Formula 1
Moderator/ica: rio_Ferdy88
-
- Kontakt:
Re: Formula 1
RBR za prekoracenje budzeta dobio kaznu od 7 miliona dolara i 10 % manje vremena za testiranje u aero tunelu
10 % se racuna od ukupne alokacije za prvo mjesto tj 10 % od 70 i onoga sto ih je sljedovalo
Ovako bi izgledalo bez kazne
Red Bull - 70%
Ferrari - 75%
Mercedes - 80%
Ovako ce se racunati nakon primjene kazne
Red Bull - 63%
Ferrari - 75%
Mercedes - 80%
10 % se racuna od ukupne alokacije za prvo mjesto tj 10 % od 70 i onoga sto ih je sljedovalo
Red Bull - 70%
Ferrari - 75%
Mercedes - 80%
Red Bull - 63%
Ferrari - 75%
Mercedes - 80%
-
- Kontakt:
Finu je kaznu RB dobio s obzirom da su prekoračili budžet za nekih 450 hiljada funti ili malo više, što je 0.4 %.Bururetuglavi je napisao/la: ↑28 okt 2022, 16:57RBR za prekoracenje budzeta dobio kaznu od 7 miliona dolara i 10 % manje vremena za testiranje u aero tunelu
Red Bull - 70%
Ferrari - 75%
Mercedes - 80%
Red Bull - 63%
Ferrari - 75%
Mercedes - 80%
I am not yet born; O hear me.
Let not the bloodsucking bat or the rat or the stoat or the
club-footed ghoul come near me.
1,86 miliona funti.Bundesliga je napisao/la: ↑29 okt 2022, 09:35Finu je kaznu RB dobio s obzirom da su prekoračili budžet za nekih 450 hiljada funti ili malo više, što je 0.4 %.Bururetuglavi je napisao/la: ↑28 okt 2022, 16:57RBR za prekoracenje budzeta dobio kaznu od 7 miliona dolara i 10 % manje vremena za testiranje u aero tunelu
Red Bull - 70%
Ferrari - 75%
Mercedes - 80%
Red Bull - 63%
Ferrari - 75%
Mercedes - 80%
-
- Kontakt:
Consequently, a Minor Overspend Breach committed by RBR under Article 8.10(b) of the Financial Regulations because its Relevant Costs, as adjusted by the FIA, exceeded the 2021 Cost Cap of £118,036,000 by less than 5%, namely by £1,864,000 (i.e., 1.6%)
to je iznos jer su pogresno na izvjestaju prijavili cifru. Da su pravilno iskoristili porezni kredit koji se po pravilima treba odbiti onda je cifra £432,652ARMINX je napisao/la: ↑29 okt 2022, 11:37Consequently, a Minor Overspend Breach committed by RBR under Article 8.10(b) of the Financial Regulations because its Relevant Costs, as adjusted by the FIA, exceeded the 2021 Cost Cap of £118,036,000 by less than 5%, namely by £1,864,000 (i.e., 1.6%)
The FIA acknowledges that had RBR applied the correct treatment within its Full Year Reporting
Documentation of RBR’s Notional Tax Credit within its 2021 submission of a value of £1,431,348, it would
have been considered by the Cost Cap Administration to be in compliance with Article 4.1(b) of the
Regulations and therefore RBR’s Relevant Costs for the 2021 Reporting Period would have in fact
exceeded the 2021 Cost Cap by £432,652 (0.37%).
-
- Kontakt:
The FIA acknowledges that had RBR applied the correct treatment within its Full Year Reporting Documentation of RBR’s Notional Tax Credit within its 2021 submission of a value of £1,431,348, it would have been considered by the Cost Cap Administration to be in compliance with Article 4.1(b) of the
Regulations and therefore RBR’s Relevant Costs for the 2021 Reporting Period would have in fact
exceeded the 2021 Cost Cap by £432,652 (0.37%).
Svejedno....toliko su to otegli sa kaznom i objavom prekoracenja budzeta da meni kao neutralnom gledaocu ovo vise nije zanimljivo...nakon kradje prosle godine u Abu Dabiju, sad i ovo...nakon skoro 30 godina moglo bi se prestati gledati ova farsa..
-
- Kontakt:
Jos placete za 2021? Move on, dear God. Bilo milion propusta u sezoni i na racun Verstappena i vi se uhvatili Abu Dhabija.
Rekoh da sam neutralan, ali tvoj post govori dovoljno na sta je ovaj sport spao..na to da su ocito varanje i kradja dozvoljeni.Bundesliga je napisao/la: ↑29 okt 2022, 12:13Jos placete za 2021? Move on, dear God. Bilo milion propusta u sezoni i na racun Verstappena i vi se uhvatili Abu Dhabija.
Sto se tice propusta sjeti se Brazila prosle godine. Max je do ove sezone bio zasticen kao bijeli medvjed.
- AshburtonG
- Kontakt:
Ne znam sta cu ovdje pojedini ocekivali. Pa da su eventualno oduzeli neke bodove Maxu ili RB to bi onda tek bio cirkus. Kazni ih novcano i skrati vrijeme u aero tunelu, i onda napravi novi pravilnik gdje se jasno znaju kazne za svaki 1% prelaska budzeta. FIA me podsjeca na ustanove i politicare u BiH. Nikakvih jasnih pravila nema, sve se usput radi. Medjutim, ova kazna je jedina moguca, jer bi sve ostalo dovelo F1 preko ivice legalnosti, na kojoj se plese vec od sredine prosle godine. Treba uvesti da se odluke mogu donijeti samo tokom same utrke. Ove aftermath gluposti su postale smijesne.
Ljudi nemaju jasne direktive ni o idealnoj liniji, pa da se situacije poput one Max-Lewis u Monzi i Silverstoneu, ili Russel u Austriji ili Austinu, rjesavaju unutar 30sec bez ikakvog razmisljanja i rasprave.Direkcija trke ima na papiru yebenu telemetriju svakog bolida, ako je izasao iz idealne linije, a bio bolid iza, te izazvao incident, to je po meni automatski kazna, pogotovo u slucaju ako bolid ispred nije imao neke cudne poteze(tipa kocenje, pomjeranje pri kocenju i slicno).
Najveca glupost i tragedija je sto jedan od tehnicki najsavrsenijih i najmodernijih sportova ima subjektivnije sudjenje od jednog bodybuildinga.
Ovo ce biti veliki udarac za RB, te ce sigurno Mercedesu olaksati hvatanje prikljucka. Skoro 20% vise vremena u tunelu je ozbiljna prednost. Taman otprilike koliko i zaostaju ove godine, ne racunajuci probleme na samom pocetku. Ferrari je neozbiljna ekipa, njih i ne racunam vise kao ozbiljnu prijetnju nakon ove sezone. Prije ce Mclaren napravit nesto ozbiljnije, nego oni.
Ljudi nemaju jasne direktive ni o idealnoj liniji, pa da se situacije poput one Max-Lewis u Monzi i Silverstoneu, ili Russel u Austriji ili Austinu, rjesavaju unutar 30sec bez ikakvog razmisljanja i rasprave.Direkcija trke ima na papiru yebenu telemetriju svakog bolida, ako je izasao iz idealne linije, a bio bolid iza, te izazvao incident, to je po meni automatski kazna, pogotovo u slucaju ako bolid ispred nije imao neke cudne poteze(tipa kocenje, pomjeranje pri kocenju i slicno).
Najveca glupost i tragedija je sto jedan od tehnicki najsavrsenijih i najmodernijih sportova ima subjektivnije sudjenje od jednog bodybuildinga.
Ovo ce biti veliki udarac za RB, te ce sigurno Mercedesu olaksati hvatanje prikljucka. Skoro 20% vise vremena u tunelu je ozbiljna prednost. Taman otprilike koliko i zaostaju ove godine, ne racunajuci probleme na samom pocetku. Ferrari je neozbiljna ekipa, njih i ne racunam vise kao ozbiljnu prijetnju nakon ove sezone. Prije ce Mclaren napravit nesto ozbiljnije, nego oni.
Nije bilo jasnih pravila ni za Stepneygate, pa odrezase kaznu 100 miliona i diskvalifikaciju iz poretka konstruktora.AshburtonG je napisao/la: ↑29 okt 2022, 12:24Ne znam sta cu ovdje pojedini ocekivali. Pa da su eventualno oduzeli neke bodove Maxu ili RB to bi onda tek bio cirkus. Kazni ih novcano i skrati vrijeme u aero tunelu, i onda napravi novi pravilnik gdje se jasno znaju kazne za svaki 1% prelaska budzeta. FIA me podsjeca na ustanove i politicare u BiH. Nikakvih jasnih pravila nema, sve se usput radi. Medjutim, ova kazna je jedina moguca, jer bi sve ostalo dovelo F1 preko ivice legalnosti, na kojoj se plese vec od sredine prosle godine. Treba uvesti da se odluke mogu donijeti samo tokom same utrke. Ove aftermath gluposti su postale smijesne.
Dvostrukog prvaka 1997 diskvalifikovase ....ljudi,jel se F1 prati zadnjih 5 godina?
-
- Kontakt:
Vidim koliko si neutralan, samo spominjes Verstappena. A nisi spomenuo kako ga je Hamilton zakucao u barijere u Silverstoneu pri velikim brzinama i dobio smijesnih 5 sekundi kazne. I kako je u Abu Dhabiju sisao sa staze i vratio se ispred Verstappena i nije dobio nikakvu kaznu. Nikakvo varanje nije bilo, bila istraga i zakljucak je bio da se uopste ne moraju vratiti svi bolidi u isti krug. Ko je rekao da je varanje dozvoljeno? Prekoracili budzet, dobili kaznu. Manje vremena u zracnom tunelu i novcana kazna. Sta bi ti da uzimaju Verstappenu bodove za ovo? Ne budi smijesan.ARMINX je napisao/la: ↑29 okt 2022, 12:21Rekoh da sam neutralan, ali tvoj post govori dovoljno na sta je ovaj sport spao..na to da su ocito varanje i kradja dozvoljeni.Bundesliga je napisao/la: ↑29 okt 2022, 12:13Jos placete za 2021? Move on, dear God. Bilo milion propusta u sezoni i na racun Verstappena i vi se uhvatili Abu Dhabija.
Sto se tice propusta sjeti se Brazila prosle godine. Max je do ove sezone bio zasticen kao bijeli medvjed.
-
- Kontakt:
Porediš i kruške i jabuke. Nešto što je neuporedivo. Ovo je MINOR breach, jel znaš šta znači minor? Ne možeš za manje kršenje pravila nekome davati nerealne kazne. Ono što je McLaren radio je bilo veliko kršenje pravila koje je zahtjevalo i ogromnu kaznu.
Spominjem Verstappena jer je tokom godina radio stvari koje drugima nisu bile dozvoljene, npr u Belgiji sa Kimijem, u Meksiku sa Vetelom, u Brazilu sa Hamiltonom, u Monzi sa Hamiltonom....ne mislim da je u redu da neko bude povlasten u sportu kojem pridajem paznju...sto se tice Hamiltona u Silverstonu, dobio je 10 sekundi kazne...? Cuj zakljucak da se ne moraju vratiti bolidi u isti krug ..nekad davno je to bilo pravilo...prosle godine nije bilo...pravilo postoji da niko nista ne bi morao zakljucivati....a sto da ne oduzmu bodove? ne bi bio prvi u istoriji da se to desi? Mislim da si ti smijesan sa svojim stavovima.Bundesliga je napisao/la: ↑29 okt 2022, 12:42Vidim koliko si neutralan, samo spominjes Verstappena. A nisi spomenuo kako ga je Hamilton zakucao u barijere u Silverstoneu pri velikim brzinama i dobio smijesnih 5 sekundi kazne. I kako je u Abu Dhabiju sisao sa staze i vratio se ispred Verstappena i nije dobio nikakvu kaznu. Nikakvo varanje nije bilo, bila istraga i zakljucak je bio da se uopste ne moraju vratiti svi bolidi u isti krug. Ko je rekao da je varanje dozvoljeno? Prekoracili budzet, dobili kaznu. Manje vremena u zracnom tunelu i novcana kazna. Sta bi ti da uzimaju Verstappenu bodove za ovo? Ne budi smijesan.ARMINX je napisao/la: ↑29 okt 2022, 12:21Rekoh da sam neutralan, ali tvoj post govori dovoljno na sta je ovaj sport spao..na to da su ocito varanje i kradja dozvoljeni.Bundesliga je napisao/la: ↑29 okt 2022, 12:13Jos placete za 2021? Move on, dear God. Bilo milion propusta u sezoni i na racun Verstappena i vi se uhvatili Abu Dhabija.
Bundesliga je napisao/la: ↑29 okt 2022, 12:51Porediš i kruške i jabuke. Nešto što je neuporedivo. Ovo je MINOR breach, jel znaš šta znači minor? Ne možeš za manje kršenje pravila nekome davati nerealne kazne. Ono što je McLaren radio je bilo veliko kršenje pravila koje je zahtjevalo i ogromnu kaznu.
De procitaj sta se sve moze sa tim MINOR odraditi na bolidu.
-
- Kontakt:
Spominješ zato što si sve a ne neutralan. Povlašteni su mnogi u ovom sportu, milion kazni jedni dobiju a drugi ne dobiju. To bi trebalo mijenjati i da pravila budu jednaka za sve. Magnussen dobije crno narandžaste zastave a Perez ne dobije za isti prekršaj. I šta je 10 sekundi kazne kada si direktnog rivala zakucao u barijere, a ti bio prvi i imaš čist zrak i naravno da ćeš s bolidom kakav imaš to lako nadoknaditi. Nije uopšte pravilo da se moraju vratiti u isti krug, imao si fino objašnjeno obrazloženje. Ne mogu oduzimati bodove jer je tim prekoračio budžet za nekih 0.37 posto ili koliko već. To nije nešto za šta se uzimaju bodovi. I da malo pogledaš širu sliku, skontao bi da su dobili goru kaznu sa smanjenim vrmenom u zračnom tunelu, ali ne ti samo jedno te isto.ARMINX je napisao/la: ↑29 okt 2022, 12:53Spominjem Verstappena jer je tokom godina radio stvari koje drugima nisu bile dozvoljene, npr u Belgiji sa Kimijem, u Meksiku sa Vetelom, u Brazilu sa Hamiltonom, u Monzi sa Hamiltonom....ne mislim da je u redu da neko bude povlasten u sportu kojem pridajem paznju...sto se tice Hamiltona u Silverstonu, dobio je 10 sekundi kazne...? Cuj zakljucak da se ne moraju vratiti bolidi u isti krug ..nekad davno je to bilo pravilo...prosle godine nije bilo...pravilo postoji da niko nista ne bi morao zakljucivati....a sto da ne oduzmu bodove? ne bi bio prvi u istoriji da se to desi? Mislim da si ti smijesan sa svojim stavovima.
Ko kaze da nije pravilo da se svi bolidi vrate u isti krug? Jesi li ti to upravo izmislio?
I to 0.37% iznosi 500 000 eura. sad drugacije zvuci,zar ne?
I to 0.37% iznosi 500 000 eura. sad drugacije zvuci,zar ne?
jeste od ove sezone, zato su i promjenili pravila jer nisu bila precizna. Umjesto mora stajalo je mogu.
Fascinantno je kako za tako naprednu industriju imamo godinama pravila koja su nedefinisana, nedovoljna, konfuzna....
Pa se tako desi da su promjenili pravilo za utrke koje zavrse pod crvenom zastavom zbog Belgije prosle sezone i onda skroz zaborave skracene utrke. Pa dobijemo cirkus ove godine u Japanu.
Trenutno je po pravilniku situacija da ako 2sata 58 minuta stoji crvena zastava i puste ih da se trkaju jedan krug pod green flag dobiju full points. A ako voze npr 50% trke pa dodje crvena zastava onda nisu full points

I tako za jos puno stvari koje navijaci smatraju da su u pravilniku, vozaci smatraju da su u pravilniku, timovi smatraju da su u pravilniku i kada se desi neka nesvakidasnja situacija onda se svi hvataju za glavu pa kako to moze tako...
a vezano za cifru, zasto bi drugacije zvucalo? 500 000 eura je 0.37% cap-a i to je to.
Pa ako prosle godine nije vazilo pravilo da se svi bolidi koji zaostaju moraju vratiti u isti krug,zasto su samo neki bolidi ( izmedju Hamiltona i Verstappena) onda se vratili u isti krug? Poenta svega je da je ovo postalo negledljivo, da se dopusta varanje ( da,prekoracenje budzeta je varanje),da su kazne nekonzistentne, da postoji protekcija nekih vozaca i timova itd.kirba je napisao/la: ↑29 okt 2022, 13:33jeste od ove sezone, zato su i promjenili pravila jer nisu bila precizna. Umjesto mora stajalo je mogu.
Fascinantno je kako za tako naprednu industriju imamo godinama pravila koja su nedefinisana, nedovoljna, konfuzna....
Pa se tako desi da su promjenili pravilo za utrke koje zavrse pod crvenom zastavom zbog Belgije prosle sezone i onda skroz zaborave skracene utrke. Pa dobijemo cirkus ove godine u Japanu.
Trenutno je po pravilniku situacija da ako 2sata 58 minuta stoji crvena zastava i puste ih da se trkaju jedan krug pod green flag dobiju full points. A ako voze npr 50% trke pa dodje crvena zastava onda nisu full points![]()
I tako za jos puno stvari koje navijaci smatraju da su u pravilniku, vozaci smatraju da su u pravilniku, timovi smatraju da su u pravilniku i kada se desi neka nesvakidasnja situacija onda se svi hvataju za glavu pa kako to moze tako...
Mislim, Massi u Saudijsko Arabiji prosle godine zove Hornera i uzivo u prenosu sa njim dogovara kaznu za novi start, sad FIA pregovara sa Red Bull-om kako da ih kazni?? Presmijesno.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.