Kakav ti je početak bio kao inžinjera u Americi?soko je napisao/la: ↑12 apr 2023, 16:11Ja sam masinski inzinjer, radim u Americi to vec preko 15 godina.numanumaye22 je napisao/la: ↑12 apr 2023, 16:03Mislim na strucne i kvalifikovane ljude, pitaj prosjecnog programera sta uzima tamo i sta je uzimao u Njemackoj ili bilo gdje u EU. Nebo i zemlja. Nema poredjenja.
@harden, ne nego sam cisto replicirao jer ljudi ne znaju sta imaju dok ne izgube, crpis blagodati takvog sistema a onda ovdje pises da neko treba radit bilo sta, iako je inzinjer. Nek on dodje u Njemacku vozit kamion a ja cu IT radit tamo, evo odmah se mijenjamo.
Postoji razlog zasto je Amerika toliko zatvorenija od Njemacke u pogledu odobravanja radnih viza. Zapravo ikakvih, kamoli radnih. Prije 13 godina ti Njemacka nije dala da dodjes turisticki u nju, redovi pred ambasadama bili da bi posjetili svoje tetke, a ne li da ti daju da radis. Sad kao treba radnika pa otvorili granice za Zapadni Balkan.Ovdje svicarci nijemce zovu sirotinjom, Amerika je za Svicu, sto Svica za Njemacku, ma i vise.
Pa rodjak mi u Californiji radi, upisuje lijekove koje klinika narucuje u racunar, covjek lupa 80k godisnje, samo od toga, o cemu mi pricamo.S tim poslom ovdje ne bi dobio 25k godisnje.
Radim dosta sa poljacima i njemcima, mene je sramota njima da kazem koliko mi vise zaradjujemo nego oni.
Imam dojam da je entry dosta lakši u Americi nego u EU.
Zbog kulture poslovanja tamo.