Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

redbull93
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la redbull93 » 24 sep 2022, 11:32

Marsal je napisao/la:
24 sep 2022, 09:09
Slatinash_7 je napisao/la:
24 sep 2022, 09:02
Uslovi brate, samo uslovi. Ima i kod nas dobrih firmi ali u manjini. Neće ljudi više izd.rkavanja po njima za slobodan dan, molbi za godišnji itd itd Pa kod nas ne smiješ reći da si se povrijedio na poslu..Jednostavno dođe gospodin čovjek, da ti 3 puta veću platu i pride ove uslove za normalnog čovjeka i šta ćeš ti, ko ne bi otišao. Samo kod nas svaki dan sastanci, mailovi, pritisci, gore kad odeš normala sve. Ja ne planiram ići jer cura i ja imamo dobre poslove i plate, ona nema pritiska pa se to kompenzuje ali razumijem stvarno svakoga ko ode. Ovdje se pod hitno mora uvesti neki vid "komunizma" za ove gazde..Ograničit im dobit ili nešto tome slično, ja drugog rješenja ne vidim
Ma razumijem sve to i sve si upravu.

Ali nije mi jasno da "gazde" to jest poslodavci ovo još ne vide. Ili vide i boli ih qrac pa dokle ide, ide. I ne znam šta mi je strašnije od te 2 opcije.

Evo ovi ljudi što radim sa njima, imali su platu između 1200-1300, 30 dana godišnjeg i obrok na poslu i odoše. Tražili povećanje plate nedavno, rečeno im od tog nema ništa i eto, krenuše tražit i dobiše u Austriji. Odlaze za mjesec dok odrade otkazni rok.

Da im je samo povećana plata na makar 1500 mislim da nijedan ne bi otišao ali eto.

I koga god da zaposli sad, treba mu makar 3 godine da napravi upola radnika ko što je on.
Gazde to sve vide, al ih yebe ego njihov i ne mogu prevaliti preko toga da njima radnik postavlja uslove jer se na drugacije naucilo. Sto se plata tice, nekad sto je bilo 600KM plata, sad je to 1000KM. Neka ok plata za uslove u BiH je 1500KM i to moraju raditi covjek i zena da bi zivjeli 'normalno'.

U mene brat inzinjer, slomi se od posla, plata 1200KM i ode traziti 1500KM, nisu htjeli da pricaju sa njim, okrenuli glavu od njega jer odakle njemu pravo da trazi povecanje. Jadam slomio se radeci i prekovremeno bez da je placeno, a svojim potpisom odgovara za sve. Naravno otisao, najavio otkazni rok i tek onda izazvao bijes poslodavca kao gdje ce njega jedan inzinjer napustit. A u isto to vrijeme, gazda za godinu dana 2 stana, vikendica, nova auta, sve u godinu dana, a radniku 300KM ne mozes dati vecu platu. Buraz evo lagano kod mene ce u njemacku sljedeci mjesec, odmah termin, posao, za pocetak drugi posao, ali snaci ce se cim jezika sta nauci.

A taj gazda odbija poslove sad, jer poslije mog brata jos 3 inzinjera ga napustila iz istog razloga i nema ko vise da radi. Radi cega, radi 300 yebenih maraka i svog ega. E to ti se zove kad te sila udari, a svjestan nije kako se brzo propadne i koliko je ljudi tu sudbinu dozivilo. Svi znamo sigurno u svom mjestu bar po jednu porodicu, koja je 'drmala' u svoje vrijeme i sad nemaju sta jesti.

Dok na zapadu radnik ima svoja prava, ima postovanje, na kraju krajeva i da ga ne postuju ima izbora i moze se izboriti za svoja prava. Ko god moze, nek ide, dole nema vise nafake za normlanog covjeka. Nije pitanje hoce li se ici, vec kada. Da je tvoj otac otisao, ti ne bi morao, ti ako ne odes tvoje dijete ce sigurno morati. Zalosno, ali je tako, yebali su nam znanje.
Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
do kraja hrabro zajedno!!!

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 24 sep 2022, 11:47

To okretanje glave od strane vlasnika na svaki zahtjev radnika ce se promjeniti. Promjenit ce se kad ne bude imao koga zaposliti, a to ce ubrzo doci. Nece vise niko da radi za mizeriju i da lomi ledja, bez obzira kakve bile posljedice.

Za muske je lakse, za zene/djevojke je hebeno, pogotovo trgovine, kakvo je to izrabljivanje jbt.

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 24 sep 2022, 11:56

Ko od ovih trgovina daje najveće Plate ? Konzum, Bingo, Amko, Penny ?

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 24 sep 2022, 12:01

Mozda Penny. Za Amko mi ne djeluje da su uslovi dobri.

lol89
Kontakt:

Post Postao/la lol89 » 24 sep 2022, 12:03

jasmin10 je napisao/la:
24 sep 2022, 11:56
Kod mene zena radi u Bingu i nedavno dobila povecanje plate. Sad ce dobijate sa platom + topli + prevoz oko 960 km.

MElloo
Kontakt:

Post Postao/la MElloo » 24 sep 2022, 12:04

A tek ove lokalne male trgovine.Moj komsija ne moze naci godinu dana radnice, reko kolka je plata kaze 300 km :mrgreen:

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 24 sep 2022, 12:06

Znaci plate je 7 stoja, sto i jest neka minimalna u toj oblasti, i mislim da rade skoro svaki dan

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 24 sep 2022, 12:42

lol89 je napisao/la:
24 sep 2022, 12:03
jasmin10 je napisao/la:
24 sep 2022, 11:56
Kod mene zena radi u Bingu i nedavno dobila povecanje plate. Sad ce dobijate sa platom + topli + prevoz oko 960 km.
Konzum manje plaća od Binga. Sestra od najboljeg jarana radi u Bingu isti posao kao i zaručnica mu u Konzumu i bježi joj po plati 150-200 maraka jbt.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

MerciBien
Kontakt:

Post Postao/la MerciBien » 24 sep 2022, 12:49

Jedno pitanje ako neko zna koja je procedura. Naime, uplacen racun elektroprivrede putem mobilnog bankarstva ali u polje svrha uplate zaboravljeno da se navede referenca sa racuna, ostao samo komentar racun za period od-do (iako je to nebitno u principu). Jel neko imao slicno iskustvo, imam potvrdu sa mobilnog bankarstva o uplati, broj transakcije i sl ako to pije vode u ovoj prici

bob
Kontakt:

Post Postao/la bob » 24 sep 2022, 13:13

MerciBien je napisao/la:
24 sep 2022, 12:49
Jedno pitanje ako neko zna koja je procedura. Naime, uplacen racun elektroprivrede putem mobilnog bankarstva ali u polje svrha uplate zaboravljeno da se navede referenca sa racuna, ostao samo komentar racun za period od-do (iako je to nebitno u principu). Jel neko imao slicno iskustvo, imam potvrdu sa mobilnog bankarstva o uplati, broj transakcije i sl ako to pije vode u ovoj prici
nazovi onaj besplatni broj u pon. objasni vjerujem da nisi jedini .. a broj reference ti je najbitniji podatak :D mislim da na kraju ce ti vratiti uplatu pa ces morati ponovo platiti ...

MerciBien
Kontakt:

Post Postao/la MerciBien » 24 sep 2022, 13:19

bob je napisao/la:
24 sep 2022, 13:13
MerciBien je napisao/la:
24 sep 2022, 12:49
nazovi onaj besplatni broj u pon. objasni vjerujem da nisi jedini .. a broj reference ti je najbitniji podatak :D mislim da na kraju ce ti vratiti uplatu pa ces morati ponovo platiti ...
Eh hvala puno na odgovoru :thumbup: . Ma znam sve to, vec dugo online sve placam ali eto danas po nesreci uplatim ovako :D . Uspio sam maloprije pronaci njihov besplatni kontakt info tel., rekose mi da se obratim mailom pismeno. Pa posaljem mail, pa bumo vidjeli sta se dogadja. Valjda cemo se uspjeti sporazumjeti da se proknjizi kako treba :)

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 24 sep 2022, 13:41

MElloo je napisao/la:
24 sep 2022, 12:04
A tek ove lokalne male trgovine.Moj komsija ne moze naci godinu dana radnice, reko kolka je plata kaze 300 km :mrgreen:
Kod mene u gradu žena ima lanac malih trgovina s takvim platama za radnice. :thumbdown:

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 24 sep 2022, 14:01

enobarca je napisao/la:
24 sep 2022, 09:19
Isti slucaj, ne pamtim kad su ovako masovno ljudi odlazili, bar u mom okruzenju.Takodjer kao i ti nisam imao namjeru odlaziti ali u zadnje vrijeme mi se ta misao sve vise mota po glavi. Ne znam kako je u ostalim dijelovima ali u Krajini ako se ovako nastavi ovo ce postati podrucje penzionera i migranata.
Gdje ćemo mi?
Ja bih najradije u Austriju :mrgreen:

enobarca
Kontakt:

Post Postao/la enobarca » 24 sep 2022, 14:13

Marsal je napisao/la:
24 sep 2022, 14:01
enobarca je napisao/la:
24 sep 2022, 09:19
Isti slucaj, ne pamtim kad su ovako masovno ljudi odlazili, bar u mom okruzenju.Takodjer kao i ti nisam imao namjeru odlaziti ali u zadnje vrijeme mi se ta misao sve vise mota po glavi. Ne znam kako je u ostalim dijelovima ali u Krajini ako se ovako nastavi ovo ce postati podrucje penzionera i migranata.
Gdje ćemo mi?
Ja bih najradije u Austriju :mrgreen:
Takodjer. I to negdje blizu da mogu kuci cesce, evo u graz npr, tri sata od mene :mrgreen:

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 24 sep 2022, 14:14

enobarca je napisao/la:
24 sep 2022, 14:13
Takodjer. I to negdje blizu da mogu kuci cesce, evo u graz npr, tri sata od mene :mrgreen:
Đe živiš, u Mariboru?

enobarca
Kontakt:

Post Postao/la enobarca » 24 sep 2022, 14:18

Marsal je napisao/la:
24 sep 2022, 14:14
enobarca je napisao/la:
Đe živiš, u Mariboru?
Kladusa, pljunem do graza sto se kaze :mrgreen:

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 24 sep 2022, 14:22

enobarca je napisao/la:
24 sep 2022, 14:18
Marsal je napisao/la:
enobarca je napisao/la:
Đe živiš, u Mariboru?
To je najbolje, onda ni sva moguća odvojenost od porodice i prijatelja ne pada teško.

enobarca
Kontakt:

Post Postao/la enobarca » 24 sep 2022, 14:33

To jest, u kolikom god kurcu da je Kladusa bar imamo dobar polozaj :)
u mene je jedno 80% drustva vec otislo, imam jos par prijatelja ovdje a mislim da ce i oni otici kroz par godina ako ne i brze. Sestra takodjer otisla kao i 80% rodjaka blizih, kao sto sam vec rekao ovdje ostaju penzioneri i migranti izgleda po svemu sudeci.

Surreal
Kontakt:

Post Postao/la Surreal » 24 sep 2022, 14:47

Cini mi se da je u Bosni samo advokatima i doktorima dobro, mozda i programerima :kafa:

Syebao sam se kad sam vidio koliko slabo Hadzifejzovic placa svoje radnike, ono je ponizavajuce :salut:
La birra con gli amici vale più di tutto quello che possiedo.

🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤

U prošlosti sam velike probleme uspešno rešavao bekstvom, ali kuda pobeći od sebe?
Smrt je ništa. Smrt ne boli. Uživaj - to je smisao.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 24 sep 2022, 15:12

enobarca je napisao/la:
24 sep 2022, 14:18
Marsal je napisao/la:
enobarca je napisao/la:
Đe živiš, u Mariboru?
Samo što su tu gužve na granici nehumane.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 30 gostiju.