Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

alemsa
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la alemsa » 26 feb 2023, 18:56

RacioEmocionalan je napisao/la:
26 feb 2023, 18:42
alemsa je napisao/la:
26 feb 2023, 18:31
Nisi imo pravo da preglasas Srbe, jer su suvereni, konstutivni narod, jedini razlog zasto su i usli u federalne jedinice odnosno republike nakon ww2, je bilo s tom garancijom da im se ne desi NDH (koja je mimo njihove volje proglasila nezavisnost). Nisu se uspjeli dogovoriti i to je to. Yuga je poduptlrijela njih, nikad nije proglaseno ratno stanje na tim prostorima btw. Isto da danas RS proglasi nezavisnost a Bosnjaci koji zive u RS ne zele tu nezavisnost pa ih Federacija odnosno BiH poduprje.
Mijesas kruske i jabuke. Ne mogu Srbi da se pitaju sta ce da se desava u svakoj Saveznoj Republici. Znaci ovdje nije pitanje njihove zelje na 45 godina prije disolucije Jugoslavije, nego drzavnosti jedne Republike koja seze 800+ godina unazad prije te iste disolucije i nacina na koji je ta ista drzava usla u novostvorenu drzavu. Druga stvar je da ih je neko u Srbiji preglasavao. Ne, oni su zivjeli u BiH koja nije njihova maticna Republika po cak i danasnjim osjecajima onih koji se Srbima izjasnjavaju.
Ne mjesam nista, pa nisu se ni pitali tamo gdje nisu zivjeli tipa Slovenija i Makedonija (nije ni bilo rata), rat je bio tamo gdje su oni zivjeli Hrv i BiH. Republike su imale pravo na ocjepljenje ukoliko se narodi tih republika sloze, u Hrv i BiH se oni nisu slozili. Nije se mogo naci nacin da svi budu zadovoljni, takva je situacija bila, i da je Alija pristao na Kutjerov plan, vjerovatno ne bi sprovoden bio u djelo, tako da se rat manje-vise nije mogao izbjeci. Jedino da smo mi popustili pa ostali u Yugi jos nekih 10 godina pa bi i Srbi sami vidjeli da od te drzave nema nista, ali to je vec sbkbb

hayden
Kontakt:

Post Postao/la hayden » 26 feb 2023, 19:08

Obrni okreni tim izlaskom iz Jugoslavije Bosnjaci su najvise izgibili. Po svim osnovama.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 26 feb 2023, 19:11

hayden je napisao/la:
26 feb 2023, 19:08
Obrni okreni tim izlaskom iz Jugoslavije Bosnjaci su najvise izgibili. Po svim osnovama.
Pa po zrtvama da, ali smo na kraju dobili sto smo htjeli nezavisnu BiH. Nismo mogli ostati, slali bi nas da ginemo po Hrvatskom ratistu, nije niko budala, ako cemo ginuti onda makar za svoje jebga.

RacioEmocionalan
Kontakt:

Post Postao/la RacioEmocionalan » 26 feb 2023, 19:21

alemsa je napisao/la:
26 feb 2023, 18:56
Ne mjesam nista, pa nisu se ni pitali tamo gdje nisu zivjeli tipa Slovenija i Makedonija (nije ni bilo rata), rat je bio tamo gdje su oni zivjeli Hrv i BiH. Republike su imale pravo na ocjepljenje ukoliko se narodi tih republika sloze, u Hrv i BiH se oni nisu slozili. Nije se mogo naci nacin da svi budu zadovoljni, takva je situacija bila, i da je Alija pristao na Kutjerov plan, vjerovatno ne bi sprovoden bio u djelo, tako da se rat manje-vise nije mogao izbjeci. Jedino da smo mi popustili pa ostali u Yugi jos nekih 10 godina pa bi i Srbi sami vidjeli da od te drzave nema nista, ali to je vec sbkbb
Posalji mi dokument koji to dokazuje. Slovenija je isto napadnuta, samo Makedonija nije. Dalje ne bih. Ako je tako bilo, to je golem paradoks usadjen u Ustav SFRJ.
The willingness to be a fool is a precursor to a transformation.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 26 feb 2023, 19:22

hayden je napisao/la:
26 feb 2023, 19:08
Mi smo najvise izgubili Dejtonom, njegovom ludjackom kosuljom i njegovim strasnim okovima, koje i danas na kozi osjetis, gdje bez drugih ne mozes donijet nikakvu odluku. Bosna je i dalje Jugoslavija u malom i njena ostavstina iako nije komunisticka/socijalisticka zemlja i kao takva potpuno nefunkcionalna. Ima i dalje sve osobine te zemlje, osim sto sad mozes javno rec da je Bookir suppak pa se vodi kao lafo demokratska zemlja. Bosna je zajedno s Kosovom i tad u Jugoslaviji bila najnerazvijenija zemlja.

Najvise su dobile Slovenija i Hrvatska, naravno, to im je bio potez stoljeca.

matanisunje
Kontakt:

Post Postao/la matanisunje » 26 feb 2023, 20:32

slika
Ferdo i Jura na slici :rol: :rol: :rol:

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 26 feb 2023, 20:51

26 feb 2023, 19:21
alemsa je napisao/la:
26 feb 2023, 18:56
Posalji mi dokument koji to dokazuje. Slovenija je isto napadnuta, samo Makedonija nije. Dalje ne bih. Ako je tako bilo, to je golem paradoks usadjen u Ustav SFRJ.
Ustav iz 73e cini mi se, kad smo dobili da se izjasnjavamo kao Muslimani, tad je mjenjan ustav, pogledaj, mrsko mi. Srbi nakon ww2 nisu uopste htjeli da postoje republike/federativne jedinice, iz razloga sto je NDH pod Hitlerom proglasila nezavisnost mimo njihove volje, ali su ipak komunisti rekli da moraju postojati radi lakse kontrole, pa su im dali garanciju kao konstutivni narod da niko ne moze mjenjati njihova prava, drzavni status mimo njihove volje, pa su pristali. U SLO nije bilo rata, 5 dana, vise povlacenje JNA pa su se tu zakacili oko kasarne sta je vec bilo. A sta nismo se mogli dogovoriti potukli se i eto, nismo jedini na svijetu sto se tako desilo, nisu zlocini bili potrebni a posebno negiranje istih, to je vec drugi par cipela necije moralne vertikale.
Zadnja izmjena: alemsa, dana/u 26 feb 2023, 20:53, ukupno mijenjano 1 put.

matanisunje
Kontakt:

Post Postao/la matanisunje » 26 feb 2023, 20:53

evo kada se Ermira "karala" sa Džaferijem

matanisunje
Kontakt:

Post Postao/la matanisunje » 26 feb 2023, 21:27

slika
Shkodrane Dardhishta

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 26 feb 2023, 21:54

Koliko je ljudi poginulo na relacijama Srednje-Olovo i Olovo-Kladanj, u nekoj uredjenoj drzavi bi davno neko robije dobio. Najprometniji put u drzavi, a u isto vrijeme najlosiji.

RacioEmocionalan
Kontakt:

Post Postao/la RacioEmocionalan » 26 feb 2023, 22:20

alemsa je napisao/la:
26 feb 2023, 20:51
Ustav iz 73e cini mi se, kad smo dobili da se izjasnjavamo kao Muslimani, tad je mjenjan ustav, pogledaj, mrsko mi. Srbi nakon ww2 nisu uopste htjeli da postoje republike/federativne jedinice, iz razloga sto je NDH pod Hitlerom proglasila nezavisnost mimo njihove volje, ali su ipak komunisti rekli da moraju postojati radi lakse kontrole, pa su im dali garanciju kao konstutivni narod da niko ne moze mjenjati njihova prava, drzavni status mimo njihove volje, pa su pristali. U SLO nije bilo rata, 5 dana, vise povlacenje JNA pa su se tu zakacili oko kasarne sta je vec bilo. A sta nismo se mogli dogovoriti potukli se i eto, nismo jedini na svijetu sto se tako desilo, nisu zlocini bili potrebni a posebno negiranje istih, to je vec drugi par cipela necije moralne vertikale.
Bili su vecina i uzimali glavne pozicije u svemu godinama, otuda i taj paradoks. Pravno/historijski gledano, nisu imali pravo da napadaju na medjunarodno priznatu drzavu i imali smo pravo da napravimo referendum jer je Jugoslavija samo jedna tacka u historiji. Ali, generalno gledano, takva je oduvijek bila borba za moc. Ko je jaci taj gleda da satire.
The willingness to be a fool is a precursor to a transformation.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 26 feb 2023, 22:31

26 feb 2023, 22:20
alemsa je napisao/la:
Bili su vecina i uzimali glavne pozicije u svemu godinama, otuda i taj paradoks. Pravno/historijski gledano, nisu imali pravo da napadaju na medjunarodno priznatu drzavu i imali smo pravo da napravimo referendum jer je Jugoslavija samo jedna tacka u historiji. Ali, generalno gledano, takva je oduvijek bila borba za moc. Ko je jaci taj gleda da satire.
Ali 35% gradjana BiH nije htjelo tu nezavisnost, i ok mi se odvajamo od Yuge oni prave RS i odvajaju se od Bosne, njima je najbolnije sto su ostali u drzavi BiH, moras to artikulisati. I to pod pritiskom, jer je mogla pasti i RS i desiti im se sto se desilo u Hrv, pa su onda samo potpisali sa misljenjem da ce kasnije to rijesavati.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 26 feb 2023, 22:52

alemsa je napisao/la:
26 feb 2023, 22:31
26 feb 2023, 22:20
alemsa je napisao/la:
Ali 35% gradjana BiH nije htjelo tu nezavisnost, i ok mi se odvajamo od Yuge oni prave RS i odvajaju se od Bosne, njima je najbolnije sto su ostali u drzavi BiH, moras to artikulisati. I to pod pritiskom, jer je mogla pasti i RS i desiti im se sto se desilo u Hrv, pa su onda samo potpisali sa misljenjem da ce kasnije to rijesavati.
Ne pita niko ništa ove što izgube.

Većina odluči i ti se rezultati priznaju.

Nije ni haman pola Britanije bilo za Brexit, ali vecina odlučila da se izlazi iz EU i tako je i bilo ;)
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 26 feb 2023, 22:54

Jeste burazeru da to u BiH nije mnogo komplexnije. Oni sto su glasali protiv Brexita nisu pravili nikakve republike. Na kraju krajeva tu se radi o jednom narodu jel

RiNo
Kontakt:

Post Postao/la RiNo » 26 feb 2023, 23:24

matanisunje je napisao/la:
26 feb 2023, 20:53
evo kada se Ermira "karala" sa Džaferijem
Nema gadnijeg jezika od Albanskog :damn:
100% sportski i krajnje opušten potpis

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 26 feb 2023, 23:27

alemsa je napisao/la:
26 feb 2023, 22:54
Jeste burazeru da to u BiH nije mnogo komplexnije. Oni sto su glasali protiv Brexita nisu pravili nikakve republike. Na kraju krajeva tu se radi o jednom narodu jel
Nema tu kompleksno ili ne, kad se referendum provodi, šta vecina odluči, ti rezultati se i priznaju.

Što se tiče tvoje poveznice referenduma i pravljenja republika, u Hrvatskoj nije bilo referenduma, pa su Srbi bili osnovali Republiku Srpsku krajinu.

Pravljenje republika je bio pokušaj izjednačavanja otcjepljenja nekadašnjih republika (koje su po ustavu, nakon referenduma na to imale pravo) i novokomponovanih "republika" koje su pravljene na terotorijama koje su nasilno oduzete.

I sad imaš silovanje nas u zdrav mozak od strane ovih iz RS-a, jer se u svemu proglašavaju republikom, a naziv im je "BH entitet Republika srpska. Znači nisu nikakva republika kako se predstavljaju, ali kontaju ako milion puta kažu republika da će to i postati...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 26 feb 2023, 23:34

kraljttbvb je napisao/la:
26 feb 2023, 23:27
alemsa je napisao/la:
Nema tu kompleksno ili ne, kad se referendum provodi, šta vecina odluči, ti rezultati se i priznaju.

Što se tiče tvoje poveznice referenduma i pravljenja republika, u Hrvatskoj nije bilo referenduma, pa su Srbi bili osnovali Republiku Srpsku krajinu.

Pravljenje republika je bio pokušaj izjednačavanja otcjepljenja nekadašnjih republika (koje su po ustavu, nakon referenduma na to imale pravo) i novokomponovanih "republika" koje su pravljene na terotorijama koje su nasilno oduzete.

I sad imaš silovanje nas u zdrav mozak od strane ovih iz RS-a, jer se u svemu proglašavaju republikom, a naziv im je "BH entitet Republika srpska. Znači nisu nikakva republika kako se predstavljaju, ali kontaju ako milion puta kažu republika da će to i postati...
Jeste ali oni nisu uopste izasli na referendum nego su ga bojkotovali.

Valjda kad su Hrvati proglasili nezavisnost?

Slicna situacija ti je u Nigeriji, mozda jedina drzava koja ima maltene istu situaciju, gdje su vecina Muslimani (Hausa) koji zele jedinstvenu drzavu a Yoruba i Igbo narodi Nigerije ne zele uopste da budu u istoj.
Zadnja izmjena: alemsa, dana/u 26 feb 2023, 23:41, ukupno mijenjano 1 put.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 26 feb 2023, 23:41

alemsa je napisao/la:
26 feb 2023, 23:34
kraljttbvb je napisao/la:
26 feb 2023, 23:27
alemsa je napisao/la:

Jeste ali oni nisu uopste izasli na referendum nego su ga bojkotovali.
Valjda kad su Hrvati proglasili nezavisnost.

Slicna situacija ti je u Nigeriji, mozda jedina drzava koja ima maltene istu situaciju, gdje su vecina Muslimani koji zele jedinstvenu drzavu a Yoruba i Igbo narodi Nigerije ne zele uopste da budu u istoj.
I ja tako jednom, dok sam studirao, nisam izašao na ispit (možda je ispalo da sam ga bojkotovao) i naravno pao.
Tako i Srbi, nisu izašli na referendum, većina jeste i to je to.

Tadašnja mislim Evropska komisija je postavila uslov da 50% punoljetnih građana mora da zaokruži DA za nezavisnost i tako je i bilo.

Naravno rezultati priznati, mi kao država priznati, primljeni u UN i to je to.

To što se ovima iz RS-a i ovima iz Nigerije ne zivi gdje su trenutno, nisam im ja kriv. Imaju izbor da idu gdje misle da im je bolje.

I ja bih volio da živim negdje gdje je vazda 25-30 stepeni, ali ne živim, nego sam ovdje gdje trenutno pada snijeg...

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 26 feb 2023, 23:50

U pravu si i desio se rat, kao sto sam rekao nismo smo se mogli dogovoriti, oni bili protiv nezavisnosti, mi za i ufatili se za vratove i to je to.

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 27 feb 2023, 00:37

Nismo se uhvatili za vratove nego je izvršena agresija na Bosnu i Hercegovinu.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: bavariapivo, Bing [Bot] i 7 gostiju.