Ruska invazija na Ukrajinu

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

dscile
Kontakt:

Re: Ruska invazija na Ukrajinu

Post Postao/la dscile » 24 okt 2022, 14:56

bhpremijerliga12 je napisao/la:
23 okt 2022, 23:55
dscile je napisao/la:
20 okt 2022, 16:41
Ja bih volio da mi imamo nekog svog Milanovica ili Orbana koji ce na prvo mjesto stavljati svoj narod, pa onda tek interese EU, Rusije, Amerike ili nekog cetvrtog. Naveo sam ovu dvojicu jer su nam geografski najblizi, ali ima jos slicnih primjera.

Umjesto toga, mi u RS, imamo Dodika koji bi prodao svoju drzavu da bi se slizao sa Putinom i Rusima.
Veliki antivladini protesti u Budimpešti: Orbane, gubi se, jedva spajamo kraj s krajem
:urnebes: :urnebes: :urnebes:
Protesti su normalan nacin iskazivanja nezadovoljstva u svakoj drzavi u kojoj narod ima muda, makar jedno jaje. Tamo protestuju radnici u obrazovanju zbog malih plata i neka to rade. Ja nisam pisao o nekim zivotnim standardima kao parametru (iako je sigurno bolje tamo nego ovdje), nego da bih volio nekoga ko ce gledati iskljucivo interes BiH i njenih gradjana, a ne EU, Rusije, Amerike ili nekog cetvrtog. To naravno ne znaci da se ne treba saradjivati sa njima, jer bas suprotno, treba. To samo znaci da ne treba ici protiv sebe da bi se saradjivalo sa njima u svakom mogucem pogledu. Ameri su odlican primjer toga, jer u svakoj mogucoj situaciji sebe stavljaju na prvo mjesto, a onda tek sve ostale.

Eno u francuskoj godinama ima protesta, ako se ne varam u Njemackoj su bili neki u skorije vrijeme.. Pa ne vjerujem da bi me citirao da sam napisao nesto za Markona ili onog njemackog kancelara. Ili stavljao neke smijesne smajlije.

A nisam uopste zelio odgovarati, prvo na adminov upis, koji proziva nekog za gluposti, dok se on blamira bez obraza na onoj temi o odlasku u inostranstvo.. a onda i na sve ostale posle njega. Zasto odgovarati na uvrede da bih vrijedjao nekoga.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 24 okt 2022, 15:04

Došlo vrijeme da ne smiješ napisati da je izjava da Orban gleda interes naroda teška glupost. Lik ima više korupcijskih afera nego naši političari, a to je zaista teško.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 24 okt 2022, 16:31

We [Hungarians] are not a mixed race and we don't want to become a mixed race," Orbán said on Saturday. He added that countries where Europeans and non-Europeans mingle "are no longer nations."
Teoreticari rasa poput Arthura de Gobina, Stjuarta Cemberlena i njima slicnih imali bi masu zajednickog sa bljuvotinama ovog orangutana.

Znaci rasisticki mislioci koji su smatrali da je rasa kljuc istorije.

Kako se taj zalaze za vlasitit narod ? Sjeme mu se zatrlo.

Prije svake diskusije potrebno se informisati da vidis kakvog katila branis...
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

dscile
Kontakt:

Post Postao/la dscile » 24 okt 2022, 16:41

Bilo bi zanimljivo pitati narod tamo da li su za prijem migranata i da li dijele misljenje sa njim.

Ili makar ove iz Bihaca pitati da daju misljenje, ako se vec ne mogu naci neki Madjari. Valjda nisu i oni rasisti ako kazu da im ne odgovaraju ulice pune migranata.

Tacno je ova ekstremna ljevica isto sto i ekstremna desnica. Ako kazes da nisi za migrante - rasista si. Ako kazes da nisi za gej paradu - homofob si. Uhvatili se svi Orbana sto sam spomenuo, a niko ne cita da ono sto je bitno, a to je da se trebamo baviti samim sobom i svojim interesima, a ne tudjim.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 24 okt 2022, 16:45

dscile je napisao/la:
24 okt 2022, 16:41
Bilo bi zanimljivo pitati narod tamo da li su za prijem migranata i da li dijele misljenje sa njim.

Ili makar ove iz Bihaca pitati da daju misljenje, ako se vec ne mogu naci neki Madjari. Valjda nisu i oni rasisti ako kazu da im ne odgovaraju ulice pune migranata.

Tacno je ova ekstremna ljevica isto sto i ekstremna desnica. Ako kazes da nisi za migrante - rasista si. Ako kazes da nisi za gej paradu - homofob si. Uhvatili se svi Orbana sto sam spomenuo, a niko ne cita da ono sto je bitno, a to je da se trebamo baviti samim sobom i svojim interesima, a ne tudjim.
Svjestan si da je to što pišeš klasični nacizam, ponavljaš riječi Hitlera? I on je bio odličan za svoj narod, samo eto malo pretjerao pa ih odveo u propast. Ali teorije su mu bile super za njegov narod, zar ne?

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 24 okt 2022, 16:49

Baviti se svojim interesima za nas znaci okrenuti se Zapadu i euroatlanskim integracijama. Svaka ekonomija pa i ona najjaca zivi od slobodnog protoka kapitala, ljudi i usluga.

Nije isto kada kazes da su migranti problem te da su Madjari cista rasa. Msm ono, time moze zavitlavati neuke i njemu slicne. Cheers.

dscile
Kontakt:

Post Postao/la dscile » 24 okt 2022, 16:57

admin je napisao/la:
24 okt 2022, 16:45
dscile je napisao/la:
24 okt 2022, 16:41

Svjestan si da je to što pišeš klasični nacizam, ponavljaš riječi Hitlera? I on je bio odličan za svoj narod, samo eto malo pretjerao pa ih odveo u propast. Ali teorije su mu bile super za njegov narod, zar ne?
Izjednacavas to sto ovaj nece da mu drzava bude karantin za migrante sa politikom istrebljenja citavih naroda. Ako je tako, u pravu si, nacista sam. :rol:

Tacno si kralj, nema ti se sta reci :rol:

Epidaurus
Kontakt:

Post Postao/la Epidaurus » 24 okt 2022, 17:02

Ako si kategoricno protiv migracija drugih rasa i kultura u tvoju drzavu, cak i kad je ta migracija potpuno legalna ili ako ljudi bjeze da spase zivu glavu, itekako jesi rasista. To je uostalom ono sto radi Orban i u cemu ga njegovi biraci podrzavaju. Nije nikakva novost da je dobar dio Madjara itekako rasisticki, homofobno i cak fasisticki orijentisan.

dscile
Kontakt:

Post Postao/la dscile » 24 okt 2022, 17:12

Kao sto rekoh, nije problem, neka budem rasista. U ovom slucaju bih radije bio i to nego neki, recimo, liberal.

Ali onda slobodno otidji u taj Bihac o kojem pricam, pitaj prosjecnog prolaznika na ulici sta misli, pa njemu reci da je rasista zato sto ima negativno misljenje o migrantima. Jer, ipak on mora zivjeti sa njima na ulici, a ne ja ili ti zato sto imamo srece sto nam, u nasem slucaju, prebivalista nisu na njihovoj ruti.

Protiv legalaca ili njih kao ljudi nemam nista protiv. Kao sto vidis, ne bunim se sto dolaze oni iz Nepala da rade u Prnjavoru.

Brokula
Kontakt:

Post Postao/la Brokula » 24 okt 2022, 17:23

Ne znam što se čudim što je ovaj fašista, zapravo i rasista
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.

dscile
Kontakt:

Post Postao/la dscile » 24 okt 2022, 17:25

Dodaj i homofob, sveto trojstvo da kompletiram.

Sto rekoh vise puta, lako je tudjim k*rcem koprive mlatiti. Svi bi vi migrante, ali da nisu u vasem dvoristu.. pardon, na njivi, medju vasim jagodama.

Epidaurus
Kontakt:

Post Postao/la Epidaurus » 24 okt 2022, 17:29

Razumljivo je ako su ljudi protiv ilegalne migracije, pogotovo ako ti ilegalni migranti prave konstantne probleme ljudima koji tu zive. Nerazumljivo i rasisticki je ako je neko protiv BILO KAKVE migracije i mijesanja rasa i kultura pa taman mi taj neko otac rodjeni bio.

Ne vidim kakve veze liberalizam ima sa bilo cim. On sam po sebi promovise ljudske slobode i prava, a svacije je pravo da migrira legalno tamo gdje zeli ili da ima prava na svoju kulturu bez da ga se stigmatizuje. Danasnji konzervativci Orbanovog tipa sve sto se ne uklapa u njihove, vrlo vrlo cesto rasisticke i fasisticke stavove, za sve zivo odmah krive liberale i etiketiraju sve koji se ne slazu s njihovim divljanjem kao ekstremnu ljevicu iako svako iole pismen zna da to ekstremne ljevice ni u putu nije srelo. Uostalom ta ekstremna ljevica je vrlo slicna ekstremnoj desnici po pitanjima ljudskih prava i sloboda.

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 24 okt 2022, 17:30

Bas je dobar Orban, dusa od covjeka..gaji kulturu sjecanja na Madjarske naciste koji su cinili svasta po Vojvodini.

A i one migrante bi on primio da nisu bili muslimani.

Njegova politika je mrzi sebe do podne, a od podne citav svijet. Isto kao politika Srbije i Hrvatske. Kratkorocno to izgleda dobro, a na kraju ispusis.

Sada opet ide oni vrijeme Velika Madjarska, Velika Srbija, Velika Hrvatska, Velika Albanija itd. Malo pokusavaju da ulove sta od Bosne i Crne Gore.
Zadnja izmjena: tuzlak1987, dana/u 24 okt 2022, 17:31, ukupno mijenjano 1 put.

Blejzer10
Kontakt:

Post Postao/la Blejzer10 » 24 okt 2022, 17:30

e moj dscile, da je fašizam toliko direktan, lako bi on bio pobjeđen.

Najveća mana školstva je što se 30-te u Njemačkoj ne analiziraju u detalje, jer ljudi odrastu misleći da je Hitler izbore dobio na retoriku ubijanja židova i da je u ranom periodu spominjao logore ili bilo kakve grozote koje su uslijedile.

Ima razlog zašto Orban u govoru nije rekao Protiv legalaca ili njih kao ljudi nemam nista protiv. kao ti, već We are willing to mix with one another, but we do not want to become peoples of mixed-race.'

Ogromna je razlika između te dvije izjave, admin i epi su ti pokušali ukazati na tu razliku, a ti je, nažalost, ne vidiš.

Topla preporuka bilo šta od Hannah Arendt da pročitaš

dscile
Kontakt:

Post Postao/la dscile » 24 okt 2022, 17:43

Epidaurus je napisao/la:
24 okt 2022, 17:29
Razumljivo je ako su ljudi protiv ilegalne migracije, pogotovo ako ti ilegalni migranti prave konstantne probleme ljudima koji tu zive. Nerazumljivo i rasisticki je ako je neko protiv BILO KAKVE migracije i mijesanja rasa i kultura pa taman mi taj neko otac rodjeni bio.

Ne vidim kakve veze liberalizam ima sa bilo cim. On sam po sebi promovise ljudske slobode i prava, a svacije je pravo da migrira legalno tamo gdje zeli ili da ima prava na svoju kulturu bez da ga se stigmatizuje. Danasnji konzervativci Orbanovog tipa sve sto se ne uklapa u njihove, vrlo vrlo cesto rasisticke i fasisticke stavove, za sve zivo odmah krive liberale i etiketiraju sve koji se ne slazu s njihovim divljanjem kao ekstremnu ljevicu iako svako iole pismen zna da to ekstremne ljevice ni u putu nije srelo. Uostalom ta ekstremna ljevica je vrlo slicna ekstremnoj desnici po pitanjima ljudskih prava i sloboda.
Pa sam ti se mogu sloziti i slazem se. Kao sto rekoh, nemam ja nista protiv nekog iz Nepala koji dodje na vizu da radi, nego protiv ovih sto spavaju po prugama, trotoarima i sumama. I opet kazem, nisam imao ni priblizan uvid koliko ih je kod nas dok nisam bio u Krajini. Ovdje ih vidis 5-6 kako idu putem i sto se mene tice neka idu dalje. Tamo zene ne smiju navece ici ulicom same.

Ono sto karakterise i ekstremnu ljevicu i ekstremnu desnicu jeste sto nemaju sredinu i nisu u stanju prihvatiti tudje misljenje. To su isti kalupi ljudi, samo sa drukcijim stavovima. Isto kao i cetnik, ustasa i balija.
Blejzer10 je napisao/la:
24 okt 2022, 17:30
e moj dscile, da je fašizam toliko direktan, lako bi on bio pobjeđen.

Najveća mana školstva je što se 30-te u Njemačkoj ne analiziraju u detalje, jer ljudi odrastu misleći da je Hitler izbore dobio na retoriku ubijanja židova i da je u ranom periodu spominjao logore ili bilo kakve grozote koje su uslijedile.

Ima razlog zašto Orban u govoru nije rekao Protiv legalaca ili njih kao ljudi nemam nista protiv. kao ti, već We are willing to mix with one another, but we do not want to become peoples of mixed-race.'

Ogromna je razlika između te dvije izjave, admin i epi su ti pokušali ukazati na tu razliku, a ti je, nažalost, ne vidiš.

Topla preporuka bilo šta od Hannah Arendt da pročitaš
Korektan post, slozio bih se sa tobom u najvecem dijelu, sem toga da je Admin pokusao ukazati na bilo kakvu razliku, nego je vise pokusao posrati se po meni jer se nisam slagao sa njim na onoj korona temi.

Orban kao Orban je ekstremna desnica i stavovi su mu vise fasisticki nego normalni, ali to danas prolazi u Evropi, bas zbog ilegalnih migaranata. Nije dzabe u Italiji ona Meloni pobijedila.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 24 okt 2022, 19:25

Vec u 19. stoljecu ekstremni nacionalisti u Svabiji bili su zainteresovani za velicanje nacije, odbacivali liberalno isticanje politicke slobode itd. Naravno u svim tim pocetnim previranjima, optuzivali su nacionalne manjine za kvarenje nacionalne duse.

Konzervativci su postali najodaniji zagovornici nacionalizma. Darvinova bioloska teorija pocela se primjenjivati u drustvene svrhe, tako sto je covjecanstvo podjeljeno na superiorne i inferiorne rase te da su pomenute agnazovane u borbi za opstanak u kojoj samo oni najsposobniji opstaju.

Kljucni zlokobni izvor njemackog nacionalizma nakon ujedinjenja 1871. bila je narodna (volkisch) misao. Poistovjecivali su je sa svetim tradicijama te velicali drevna njemacka plemena.

To narodno glediste uoblicio je Wihelm von Riehl kao i neki drugi koji su hvalili seljaka, dok je npr. Paul de Lagarde pozivao na novu narodnu vjeru, koja nije imala dodira sa krscanstvom. Richard Wagner je otisao korak dalje, pozivajuci duhovno iskupljenje njemackog drustva. Pozivao je na prociscenu nacionalnu vjeru koja se bazira na drevnim germanskim mitovima.

U svemu navedenom imamo i pomenute teoreticare rasa, koji su bijelu rasu gledali kao kljucnu. Gobino nije bio antisemita ali su njemacki antisemiti s pocetka 20. vijeka iskoristili njegovu teoriju za sirenje mrznje prema Jevrejima. Onda Chamberlain je napisao cak i knjigu koja je bila nevjerovatno popularna a kasnije ga je Gebels licno nazvao jednim od pionira nacisticke doktrine.

Ruku pod ruku, Svabe su opravdanje trazili u samom krscanstvu obzirom da je crkva proganjala Jevreje kroz odredjene periode. Jevreji su pocetkom 20. stoljeca cinili tek 1 % od ukupnog stanovnistva.

Da zakljucimo, rasni mitovi pruzali su stovateljima razumljiv pogled te interpretaciju istorije na svoj nacin. Iz svega se izrodio plemeniti poziv za zastitu svete arijevske rase od toboznjih smrtnih neprijatelja. To se definise kao rasni nacionalizam i uvukao se u sve pore intelektualnog zivota Njemacke u drugoj polovini 19. te pocetkom 20. stoljeca. Hitler je kasnije dosao te u jeku ekonomske krize samo pokupio kajmak.

Prema tim teorijama, krv definise nacin na koji neka osoba razmislja, kako se ponasa te koliko moze doprinjeti. Upravo zbog navedenog, opasne su ove Orbanove izjave o cistoj rasi, jer to na buduce narastaje, ciji roditelji su velike pristalice ovog majmuna, moze imati strasan uticaj.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 24 okt 2022, 19:37, ukupno mijenjano 1 put.

GG3
Kontakt:

Post Postao/la GG3 » 24 okt 2022, 19:36

dscile je napisao/la:
24 okt 2022, 17:12
Kao sto rekoh, nije problem, neka budem rasista. U ovom slucaju bih radije bio i to nego neki, recimo, liberal.

Ali onda slobodno otidji u taj Bihac o kojem pricam, pitaj prosjecnog prolaznika na ulici sta misli, pa njemu reci da je rasista zato sto ima negativno misljenje o migrantima. Jer, ipak on mora zivjeti sa njima na ulici, a ne ja ili ti zato sto imamo srece sto nam, u nasem slucaju, prebivalista nisu na njihovoj ruti.

Protiv legalaca ili njih kao ljudi nemam nista protiv. Kao sto vidis, ne bunim se sto dolaze oni iz Nepala da rade u Prnjavoru.
Ne Smetaju nama u Krajini migranti, smeta nam da iz Srbije pustaju u BiH sve , i onda ovi i rs-a samo ih pretjeraju kod nas u Krajinu.

Orban ne da voli svoj narod i mrzi migrante nego mrzi sve muslimane Pa cak i nas Bosnjake i on kao takav je tebi OK.
Barbine Barbike vole Tika-taku 🚨🚨

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 24 okt 2022, 19:42

Orban je slika madjarskog naroda, odnosno vecine. Mora da su fukare kao i mi pa ta prica i sad ima prolaza. A oni koji nisu dio te price vjerovatno su digli ruke od drzave, opet isto kao i kod nas.

Brokula
Kontakt:

Post Postao/la Brokula » 24 okt 2022, 20:05

Covjek kojii je dao izjavu, sta cemo sa 2 miliona muslimana u EU u kontekstu Bosne, i dscile ga velica.
Slucajnost? Samo za naivne. Svi su oni istog kroja, nacionalistickog i mrznjom prema drugacijem zadojenom
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.

deno_TM87
Kontakt:

Post Postao/la deno_TM87 » 24 okt 2022, 20:42

Wagnerovcima je dva mjeseca bilo potrebno da se ovo osvoji.
AFU(93rd Mechanized Brigade) da povrate, tačno 24 sata. :kafa:

Željezničar über alles!

Slava Ukraïni!

Leeds United Football Club!

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Giuseppe1, rio_Ferdy88 i 42 gosta.