Ruska invazija na Ukrajinu
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Ruska invazija na Ukrajinu
Ispovijest ruskog vojnika koji je odbio povratak u rat: Bolje u zatvor nego izdati sebe
27-godišnji poručnik Dmitrij Vasilec otišao je u Ukrajinu u februaru 2022. godine i tamo proveo pet mjeseci. U julu je uspio da sebi obezbijedi godišnji odmor, nakon čega je odbio da se vrati na front. Zbog toga je protiv njega pokrenut krivični postupak.
Ruski vojnik je rekao da je znao da će mu suditi te da je napravio izbor.
Dmitrij Vasilec je iz grada Dalnerechensk na Primorskom teritoriju. On je siroče - majka mu je umrla kada je imao tri godine, a oca je izgubio sa 13 godina.
“Otac me je, dok je bio živ, učio da treba činiti dobro, pomagati ljudima. On mi je zaista bio uzor. Imali smo svoju kuću, baštu, životinje. Sjećam se da sam trčao s prijateljima, a on će, na primjer, donijeti puno lubenica sa pijace i reći: 'Pozovite svoje prijatelje' i počastiti sve. Dao mi je mnogo, hvala mu puno “, kaže Vasilec.
Njegov otac je bio policajac. I sam je završio policijsku školu Suvorov, a zatim i vojni institut. Vasilec je odabrao Pečengu, selo na sjeveru Murmanske oblasti, i služio je četiri godine bez ikakvih pritužbi. Kolege su ga opisali kao "jako odgovornu" osobu koja je "bez odlaganja izvršila bilo koju naredbu".
Vasilec je od samog početka rata bio u Ukrajini. Njemu je, kao i mnogim drugim ruskim vojnicima, rečeno da je poslan "na vježbe", a na licu mjesta nije odmah shvatio šta se dešava. A kada je shvatio, kako kaže, bio je šokiran.
“Mislim da su mnogi mislili da će to biti kao na Krimu, mirnim putem. Na početku je postojao nestvaran osjećaj da ste u kompjuterskoj igrici ili filmu. Nisam mogao sve ostaviti i otići, ostali su moji drugovi. Ali, naravno, razumijem da i na našoj strani i na drugoj ljudi umiru. Mislim da sam patriota, volim svoju zemlju, ovdje sam rođen i odrastao. Ispostavilo se da sam prvi put završio u inostranstvu upravo u Ukrajini u februaru. Imamo toliko divnih ljudi u Rusiji, tako veliku historiju! Ove bitke su za mene bile šok. Unutra su se počela javljati pitanja: zašto je to tako?" - rekao je vojnik.
On tvrdi da u svih pet mjeseci u Ukrajini nijednom nije pucao na osobu - služio je u štabu, bio pod vatrom, ali ne u borbi. U prvim mjesecima Vasilec se plašio za svoj život. A u maju je saznao za smrt dvojice bliskih prijatelja sa kojima je održavao vezu sve četiri godine u vojsci. Zvali su se Maxim Belanchik i Aldar Soktoev. Umrli su istog dana, ali pod različitim okolnostima.
Nakon toga Vasilec, prema njegovim riječima, "više nije razmišljao o sebi", ali još uvijek nije bio spreman da napusti vojsku. "Prestao sam da nosim pancire", rekao je.
Vasilec se nadao da će poslije tri mjeseca u Ukrajini biti smijenjen, ali je uspio da dobije godišnji odmor tek poslije pet mjeseci. Pušten je na 15 dana. Sastao se sa rođacima svojih mrtvih prijatelja i obišao njihove grobove.
"Tamo, u Burjatiji, roditelji pokojnog prijatelja dali su mi budističku brojanicu. Tamo sam na budizam gledao na nov način. Shvatio sam da nema smisla ubijati ljude, to neće pomoći, već samo povećati patnju i razaranje. Moramo se boriti ne s neprijateljem, već s ljutnjom u sebi “, rekao je vojnik.
Prvi izvještaj o odbijanju povratka u ratno područje napisao je još u augustu, nakon čega je uslijedilo samo otpuštanje iz vojske. Ali dok je dokument prolazio kroz vlasti, u Rusiji je objavljena mobilizacija, a vojnici po ugovoru izgubili su priliku da se povuku iz vojne službe. Proces smjene Vasileca je obustavljen, umjesto toga odlučeno je da se on vrati u ratnu zonu. Oficir je 28. septembra napisao novi izvještaj odbijajući da se vrati na front. Pokušao je i sudskim putem osporiti naredbu o ponovnom odlasku u ratno područje, ali je izgubio slučaj.
Osam dana prije nego što je Vasilec napisao drugi izvještaj, Državna duma je usvojila amandmane prema kojima je odbijanje da se povinuje naredbi proglasilo zločinom. U oktobru je protiv službenika pokrenut krivični postupak po novom dijelu 2.1 člana 332 Krivičnog zakona Ruske Federacije. Prijeti mu kazna do tri godine zatvora. Drugi njegov izvještaj postao je glavni dokument u slučaju.
Vasilec je postao prvi osumnjičeni prema dijelu 2.1 člana 332 Krivičnog zakona Ruske Federacije, koji je kriminalizirao nepoštivanje naredbe tokom rata. Istovremeno, sud još nije razmatrao slučaj Vasileca.
Na Kamčatki je već osuđen jedan vojnik, koji je optužen po istom članu. Dobio je godinu i osam mjeseci zatvora. I Vasilec se psihički priprema za služenje kazne.
"Znam da će me strpati u zatvor. Imao sam izbor i napravio sam ga. Bolje je otići u zatvor nego izdati sebe, nego prekoračiti ljudskost. Neću moći kasnije sebi da kažem: "Naređeno mi je da to uradim", to neće biti izgovor. Moja duša je u mojim rukama", zaključio je.
27-godišnji poručnik Dmitrij Vasilec otišao je u Ukrajinu u februaru 2022. godine i tamo proveo pet mjeseci. U julu je uspio da sebi obezbijedi godišnji odmor, nakon čega je odbio da se vrati na front. Zbog toga je protiv njega pokrenut krivični postupak.
Ruski vojnik je rekao da je znao da će mu suditi te da je napravio izbor.
Dmitrij Vasilec je iz grada Dalnerechensk na Primorskom teritoriju. On je siroče - majka mu je umrla kada je imao tri godine, a oca je izgubio sa 13 godina.
“Otac me je, dok je bio živ, učio da treba činiti dobro, pomagati ljudima. On mi je zaista bio uzor. Imali smo svoju kuću, baštu, životinje. Sjećam se da sam trčao s prijateljima, a on će, na primjer, donijeti puno lubenica sa pijace i reći: 'Pozovite svoje prijatelje' i počastiti sve. Dao mi je mnogo, hvala mu puno “, kaže Vasilec.
Njegov otac je bio policajac. I sam je završio policijsku školu Suvorov, a zatim i vojni institut. Vasilec je odabrao Pečengu, selo na sjeveru Murmanske oblasti, i služio je četiri godine bez ikakvih pritužbi. Kolege su ga opisali kao "jako odgovornu" osobu koja je "bez odlaganja izvršila bilo koju naredbu".
Vasilec je od samog početka rata bio u Ukrajini. Njemu je, kao i mnogim drugim ruskim vojnicima, rečeno da je poslan "na vježbe", a na licu mjesta nije odmah shvatio šta se dešava. A kada je shvatio, kako kaže, bio je šokiran.
“Mislim da su mnogi mislili da će to biti kao na Krimu, mirnim putem. Na početku je postojao nestvaran osjećaj da ste u kompjuterskoj igrici ili filmu. Nisam mogao sve ostaviti i otići, ostali su moji drugovi. Ali, naravno, razumijem da i na našoj strani i na drugoj ljudi umiru. Mislim da sam patriota, volim svoju zemlju, ovdje sam rođen i odrastao. Ispostavilo se da sam prvi put završio u inostranstvu upravo u Ukrajini u februaru. Imamo toliko divnih ljudi u Rusiji, tako veliku historiju! Ove bitke su za mene bile šok. Unutra su se počela javljati pitanja: zašto je to tako?" - rekao je vojnik.
On tvrdi da u svih pet mjeseci u Ukrajini nijednom nije pucao na osobu - služio je u štabu, bio pod vatrom, ali ne u borbi. U prvim mjesecima Vasilec se plašio za svoj život. A u maju je saznao za smrt dvojice bliskih prijatelja sa kojima je održavao vezu sve četiri godine u vojsci. Zvali su se Maxim Belanchik i Aldar Soktoev. Umrli su istog dana, ali pod različitim okolnostima.
Nakon toga Vasilec, prema njegovim riječima, "više nije razmišljao o sebi", ali još uvijek nije bio spreman da napusti vojsku. "Prestao sam da nosim pancire", rekao je.
Vasilec se nadao da će poslije tri mjeseca u Ukrajini biti smijenjen, ali je uspio da dobije godišnji odmor tek poslije pet mjeseci. Pušten je na 15 dana. Sastao se sa rođacima svojih mrtvih prijatelja i obišao njihove grobove.
"Tamo, u Burjatiji, roditelji pokojnog prijatelja dali su mi budističku brojanicu. Tamo sam na budizam gledao na nov način. Shvatio sam da nema smisla ubijati ljude, to neće pomoći, već samo povećati patnju i razaranje. Moramo se boriti ne s neprijateljem, već s ljutnjom u sebi “, rekao je vojnik.
Prvi izvještaj o odbijanju povratka u ratno područje napisao je još u augustu, nakon čega je uslijedilo samo otpuštanje iz vojske. Ali dok je dokument prolazio kroz vlasti, u Rusiji je objavljena mobilizacija, a vojnici po ugovoru izgubili su priliku da se povuku iz vojne službe. Proces smjene Vasileca je obustavljen, umjesto toga odlučeno je da se on vrati u ratnu zonu. Oficir je 28. septembra napisao novi izvještaj odbijajući da se vrati na front. Pokušao je i sudskim putem osporiti naredbu o ponovnom odlasku u ratno područje, ali je izgubio slučaj.
Osam dana prije nego što je Vasilec napisao drugi izvještaj, Državna duma je usvojila amandmane prema kojima je odbijanje da se povinuje naredbi proglasilo zločinom. U oktobru je protiv službenika pokrenut krivični postupak po novom dijelu 2.1 člana 332 Krivičnog zakona Ruske Federacije. Prijeti mu kazna do tri godine zatvora. Drugi njegov izvještaj postao je glavni dokument u slučaju.
Vasilec je postao prvi osumnjičeni prema dijelu 2.1 člana 332 Krivičnog zakona Ruske Federacije, koji je kriminalizirao nepoštivanje naredbe tokom rata. Istovremeno, sud još nije razmatrao slučaj Vasileca.
Na Kamčatki je već osuđen jedan vojnik, koji je optužen po istom članu. Dobio je godinu i osam mjeseci zatvora. I Vasilec se psihički priprema za služenje kazne.
"Znam da će me strpati u zatvor. Imao sam izbor i napravio sam ga. Bolje je otići u zatvor nego izdati sebe, nego prekoračiti ljudskost. Neću moći kasnije sebi da kažem: "Naređeno mi je da to uradim", to neće biti izgovor. Moja duša je u mojim rukama", zaključio je.
Željezničar über alles!
Slava Ukraïni!
Leeds United Football Club!
Slava Ukraïni!
Nije još Kremnina slobodna, ali se prže putinovci okolo.

Željezničar über alles!
Slava Ukraïni!
Slava Ukraïni!
ev jos jednog videa o smrzavanju u evropi hahahah sta ubacuju svojim gradjanima u glavu dok taj isti gradjanin Rusije nema asfalt nit wc u vlastitom domu
Željezničar über alles!
Slava Ukraïni!
Slava Ukraïni!
- MortemHz
- Interni moderator
- Kontakt:
Kremlj: Mirovni plan za Ukrajinu mora uključivati realnost da su anektirani regioni ruski
Kremlj je u srijedu odbacio mirovni plan ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog od 10 tačaka, rekavši da prijedlozi za okončanje sukoba u Ukrajini moraju uzeti u obzir ono što naziva "današnjom stvarnošću" četiri ukrajinske regije koje je rusija anektirala.
"Ne može postojati mirovni plan za Ukrajinu koji ne uzima u obzir današnju realnost u vezi sa ruskom teritorijom, sa ulaskom četiri regiona u sastav Rusije. Planovi koji ne uzimaju u obzir ovu realnost ne mogu biti mirni", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov.
Rusija je u septembru proglasila ukrajinske oblasti Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje dijelom svoje teritorije nakon referenduma koje su osudile Ukrajina i zapadne zemlje. Rusija ne kontroliše u potpunosti nijednu od četiri regije.
Predsjednik Zelenski je promovisao je svoj mirovni plan od 10 tačaka, koji je prvi put najavio u novembru, razgovarajući o njemu, između ostalih, s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i pozivajući svjetske lidere da na osnovu njega održe Globalni mirovni samit.
Plan predviđa povlačenje ruskih trupa sa međunarodno priznate teritorije Ukrajine, što bi značilo da Rusija odustane i od četiri regiona za koje tvrdi da ih je anektirala, kao i od Krima, koji je zauzela 2014.
Kremlj je više puta govorio da je otvoren za mirovne pregovore s Ukrajinom, ali ne vidi spremnost Kijeva za pregovore.
Kremlj je u srijedu odbacio mirovni plan ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog od 10 tačaka, rekavši da prijedlozi za okončanje sukoba u Ukrajini moraju uzeti u obzir ono što naziva "današnjom stvarnošću" četiri ukrajinske regije koje je rusija anektirala.
"Ne može postojati mirovni plan za Ukrajinu koji ne uzima u obzir današnju realnost u vezi sa ruskom teritorijom, sa ulaskom četiri regiona u sastav Rusije. Planovi koji ne uzimaju u obzir ovu realnost ne mogu biti mirni", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov.
Rusija je u septembru proglasila ukrajinske oblasti Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje dijelom svoje teritorije nakon referenduma koje su osudile Ukrajina i zapadne zemlje. Rusija ne kontroliše u potpunosti nijednu od četiri regije.
Predsjednik Zelenski je promovisao je svoj mirovni plan od 10 tačaka, koji je prvi put najavio u novembru, razgovarajući o njemu, između ostalih, s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i pozivajući svjetske lidere da na osnovu njega održe Globalni mirovni samit.
Plan predviđa povlačenje ruskih trupa sa međunarodno priznate teritorije Ukrajine, što bi značilo da Rusija odustane i od četiri regiona za koje tvrdi da ih je anektirala, kao i od Krima, koji je zauzela 2014.
Kremlj je više puta govorio da je otvoren za mirovne pregovore s Ukrajinom, ali ne vidi spremnost Kijeva za pregovore.
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
- MortemHz
- Interni moderator
- Kontakt:
Kao što sam i pisao u martu.. Krim se nikada neće moći vratiti dok će biti još borbe za ove 4 regije. Ako Rusija bude odustala od njih oni u biti neće ništa dobiti a milijarde su skršili, neće se to sigurno desiti.
Pa nisu onda ni ukri nista dobili, hiljade zivota izgubili zadužili se po cijelom svijetu i sad da tek tako prepuste svoju teritoriju
- MortemHz
- Interni moderator
- Kontakt:
To i hoću da kažem, ne vidim način da se dogovore.
Zato ukrainci nemaju sta drugi nego nastaviti se boriti i uz pomoc zapada mislim da ce na kraju biti ti koje ce dobiti vise nego sto ce izgubiti..
Rusi ce se s vremenom okrenuti kad tad ovom rezimu…
38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO
- MortemHz
- Interni moderator
- Kontakt:
Tako nekako samo što se niko neće usrećiti sa ovim. Krim je zauvijek izgubljen dok bi ove 4 teritorije mogli vratiti. Jbg, odnijet će to more života i novca ali vrijedi se boriti za svoju zemlju, Rusi nemaju previše morala i dobar dio njih zna da ne ratuju sa NATO-om, gejevima, sotonom, nacistima i slično već sa svojom braćom. Kao što sam već pisao, Ukrajinci realno nikada neće moći vratiti Krim a Rusi nikada neće aneksirati ove 4 teritorije i tako ćemo se vrtiti u krug ako se nešto drastično ne promijeni na terenu, to ne možemo znati. Totalno stupidna i besmislena invazija iz čistog straha.
Zapadu najvise odgovara ovo stanje i takvim ga i drze, dugi rat, sankcije Rusima i finansijsko slabljenje, Rusi kad to shvate kasno ce biti, pitanje Krima i ovih regija zapadnjaci ce rijesiti za 7 dana da hoce, ali onda nema stete po Ruse.
SM to the R.
🔴 Zvijezda Gradačac
🔴 Manchester United
🟢 SS.ba liga | Joint FC
🔴 Zvijezda Gradačac
🔴 Manchester United
🟢 SS.ba liga | Joint FC
Nije zelensky alija da nakon genocida I 100 000 mrtvih u mariupolu potpisuje pravoslavnu talibaniju u sred ukrajine... srecom ukrajinom upravljaju ukrajinci dok su bosnjama upravljali srbi sa muslimanskim imenima , kao sto I dan danas upravljaju... price da je krim zauvijek izgubljen su smjesne... potapanje crnomorske flote I okruzivanje donetska sa svih strana ce biti zadnji cin kojim ce rusisticko- talibanska zgadija u potpunosti biti unistena.. Kremina je oslobodzena ali ceka se I oslobodzenje svatova da se javno objavi... nakon toga ide okruzivanje lysicanska nakon kojeg ce talibanske pozicije oko bahmuta biti neodrzive... naprijed ukrajinci!!!
bravo,to je to i dan danas kad mi neko kaze morao je potpisati meni muka,obecano carstvo zato je se i potpisivalo,sin mu mislio qrcem ne mlatnuti a biti EMIR od Bosnegruezi je napisao/la: ↑29 dec 2022, 05:26Nije zelensky alija da nakon genocida I 100 000 mrtvih u mariupolu potpisuje pravoslavnu talibaniju u sred ukrajine... srecom ukrajinom upravljaju ukrajinci dok su bosnjama upravljali srbi sa muslimanskim imenima , kao sto I dan danas upravljaju... price da je krim zauvijek izgubljen su smjesne... potapanje crnomorske flote I okruzivanje donetska sa svih strana ce biti zadnji cin kojim ce rusisticko- talibanska zgadija u potpunosti biti unistena.. Kremina je oslobodzena ali ceka se I oslobodzenje svatova da se javno objavi... nakon toga ide okruzivanje lysicanska nakon kojeg ce talibanske pozicije oko bahmuta biti neodrzive... naprijed ukrajinci!!!
Premier League of Bosnia and Herzegovina:
Winners (5): 1998–99, 2006–07, 2014–15, 2018–19, 2019–20
Yugoslav First League:
Winners (2): 1966–67, 1984–85
Bosnia and Herzegovina Cup:
Winners (7): 1996–97, 1997–98, 2001–02, 2004–05, 2013–14, 2018–19, 2020–21
Yugoslav First League:
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.
Belarus says a Ukrainian S-300 missile fell in Belarusian territory

I found freedom. Losing all hope was freedom.
“Once you overcome the one-inch tall barrier of subtitles, you will be introduced to so many more amazing films.”
“Once you overcome the one-inch tall barrier of subtitles, you will be introduced to so many more amazing films.”
Kakva je ovo navala rusa u BiH? Tek sad vidio kako bjeze i preko Bosne dolaze do EU gdje traze azil.
A cuo sam isto da ih je puna srbija, gdje iznajmljuju stanove.
A cuo sam isto da ih je puna srbija, gdje iznajmljuju stanove.
Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
do kraja hrabro zajedno!!!
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
do kraja hrabro zajedno!!!
Čečena najviše. Pametni ljudi, da idu dovlačiti traktore i bijelu tehniku za onog iskompleksiranog Prada idiota iz Groznog. Pa nisu ludi.
I found freedom. Losing all hope was freedom.
- StrikeWarzone
- Kontakt:
Apsolutno pogrešno.Shategabri je napisao/la: ↑26 dec 2022, 11:42Takve nije ni poslao. Oni bi bili tek u trećem krugu.
U prvom je poslao nešto prof vojske i regrute.
U drugom šalje ove mobilisane, tu ima isto svašta.
Od starkerlja do bagre iz zatvora.
Najveći problem i onim najprofesionalnijim vojnicima je odsustvo morala i želje da ratuju.
Dosta njih se preispituje zašto mora ubijati Ukrajince, koji su im do jučer bili isti narod.
Na kraju krajeva, upali su im u zemlji i ruše, pale, ubijaju ih, sve za ćejf velikog cara.
Bakhmut napada jedna od elitnijih jedinica pri vojsci ruskočetnika. Obučeni plaćenici WAGNER, teroristička organizacija koja ima svoje kampove za obuku širom svijeta. Imate mali milion klipova na twitteru o "wagnerskim poljima smrti oko Bakhmuta". Wagner ne mobiliše obične građane, seljake, nego ljude s kriminalnim dosjeima širom po zatvorima u Rusiji.
Htjeli su da te gase, yeb'o si im mater!
imal podatak koliko je rusija izgubila ljudi ,opreme,para a Nato se jos nije ukljucio 

Premier League of Bosnia and Herzegovina:
Yugoslav First League:
Yugoslav First League:
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gosta.