Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

alemsa
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la alemsa » 12 jan 2023, 16:14

ASD je napisao/la:
12 jan 2023, 16:00
Online skoro nikad ništa ne naručujem. Jedino ako nešto nema da se kupi direktno. Volim prošetati zbog tih stvari.
Ono što se u BiH mora promijeniti je, da se u svakoj radnji mora moći platiti kreditnom karticom, nebitno gdje se nalazila.
Da, to je neozbiljno da ne mozes svugdje platiti karticom, posebno u svijetu gdje rijetko ko koristi kesh, e sad ne znam da li to neki rade da bi manje platili porez?

Zavisno sta se uzima online ima ono svoje prednosti, recimo nedavno sam otiso do uzmem busilicu u radnji je bila $210, haj reko da vidim koliko je na amazonu $170, e sad ako ti je potrebno da je imas u ruksma odma platis $40 vise, ako nije sa amazon prime zna doci isti dan ili sutradan

Robust
Kontakt:

Post Postao/la Robust » 12 jan 2023, 16:33

admin je napisao/la:
12 jan 2023, 15:59
numanumaye22 je napisao/la:
12 jan 2023, 15:06
admin je napisao/la:
12 jan 2023, 13:26
prvi put čujem za to, a godinama koristim.

plaćanje online je za primaoca novca potpuno isto kao i plaćanje na šalteru. Šta on zna odakle si ti uplatio. Jedino što možda ti ne znaš popuniti virman ispravno, a radnica na šalteru zna, ali to je druga tema.
Vidio sam online uslugu kod nas, na kraju godine trazili da isplatim jos 3 racuna. :urnebes:

I nije istina da imas dostavu za sve. Zara tek nedavno uvela preko APP. I dalje nemas recimo za Bershku, Pull n Bear itd. Dostava s Amazona vidjeli smo kakva je i koliko kosta za BIH. :lol:

Ne znam sto onda iz Amerike uzimaju ljudi preko pesota a ne direktno. :rol:
elektronika se uzima iz amerike zato što je mnogo jeftinija nego u evropi, a pogotovo kod nas. Ali i da živiš u njemačkoj isplatilo bi ti se da ti rođak donese grafičku, telefon, isl.

virman se isto tako mora znati popuniti i u njemačkoj i kod nas. Ako ti uplata nije prošla, to si sigurno mogao vidjeti kroz banking app koji koristiš. Nije do usluge, već do korisnika.
ljudi navikli živjeti u mindsetu prije 15 godina gdje je sve nemoguce nanaviti za elektroniku iz usa BH photo iz New Yorka radnja ja uzimao kod njih Audio Technica slušalice stigle za pet dana DHLom , ev sad narucio Persol dioptrijski okvir dosao me dvije glave sa dostavom ovdje taj isti u optici u strosi je sest glava

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 12 jan 2023, 16:42

alemsa je napisao/la:
12 jan 2023, 16:14
ASD je napisao/la:
12 jan 2023, 16:00
Online skoro nikad ništa ne naručujem. Jedino ako nešto nema da se kupi direktno. Volim prošetati zbog tih stvari.
Ono što se u BiH mora promijeniti je, da se u svakoj radnji mora moći platiti kreditnom karticom, nebitno gdje se nalazila.
Da, to je neozbiljno da ne mozes svugdje platiti karticom, posebno u svijetu gdje rijetko ko koristi kesh, e sad ne znam da li to neki rade da bi manje platili porez?

Zavisno sta se uzima online ima ono svoje prednosti, recimo nedavno sam otiso do uzmem busilicu u radnji je bila $210, haj reko da vidim koliko je na amazonu $170, e sad ako ti je potrebno da je imas u ruksma odma platis $40 vise, ako nije sa amazon prime zna doci isti dan ili sutradan
Pa da, zavisi šta.
Ja u životu nikad nisam hranu online naručio. Jednostavno mi ćejf otići lično kupiti i tamo pojesti.

To za kartice je veliki problem države. Jednostavno se previše toleriše rad na crno i zbog toga se to još drži. Kada bi to uveli i kada bi raja krenula masovno koristiti, mnoge bi se radnje zatvorile.
Dok ne uđemo u EU to se neće moći uvesti sigurno. Ne znam da li u Hrvatskoj to sve radnje imaju. Znam da u Sloveniji i Mađarskoj imaju svi sigurno.

Prijatelj iz Japana kad je došao u Evropu. Kaže da se u Evropi (ne kod nas) puno više koriste kreditne kartice. Da se oni još uvijek drže keša.
Kinezi plaćaju mobitelima.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 12 jan 2023, 16:50

Sve iole skuplje stvari (ne baš Azel) od odjeće i obuće što kupuješ kod nas u radnji, mozes naći online na popustu jeftinije. Naravno, treba se uklopiti do 300 KM da se ne plaća carina. Ne moraš ganjati sarajevsku Zaru ili čekati da se neki H&M otvori kod nas, možeš kupiti u globalnoj radnji i proći često i jeftinije.

Isti shopping koji bi radio u Njemačkoj, možeš raditi i kod nas, 95% njih rade globalnu dostavu. Možda moraš sačekati neku promociju da je free delivery, mada ga i u Njemačkoj plaćaš, ali vjerovatno malo manje. Dodatno, automatski ti odbijaju PDV, pa te sve što kupuješ dođe jeftinije nego građanina EU. Jedino što ne mozes je kupovati stvari koje su skuplje od 300 KM jer ti onda naši udare carinu, pdv i troškove špedicije i to onda izađe značajno skuplje nego što to plaća neko ko je u EU.

Dostava za svaku iole ozbiljniju online radnju iz EU je 2-3 dana, jako rijetko iznad 5. Znalo mi se desiti da naručim nešto naveče, lik iz DHL zvoni prekosutra ujutro na vrata, znači manje od 48 sati.

bombaysaphire
Kontakt:

Post Postao/la bombaysaphire » 12 jan 2023, 17:56

12 jan 2023, 15:26
alemsa je napisao/la:
12 jan 2023, 15:14
Ma ne znam koliko je to i dobro, Ameri bukvalno podmjeru naruce online da im se dostavi, nece iz kuce da izadju. Prakticno svakako, koliko je dobro za drustvo dugorocno u nekim drugim sferama, vidjet cemo.

75% restorana online narudjbe
Pa dvije su prednosti. Prvo, za starije ljude je ekstra, da ne moraju izlaziti, tipa naruce hrane za macke od 20 kg, ko ce to ponijet realno?

Druga stvar, mnogo veci izbor i veca snizenja nadjes. Odes tipa u H&M i 90 % stvari u filijalama za zene, slabo sta za muske, ali zato online sve zivo. I to ne samo jedna filijala.
Jesi li ti u Njemačkoj ?
Naši navijači se sjajno zabavljaju. Maskoti EURO-a pjevaju "glupane, glupane, n****i se k****e", a on ne razumije pa pleše.
Dame i gospodo , najčitaniji sportski portal u državi !!!

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 12 jan 2023, 18:03

bombaysaphire je napisao/la:
12 jan 2023, 17:56
alemsa je napisao/la:
12 jan 2023, 15:14
Ma ne znam koliko je to i dobro, Ameri bukvalno podmjeru naruce online da im se dostavi, nece iz kuce da izadju. Prakticno svakako, koliko je dobro za drustvo dugorocno u nekim drugim sferama, vidjet cemo.

75% restorana online narudjbe
Pa dvije su prednosti. Prvo, za starije ljude je ekstra, da ne moraju izlaziti, tipa naruce hrane za macke od 20 kg, ko ce to ponijet realno?

Druga stvar, mnogo veci izbor i veca snizenja nadjes. Odes tipa u H&M i 90 % stvari u filijalama za zene, slabo sta za muske, ali zato online sve zivo. I to ne samo jedna filijala.
Jesi li ti u Njemačkoj ?
Aha.

Blejzer10
Kontakt:

Post Postao/la Blejzer10 » 12 jan 2023, 18:07

De baci koji post tamo na PC temu, poželjeli smo

Justin
Kontakt:

Post Postao/la Justin » 12 jan 2023, 18:21

U Bausteliju trebaju ici neskolovani. Njima se svakako isplati. Ostalima ne.
Sarmelino † (29.08.2015-20.10.2019.) ⚜
dr. Alem Peterson
Captain4 † (14.05.2014-22.02.2022.) ⚜

bombaysaphire
Kontakt:

Post Postao/la bombaysaphire » 12 jan 2023, 18:33

12 jan 2023, 18:03
bombaysaphire je napisao/la:
12 jan 2023, 17:56

Jesi li ti u Njemačkoj ?
Aha.
Uzmi primjer aerodroma u Berlinu , inače glavni grad tvoje države .

30 godina je prošlo od ideje za izgradnju velike zračne luke u Berlinu i njezinog puštanja u promet. Projekt se smatra jednim od najvećih skandala njemačkoga građevinarstva. No nitko nikada nije odgovarao.
Što je bilo najveći problem? Kod izgradnje Zračne luke Berlin-Brandenburg je tako puno stvari bilo krivo da se teško odlučiti. Kad su nakon otkazanog otvaranja u lipnju 2012. stručnjaci analizirali stanje utvrdili su oko 120.000 pogrešaka. Među njima su bili nefunkcioniranje sustava za zaštitu od požara, tisuće automatskih vrata bez priključka na struju, garaže s premalo željeza u armiranom betonu i predaleko postavljenim nosačima pa je prijetila opasnost propadanja. 170.000 kilometara kablova je očito proizvoljno postavljeno, u nedopuštenim kombinacijama i u preuskim šahtovima.

Osam godina su arhitekti, inženjeri, tehničari i građevinari trebali kako bi uklonili taj kaos. „Ako kod kopčanog džempera krivo zakopčate prvo dugme i tako dođete do kraja, onda morate najprije svu dugmad otkopčati prije nego počnete ponovo zakopčavati“, objasnio je Hartmut Mehdorn 2014., tada za kratko vrijeme šef zračne luke. Ali, i on je brzo odustao.

Nevjerojatno skupa i već sad premalena

Šest puta su odgađani najavljeni termini otvaranja Zračne luke Berlin-Brandenburg. Troškovi izgradnje su rasli s prvotnih 2,5 milijardi na preko sedam milijardi eura. I to za zračnu luku koja neće biti preopterećena za vrijeme korona-pandemije, ali za koju se već sad vidi da će kad prođe pandemija biti premalena. Zato se već sad planira proširenje do 2030. godine vrijedno 2,3 milijarde eura.

Ovo je bilo 2020 godine , od tada su dobili "pomoć" još 1.9 milijardi . Tako da umjesto prvobitnih 2.3 milijarde eura , do sada je potrošeno 9 milijardi .
Pišem do sada , jer još traže pomoći :tokralju: :tokralju: :tokralju:

Je li iko odgovarao za sve ovo ? Šta misliš ? Naravno da nije niko .

Pa primjer željeznica

Raspliće se najveći slučaj korupcije u Njemačkoj, u pitanju su milijarde eura

Samo dan nakon vijesti da je konačno formirana nova njemačka vlada, The Financial Times iznova je pokrenuo priču o sumnji na najveći korupcijski skandal u Njemačkoj, pa i cijeloj EU. Radi se o staroj priči u kojoj su dvojica zaposlenika Deutsche Bahna prijavili drugu dvojcu visokopozicioniranih menadžera za nenamjensko korištenje korporativnih fondova odnosno za napuhivanje troškova i moguću korupciju. Nakon što su se obratili internoj službi za poštivanje pravila jedan od zviždača dobio je otkaz te je drugi prekinuo suradnju na istrazi.

U pozadini priče najveći je i najkontroverzniji infrastrukturni projekt u Njemačkoj. Gradnja nove podzemne željezničke stanice u Stuttgartu inicijalno je trebala koštati „samo“ 2,5 milijardi eura, ali su troškovi do sada narasli na 8,2 milijardi eura te se pretpostavlja da će i dalje rasti. Njemačka vladina institucija za nadzor i reviziju – Bundesrechnungshof – još su u 2016. godini upozorili kako bi ukupni troškovi mogli premašiti 10 milijardi eura. Bila je to opomena vladi Angele Merkel zbog „ozbiljnih propusta“ u nadgledanju projekta poznatog pod nazivom „Stuttgart 21“.

Radi se o projektu koji je zajednički financiran od strane njemačke vlade, Europske unije, države Baden-Wurtttemberg i grada Stuttgarta, a za nadzor je od 2017. zadužen bivši šef ureda Angele Merkel Ronald Pofalla, koji je u međuvremenu postao glavni direktor Deutsche Bahna. Kompleksni projekt treba biti dovršen 2025. godine, a predviđa 28 tunela i ukupno 117 kilometara brzih tračnica, što će omogućiti puno bolju vezu Stuttgarta i Ulma.

Jedan od zviždača tvrdi kako se u Deutsche Bahnu ne mogu opravdati troškovi u iznosu od 600 milijuna eura. Oba zviždača upozorili su kako sumnjaju da menadžeri s vrha kompanije loše vode poslove te vjerojatno primaju tzv. kicbackove, što bi mi u Hrvatskoj preveli kao rikverce. Radi se o praksi u kojoj menadžeri poslovnim partnerima omogućavaju nerealno visoke zarada, a za uzvrat dobivaju nagrade (mito)

Zviždači tvrde kako su se operativci morali opirati pritisku s vrha kompanije da potroše puno više iznose na pojedine radove nego što je potrebno. U jednom slučaju radilo se o poslu koji se mogao obaviti za 30.000 eura, a s vrha su željeli potrošiti 2,5 milijuna eura.

Treba li ti još primjera krađe na fin i kulturni njemački način ?
Naši navijači se sjajno zabavljaju. Maskoti EURO-a pjevaju "glupane, glupane, n****i se k****e", a on ne razumije pa pleše.
Dame i gospodo , najčitaniji sportski portal u državi !!!

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 12 jan 2023, 18:47

Mnogo toga je krivo u Zapadnoj Evropi.
To što su razvijeniji od nas je zahvaljujući godinama poslije rata kada su imali taj neki san pa su ljudi radili jako puno kako bi dobili blagostanje koje imaju danas.

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 12 jan 2023, 20:00

:tokralju:
I found freedom. Losing all hope was freedom.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 12 jan 2023, 21:40

Uvijek bio 20 godina ispred brdovitog Balkana. :salut:

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 12 jan 2023, 21:57

alemsa je napisao/la:
12 jan 2023, 16:14
Banke traže jako visoku proviziju za kartično plaćanje.

Od 3 do 3.5% banka traži (kad je puno transakcija onda ide niže, do nekih 2%) , a meni jaran kad sam kod njega u radnji kupovao laptop, kaže da ima 3 do 4% zarade na njemu.
Velika konkurencija, plus što možeš naručiti preko interneta, pa ne možeš sad stavljati veliku marzu.

Kartično placanje se isplati u DM-u i sličnim prodavnicama, kad rade na 20, a nekad čak i na 50% zarade. Npr. i Bingo vecinu stvari radi na 10, 15, 20% zarade, ali kod njih nisu mali računi, kad odeš da se namiris i potrošis 300 KM, onda im to 2-3% gubitka i ne znači puno.

Npr. Kod nas na cigaretama imaš 2.5 do 3.5% zarade, dopuna za telefone isto tako 3-4% zarada, i sad neko treba dopustiti kartično plaćanje i ići u minus radi toga.

U radnjama bijele tehnike su uglavnom istaknute dvije cijene - jedna za kes (niza) i druga za kartično plaćanje (viša).

Prije par dana mi poznanica priča da u Holandiji u nekom kafiću nisu mogli platiti kesom, samo karticom, jednostavno su kaže neki kafići skroz ukinuli kes.

Inace fora je plaćati karticom (ja uglavnom plaćam telefonom gorivo i prije pelene, imam aplikaciju m-plati i samo prislonim telefon) i ne moraš brinuti jesi li ponio kes, ali kad vidim raju zvake od 1 KM hoće da plate karticom, tacno bi ih čekićem po glavi udario.
Valjda budu one nagradne igre da što više karticom plaćaš, pa se raja glupira i svaku glupost bi plaćali karticom...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 12 jan 2023, 22:56

Jebga skoro nikad ne nosim kesh, da mi je racun i 50 feninga moram platit karticom, ostalo sve je zelle, cash app ili google pay. U Bosni sam primoran na kesh ali haj i ovo papirni nego je i 5km gvozdeno, to vec iritira, pun dzep gvozda.

BosniaBoston
Kontakt:

Post Postao/la BosniaBoston » 12 jan 2023, 23:06

alemsa je napisao/la:
12 jan 2023, 22:56
Jebga skoro nikad ne nosim kesh, da mi je racun i 50 feninga moram platit karticom, ostalo sve je zelle, cash app ili google pay. U Bosni sam primoran na kesh ali haj i ovo papirni nego je i 5km gvozdeno, to vec iritira, pun dzep gvozda.
Jel u americi keš baš toliko demode? Cuo sam da se i kartice polako prevazilaze u odnosu na venmo i google pay
#Punoljetstvo

"Željo je religija i život. Nije to samo fudbal, već stil življenja i ponašanja. Za mene je to sjesti na most na Malti i popričati o svemu, pa otići na piće.“ - Ivica Osim

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 12 jan 2023, 23:10

Nije to samo u Americi. U Francuskoj ti je to još izraženije sigurno.

delinjo
Kontakt:

Post Postao/la delinjo » 12 jan 2023, 23:12

Ma cvaja najvise sto imam u novcaniku ,uvijek karticom i manje i trosim :mrgreen:
GO ROGER !!....peRFect !!!!
VOLIM ZELJEZNICAR!!

RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF

akisarajevo92
Kontakt:

Post Postao/la akisarajevo92 » 12 jan 2023, 23:18

ima baja u jednoj radnji, kad god neko plati karticom ronda kako odredjeni procenat ide zidovima
Don't believe the hype.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 12 jan 2023, 23:32

BosniaBoston je napisao/la:
12 jan 2023, 23:06
alemsa je napisao/la:
12 jan 2023, 22:56
Jel u americi keš baš toliko demode? Cuo sam da se i kartice polako prevazilaze u odnosu na venmo i google pay
Da, kesh je outdated. Bukvalno ti nigdje nije potreban. Neko ti nesto uradi mozes mu platiti zellom (direktan transfer s racuna na racun preko broja tel), odes da se sisas, berberi svi imaju cash app ili zelle, radnje skoro sve prihvataju apple pay ili google pay. Ni kartica ti manje-vise nije potrebna.

Epidaurus
Kontakt:

Post Postao/la Epidaurus » 12 jan 2023, 23:33

Samo Apple Pay :kafa:

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 6 gostiju.