Keyword manjina. Sto cini i Indijce, azijate, latinos a i zene.alemsa je napisao/la: ↑18 apr 2023, 14:22Ima oboje uticaja i produkt okoline (odrastanja i ostalog) i individua. Samo sto za ta ghetta nije kriva drzava, to su obicno low income naselja, gdje su jeftine kirije, ili kuce. Ti ako ne mozes priustit da zivis u boljem, tvoja nacionalnost/rasa/pozadina nema veze s tim. I u bijelackim trailer parkovima vlada droga i kriminal (low income). Sigurno da ima ljudi koji ne vole ni strance ni Muslimane, a sta mene libo sto me ne voli u svojoj glavi, sve dok imam jednaku priliku, a sigurno da je ima svako. Njihov problem jeste taj low income (jer zaradjuju najmanje u prosjeku od ostalih), a to je vjerovatno jer nije naucen da radi (nema starog da ga nauci da zavrne saraf) a u skolu nece, zbog tog nije kriv sistem. I ti u Bosni ne zavrsi srednju skolu, ne znas nista raditi kakve su ti opcije - da radis u rudniku, ili da cjepas drva narodu, i onda krivis nekog oko sebe. Drzava pokusava na sve nacine da se ogradi, postoji affirmative action zakonom koji je bukvalno za manjine, znaci firma mora imati zaposlen % manjina (zaboravio sam koji je % tacno), ti kao bijelac mozes biti vise kvalifikovan i iskusan ali ako firmi fali za taj % primit ce manjeg kvalifikovanog crnca. Moji su roditelji kralju nakon 18 mjeseci kupili kuci u suburb gdje su 70% bili bijelci, baceni ljudi iz Bosne isto kao da jelena bacis na autoput, izgubljen u vremenu i prostoru, pa se ljudi snasli. Velikoj vecini kod njih stara radi negdje za kasom u walmartu, prima od drzave beneficije i tako zivi, ne moze da priusti da ode u bolje, on izadje u svijet bez skole, bez skills, nadje neki poso uzme auto na kredit koje placa neko vrijeme pa prestane placat (sj.ebe kreditnu historiju), nema income, nema kreditne historije, nece ti banka dati kredit za kucu. I ja sad mogu sje.bat svoj kredit pa vise necu dobiti kredit, i trebam reci diskriminiraju me, nedaju strancu kredit, ne nego postoji protokol i uslovi. I ti u Bosni kad dizes kredit moras prikazati da si zaposloen, to je uslov, onaj ko nije zaposlen nece dobiti kredit, to nema veze ko si sta si.rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑18 apr 2023, 13:45Dok svaki individua ne stavlja državu i društvo ispred sebe, pogotovo ne na zapadu.RacioEmocionalan je napisao/la: ↑18 apr 2023, 12:43
Pa vidi Rio, svaka drzava postavlja sebe ispred individue, davno ju je Nietzsche opisao kao zmaja koji blijesti sa svojim krletkama i govori "Ti treba da" sto nas opet dovodi do toga da je svaka drzava i firma gdje smo mi potrosna roba za ciljeve onoga sto se predstavlja kao ideja, kao pokret kao nesto iznad pojedinca i njegovih potreba. Kako i na koji nacin se to razvilo vjerovatno ima veze sa zastitnom membranom kolektivizma i kulturom kao takvom koja daje nesto a nesto uzima. Siroka je to tema.
Sto se tice boljih ili gorih uslova u kojima neko odrasta i da to predstavlja neki uzorak za krajnosti kao sto su industriousness i kriminalitet ne bih se bas slozio da covjek moze da povlaci na oba kraja tako lako i da kaze da su to patterni. Moje je misljenje da u svemu veliku ulogu igra individualni pristup.
Samo je poenta koliko ta država vraća toj individui, tu imamo skalu gdje je na jednoj strani USA kao ekstrem, jer tamo ako nemaš da platiš nećeš ni dobiti uslugu na kvalitetan način, jer i najbolje bolnice i najbolji univerziteti i škole su privatni, dok u Francuskoj ili državama koje su na drugoj strani te skale to nije tako, i svi građani te države mogu dobiti isti nivo usluga bez obzira koliko zarađuju, a najbolji univerziteti su državni.
A to oko odrastanja je vrlo lako dokazati kroz statistiku, jer ako u tom okruženju imaš puno više krivičnih djela onda je jednostavno zaključiti da to okruženje samo po sebi doprinosi tome postotku, i pojavi kriminala, tipa američkih getoa. Zato je u takvim situacijama upravo uloga države bitna, jer se nebrigom države i rađaju takva okruženja i onda sistemski moraš imati rješenja koja će dovesti do smanjenja stope kriminala i ponude neke druge opcije ljudima koji tu odrastaju.
Radim u corporate Americi vec preko dvadeset godina, indiciji su glavni sto se kupljena tih poslova tice, a i kako nece biti kad su vrijedni i skolovani. Najvise placeni u Americi.
Aleme dosta se slazem sa tobom ali ima stvari sto se nemogu sloziti.
Ovo sa equality se tek desilo u zadnjih dvadeset godina.
Pogotovo ovo za gheto, gheto je napravljen za crnce, ne za trailer smece. Prije recimo nekih 40-50 godina crnci nisu smjeli ulaziti u bijele restorane, ici u istu skolu, koristiti iste wc. A kamoli da i dobiju neki vazan posao ili dobro skolu
Evo neki dan radim projekt, stara zgrada, dobili smo blue prints iz 70tih godina, i na blue prints pice colored restrooms.