Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Chat - bez ratnih i političkih tema
Bukvalno se ne moze porediti nikakav autoput koji ide kroz ravnicu sa onim sto se radi dole u Hercegovini, ni novcano, ni vremenski, ni po tezini izgradnje.
Bosni opcenito, sve brda, jebte od Hou do LA nema nijedna krivina jaca od 20 stepeni, imali su malo da buse stjene kod New Mexica i to je to za 1500 milja, sve pravo. U Bosni mora brdo cjepat svako 10 metara.
- ASD
- Kontakt:
Fadil probija brda i gradi mostove kako bi se vi kretali, pa ste opet nezadovoljni.
Problem BiH je taj sto se za preko 20 godina od izgradnje prvih km do danas izgradilo ukupno oko 230 km autoputa (u oba entiteta).
Naravno da je konfiguracija terena vazna za brzinu gradnje ali ovaj tempo je van svake pameti.
Ogromna sredstva su bila oslobodjena od strane EU, cak i dio kao bespovratna upravo za putnu infrastrukturu. Imamo svoje zeljezare, celicare, cement, iako veci pomenutog cementa uvozimo, prije svega iz Hrvatske. Onda, materijal za gradnju autoputa poput spojnica te bitumena se takodjer vecinski uvozi.
Bez obzira na to, cijene navedenog materijala su prihvatljive i nema izgovora za bilo kakva prekoracenja rokova.
Kosovo ima oko 60 izgradjenih km autoputa manje, CG je tek na zacetku ali tjt. Sve drzave su nas presisale.
Naravno da je konfiguracija terena vazna za brzinu gradnje ali ovaj tempo je van svake pameti.
Ogromna sredstva su bila oslobodjena od strane EU, cak i dio kao bespovratna upravo za putnu infrastrukturu. Imamo svoje zeljezare, celicare, cement, iako veci pomenutog cementa uvozimo, prije svega iz Hrvatske. Onda, materijal za gradnju autoputa poput spojnica te bitumena se takodjer vecinski uvozi.
Bez obzira na to, cijene navedenog materijala su prihvatljive i nema izgovora za bilo kakva prekoracenja rokova.
Kosovo ima oko 60 izgradjenih km autoputa manje, CG je tek na zacetku ali tjt. Sve drzave su nas presisale.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
Ma u Bosni je dobar ovaj sjeverniji kraj, gdje i ima neke ravnice. Ako bi bilo volje i para, Bijeljina i Doboj bi se mogli spojiti za par godina.. Ali ovaj juzni kraj je haos, em brda, em kamenjar. To daj boze da se i za 15-20 godina uradi.
Volio bih da makar ove generacije rodjene posle 2010. godine imaju mogucnost da lako izadju na autoput i zapute se na bilo koji kraj drzave. Skoro pricam sa jednim Holandjaninom, covjek iznenadjen koliko su nam losi putevi i sta je policije na putevima. Kaze da on tamo svaki dan putuje po 60km na posao, ali je sve uvezano autoputevima pa za pola sata stigne.. Ovdje bi morao sat i kusur voziti, u zavisnosti od puta.
- kraljttbvb
- Kontakt:
Dugo vremena su nas blokirali iz Hrvatske preko ovih nasih domacih kvislinga kojima je draza susjedna drzava, nego vlastiti narod i otezavali su gradnju autoputa maximalno.Asteriks je napisao/la: ↑11 jan 2023, 15:23Problem BiH je taj sto se za preko 20 godina od izgradnje prvih km do danas izgradilo ukupno oko 230 km autoputa (u oba entiteta).
Jer mi kad spojimo autoput, ljudima iz istocne Hrvatske ce biti blize doci na more u Makarsku kroz BiH, nego ici okolo kroz vlastitu drzavu. Tako je i sa Madjarima. Madjarima ce iz luke Ploce biti prepisaj voznje do Budimpeste kroz BiH.
Opet sa druge strane nas to ne opravdava sto izmedju dva najveca grada (Sarajevo - Tuzla) imamo kozju stazu i sto domaci lopovi nisu, kao i Hrvatska prije 20 godina, uzeli kredit i premrezili drzavu autoputevima...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.
Jeste burazeru kad pici 120 na sat, tako je i u Usa. U Bosni ne znam koliko je to realno/izvodljivo s obzirom na teren, kad krivine bukvalno moraju postajati, u dosta navrata moras spustiti brzinu i do 20-30km na sat.dscile je napisao/la: ↑11 jan 2023, 15:30Ma u Bosni je dobar ovaj sjeverniji kraj, gdje i ima neke ravnice. Ako bi bilo volje i para, Bijeljina i Doboj bi se mogli spojiti za par godina.. Ali ovaj juzni kraj je haos, em brda, em kamenjar. To daj boze da se i za 15-20 godina uradi.
Volio bih da makar ove generacije rodjene posle 2010. godine imaju mogucnost da lako izadju na autoput i zapute se na bilo koji kraj drzave. Skoro pricam sa jednim Holandjaninom, covjek iznenadjen koliko su nam losi putevi i sta je policije na putevima. Kaze da on tamo svaki dan putuje po 60km na posao, ali je sve uvezano autoputevima pa za pola sata stigne.. Ovdje bi morao sat i kusur voziti, u zavisnosti od puta.
- ASD
- Kontakt:
Znaš li ti kolika je Amerika, a kolika BiH. Za 100 kilometara sam ja i u Hrvatskoj i u Srbiji. Ne treba mi 100 000 kilometara da se gradi nego 100. Toliko treba i za put Sarajevo-Tuzla.alemsa je napisao/la: ↑11 jan 2023, 15:37Jeste burazeru kad pici 120 na sat, tako je i u Usa. U Bosni ne znam koliko je to realno/izvodljivo s obzirom na teren, kad krivine bukvalno moraju postajati, u dosta navrata moras spustiti brzinu i do 20-30km na sat.dscile je napisao/la: ↑11 jan 2023, 15:30Ma u Bosni je dobar ovaj sjeverniji kraj, gdje i ima neke ravnice. Ako bi bilo volje i para, Bijeljina i Doboj bi se mogli spojiti za par godina.. Ali ovaj juzni kraj je haos, em brda, em kamenjar. To daj boze da se i za 15-20 godina uradi.
Dovoljno je samo spomenuti onaj put od Sarajeva do Foce/Tjentistaalemsa je napisao/la: ↑11 jan 2023, 15:37Jeste burazeru kad pici 120 na sat, tako je i u Usa. U Bosni ne znam koliko je to realno/izvodljivo s obzirom na teren, kad krivine bukvalno moraju postajati, u dosta navrata moras spustiti brzinu i do 20-30km na sat.dscile je napisao/la: ↑11 jan 2023, 15:30Ma u Bosni je dobar ovaj sjeverniji kraj, gdje i ima neke ravnice. Ako bi bilo volje i para, Bijeljina i Doboj bi se mogli spojiti za par godina.. Ali ovaj juzni kraj je haos, em brda, em kamenjar. To daj boze da se i za 15-20 godina uradi.

Ja sam generalno zadovoljan sto se makar nesto desava, sto se makar pocinju graditi ti autoputevi. Ali da su nam oni najveci problem, i nisu.
Svatam, kazem da je po mom svatanju vrlo tesko napraviti autoput eto Sarajevo - Tuzla s obzirom na teren. Pa znas i sam teren da se spustis recimo u Olovo kad ides iz Sarajeva.ASD je napisao/la: ↑11 jan 2023, 15:40Znaš li ti kolika je Amerika, a kolika BiH. Za 100 kilometara sam ja i u Hrvatskoj i u Srbiji. Ne treba mi 100 000 kilometara da se gradi nego 100. Toliko treba i za put Sarajevo-Tuzla.alemsa je napisao/la: ↑11 jan 2023, 15:37Jeste burazeru kad pici 120 na sat, tako je i u Usa. U Bosni ne znam koliko je to realno/izvodljivo s obzirom na teren, kad krivine bukvalno moraju postajati, u dosta navrata moras spustiti brzinu i do 20-30km na sat.dscile je napisao/la: ↑11 jan 2023, 15:30
Ma u Bosni je dobar ovaj sjeverniji kraj, gdje i ima neke ravnice. Ako bi bilo volje i para, Bijeljina i Doboj bi se mogli spojiti za par godina.. Ali ovaj juzni kraj je haos, em brda, em kamenjar. To daj boze da se i za 15-20 godina uradi.
Zadnja izmjena: alemsa, dana/u 11 jan 2023, 15:56, ukupno mijenjano 1 put.
Prije svih, blokirali su nas oni koje biramo. Dovoljan primjer Lakoce poslovanja, prema izvjestaju Svjetske banke, kako smo rangirani na jadnom 90. mjestu. Procesi poput osnivanja preduzeca, dobivanja gradjavinske dozvole, registracija imovine, poreska politika itd., sve je podredjeno zamrsenoj administraciji te uzasnoj proceduri.kraljttbvb je napisao/la: ↑11 jan 2023, 15:35
Dugo vremena su nas blokirali iz Hrvatske preko ovih nasih domacih kvislinga kojima je draza susjedna drzava, nego vlastiti narod i otezavali su gradnju autoputa maximalno.
Jer mi kad spojimo autoput, ljudima iz istocne Hrvatske ce biti blize doci na more u Makarsku kroz BiH, nego ici okolo kroz vlastitu drzavu. Tako je i sa Madjarima. Madjarima ce iz luke Ploce biti prepisaj voznje do Budimpeste kroz BiH.
Opet sa druge strane nas to ne opravdava sto izmedju dva najveca grada (Sarajevo - Tuzla) imamo kozju stazu i sto domaci lopovi nisu, kao i Hrvatska prije 20 godina, uzeli kredit i premrezili drzavu autoputevima...
Ogromna sredstva su obrnuta kako na izgradnju tako i odrzavanje puteva, a vidis i sam taj kvalitet.
Nije kolosalni problem cak da je kilometar puta duplo skuplji nego u regionu, ako su vremenski rokovi prihvatljivi, jer sve se to ubrzo isplati. Zbog osrednje saobracajne infrastrukture, zaobilaze nas ogromne investicije. Teretnjaci koji bi za kratko vrijeme trebali doci npr. iz Mostara do Sarajeva, ovako putuju haman tri sata, stvaraju cepove u saobracaju te su jedan od okidaca saobracajnih nesreca.
Brzina prevoza materijala i sirovina je temelj produktivnosti.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
- kraljttbvb
- Kontakt:
Mislim da ce spojiti Zenicu i Tuzlu autoputem, da im je tako lakse i isplativije, da nece ici autoput Sa-Tz.
Inace je li istina da u Americi, ako nisi osiguran, kad pozoves hitnu, naplate ti 5 000 dolara?
Pricao mi ovaj jedan, ali mi nije bas pouzdan...
U RS-u spojili BL i granicu (Bosanska Gradiska), odmah Slovenci (Iskra) hoce da grade fabriku u Laktasima, a neke Svabe fabriku malih metalnih vozova za kolekcionare u Bos. Gradisci.
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.
Zavisno koliko dugo su te vozili (miljaza), i na koji nacin su ti pomogli/servis. Prosjek je $1200 bez osiguranja, a ako si bio u udesu recimo pa ti morali ovo ono onda je i vise.kraljttbvb je napisao/la: ↑11 jan 2023, 16:04Mislim da ce spojiti Zenicu i Tuzlu autoputem, da im je tako lakse i isplativije, da nece ici autoput Sa-Tz.
Inace je li istina da u Americi, ako nisi osiguran, kad pozoves hitnu, naplate ti 5 000 dolara?
Pricao mi ovaj jedan, ali mi nije bas pouzdan...
U RS-u spojili BL i granicu (Bosanska Gradiska), odmah Slovenci (Iskra) hoce da grade fabriku u Laktasima, a neke Svabe fabriku malih metalnih vozova za kolekcionare u Bos. Gradisci.
- kraljttbvb
- Kontakt:
Ovaj jedan ozenio moju rodicu, pa ode tamo pola godine zivi u kamionu/kombiju i voza bez prestanka, uzme solidnu lovu, pa se vrati ovamo i bude sa zenom i djetetom dok ima love.
Kaze pojeo nesto na sta je alergican (nije vidio da pise na deklaraciji da ima u hrani), pa ga pocelo malo gusiti.
Kaze uzmem telefon da zovem hitnu, kontam ode 5 000 dolara.
Pa se malo presaberem i kontam nije mi nista, ostade mi 5 milja u dzepu.
Pa opet kaze uzmem telefon, kontam sta ako me udusi.
Pa pogledam na stranu, kontam sa 5 000 dolara u Bosni mogu pola godine fino zivjeti.
Opet uzmem telefon da zovem, a vazda mi onih 5 milja pred ocima.
Ostavim telefon, kaze kad sam prezivio rat u Bosni, mogu vala i ovo malo sto me dusi...
Pricao mi ovo neku noc na sijelu, pa ne znam je li bomba ovo za hitnu ili je mozda istina.
Ovo ti je samo sanitet da te ukaze pomoc i odveze u bolnicu, tamo ti onda idu svi zivi pregledi da ti nabubaju racun sto vise, tako da bi ga taj poziv kosto i vise od 5k.kraljttbvb je napisao/la: ↑11 jan 2023, 16:23Ovaj jedan ozenio moju rodicu, pa ode tamo pola godine zivi u kamionu/kombiju i voza bez prestanka, uzme solidnu lovu, pa se vrati ovamo i bude sa zenom i djetetom dok ima love.
Kaze pojeo nesto na sta je alergican (nije vidio da pise na deklaraciji da ima u hrani), pa ga pocelo malo gusiti.
Pa pogledam na stranu, kontam sa 5 000 dolara u Bosni mogu pola godine fino zivjeti.
Ostavim telefon, kaze kad sam prezivio rat u Bosni, mogu vala i ovo malo sto me dusi...
Pricao mi ovo neku noc na sijelu, pa ne znam je li bomba ovo za hitnu ili je mozda istina.
Kad su Austrijanci mogli napraviti onakve autoputeve kroz Alpe na zapadu drzave i nasi kreteni mogu kud i kamo brze napraviti. Zastrasujuca je kolicina kriminala sa otkupom zemljista na ovim dionicama oko Zenice. Ljudi su dobijali informacije kuds ide autoput, otkupljivali tu zemlju za smijesne cifre, gradili bukvalno stracare koje ni na sta ne lice i uzimali desetine i stotine hiljada maraka od Federacije.
- numanumaye22
- Kontakt:
Bas me cudi to za Ameriku sto ne urade reformu zdravstvenog sistema. Govorilo se da je Obama to nesto pokrenuo ali nista ne bi. Bas prelose, kad uzmes u obzir kako to ide u Svicarskoj, Njemackoj, Austriji. Vidio sam snimke za vrijeme koronavirusa, bukvalno ako nisi bogatas umires. Strasno nesto i velika sramota za takvu drzavu.alemsa je napisao/la: ↑11 jan 2023, 16:29Ovo ti je samo sanitet da te ukaze pomoc i odveze u bolnicu, tamo ti onda idu svi zivi pregledi da ti nabubaju racun sto vise, tako da bi ga taj poziv kosto i vise od 5k.kraljttbvb je napisao/la: ↑11 jan 2023, 16:23Ovaj jedan ozenio moju rodicu, pa ode tamo pola godine zivi u kamionu/kombiju i voza bez prestanka, uzme solidnu lovu, pa se vrati ovamo i bude sa zenom i djetetom dok ima love.
Ah dobro moguce, ali eto i Yuga je pravila autoputeve po Srbiji, Hrv, u Bosni nisu, sad mozes reci nisu htjeli sto je moguce a takodjer je moguce da je i teren bio faktorEpidaurus je napisao/la: ↑11 jan 2023, 16:37Kad su Austrijanci mogli napraviti onakve autoputeve kroz Alpe na zapadu drzave i nasi kreteni mogu kud i kamo brze napraviti. Zastrasujuca je kolicina kriminala sa otkupom zemljista na ovim dionicama oko Zenice. Ljudi su dobijali informacije kuds ide autoput, otkupljivali tu zemlju za smijesne cifre, gradili bukvalno stracare koje ni na sta ne lice i uzimali desetine i stotine hiljada maraka od Federacije.
Napravila tamo gdje je najlakse bilo praviti zbog silne ravnice. Jasno je naravno da je gradnja autoputa kroz BiH fakat teska al ovolike godine sa mizernim pomacima nemaju nikakvo opravdanje.
- kraljttbvb
- Kontakt:
Kod nas jedan kupio pola zemljista kuda je trebao proci autoput (naravno dobio info od jarana iz stranke kuda ce ici trasa), nakon ispitivanja ispalo da ima puno podzemnih voda i da je tu kliziste, otisla trasa skroz na drugo brdo. Popusio ga momacki, sad i poklanja tu zemlju, ko eto on dobricinaEpidaurus je napisao/la: ↑11 jan 2023, 16:37Zastrasujuca je kolicina kriminala sa otkupom zemljista na ovim dionicama oko Zenice. Ljudi su dobijali informacije kuds ide autoput, otkupljivali tu zemlju za smijesne cifre, gradili bukvalno stracare koje ni na sta ne lice i uzimali desetine i stotine hiljada maraka od Federacije.

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 34 gosta.