Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

numanumaye22
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la numanumaye22 » 11 jan 2023, 16:58

Pa kad su talovi u pitanju, tu je najveci kriminal, to je opcepoznato, na gradnji, pa samo 2 milimetra da je tanji autoput, na 20 km, milioni ukradeni. Jos plus registracija auta, pa gdje te pare odu? Zna li to iko ziv? Pa po kuci imas 2 auta covjece, a gdje su kamioni, autobusi? Zna li neko objasnit gdje to zavrsi, posto je poznato isto tako da imamo najskuplje registracije za barake koje vozamo?

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 11 jan 2023, 17:02

numanumaye22 je napisao/la:
11 jan 2023, 16:38
alemsa je napisao/la:
11 jan 2023, 16:29
kraljttbvb je napisao/la:
11 jan 2023, 16:23

Ovaj jedan ozenio moju rodicu, pa ode tamo pola godine zivi u kamionu/kombiju i voza bez prestanka, uzme solidnu lovu, pa se vrati ovamo i bude sa zenom i djetetom dok ima love.

Kaze pojeo nesto na sta je alergican (nije vidio da pise na deklaraciji da ima u hrani), pa ga pocelo malo gusiti.

Kaze uzmem telefon da zovem hitnu, kontam ode 5 000 dolara.

Pa se malo presaberem i kontam nije mi nista, ostade mi 5 milja u dzepu.

Pa opet kaze uzmem telefon, kontam sta ako me udusi.

Pa pogledam na stranu, kontam sa 5 000 dolara u Bosni mogu pola godine fino zivjeti.

Opet uzmem telefon da zovem, a vazda mi onih 5 milja pred ocima.

Ostavim telefon, kaze kad sam prezivio rat u Bosni, mogu vala i ovo malo sto me dusi...

Pricao mi ovo neku noc na sijelu, pa ne znam je li bomba ovo za hitnu ili je mozda istina.
Ovo ti je samo sanitet da te ukaze pomoc i odveze u bolnicu, tamo ti onda idu svi zivi pregledi da ti nabubaju racun sto vise, tako da bi ga taj poziv kosto i vise od 5k.
Bas me cudi to za Ameriku sto ne urade reformu zdravstvenog sistema. Govorilo se da je Obama to nesto pokrenuo ali nista ne bi. Bas prelose, kad uzmes u obzir kako to ide u Svicarskoj, Njemackoj, Austriji. Vidio sam snimke za vrijeme koronavirusa, bukvalno ako nisi bogatas umires. Strasno nesto i velika sramota za takvu drzavu.
Kad imas osiguranje i nije to tako lose, a i ovako alo ti je racun ne znam recimo $1000, ne platis onda te zovu vamo-tamo, pa im kazes mozemo'l se nagoditi oni kazu da, $500 i to $500 platis na rate ako hoces.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 11 jan 2023, 17:07

alemsa je napisao/la:
11 jan 2023, 16:41

Ah dobro moguce, ali eto i Yuga je pravila autoputeve po Srbiji, Hrv, u Bosni nisu, sad mozes reci nisu htjeli sto je moguce a takodjer je moguce da je i teren bio faktor
Izgradnju autoputeva Juga je sufinansirala kreditima IBRD-a te Evropske investicijske banke. Ali i pored toga, nije se mogla ostavriti neka dinamika.

Tek 1970. pocinju radovi na prvim autocestama, a tada je npr. Svabija imala preko 4000 km, sto znaci da su prilicno kaskali.

Do 1980. u Jugi je izgradjeno ukupno 400 km autoceste.
slika
slika
Sad, vise je razloga sto je BiH zaobilazena. Prije svega, strateski prioritet bile su neke druge sredine zbog prikljucka za ostatak Evrope. Onda, lobiranja nadleznih gdje Bosnjaci nisu imali veci uticaj a moze se reci ni veceg interesa.

Ali evo, Hrvatska je pocetkom 90ih ostavljena sa 300 km autoputa. Od tada do danas, ljudi su izgradili jos 1000 km. Od strane nadleznih smo zakinuti za barem 400 km.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

Beko023
Kontakt:

Post Postao/la Beko023 » 11 jan 2023, 17:17

numanumaye22 je napisao/la:
11 jan 2023, 16:38
alemsa je napisao/la:
11 jan 2023, 16:29
kraljttbvb je napisao/la:
11 jan 2023, 16:23

Ovaj jedan ozenio moju rodicu, pa ode tamo pola godine zivi u kamionu/kombiju i voza bez prestanka, uzme solidnu lovu, pa se vrati ovamo i bude sa zenom i djetetom dok ima love.

Kaze pojeo nesto na sta je alergican (nije vidio da pise na deklaraciji da ima u hrani), pa ga pocelo malo gusiti.

Kaze uzmem telefon da zovem hitnu, kontam ode 5 000 dolara.

Pa se malo presaberem i kontam nije mi nista, ostade mi 5 milja u dzepu.

Pa opet kaze uzmem telefon, kontam sta ako me udusi.

Pa pogledam na stranu, kontam sa 5 000 dolara u Bosni mogu pola godine fino zivjeti.

Opet uzmem telefon da zovem, a vazda mi onih 5 milja pred ocima.

Ostavim telefon, kaze kad sam prezivio rat u Bosni, mogu vala i ovo malo sto me dusi...

Pricao mi ovo neku noc na sijelu, pa ne znam je li bomba ovo za hitnu ili je mozda istina.
Ovo ti je samo sanitet da te ukaze pomoc i odveze u bolnicu, tamo ti onda idu svi zivi pregledi da ti nabubaju racun sto vise, tako da bi ga taj poziv kosto i vise od 5k.
Bas me cudi to za Ameriku sto ne urade reformu zdravstvenog sistema. Govorilo se da je Obama to nesto pokrenuo ali nista ne bi. Bas prelose, kad uzmes u obzir kako to ide u Svicarskoj, Njemackoj, Austriji. Vidio sam snimke za vrijeme koronavirusa, bukvalno ako nisi bogatas umires. Strasno nesto i velika sramota za takvu drzavu.
Amerikanci sami sebe kradu. Ne cudi me sto bi ovako svaki normalan svijet.
🔴 MIA SAN MIA 🔴

6x 🏆 UCL
32x 🏆 Bundesliga
20x 🏆 DFB Pokal

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 11 jan 2023, 17:26

Hitna pomoc (sanitet) i emergency room izbjegavati u sirokom luku, to jeste fakat nigdje veze, jos haj da ti tamo hitno pomognu nego procedura sjedi cekaj (jedino da te sanitet doveze). Moj zet i ja radili nesto prije 10 godina, i lik kako da prereze nesto promasi i skalperom pravo u venu ovu na zglobu kod sake, udari krv iz vene kao da bukvalno pisa/mlaz, i ja ga u najblizi emergency room, ona tamo hladno da se popune papiri, sjedi, cekaj libo je sto liku tu pisti krv, ma je bi mater odem u cvs uzmemo zavoja zamotaj i cao.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 11 jan 2023, 17:42

alemsa je napisao/la:
11 jan 2023, 17:26
Hitna pomoc (sanitet) i emergency room izbjegavati u sirokom luku, to jeste fakat nigdje veze, jos haj da ti tamo hitno pomognu nego procedura sjedi cekaj (jedino da te sanitet doveze). Moj zet i ja radili nesto prije 10 godina, i lik kako da prereze nesto promasi i skalperom pravo u venu ovu na zglobu kod sake, udari krv iz vene kao da bukvalno pisa/mlaz, i ja ga u najblizi emergency room, ona tamo hladno da se popune papiri, sjedi, cekaj libo je sto liku tu pisti krv, ma je bi mater odem u cvs uzmemo zavoja zamotaj i cao.
Pa to je zalosno iskreno.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 11 jan 2023, 18:26

dscile je napisao/la:
11 jan 2023, 15:43
alemsa je napisao/la:
11 jan 2023, 15:37
dscile je napisao/la:
11 jan 2023, 15:30

Ma u Bosni je dobar ovaj sjeverniji kraj, gdje i ima neke ravnice. Ako bi bilo volje i para, Bijeljina i Doboj bi se mogli spojiti za par godina.. Ali ovaj juzni kraj je haos, em brda, em kamenjar. To daj boze da se i za 15-20 godina uradi.

Volio bih da makar ove generacije rodjene posle 2010. godine imaju mogucnost da lako izadju na autoput i zapute se na bilo koji kraj drzave. Skoro pricam sa jednim Holandjaninom, covjek iznenadjen koliko su nam losi putevi i sta je policije na putevima. Kaze da on tamo svaki dan putuje po 60km na posao, ali je sve uvezano autoputevima pa za pola sata stigne.. Ovdje bi morao sat i kusur voziti, u zavisnosti od puta.
Jeste burazeru kad pici 120 na sat, tako je i u Usa. U Bosni ne znam koliko je to realno/izvodljivo s obzirom na teren, kad krivine bukvalno moraju postajati, u dosta navrata moras spustiti brzinu i do 20-30km na sat.
Dovoljno je samo spomenuti onaj put od Sarajeva do Foce/Tjentista :mrgreen:

Ja sam generalno zadovoljan sto se makar nesto desava, sto se makar pocinju graditi ti autoputevi. Ali da su nam oni najveci problem, i nisu.
Nisu največi problem, nego su ubjedljivo najveći problem.

dscile
Kontakt:

Post Postao/la dscile » 11 jan 2023, 18:41

ASD je napisao/la:
11 jan 2023, 18:26
dscile je napisao/la:
alemsa je napisao/la:
11 jan 2023, 15:37

Jeste burazeru kad pici 120 na sat, tako je i u Usa. U Bosni ne znam koliko je to realno/izvodljivo s obzirom na teren, kad krivine bukvalno moraju postajati, u dosta navrata moras spustiti brzinu i do 20-30km na sat.

Ja sam generalno zadovoljan sto se makar nesto desava, sto se makar pocinju graditi ti autoputevi. Ali da su nam oni najveci problem, i nisu.
Pored korupcije, stranackog zaposljavanja, pada nataliteta i egzodusa drzavljana, i jos nekih stvari, autoputevi su najveci problem.. Pa ono, mozda tebi jesu, meni nisu. I ima tu i jos stvari koje bih mogao nabrojati, ali da ne duzim.

moj uzor-S.G
Kontakt:

Post Postao/la moj uzor-S.G » 11 jan 2023, 18:45

Ima li neko da je mijenjao ringlu na sporetu?
ZZ

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 11 jan 2023, 18:52

18, mašala, valja slušati kmečanje Vukorepe sad.

Edit

E bem ti kud napisa išta :rol:

Edit2

:rol:
I found freedom. Losing all hope was freedom.

L-Train
Kontakt:

Post Postao/la L-Train » 11 jan 2023, 18:56

Arvid je napisao/la:
11 jan 2023, 18:52
18, mašala, valja slušati kmečanje Vukorepe sad.
Jaoooo,frajer se zajeba :lol:
Okusi strah, bol, mrznju i barut
i zivi u toj nadi da ce sutra ipak svanut,
na sekund nosi teret mojih rana
dok grad ti sapce pricu jezikom oziljaka.

matanisunje
Kontakt:

Post Postao/la matanisunje » 11 jan 2023, 19:11

eto meni opet iskočile Viki i Anđa bogati :mrgreen:

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 11 jan 2023, 19:29

dscile je napisao/la:
11 jan 2023, 18:41
ASD je napisao/la:
dscile je napisao/la:

Pored korupcije, stranackog zaposljavanja, pada nataliteta i egzodusa drzavljana, i jos nekih stvari, autoputevi su najveci problem.. Pa ono, mozda tebi jesu, meni nisu. I ima tu i jos stvari koje bih mogao nabrojati, ali da ne duzim.
Pa eto, kako misliš to promijeniti što si nabrojao?
Sa korupcijom možda i nema veze, ali sa stranackim zaposljavanjem i egzodusom ima šanse. Milijarde gubimo novca jer smo nepovezani i jer gubimo puno vremena.
Logistika bolje funkcioniše na Aljasci i Grenlandu.

Derdiyok
Kontakt:

Post Postao/la Derdiyok » 11 jan 2023, 21:15

dscile je napisao/la:
ASD je napisao/la:
dscile je napisao/la:

Opstrukcija komšija i susjeda za daljim napretkom :D
® GONGASHI POWERHOUSE ®

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 12 jan 2023, 02:46

Pa treba izgradit puteve, da ova raja moze sto prije do Ambasade Njemacke u Sarajevu stici na termin za vizu ili sto bi rekao admin, da se mogu svi dijasporasi golih gaca vratit kuci. :kafa:

Beko023
Kontakt:

Post Postao/la Beko023 » 12 jan 2023, 08:10

Derdiyok je napisao/la:
11 jan 2023, 21:15
dscile je napisao/la:
ASD je napisao/la:

Opstrukcija komšija i susjeda za daljim napretkom :D
Upravu je. Stranacko zaposljavanje je najgore. Treba bjezati u DE.
🔴 MIA SAN MIA 🔴

6x 🏆 UCL
32x 🏆 Bundesliga
20x 🏆 DFB Pokal

JosephNongeBoende

Post Postao/la JosephNongeBoende » 12 jan 2023, 08:17

nije ni DE sto je prije bila, cak prije 5-10 god je znatno bolje bilo, a da ne govorimo o vremenu prije 30-40 god

naravno, govorim iz perspektive Balkana, razlika se znatno smanjila

sada je bolje biti sportski novinar u BiH nego periguzan u DE, bolje je biti vlasnik internet portala u BiH nego ministar u DE

a tek zima treba da dodje

kraken isto
38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 12 jan 2023, 10:40

Pa u Njemackoj si imao 2002 10 puta vecu platu od BiH, sad je to dvije decenije kasnije ipak 4 puta. Zato ko je tad bio, nakon 2 godine se kuce uzimale na Balkanu. Ali jbg nisu nam tad bila otvorena vrata kao sad, da jesu isti bi k bio sa egzodusom ko i sad.

Njemacku kao i vecinu Europe najvise jbu skupi stanovi, zamislite da recimo vlada ogranici cijene kirija na plafon 500 eura, ovih drzavnih bar stanova. Kao sto se i spominje da ce se uraditi u buducnosti, pa ne bi ko imao svjetlo ugasit.
Zadnja izmjena: numanumaye22, dana/u 12 jan 2023, 11:59, ukupno mijenjano 1 put.

matanisunje
Kontakt:

Post Postao/la matanisunje » 12 jan 2023, 11:35

slika
hajde sjašite više s tom Ivanom Knoll, Katar je već davno gotov, a oni još drobe o njoj, svašta :yawn:

JosephNongeBoende

Post Postao/la JosephNongeBoende » 12 jan 2023, 12:08

zato elita sa vremena na vrijeme i servira dvocifrenu inflaciju da bi se razlika izmedju razvijenih i nerazvijenih zemalja drzala na pristojnom nivou, a daju se nenormalni podsticaji prehrambenoj industriji kako bi stanovnici razvijenih trosili manje na ishranu od onih u nerazvijenim

stanovi su skupi iz jednog prostog razloga - kako periguzani i baustelci (nakon kirije, lidla, par donera mjesecno i slanja 200e westernom u bih) ne bi imali sredstava za posjecivanje istih mjesta kao domicilno stanovnisto koje ima iznadprosjecna primanja

eto i to sam vam rijesio

pa i nije tesko bit admin
Zadnja izmjena: JosephNongeBoende, dana/u 12 jan 2023, 12:09, ukupno mijenjano 1 put.
38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Bing [Bot] i 38 gostiju.