Osiguranja snose , a vama skače polica osiguranja i registracija je skuplja

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Osiguranja snose , a vama skače polica osiguranja i registracija je skuplja
Misli na IT sektor. I ja sam čuo da dosta raje ide iz Telecoma zbog boljih ponuda. Ako i nemaš dovoljno iskustva, više možeš zaraditi u nekoj IT firmi na početku, nego u Telecomu. Što se tiče onih pozicija na prodajnim mjestima, call centrima i slično, s tim još uvijek neće imati problema.
Haj malo razmisli o ovom sto si napisao
ma kakvi padati samo ce skociti znam neke firme rentaju indijce jer nemaju ljudi dovoljno a posla previseharden je napisao/la: ↑01 okt 2022, 00:02Haj malo razmisli o ovom sto si napisaone znam na koliki vremenski period mislis, ali nece se nesto takvo sigurno desiti u skorije vrijeme. Na FITu u Mostaru firme uzimaju sviju sa zavrsne godine, poceli sad i fin dio raje sa druge godine raditi, znaci firme ne mogu cekati da ljudi diplomiraju. Takva rupa se sigurno nece popuniti brzo.
Ove godine prvi upisni rok upisalo 373 studenta, vise nego neki Univerziteti u drzavi.
Nisam, ne da mi se raditi full time, a imam dovoljno da zivim od kripta i nekih drugih sitnica. Imam trenutno 2 opcije i za programiranje, cekam da fax pocne pa cu vidjeti kakve volje budem, vrijeme mi je i to... tesko cu gdje dobiti odmah remote, a to mi je haman jedini uslov, al imam neke ideje
Govorim o periodu od recimo 20 godina. Kada se prosječan čovjek digitalizuje i bude koristio "složenije" računarske programe. Danas prosječan čovjek ne koristi nikakve programe.harden je napisao/la: ↑01 okt 2022, 00:02Haj malo razmisli o ovom sto si napisaone znam na koliki vremenski period mislis, ali nece se nesto takvo sigurno desiti u skorije vrijeme. Na FITu u Mostaru firme uzimaju sviju sa zavrsne godine, poceli sad i fin dio raje sa druge godine raditi, znaci firme ne mogu cekati da ljudi diplomiraju. Takva rupa se sigurno nece popuniti brzo.
Ove godine prvi upisni rok upisalo 373 studenta, vise nego neki Univerziteti u drzavi.
Neće ni za 20 godina opasti, ogroman broj ljudi nedostaje u ovom sektoru, previše je posla a samo će rasti. Premalo je kvalitetnog kadra u svijetu a pogotovo kod nas, ne možeš da pronađeš čovjeka koji zna da brine o memoriji, peformansama, kvaliteti koda a da može relativno brzo da uradi svoj dio posla, takvi ljudi se lupom traže.ASD je napisao/la: ↑01 okt 2022, 09:32Govorim o periodu od recimo 20 godina. Kada se prosječan čovjek digitalizuje i bude koristio "složenije" računarske programe. Danas prosječan čovjek ne koristi nikakve programe.harden je napisao/la: ↑01 okt 2022, 00:02Haj malo razmisli o ovom sto si napisaone znam na koliki vremenski period mislis, ali nece se nesto takvo sigurno desiti u skorije vrijeme. Na FITu u Mostaru firme uzimaju sviju sa zavrsne godine, poceli sad i fin dio raje sa druge godine raditi, znaci firme ne mogu cekati da ljudi diplomiraju. Takva rupa se sigurno nece popuniti brzo.
Na kraju 5% mozda i manje od toga zavrsi faks. Nakon prve godine otpadne 70% ljudi.
IT ti nije samo koristenje racunarskih programa i pisanje koda. IT je mnogo mnogo vise i prisutan je u svim poljima. Druga stvar sto ko developer ti imas rok trajanja. To je oko 15-ak godina max. i neto prije toga ti ganjas neku poziciju arhitekte , PM-a , tehnickog direktora itd.
Ovo si jako dobro objasnio, kod mene sve kolege imaju u planu max 10-15 godina ovo raditi, a novac uloziti u biznis ili nekretnine.meepo je napisao/la: ↑01 okt 2022, 11:25Na kraju 5% mozda i manje od toga zavrsi faks. Nakon prve godine otpadne 70% ljudi.
IT ti nije samo koristenje racunarskih programa i pisanje koda. IT je mnogo mnogo vise i prisutan je u svim poljima. Druga stvar sto ko developer ti imas rok trajanja. To je oko 15-ak godina max. i neto prije toga ti ganjas neku poziciju arhitekte , PM-a , tehnickog direktora itd.
Mislim moze se napraviti analogija s fudbalerima. I zadnja najvaznija stvar ljudi su ovisni o tehnologiji i za skoro svaku stvar ti imas neku aplikaciju i situacija se nece popraviti po tom pitanju. Plus teznja ka IT-u ce opasti. Danasnja djeca zele biti youtouberi , streameri , influenseri itd i mnogo manje interesa pokazuju za realne poslove.
a logicno da neces biti programer 20 godina ... iako ima i takvihDuljevinhoHaraldo je napisao/la: ↑01 okt 2022, 12:21Ovo si jako dobro objasnio, kod mene sve kolege imaju u planu max 10-15 godina ovo raditi, a novac uloziti u biznis ili nekretnine.meepo je napisao/la: ↑01 okt 2022, 11:25Na kraju 5% mozda i manje od toga zavrsi faks. Nakon prve godine otpadne 70% ljudi.
Mislim moze se napraviti analogija s fudbalerima. I zadnja najvaznija stvar ljudi su ovisni o tehnologiji i za skoro svaku stvar ti imas neku aplikaciju i situacija se nece popraviti po tom pitanju. Plus teznja ka IT-u ce opasti. Danasnja djeca zele biti youtouberi , streameri , influenseri itd i mnogo manje interesa pokazuju za realne poslove.
Programiranje je young mans game
Trenutno korisnika/ca: bhfanatic14, JackW, lol89, Pantelija i 35 gostiju.