skoro pa nikakve kontrole, uvozi se meso staro iz Rumunije i Argentine boga pitaj koliko staro, kolju se telad po mjesec dva stara i tako.
Zbog toga u EU ne moze meso iz trecih zemalja nikako. Teletina je u BIH definitivno bolja ali zbog toga jer je ovdje zakonom zabranjeno klati tako mlade zivotinje. Ono sto je ovdje teletina dole je bukvalno junetina pa je drugaciji okus. Isto tako kad kupis fasirano dobijes govedinu, sto je starije nego junetina koju kupis u BIH.
Isto tako ovdje se ne melje loj nikako, pa dobijes skroz crveno meso uvijek (osim ako izricito ne trazis da ti samelje i loj). Zbog toga je burek u BIH bolji, jer je masniji zbog loja.
Recimo ono sto Poljska ne moze izvesti u EU jer je staro, neprovjereno i rizicno, nama hladno dolazi na trziste jer inspekcija gotovo da ne radi svoj posao tu.
Pitanje je dana kada ce i BIH morati to oko mesa uskladiti sa ostalim EU zemljama. Bile su vijesti da je iz Crne Gore stizalo zaledjeno staro meso i po 40 godina, iz 1982, Srbija skontala i blokirala. Decenijama se uvozi staro i truhlo meso, a niko ne reaguje, cak ne bilo govora da se prodavalo cak i truhlo zaledjeno i samljeveno meso kengura na tim prostorima.
Vlast i politicari bi se ipak malo vise trebali pozabaviti ovim pitanjem, tim vise sto i njihova djeca to zderu godinama.