Gazde to sve vide, al ih yebe ego njihov i ne mogu prevaliti preko toga da njima radnik postavlja uslove jer se na drugacije naucilo. Sto se plata tice, nekad sto je bilo 600KM plata, sad je to 1000KM. Neka ok plata za uslove u BiH je 1500KM i to moraju raditi covjek i zena da bi zivjeli 'normalno'.Marsal je napisao/la: ↑24 sep 2022, 09:09Ma razumijem sve to i sve si upravu.Slatinash_7 je napisao/la: ↑24 sep 2022, 09:02Uslovi brate, samo uslovi. Ima i kod nas dobrih firmi ali u manjini. Neće ljudi više izd.rkavanja po njima za slobodan dan, molbi za godišnji itd itd Pa kod nas ne smiješ reći da si se povrijedio na poslu..Jednostavno dođe gospodin čovjek, da ti 3 puta veću platu i pride ove uslove za normalnog čovjeka i šta ćeš ti, ko ne bi otišao. Samo kod nas svaki dan sastanci, mailovi, pritisci, gore kad odeš normala sve. Ja ne planiram ići jer cura i ja imamo dobre poslove i plate, ona nema pritiska pa se to kompenzuje ali razumijem stvarno svakoga ko ode. Ovdje se pod hitno mora uvesti neki vid "komunizma" za ove gazde..Ograničit im dobit ili nešto tome slično, ja drugog rješenja ne vidim
Ali nije mi jasno da "gazde" to jest poslodavci ovo još ne vide. Ili vide i boli ih qrac pa dokle ide, ide. I ne znam šta mi je strašnije od te 2 opcije.
Evo ovi ljudi što radim sa njima, imali su platu između 1200-1300, 30 dana godišnjeg i obrok na poslu i odoše. Tražili povećanje plate nedavno, rečeno im od tog nema ništa i eto, krenuše tražit i dobiše u Austriji. Odlaze za mjesec dok odrade otkazni rok.
Da im je samo povećana plata na makar 1500 mislim da nijedan ne bi otišao ali eto.
I koga god da zaposli sad, treba mu makar 3 godine da napravi upola radnika ko što je on.
U mene brat inzinjer, slomi se od posla, plata 1200KM i ode traziti 1500KM, nisu htjeli da pricaju sa njim, okrenuli glavu od njega jer odakle njemu pravo da trazi povecanje. Jadam slomio se radeci i prekovremeno bez da je placeno, a svojim potpisom odgovara za sve. Naravno otisao, najavio otkazni rok i tek onda izazvao bijes poslodavca kao gdje ce njega jedan inzinjer napustit. A u isto to vrijeme, gazda za godinu dana 2 stana, vikendica, nova auta, sve u godinu dana, a radniku 300KM ne mozes dati vecu platu. Buraz evo lagano kod mene ce u njemacku sljedeci mjesec, odmah termin, posao, za pocetak drugi posao, ali snaci ce se cim jezika sta nauci.
A taj gazda odbija poslove sad, jer poslije mog brata jos 3 inzinjera ga napustila iz istog razloga i nema ko vise da radi. Radi cega, radi 300 yebenih maraka i svog ega. E to ti se zove kad te sila udari, a svjestan nije kako se brzo propadne i koliko je ljudi tu sudbinu dozivilo. Svi znamo sigurno u svom mjestu bar po jednu porodicu, koja je 'drmala' u svoje vrijeme i sad nemaju sta jesti.
Dok na zapadu radnik ima svoja prava, ima postovanje, na kraju krajeva i da ga ne postuju ima izbora i moze se izboriti za svoja prava. Ko god moze, nek ide, dole nema vise nafake za normlanog covjeka. Nije pitanje hoce li se ici, vec kada. Da je tvoj otac otisao, ti ne bi morao, ti ako ne odes tvoje dijete ce sigurno morati. Zalosno, ali je tako, yebali su nam znanje.