Vjerojatno je mislio na puno ozbiljniju akademiju, na puno višem nivou sa ozbiljnim i školovanim trenerima. S nabrojanim plodovima se ne bi moglo ni Lihtenštajnu parirati.kolezeljovac je napisao/la: ↑11 dec 2022, 19:12Pa zar FKS nema akademiju i terene one na Butmiru?gruezi je napisao/la: ↑11 dec 2022, 18:42Ovo Je ono sto ja tvrdim odkad sam I sam trenirao kao pionir... nama treba masovna edukacija trenera i to da putuju po zapadu da vide kako te akademije rade I funkcionisu.. kao I dovedzenje stranih trenera da rade sa mladzim kategorijama... uz to trebaju uslovi ... zasto opstina ilidza ili novi grad jednostavno nedaju zelji prostor da napravi trening kamp... prodaju pomocni I tim parama naprave 4 ili 5 terena... hrvati su dobri u sportu generalno jer uvijek imaju jedan klub koji je drzavni projekat.. u fudbalu to je dinamo, u kosarci cibona, u rukometu rk zagreb I rk podravka koprivnica( zenske) u hokeju medvescak... ali bosnu I bosnjake vode agenti beogradskih tajnih sluzbi I kroz njih se sabotira sve sto bi iole moglo podici moral, patriotizam,ponos itd... sport je glavni primjer togaRaonffa je napisao/la: ↑11 dec 2022, 14:08Priča oko našeg domaćeg fudbala je prežvakana x puta, svako ko iole prati nogomet u BiH zna šta su glavni razlozi neuspješnosti domaćeg fudbala tako da se to, vjerovatno, nikada neće promijeniti.
Kvalitet reprezentacije varirat će od kvaliteta igrača koje nafatamo u dijaspori plus poneki 'zalutali metak' iz domaćeg fudbala.
Koliko znam imaju već par igrača koji su plod akademije.
Pidro, Šahinović, Mulalić, Salčin,...
BiH-Island/Slovačka-BiH (23.3/26.3)
Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,TaRgEt_,_dreamer_
Re: BiH-Island/Slovačka-BiH (23.3/26.3)
Čitam za ovu Marokansku kraljevsku akademiju, uopšte nisu takmičarskog karaktera, jednostavno državni projekat koji za cilj ima spremiti made talente kako spada za pro fudbal. Eh, da je ovo normalna država...
I found freedom. Losing all hope was freedom.
Ima I solidna je akademija sto se tice uslova ali tesko da ce izbacit nekog igraca za ozbiljniji nivo jer jednostavno nema trenera koji znaju pravilno radit sa djecom , usmjeriti ih na pravi put, usadit it profesionalizam I psihicki ih pripremit za napore koji dolaze sa igranjem profi fudbala... djeca kod nas u seniorima tek uce ono sto trebaju uciti u kadetima a igrac koji u nasoj ligi ostane do 22ge godine je u tolikom taktickom nedoststku da je to bukvalno nemoguce nadoknadit( da bi mogao igrati na ozbiljnijem nivou) ... hadziahmetovic je uspio jer se ispario na vrijeme a I na vrijeme je tj sa 17 godina dobio I priliku... recimo da bi trako ramic mulalic uspjeli moraju se isparit vec sada ili najkasnije na ljeto...kolezeljovac je napisao/la: ↑11 dec 2022, 19:12Pa zar FKS nema akademiju i terene one na Butmiru?gruezi je napisao/la: ↑11 dec 2022, 18:42Ovo Je ono sto ja tvrdim odkad sam I sam trenirao kao pionir... nama treba masovna edukacija trenera i to da putuju po zapadu da vide kako te akademije rade I funkcionisu.. kao I dovedzenje stranih trenera da rade sa mladzim kategorijama... uz to trebaju uslovi ... zasto opstina ilidza ili novi grad jednostavno nedaju zelji prostor da napravi trening kamp... prodaju pomocni I tim parama naprave 4 ili 5 terena... hrvati su dobri u sportu generalno jer uvijek imaju jedan klub koji je drzavni projekat.. u fudbalu to je dinamo, u kosarci cibona, u rukometu rk zagreb I rk podravka koprivnica( zenske) u hokeju medvescak... ali bosnu I bosnjake vode agenti beogradskih tajnih sluzbi I kroz njih se sabotira sve sto bi iole moglo podici moral, patriotizam,ponos itd... sport je glavni primjer togaRaonffa je napisao/la: ↑11 dec 2022, 14:08Priča oko našeg domaćeg fudbala je prežvakana x puta, svako ko iole prati nogomet u BiH zna šta su glavni razlozi neuspješnosti domaćeg fudbala tako da se to, vjerovatno, nikada neće promijeniti.
Kvalitet reprezentacije varirat će od kvaliteta igrača koje nafatamo u dijaspori plus poneki 'zalutali metak' iz domaćeg fudbala.
Koliko znam imaju već par igrača koji su plod akademije.
Pidro, Šahinović, Mulalić, Salčin,...
-
- Kontakt:
Tako je.. kvalitetni treneri, treneri i samo treneri cak ni teren nije bitan koliko strukaa i tu je naš problem.
Kod nas su treneri policajci, oficiri, hodze konobari...ili neki kabadahije psihicki nestabilni koji psuju djeci mater, tetkee i sl.
I takvi samo stvore djeci strah i traumu jos u ranoj fazi i ogade fudbal a nista ih nisu sposobni naucit onda veze i stele da neki polukvalitet se gura a talentovan na stranu..uostalom tako nam se i vidi.
Kod nas su treneri policajci, oficiri, hodze konobari...ili neki kabadahije psihicki nestabilni koji psuju djeci mater, tetkee i sl.
I takvi samo stvore djeci strah i traumu jos u ranoj fazi i ogade fudbal a nista ih nisu sposobni naucit onda veze i stele da neki polukvalitet se gura a talentovan na stranu..uostalom tako nam se i vidi.
"****** se trudi da uradi nešto korisno, bez ličnog interesa, i drvlje i kamenje na njega... Da se slučajno ne bi namnožilo takvih, to je formula po kojoj BiH funkcioniše." - @Horoz
-
- Kontakt:
Ma svega tu ima i struke i terena ali i našeg mentaliteta kod djece i roditelja.
Posebno u juniorskim danima, umjesto da si u krevetu kući ti u diskoteci piješ, pušiš...
Ne može to,puno odricanja treba tu džaba ti sav talenat fudbal se promijenio u zadnjih 5 godina a da ne pričamo o zadnjih 30.
Nama fali discipline,rutina, odricanja i da se to nauči od malih nogu,talenta ima na pretek.
Po mom mišljenju kada bi neko uspio napraviti akademiju na bazi da ta djeca tu žive,ide u školu non stop pod nadzorom stručnih lica koji bi radili u interesu te akademije mogli bi napraviti sigurno reprezentativce i to dosta njih.
Ali za to treba para i ulaganja a slabo volje ima.
Posebno u juniorskim danima, umjesto da si u krevetu kući ti u diskoteci piješ, pušiš...
Ne može to,puno odricanja treba tu džaba ti sav talenat fudbal se promijenio u zadnjih 5 godina a da ne pričamo o zadnjih 30.
Nama fali discipline,rutina, odricanja i da se to nauči od malih nogu,talenta ima na pretek.
Po mom mišljenju kada bi neko uspio napraviti akademiju na bazi da ta djeca tu žive,ide u školu non stop pod nadzorom stručnih lica koji bi radili u interesu te akademije mogli bi napraviti sigurno reprezentativce i to dosta njih.
Ali za to treba para i ulaganja a slabo volje ima.
I Mostarske kiše kao da su stale
Heroj do heroja kraj drevne Musale
Ko je pravi junak,kaže pjesma stara
Zdravo,ma gdje bili,heroji Mostara
Heroj do heroja kraj drevne Musale
Ko je pravi junak,kaže pjesma stara
Zdravo,ma gdje bili,heroji Mostara
Zasto ne pokrenuti neku akademiju, evo Azmir Husic primjer samo, sto daje neke pare, nesto se zajebava. Radije bih ulozio 5 miliona i pokrenuo pricu s akademijom gdje bi skupljao djecu po FBiH i kreirao im najbolje uslove, poslije ih uvodio u igru kroz neki klub i to je to, nista posebno tesko i nista sto vec nije vidjeno u svijetu, samo kopirati rad drugih, tipa right to dream agencije.
- DuljevinhoHaraldo
- Kontakt:
Pa to je vec uradjeno sa Akademijom FKS. Napravljeni su neki igraci poput Mujakica, Kovacevica.Sheyi je napisao/la: ↑11 dec 2022, 23:11Zasto ne pokrenuti neku akademiju, evo Azmir Husic primjer samo, sto daje neke pare, nesto se zajebava. Radije bih ulozio 5 miliona i pokrenuo pricu s akademijom gdje bi skupljao djecu po FBiH i kreirao im najbolje uslove, poslije ih uvodio u igru kroz neki klub i to je to, nista posebno tesko i nista sto vec nije vidjeno u svijetu, samo kopirati rad drugih, tipa right to dream agencije.
Ne pratim puno ali posljednjih godina su najjaca omladinska ekipa.
Realno, ovdje nema talenata. Da imas gram talenta izdominirao bi mtel ligom.
⚜️~⚜️~⚜️
"Azur je za sve mlade golmane Jan Oblak" - A. Husarić
Mirvić + Dudić + Hadžija = Najjači trio BH fudbala
kad ce poljska liga, fali mi hamulic, hebo svjetsko:-) - @babino
"Azur je za sve mlade golmane Jan Oblak" - A. Husarić
Mirvić + Dudić + Hadžija = Najjači trio BH fudbala
kad ce poljska liga, fali mi hamulic, hebo svjetsko:-) - @babino
Jes, ovdje nema talenta, a 350 km dalje ima.DuljevinhoHaraldo je napisao/la: ↑11 dec 2022, 23:26Pa to je vec uradjeno sa Akademijom FKS. Napravljeni su neki igraci poput Mujakica, Kovacevica.Sheyi je napisao/la: ↑11 dec 2022, 23:11Zasto ne pokrenuti neku akademiju, evo Azmir Husic primjer samo, sto daje neke pare, nesto se zajebava. Radije bih ulozio 5 miliona i pokrenuo pricu s akademijom gdje bi skupljao djecu po FBiH i kreirao im najbolje uslove, poslije ih uvodio u igru kroz neki klub i to je to, nista posebno tesko i nista sto vec nije vidjeno u svijetu, samo kopirati rad drugih, tipa right to dream agencije.
Ne pratim puno ali posljednjih godina su najjaca omladinska ekipa.
Realno, ovdje nema talenata. Da imas gram talenta izdominirao bi mtel ligom.

Ovdje nema države, sistema, para, a ni kvalitetne lige. I ta akademija FKS je u odnosu na Dinamovu omladinsku školu, još uvijek smiješna.
Kad bude više akademija, kad liga bude financijski isplativija, kad bude boljih terena i kad (i ako) uđemo u EU onda će se moći pričat o tome kako nema talenta.
"...njegovo kultno Bilino polje — a prije njega stara Blatuša — sa svih dvadeset hiljada ljutih metalaca, ložača i kovača na tribinama bili su naša najgora nedjeljna noćna mora."
Istina, ali možeš napraviti dobre priče u dijelovima koje ti kontolišeš, Sarajevo, Tuzla, USK..., da ne nabrajam.gruezi je napisao/la: ↑11 dec 2022, 18:42Ovo Je ono sto ja tvrdim odkad sam I sam trenirao kao pionir... nama treba masovna edukacija trenera i to da putuju po zapadu da vide kako te akademije rade I funkcionisu.. kao I dovedzenje stranih trenera da rade sa mladzim kategorijama... uz to trebaju uslovi ... zasto opstina ilidza ili novi grad jednostavno nedaju zelji prostor da napravi trening kamp... prodaju pomocni I tim parama naprave 4 ili 5 terena... hrvati su dobri u sportu generalno jer uvijek imaju jedan klub koji je drzavni projekat.. u fudbalu to je dinamo, u kosarci cibona, u rukometu rk zagreb I rk podravka koprivnica( zenske) u hokeju medvescak... ali bosnu I bosnjake vode agenti beogradskih tajnih sluzbi I kroz njih se sabotira sve sto bi iole moglo podici moral, patriotizam,ponos itd... sport je glavni primjer togaRaonffa je napisao/la: ↑11 dec 2022, 14:08Priča oko našeg domaćeg fudbala je prežvakana x puta, svako ko iole prati nogomet u BiH zna šta su glavni razlozi neuspješnosti domaćeg fudbala tako da se to, vjerovatno, nikada neće promijeniti.
Hoću reći naravno da nas sabotiraju, ali nije mi jasno da nasa politika ništa ne radi.
Pa radi nasa politika nesto... planski sabotira I unistava bosnjake u svakoj sferi I pori zivota... bilo sta sto se nakratko izdigne iznad prosjeka eto bande mladomuslimanskih ili jugobalijskih posrbica da to uniste..tako se unistavala industrija pogotovo namjenska, sport, a projekti od drzavnog znacaja( autoputevi, aerodrom u bihacu, hidrocentrale, blok 7 ,zimski turizam) su postali predmeti za sistematsku pljacku I pranje para...kad je sda na vlasti oni su ti koji unistavaju a sdp ko fol kritikuje a je sdp na vlasti onda se uloge mjenjaju... sda je tu u sluzbi velikosrpskog projekta ukidanja drzave bih mic po mic od svog osnivqnja a udba ih je osnovala upravo sa tom namjenom.... krajina I mostar su davno pusteni niz vodu ali mostarci se drze dok je u krajini u toku evakuacija stanovnistva na zapad...da je bilo truna inata I patriotizma velezu bi se jos 96te napravio stadion u sjevernom logoru I trening kamp...sarajevu zelji velezu celiku jedinstvu isto...para od donacija je bilo u milijardama...ali mladomuslimanskoj posrbici je stranka bitnija od drzave , naroda, ponosa casti...hej oni srebrenicu koriste za stranacka potkusurivanja I interese... sta drugo reci...Iceplayer je napisao/la: ↑12 dec 2022, 00:21Istina, ali možeš napraviti dobre priče u dijelovima koje ti kontolišeš, Sarajevo, Tuzla, USK..., da ne nabrajam.gruezi je napisao/la: ↑11 dec 2022, 18:42Ovo Je ono sto ja tvrdim odkad sam I sam trenirao kao pionir... nama treba masovna edukacija trenera i to da putuju po zapadu da vide kako te akademije rade I funkcionisu.. kao I dovedzenje stranih trenera da rade sa mladzim kategorijama... uz to trebaju uslovi ... zasto opstina ilidza ili novi grad jednostavno nedaju zelji prostor da napravi trening kamp... prodaju pomocni I tim parama naprave 4 ili 5 terena... hrvati su dobri u sportu generalno jer uvijek imaju jedan klub koji je drzavni projekat.. u fudbalu to je dinamo, u kosarci cibona, u rukometu rk zagreb I rk podravka koprivnica( zenske) u hokeju medvescak... ali bosnu I bosnjake vode agenti beogradskih tajnih sluzbi I kroz njih se sabotira sve sto bi iole moglo podici moral, patriotizam,ponos itd... sport je glavni primjer togaRaonffa je napisao/la: ↑11 dec 2022, 14:08Priča oko našeg domaćeg fudbala je prežvakana x puta, svako ko iole prati nogomet u BiH zna šta su glavni razlozi neuspješnosti domaćeg fudbala tako da se to, vjerovatno, nikada neće promijeniti.
Hoću reći naravno da nas sabotiraju, ali nije mi jasno da nasa politika ništa ne radi.
Problemi razvoja igrača iz BiH su višestruki i može se doktorat napisati na tu temu. Nažalost, većina se bavi nekakvim posljedicama, a ne uzrocima. Ukratko, samo neki od njih:
- užasni treneri i generalno ljudi u sportu, koji su zaostali, nisu na nivou današnjeg fudbala (od onih koji rade s pionirima pa do seniora), ni taktički, ni psihički, nikako, još imamo metode koje su bile adekvatne u osamdesetim prošlog stoljeća; kod nas je i dalje najvažnije kako neko "valja" loptu
- loš ligaški sistem i neshvatliva potreba da nezdravi klubovi žive, a bez da se klubove potakne i usmjeri sistemski na korištenje mladih igrača, tako da sve lige postanu razvojne (niže za PLBiH, a PLBiH za dalje); ovdje dodati i to da igrač do 20. godine recimo mora imati 50 nastupa u seniorskom fudbalu, a to je kod nas rijetkost (ili ako ima, to je neki babin sin koji se na silu gura);
- mentalitet menadžera i tih mladih igrača, koji zajedno s prvom tačkom rezultiraju nerealnim očekivanjima, nedovoljnim treningom (kojeg ne potiču ni treneri, jer ne usmjeravaju), nakaradan sistem vrijednosti generalno;
- menadžerisanje, korupcija i ostalo
Dobra stvar je što nama dijaspora nikad neće presušiti (čega smo se plašili prije 10-ak godina) i nažalost, ali mi moramo da se ozbiljno posvetimo tome. Treba razviti ozbiljnu mrežu skauta (ne divlju, nego sistemsku) za dijasporu i naći sistem da se ti igrači što prije uguraju u reprezentaciju i pikiraju, a ne da čekamo godinu, dvije, tri
U tom smislu, svi ovi bivši reprezentativci, koji znače nešto, moraju biti angažovani. Evo i sada postoje petorica u dijaspori koji su odlični igrači za našu ekipu i samo je to trebalo adekvatno obraditi. I vazda će ih biti
Što se Islanda tiče, prepišat ćemo
Prvo, njihova liga se tad ni ne igra i to je već problem (znam, ne koriste puno igrača iz svoje lige, ali ako zatreba, tu su već deficitarni). Svi igrači koji igraju u nekim solidnim klubovima su ustvari klupirani ili ne igraju. To ide dotle da čak ni Gudmundsson ne može više od ulazaka s klupe u Burnleyu ili Bjarnasson koji ne može da se nametne u Turskoj. Čak ni neka naša B selekcija ne bi trebala imati problem s Islandom, koji će vjerovatno u narednim godinama ići na nivo između 40. i 50. repke u UEFA. Oni su u posljednje dvije godine u službenim utakmicama dobijali samo Lihtenštajn 
- užasni treneri i generalno ljudi u sportu, koji su zaostali, nisu na nivou današnjeg fudbala (od onih koji rade s pionirima pa do seniora), ni taktički, ni psihički, nikako, još imamo metode koje su bile adekvatne u osamdesetim prošlog stoljeća; kod nas je i dalje najvažnije kako neko "valja" loptu

- loš ligaški sistem i neshvatliva potreba da nezdravi klubovi žive, a bez da se klubove potakne i usmjeri sistemski na korištenje mladih igrača, tako da sve lige postanu razvojne (niže za PLBiH, a PLBiH za dalje); ovdje dodati i to da igrač do 20. godine recimo mora imati 50 nastupa u seniorskom fudbalu, a to je kod nas rijetkost (ili ako ima, to je neki babin sin koji se na silu gura);
- mentalitet menadžera i tih mladih igrača, koji zajedno s prvom tačkom rezultiraju nerealnim očekivanjima, nedovoljnim treningom (kojeg ne potiču ni treneri, jer ne usmjeravaju), nakaradan sistem vrijednosti generalno;
- menadžerisanje, korupcija i ostalo

Dobra stvar je što nama dijaspora nikad neće presušiti (čega smo se plašili prije 10-ak godina) i nažalost, ali mi moramo da se ozbiljno posvetimo tome. Treba razviti ozbiljnu mrežu skauta (ne divlju, nego sistemsku) za dijasporu i naći sistem da se ti igrači što prije uguraju u reprezentaciju i pikiraju, a ne da čekamo godinu, dvije, tri

Što se Islanda tiče, prepišat ćemo

- Beduin
- Kontakt:
Odoh ti dati 1b za kantu godine jer si se potrusio ovo smisliti i napisati.Imajednabrigada je napisao/la: ↑10 dec 2022, 20:12Razlika izmedju nas luzera i Marokanaca je sto oni ostaju na stadionu slaviti sa majkama padajući na sedzdu a ovi naši sto prije se ispale sa stadiona i u kafanu i na šišu.
Ko od harama zivi, godisnje 2 puta ne podrigne.
075 ❤
075 ❤
Nemaju nasi klubovi para,a bez para nema ni dobrog omladinskog pogona.
Akademija Sarajeva je smjesna u poređenju sa akademijama Dinama,Rijeke,Partizana itd.
Akademija Sarajeva je smjesna u poređenju sa akademijama Dinama,Rijeke,Partizana itd.
Evo čitam o tom nekom talentu...de vi meni recite kako se gleda ima li talenta..jel se to mjeri,stavlja na vagu,crta,skače ili puže..kako mi to imamo talenta a osim Džeke i Lane nas nema nigdje 30 godina.Mi NEMAMO talenta osim za viceve i lopovluk.Mnogi se neće složiti sa mnom ..ali sticajem okolnosti radim sa djecom ..i od 30 djece 25 je pretilo,ne znaju trčati,koordinacija i motorika nula bodova..nema niti jednog sportskog pokreta..i kako prepoznati talenat...talenti su bili od 1960-1980..kada djete prohoda i sa tri godine igra loptom,trči ,skače i to ti ostane upisano u genetskom kodu...igra pred zgradom,na njivi,čuvajući krave ..itd...e toga nema i vremenom se gubi i talent
U današnjem fudbalu talent je 10%, ostalo je znanje igranja koje se uči, baš zbog takvih kao ti i nemamo igrače...aqarius je napisao/la: ↑12 dec 2022, 16:52Evo čitam o tom nekom talentu...de vi meni recite kako se gleda ima li talenta..jel se to mjeri,stavlja na vagu,crta,skače ili puže..kako mi to imamo talenta a osim Džeke i Lane nas nema nigdje 30 godina.Mi NEMAMO talenta osim za viceve i lopovluk.Mnogi se neće složiti sa mnom ..ali sticajem okolnosti radim sa djecom ..i od 30 djece 25 je pretilo,ne znaju trčati,koordinacija i motorika nula bodova..nema niti jednog sportskog pokreta..i kako prepoznati talenat...talenti su bili od 1960-1980..kada djete prohoda i sa tri godine igra loptom,trči ,skače i to ti ostane upisano u genetskom kodu...igra pred zgradom,na njivi,čuvajući krave ..itd...e toga nema i vremenom se gubi i talent
A vjeruj mi da je to nesuporedivo s količinom love koja kola Hrvatskom. Neusporedivo.
"...njegovo kultno Bilino polje — a prije njega stara Blatuša — sa svih dvadeset hiljada ljutih metalaca, ložača i kovača na tribinama bili su naša najgora nedjeljna noćna mora."
E zbog ovakvih kao ja bi garantujem ti glavom svojom imali u bilo čemu svjetskog ili evropskog prvaka.Igrača nemamo zbog nezdravog života a najviše zbog nedostatka radne navike,roditelja koji u djeci vide svoje nedostignute ambicije,zbog raznih štela i nepotizma kojeg mrzim iz dna duše.A Vi ste možda jedan od tih roditelja koji kvare sve što je prirodno,zdravo i normalno.Iceplayer je napisao/la: ↑12 dec 2022, 17:01U današnjem fudbalu talent je 10%, ostalo je znanje igranja koje se uči, baš zbog takvih kao ti i nemamo igrače...aqarius je napisao/la: ↑12 dec 2022, 16:52Evo čitam o tom nekom talentu...de vi meni recite kako se gleda ima li talenta..jel se to mjeri,stavlja na vagu,crta,skače ili puže..kako mi to imamo talenta a osim Džeke i Lane nas nema nigdje 30 godina.Mi NEMAMO talenta osim za viceve i lopovluk.Mnogi se neće složiti sa mnom ..ali sticajem okolnosti radim sa djecom ..i od 30 djece 25 je pretilo,ne znaju trčati,koordinacija i motorika nula bodova..nema niti jednog sportskog pokreta..i kako prepoznati talenat...talenti su bili od 1960-1980..kada djete prohoda i sa tri godine igra loptom,trči ,skače i to ti ostane upisano u genetskom kodu...igra pred zgradom,na njivi,čuvajući krave ..itd...e toga nema i vremenom se gubi i talent
- baboedindzeko09
- Kontakt:
Ne bih se složio, 90ih je bilo talenta na pretek, djeca kad se rode gurana im je lopta u noge i čitave dane, noći, mjesece su provodili po polju igrajući lopte, naročito generacije od 95 pa nadalje, problem je što je i to nestalo s obzirom da je došlo moderno doba, sada se djeci gura telefon u ruke
DEVEDESETKA - FORUMAŠ DECENIJE
Plati djeci i roditeljima, pa ćeš vidjet kako će trčat za loptom. Talent danas košta.