Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

bombaysaphire
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la bombaysaphire » 30 sep 2022, 22:35

suhakrpa je napisao/la:
30 sep 2022, 20:51
Ima li neko sa iskustvom oko saobraćajnih nezgoda, zapisnici, osiguranja, naplata štete itd itd.

Zanima me ukoliko policija utvrdi obostranu krivicu, da li osiguranja snose štetu ili vozači sami sebi?
Osiguranja snose , a vama skače polica osiguranja i registracija je skuplja :kafa:
Naši navijači se sjajno zabavljaju. Maskoti EURO-a pjevaju "glupane, glupane, n****i se k****e", a on ne razumije pa pleše.
Dame i gospodo , najčitaniji sportski portal u državi !!!

messilla
Kontakt:

Post Postao/la messilla » 30 sep 2022, 23:21

Marsal je napisao/la:
30 sep 2022, 20:57
sljivo je napisao/la:
30 sep 2022, 20:21
Stalno se to trazi, ljudi idu, ponuda ima stalno. Kad se sjetim prije 10, 15 godina BHTelekom je bio svetinja, sad tamo nece niko. To dovoljno govori dokle je taj sektor doguro.
slika
Misli na IT sektor. I ja sam čuo da dosta raje ide iz Telecoma zbog boljih ponuda. Ako i nemaš dovoljno iskustva, više možeš zaraditi u nekoj IT firmi na početku, nego u Telecomu. Što se tiče onih pozicija na prodajnim mjestima, call centrima i slično, s tim još uvijek neće imati problema. :mrgreen:
Now the old king is dead! Long live the king!

2nd#Tripl3t

London! Paris! Rome! London! Berlin!
1992 2006 2009 2011 2015

harden
Kontakt:

Post Postao/la harden » 01 okt 2022, 00:02

ASD je napisao/la:
30 sep 2022, 22:23
Vjerovatno će ponuda za tim opasti. Neće biti sigurno kao danas.
Haj malo razmisli o ovom sto si napisao :mrgreen: ne znam na koliki vremenski period mislis, ali nece se nesto takvo sigurno desiti u skorije vrijeme. Na FITu u Mostaru firme uzimaju sviju sa zavrsne godine, poceli sad i fin dio raje sa druge godine raditi, znaci firme ne mogu cekati da ljudi diplomiraju. Takva rupa se sigurno nece popuniti brzo.

Ove godine prvi upisni rok upisalo 373 studenta, vise nego neki Univerziteti u drzavi.
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "

Blejzer10
Kontakt:

Post Postao/la Blejzer10 » 01 okt 2022, 00:31

Jesi se ti gdje uvalio?

bob
Kontakt:

Post Postao/la bob » 01 okt 2022, 00:52

harden je napisao/la:
01 okt 2022, 00:02
ASD je napisao/la:
Haj malo razmisli o ovom sto si napisao :mrgreen: ne znam na koliki vremenski period mislis, ali nece se nesto takvo sigurno desiti u skorije vrijeme. Na FITu u Mostaru firme uzimaju sviju sa zavrsne godine, poceli sad i fin dio raje sa druge godine raditi, znaci firme ne mogu cekati da ljudi diplomiraju. Takva rupa se sigurno nece popuniti brzo.

Ove godine prvi upisni rok upisalo 373 studenta, vise nego neki Univerziteti u drzavi.
ma kakvi padati samo ce skociti znam neke firme rentaju indijce jer nemaju ljudi dovoljno a posla previse :rol: .. prednost je sto smo relativno jeftina radna snaga u toj oblasti u odnosu na svijet tj. zapad :D a kvalitetna ... iako je to malo smjesno jer su plate dosta dobre za nase uslove, firme naplacuju od kliljenata 3il4x vecu satnicu nego sto isplate ovdje radniku 1h rada :D mozda kad se digne prosjecna ili min. plata pa i standard pa kad i u it budu trazli jos vece plate pa da ce zapad traziti neku drugu zemlju ili ce krenut bjezanija po svijetu pa nece biti firme da prihvati posao :D ko npr poljska nekad je bila u nasem rangu danas kakvi plate dosta iznad.... takodjer ono sto vidim nije samo it sto se trazi u tim firmama i ekonomija, hr, sales il projekt menadzer :D ...

harden
Kontakt:

Post Postao/la harden » 01 okt 2022, 02:53

Blejzer10 je napisao/la:
01 okt 2022, 00:31
Jesi se ti gdje uvalio?
Nisam, ne da mi se raditi full time, a imam dovoljno da zivim od kripta i nekih drugih sitnica. Imam trenutno 2 opcije i za programiranje, cekam da fax pocne pa cu vidjeti kakve volje budem, vrijeme mi je i to... tesko cu gdje dobiti odmah remote, a to mi je haman jedini uslov, al imam neke ideje :mrgreen:
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 01 okt 2022, 09:32

harden je napisao/la:
ASD je napisao/la:

Govorim o periodu od recimo 20 godina. Kada se prosječan čovjek digitalizuje i bude koristio "složenije" računarske programe. Danas prosječan čovjek ne koristi nikakve programe.

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 01 okt 2022, 09:42

Prosječan čovjek nikad i neće koristiti složenije programe.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Unofficialpage » 01 okt 2022, 10:39

ASD je napisao/la:
01 okt 2022, 09:32
harden je napisao/la:
ASD je napisao/la:

Govorim o periodu od recimo 20 godina. Kada se prosječan čovjek digitalizuje i bude koristio "složenije" računarske programe. Danas prosječan čovjek ne koristi nikakve programe.
Neće ni za 20 godina opasti, ogroman broj ljudi nedostaje u ovom sektoru, previše je posla a samo će rasti. Premalo je kvalitetnog kadra u svijetu a pogotovo kod nas, ne možeš da pronađeš čovjeka koji zna da brine o memoriji, peformansama, kvaliteti koda a da može relativno brzo da uradi svoj dio posla, takvi ljudi se lupom traže.

Da bi prosječan čovjek koristio te složene programe neko ih mora napraviti a još bitnije mora ih održavati. Da bi se održavao takav program treba veliki broj ljudi, ja radim na programu to jest aplikaciji koja nema neke posebno složene stvari i ima nas 10-15 i od toga večina je developeri i jedva se stiže sve uraditi.
Momak je inače legenda, mislim na Sea!

Damir Dzumhur!!!!

Roger Federer the Best!!!!!!!

meepo
Kontakt:

Post Postao/la meepo » 01 okt 2022, 11:25

harden je napisao/la:
Na kraju 5% mozda i manje od toga zavrsi faks. Nakon prve godine otpadne 70% ljudi.
ASD je napisao/la:
IT ti nije samo koristenje racunarskih programa i pisanje koda. IT je mnogo mnogo vise i prisutan je u svim poljima. Druga stvar sto ko developer ti imas rok trajanja. To je oko 15-ak godina max. i neto prije toga ti ganjas neku poziciju arhitekte , PM-a , tehnickog direktora itd.

Mislim moze se napraviti analogija s fudbalerima. I zadnja najvaznija stvar ljudi su ovisni o tehnologiji i za skoro svaku stvar ti imas neku aplikaciju i situacija se nece popraviti po tom pitanju. Plus teznja ka IT-u ce opasti. Danasnja djeca zele biti youtouberi , streameri , influenseri itd i mnogo manje interesa pokazuju za realne poslove.

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 01 okt 2022, 11:43

Koliko se trenutno krecu karte za Stinga?
15.10.2013.

"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."

Finn
Kontakt:

Post Postao/la Finn » 01 okt 2022, 12:04

DuljevinhoHaraldo
Kontakt:

Post Postao/la DuljevinhoHaraldo » 01 okt 2022, 12:21

meepo je napisao/la:
01 okt 2022, 11:25
harden je napisao/la:
Na kraju 5% mozda i manje od toga zavrsi faks. Nakon prve godine otpadne 70% ljudi.
ASD je napisao/la:
IT ti nije samo koristenje racunarskih programa i pisanje koda. IT je mnogo mnogo vise i prisutan je u svim poljima. Druga stvar sto ko developer ti imas rok trajanja. To je oko 15-ak godina max. i neto prije toga ti ganjas neku poziciju arhitekte , PM-a , tehnickog direktora itd.

Mislim moze se napraviti analogija s fudbalerima. I zadnja najvaznija stvar ljudi su ovisni o tehnologiji i za skoro svaku stvar ti imas neku aplikaciju i situacija se nece popraviti po tom pitanju. Plus teznja ka IT-u ce opasti. Danasnja djeca zele biti youtouberi , streameri , influenseri itd i mnogo manje interesa pokazuju za realne poslove.
Ovo si jako dobro objasnio, kod mene sve kolege imaju u planu max 10-15 godina ovo raditi, a novac uloziti u biznis ili nekretnine.

Programiranje je young mans game
⚜️~⚜️~⚜️

"Azur je za sve mlade golmane Jan Oblak" - A. Husarić

Mirvić + Dudić + Hadžija = Najjači trio BH fudbala

kad ce poljska liga, fali mi hamulic, hebo svjetsko:-) - @babino

bob
Kontakt:

Post Postao/la bob » 01 okt 2022, 12:26

Kaunas je napisao/la:
01 okt 2022, 11:43
Koliko se trenutno krecu karte za Stinga?
Parter - 69KM
Fan Pit - 99KM

mislim da je ostalo nesto i za vip one su ti oko 200 :D .. ovo je na kupikartu neki dan gledao ...

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Unofficialpage » 01 okt 2022, 12:27

Nije to rok trajanja, tipa neće te više niko već nećeš ti da se baviš time jer sa iskustvom i znanjem prelaziš na veće pozicije sa puno više odgovornosti. Kao senior dev nećeš da budeš hamal i da pišeš kod od jutra do sutra već to neko drugi radi za tebe a ti kao senior radiš na većim stvarima i mentorišeš te mlade developere.
Momak je inače legenda, mislim na Sea!

Damir Dzumhur!!!!

Roger Federer the Best!!!!!!!

harden
Kontakt:

Post Postao/la harden » 01 okt 2022, 12:45

Pa normalno da neces ko senior za 10g sjediti i krampati citav dan sa kodom, sta si radio citav zivot onda ybt :rol: zato i postoje nivoi znanja i iskustva. Necijih sat vremena vrijedi ko necija sedmica. Seniori upadaju u kod samo kad zagusti i ostali ne znaju rijesiti problem.

bob
Kontakt:

Post Postao/la bob » 01 okt 2022, 12:47

DuljevinhoHaraldo je napisao/la:
01 okt 2022, 12:21
meepo je napisao/la:
01 okt 2022, 11:25
harden je napisao/la:
ASD je napisao/la:

Ovo si jako dobro objasnio, kod mene sve kolege imaju u planu max 10-15 godina ovo raditi, a novac uloziti u biznis ili nekretnine.

Programiranje je young mans game
a logicno da neces biti programer 20 godina ... iako ima i takvih :D al obicno ides na pozicije upravljanje projektima i timovima mislim ovo i nakon 5,6 god. ako se pokazes nude danas, kod nas je nekako pravilo ako si dobar u tome **** se 5,6 godina u firmi i ucis zanat nakon toga otvaras svoj office i radis projekte ima onih platformi na kojoj je bruka projekata mislim npr toptal gdje kad upadnes otvoriti se bas prilika i sansa, par drugova je tu a bas se polomise a jbga zato i imaju :) ... tehnologija napreduje vazda ce biti potreba za nekim vidom informatike ... bit je nauciti logiku platforme i slicno ... alati se mijenjaju al logika ne a kao sto kazete sirok je pojam bas ..

FoSte95
Kontakt:

Post Postao/la FoSte95 » 01 okt 2022, 14:22

Larys
Kontakt:

Post Postao/la Larys » 01 okt 2022, 14:34

Ali zato programeri zarade minimalno 2500 KM a ja radim sa tetkama na salteru za 1400KM i nadam se internom napredovanju. Jos IT - evci mogu raditi od kuce 😂 posao buducnosti

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 01 okt 2022, 14:41

Larys je napisao/la:
01 okt 2022, 14:34
Ali zato programeri zarade minimalno 2500 KM a ja radim sa tetkama na salteru za 1400KM i nadam se internom napredovanju. Jos IT - evci mogu raditi od kuce 😂 posao buducnosti
Jedan od trojice braće ili sestra? :D

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Pantelija i 7 gostiju.