Otelo je napisao/la: ↑30 dec 2022, 23:13
Treba kombinirati više toga kad se uči. Vokabular, gramatika, gledanje stvari.
Ja slušam Easy German Podcast, doduše nisam ga upalio mjesec dana, morati ću se opet aktivirati. Kad sam krenuo slušati, rijetko šta razumijem, sad se već shvati podosta toga. I nije podcast koji govori o jeziku, nego je priča o aktualnim temama. No za učenje ima Easy German kanal.
Coffee Break German je sa druge strane podcast za učenje. Vodi neki Škot koji uči njemački od početka i kreće od osnova, a sugovornik mu je neko kome je njemački nativni jezik. Ekstra stvar.
Meni je od devetog januara pričati na njemačkom, pa kako znao ili ne znao
Išao sam i na kurs, A2 nešto kratko, pa B1, koji sam dva puta položio jer mi je istekao certifikat po pravilima ambasade u Sarajevu.
Ti kursevi su smijesni, nabubaju B2, izadju, poloze i na kraju opet pola ne razumiju, nit znaju pricati. Ja sam mahmuran to polozio, cisto jer mi je trebalo, imao komunikaciju sa nekom zenom, tema bila Urlaub, preznojila se zena.

Znam masu takvih ljudi. Mehanicko bubanje ne dolazi u obzir kod svakodnevne komunikacije na tom jeziku.
Najvise cete nauciti u Njemackoj, kroz slusanje i komunikaciju, za 2 godine bi to fkt trebalo biti super. Na pocetku necete znati, cak cete se malo i ustrucavati da pricate, misleci da ce vam se neko smijati ako nesto ne kazete dobro, sto apsolutno nece biti slucaj.
Samo svakodnevno upijanje i pricanje, i nema zime. I nemojte se bojati pricati iako niste sigurni, doce to s vremenom i pricat cete sve bolje. Gledajte TV, Netflix, Disney, Sky, Prime, sta vec imate, citajte novine, wikipediju na njemackom i probajte sa Anime DUB, necete se pokajati. Necete odmah sve shvatiti, ali nakon godinu gledanja cete popravit jezik nenormalno.