Trofejni stručnjak Dušan Ivković povukao se juče sa mesta selektora košarkaške reprezentacije jer, kako je naveo, nema više fizičke i mentalne snage za taj posao. Odlazak Ivkovića nekoliko meseci pred Evropsko prvenstvo uzburkao je košarkašku javnost, a kao mogući naslednici već se pominju Svetislav Pešić i Duško Vujošević.
Ivković (68) u pismu koje je uputio čelnicima KSS naveo je da na njegovu odluku nije uticao novac, odnosno dug od 180.000 evra koji nacionalni savez ima prema njemu, već isključivo premorenost.
Duda otišao zbog Bojića?
Ivkovićev odlazak, prema dobro obaveštenim košarkaškim krugovima, tesno je povezan sa povratkom Predraga Bojića u srpsku košarku. Naime, bivši generalni sekretar Saveza, koji je zbog nesuglasica sa Ivkovićem prošle godine otišao iz Kuće košarke, izabran je juče jednoglasno za direktora košarkaške lige Srbije.
Izvori bliski Ivkoviću tvrde da je Duda još nekoliko dana ranije obavestio čelnike Saveza da će, ako se Bojić vrati, podneti ostavku na mesto selektora. To se i desilo, i to prvog dana kada je novi direktor lige stupio na dužnost.
"Bio sam volonter"
"Neispunjene ugovorne obaveze KSS prema meni nisu i ne mogu biti razlog za ovakvu moju odluku. I sami znate da nikada nisam ni pitao kada ću primiti platu. U vreme embarga i najtežih vremena za našu zemlju, pa i košarku, od 1992. do 1995. godine, bio sam nosilac kompletnog programa seniorske reprezentacije potpuno volonterski", rekao je Ivković i objasnio da novac za njega nikada nije bio važan kada je Srbija u pitanju:
"Ponuđeni honorar sam tada odbio (predsednik g. Barović, gen. sekretar g. Petrović). Na identičan način sam obavljao funkciju selektora od 1996. do 1999. godine. Da sam u mogućnosti, sa velikim zadovoljstvom bih to uradio i sada, kada objektivno postoje mnogi problemi u našem Savezu".
On se zahvalio svim saradnicima, igračima i zatražio razumevanje od njih zbog toga što je odustao od zajedničkog dogovora, a to je odlazak na Olimpijske igre u Londonu 2012. S druge strane, predsedniku Draganu Kapičiću zamerio je to što se tri meseca nisu ni čuli ni videli.
Sa Kapičićem se nije čuo ni video tri meseca
"Kao i uvek biću uz Stručni savet i novi stručni štab. Spreman sam da prenesem sva svoja iskustva u radu sa ovom
Vujošević u gužvi, Pešić nedostupan
Doskorašnji trener CSKA i savetnik u reprezentaciji Crne Gore Duško Vujošević figurira kao glavni kandidat za naslednika Dušana Ivkovića, s obzirom na to da je slobodan. Međutim, Vujošević juče nije želeo da priča na tu temu, već je kratko poručio da nema vremena.
- U gužvi sam - bilo je sve što je rekao Vujošević.
Drugi kandidat Svetislav Pešić bio je nedostupan tokom jučerašnjeg dana. generacijom igrača i ponudim kompletan plan i program priprema", naveo je Ivković, a onda se obratio Kapičiću:
"Dragi predsedniče, od našeg viđenja u Atini prošla su puna tri meseca. Znam da ste preopterećeni poslom oko izmene Statuta i priprema Skupštine. Ovo je važna izborna godina za naš Savez. Pretpostavljam da je to jedini razlog što se sa Vama, gen. sekretarom, ili sa nekim od članova UO KSS, mesecima nisam čuo ni telefonom".
Najvažnija godina za reprezentaciju
Ivković veruje da njegov ostanak ne bi rešio nijedan od "nagomilanih problema u KSS" i izrazio je uverenje da će njegovo povlačenje ubrzati "ispunjenje obaveza prema igračima i članovima stručnog štaba". On je istakao da treba mobilisati sve strukture u izbornoj godini, u kojoj će biti održano i Evropsko prvenstvo u Litvaniji, koje predstavlja kvalifikacioni turnir za OI u Londonu.
"U odnosu na Poljsku, naš tim će u Litvaniji biti dve godine iskusniji, samim tim i kvalitetniji, ali takav takmičarski cilj ne bi smeo da bude imperativ. Imajući u vidu da je Litvanija domaćin, konkurencija za ta dva mesta biće jača nego ikada. Ostaje mogućnost da se kvalifikujemo sa predolimpijskog turnira u julu 2012. U tom slučaju, bilo bi mnogo teže isplanirati vrhunsku formu za samu završnicu olimpijskog turnira i osvajanje jedne od olimpijskih medalja, što je naš takmičarski cilj", zaključio je Ivković.
Još promena u KSS
- Iznenađen sam, jer nije bilo reči o ostavci niti nečem sličnom kada smo pričali poslednji put. Dogovor je bio da Ivković sačeka izbore u KSS, a da posle toga sa novim rukovodstvom dogovori dalju saradnju. Ovo je bilo neočekivano jer smo zakazali i određene pripremne turnire baš na njegovu sugestiju - rekao je Kapičić.
On je dodao da će novi selektor biti poznat tek u aprilu, kada se završi izborna Skupština KSS.
- Sada nam ostaje da sačekamo izbore u aprilu i da nakon toga novo rukovodstvo u saradnji sa stručnim savetom donese odluku ko će biti selektor. Sada je izlišno pričati o tome ko bi to mogao biti, jer niko ne može da mu garantuje ništa, pošto postoji mogućnost promena u Savezu - poručio je Kapičić.
Iako je predsednik Saveza Ivkovićev potez nazvao "šokantnim", ovaj epilog za dobre poznavaoce dešavanja u srpskoj košarci nije neočekivan, ali sada je glavno pitanje ko će ga naslediti i pokušati da naše košarkaše odvede na Olimpijske igre. Od svih mogućih kandidata izdvajaju se samo dvojica koja imaju znanje i harizmu da preuzmu "orlove" - Svetislav Pešić i Duško Vujošević. Prema saznanjima Pressa, upravo će jedan od njih dvojice voditi "orlove" na EP u Litvaniji.
Naša saznanja potvrdio je i nekadašnji proslavljeni stručnjak, a sada član Stručnog saveta KSS, Ranko Žeravica.
- Mislim da su Pešić i Vujošević najbolja rešenja za selektora. Čak sam ubeđen da će se između njih dvojice birati novi trener. Dugo me već niko ne pita za savet, ali ako bih morao da biram, izabrao bih nekoga od njih dvojice - kaže Žeravica.
D. STOJMENOVIĆ
REKLI SU O OSTAVCI IVKOVIĆA
Miroslav Nikolić: Gde je sad patriotizam
- Krivo mi je što je Duda otišao, jer je uradio veliki posao. Trebalo je da ostane do Olimpijskih igara, jer nam je sada potreban takav trener, ali tako je sam odlučio, niko ga nije terao. Ali, gde je sad taj patriotizam kad treba da se pomogne. Na Stručnom savetu ćemo odlučiti koji je trener najbolji da preuzme tim. Imamo dosta trenera po Evropi, evo, tu nam je Pešić, kao poslednji šampion sveta. Ali mislim da niko neće hteti da preuzme to mesto jer se svi plaše neuspeha. Što se mene tiče, nemaju veze moje ambicije sa ovim, nije moj stil da se namećem.
Bora Stanković: Teško je raditi dva posla
- Neočekivana odluka, ali šta je - tu je. Rekao sam još kada je preuzeo Olimpijakos da će biti veoma teško izdržati da raditi u dve ekipe i ispostavilo se posle nekoliko meseci da je to tačno. Sada je veliki zadatak na Savezu, koji čeka težak period reorganizacije, da pronađe adekvatnu zamenu. Još ranije sa znalo da će biti teško plasirati se na Olimpijske igre i nije to razlog Dudinog odlaska. Više verujem da je premoren, a možda je i bolestan, ne znam, nisam se odavno čuo sa njim.
Miloš Teodosić:Veliki gubitak
- Žao mi je zbog toga. To je veliki gubitak za sve nas kao tim, ali i za srpsku košarku, jer smo ostali bez trenera koji nas je okupio, selektirao, napravio atmosferu i imao viziju. Svi smo se nadali da će Duda ostati i normalno što nas je ova vest iznenadila. Lično imam razumevanja za takvu odluku i verujem da je na nju mnogo uticala negativna atmosfera koja vlada u Savezu. Naravno, to ne znači da se moj odaziv dovodi u pitanje. Ja sam profesionalac i uvek ću prihvatiti poziv u reprezentaciju.
Ranko Žeravica: Video je da ne možemo u London
- Očekivao sam tako nešto još kada je preuzeo klub, a pogotovo posle žreba grupa za Evropsko prvenstvo. Po meni, mislim da je Duda procenio da će biti izuzetno teško plasirati se na Olimpijske igre, jer samo prvi i drugi idu direktno, dok četiri ekipe od trećeg do šestog mesta idu u kvalifikacije. A u kvalifikacijama će biti veoma teško plasirati se dalje, jer tu učestvuju ekipe sa ostalih kontinenata. Ne vidim šta bi drugo bio razlog da odustane.
Srbin sam i tim se ponosim...
PFC