Mire88 je napisao/la: ↑27 dec 2022, 19:49
Izvini, vidio sam ti odgovor ali taj dan sam valjda smetnuo sa uma i zaboravio pa nisam odgovorio, procitao sam sada jos jednom odgovore na ovo pitanje, zaboravio sam naglasiti da ovo pitam kao laik u tom polju koji pojma nema, vec po ovim slikama i videu se to cinilo bas lose, sareno, neravno, neuredno i nedovrseno... Zakljucio sam po tome sto su rekli da je dovrsen rad da je to to otprilike i da ce tako izgledati, onda mi je receno u odgovoru jednog fellow forumasa da tu ima jos dosta ravnanja, dotjerivanja, prosivanja ili tako slicno nesto i tek tada sam vidio koliko ustvari ne znam o tome, sto je ustvari i bila moja poenta da vidim sta cete vi reci jer vise i pratite tu situaciju i mozda i vise znate pa mi neko da bolji uvid, nisam mislio nikakvu uvredu ako to mislis vec na prvi pogled je izgledalo meni licno ruzno i kao da ce to biti fail veliki. Ali mozda je bolje da sam sacekao prvu tekmu na proljece pa onda onako "odokativno" procjenio. Sve najbolje.
Ma kakva uvreda, vidi se da si postavio lijepo pitanje sa nekom svojom pretpostavkom. Da se odmah ogradim, nisam ni ja neki strucnjak, ali volim istrazivati tako da ono sto sam uspio saznati je sljedece sto cu pisati. Pravi kvalitet na oko i sa slika ne mozemo znati ni ja ni najveci strucnjak u ovoj oblasti, moze se reci jel nesto radjeno dobro ili lose, ali kvalitet busenja, trave uopceno, hranidbenog sloja i slicno se utvrdjuje na drugi nacin.
Koristit cu ti primjer Grbavice jer je tebi i bliska, ali i teren koji je radjen zadnji prije ovih pa znamo postupak neki.
Ono sto obicnu raju vecinom buni jeste sam izgled nakon što se reda trava i da to izgleda krivo, neravno. Istina, ali samo izgleda. Trava je došla na paletama u rolnama putovala iz Grcke u kamionu, presavijena, bez zraka, vode i slicno. Zbog toga efekat razlicite boje. Onda nije laserski rezana da bi bila pravilnog oblika, pa se na 100x50m to primjeti kao neravnine.
Evo neke usporedbe u početnoj fazi redanja
Usporedba kada je teren zavrsen/ skoro zavrsen
Finalan produkt:
Sad samo uporedi prvu i zadnju sliku u mom postu. To je ista trava tokom postavljanja i nakon sto se okoncaju svi radovi. Ono sto je bio "problem" i zbog cega su mnogi skepticni bili je decembar i postavljanje trave da ne ide bas skupa, ali temperature od 12-15 stepeni su rjesile tu nedoumicu srecom. Teren ne poznaje mjesec, samo temperaturu, tako da znali smo dosta hladnije vrijeme imati narodski receno na proljece u martu i aprilu nego sada.
Slijedi postupak dodavanja hemikalija ili prirodnih supstanci, rastvora, hranjivih materija kako se vec tacno nazivaju terenu, boja trave ce postati zelenija i vec sada, kada se primi i pusti korijen ce da ocvrsti i bude spremna za prva košenja, do tada se redovno zalijeva i odrzava kao i inace sto bi trebalo.
Eto nadam se da sam ovako laicki malo priblizio taj proces, pa da aBd cuvamo i odrzavamo ovakve terene sto je duze moguce