Formula 1
Moderator/ica: rio_Ferdy88
Re: Formula 1
Maxu još jedna pobjeda treba da stigne Hamiltonov PB po broju pobjeda u jednoj sezoni (11), a ni Vettel ni Schumi nisu nerealni (13).
Spominje se još rušenje Vettelovog rekorda o broju uzastopnih pobjeda, ali to čisto sumnjam
Spominje se još rušenje Vettelovog rekorda o broju uzastopnih pobjeda, ali to čisto sumnjam
"This whole thing is pretty much done. We're more ghosts than people."
Pratio sam prije redovno, dok sam mislio da se oni tu ko nešto takmiče ko je bolji i sposobniji vozač. A onda shvatiš da je to zapravo takmičenje inženjera gdje samo vremenske nepogode mogu dovesti do neke neizvjesnosti. Ne zove se bespotrebno najbrži cirkus na svijetu (naglasak je na cirkus).Evander je napisao/la: ↑05 sep 2022, 08:15Nema glupljih ljudi od onih koji komentarisu nesto u sta se ne razumiju.
Cemu potreba hejtati nesto sto ne volis i ne pratis?
Stotine hiljada ljudi na utrci, svake druge sedmice, valjda dokazuje nesto. F1 je uvijek imala svoju publiku i imat ce. Ko voli prati, ko ne voli, jednostavno sebi bira drugi sport za gledanje.
Remember, remember the 5th of November.
"On je nogometni Christoph Waltz – savršeni glumac za ulogu lošeg momka kojeg je lako voljeti i kad na terenu radi odvratne stvari."
"Three for me, two for them."
"On je nogometni Christoph Waltz – savršeni glumac za ulogu lošeg momka kojeg je lako voljeti i kad na terenu radi odvratne stvari."
- wadethegreat
- Kontakt:
Veze ti moj brate nemas. Formula je sport koji se vjerovatno najvise analizira na svijetu. Nemaju ljudi dzabe 700 800 uposlenika da je tako radila bi I’m dva weather mana. Samo za gume imas milion stvari koje ti odreduju strategiju. Pa onda kada u box itd to je samo strategija. Vozaci odlucuju gdje napasti Pa kada gume trositi kada ne milijardu stvari. Ferrari je prvi dio sezone bio Brzi na zavojima a Red bull na pravcu Pa je Max vadio pobjede gdje nije trebao. Sada su financije ogranicene tako da bi sve to trebalo biti neizvjesnije kako budu sezone odmicale. Bilo je i ove sezone dok Ferrari nije dozivio totalni kolaps. Pocetak sezone je obecavao borbu Maxa I Leclera u svakoj trci. Prosle godine se sve svelo na zadnju utrku. Naravno da je razlika izmedju top ekipa i ovih ostalih velika ali u vrhu je puno manja razlika. Sljedece godine ce Merc imati vjerovatno dosta bolji bolid a i Ferrari ako se dozove.
Istina dugo godina Mercedes je imao duplo bolji bolid od ostalih ali ove nove regulative su to stavile u kraj. F1 iz godine u godinu raste u popularnosti.
Istina dugo godina Mercedes je imao duplo bolji bolid od ostalih ali ove nove regulative su to stavile u kraj. F1 iz godine u godinu raste u popularnosti.
pa nije puno pogrijesio kad je rekao da trke dobijaju inzinjeri u razvojnim centrima
mozes ti biti Senna i Schumacher u jednom ako nemas bolid dzaba ti sve
izjednaceno takmicenje u moto sportu moze biti samo u spec serijama
mozes ti biti Senna i Schumacher u jednom ako nemas bolid dzaba ti sve
izjednaceno takmicenje u moto sportu moze biti samo u spec serijama
- wadethegreat
- Kontakt:
To vazi za donji dio grida u vrhu nijanse odlucuju odnosno ta razlika vozaca. Kazem trebalo bi biti uzbudljivije sad kada su ogranicili finansije. Znalo se i desiti da vozac u slabijem bolidu uzme sampionat. Nije bas sve do bolida ima I do vozaca I do strategije.
I ja bih volio da ih sve stave u isti bolid Pa da vidimo ali ne bi onda bilo razloga da postoje ekipe…
Ovo da samo vremenska donosi uzbudjenja je nebuloza.
I ja bih volio da ih sve stave u isti bolid Pa da vidimo ali ne bi onda bilo razloga da postoje ekipe…
Ovo da samo vremenska donosi uzbudjenja je nebuloza.
Pa svu tu analizu rade inženjeri. Strategiju pravi inženjer, neće naći random lika na ulici.wadethegreat je napisao/la: ↑05 sep 2022, 20:39Veze ti moj brate nemas. Formula je sport koji se vjerovatno najvise analizira na svijetu. Nemaju ljudi dzabe 700 800 uposlenika da je tako radila bi I’m dva weather mana. Samo za gume imas milion stvari koje ti odreduju strategiju. Pa onda kada u box itd to je samo strategija. Vozaci odlucuju gdje napasti Pa kada gume trositi kada ne milijardu stvari. Ferrari je prvi dio sezone bio Brzi na zavojima a Red bull na pravcu Pa je Max vadio pobjede gdje nije trebao. Sada su financije ogranicene tako da bi sve to trebalo biti neizvjesnije kako budu sezone odmicale. Bilo je i ove sezone dok Ferrari nije dozivio totalni kolaps. Pocetak sezone je obecavao borbu Maxa I Leclera u svakoj trci. Prosle godine se sve svelo na zadnju utrku. Naravno da je razlika izmedju top ekipa i ovih ostalih velika ali u vrhu je puno manja razlika. Sljedece godine ce Merc imati vjerovatno dosta bolji bolid a i Ferrari ako se dozove.
Remember, remember the 5th of November.
- Donnie Darko
- Kontakt:
Ovo apsolutno ne određuju vozači. Svi imaju izuzetno detaljne i stroge instrukcije gdje i kada smiju "gurati". Čak je i ERS programiran da se troši na određenim dijelovima staze.wadethegreat je napisao/la: ↑05 sep 2022, 20:39Vozaci odlucuju gdje napasti Pa kada gume trositi kada ne milijardu stvari.
Pa do inzenjera je sve u ovom sportu i ovo je njihovo takmicenje, dok samo kajmak svega pokupe vozaci.wadethegreat je napisao/la: ↑05 sep 2022, 20:39Veze ti moj brate nemas. Formula je sport koji se vjerovatno najvise analizira na svijetu. Nemaju ljudi dzabe 700 800 uposlenika da je tako radila bi I’m dva weather mana. Samo za gume imas milion stvari koje ti odreduju strategiju. Pa onda kada u box itd to je samo strategija. Vozaci odlucuju gdje napasti Pa kada gume trositi kada ne milijardu stvari. Ferrari je prvi dio sezone bio Brzi na zavojima a Red bull na pravcu Pa je Max vadio pobjede gdje nije trebao. Sada su financije ogranicene tako da bi sve to trebalo biti neizvjesnije kako budu sezone odmicale. Bilo je i ove sezone dok Ferrari nije dozivio totalni kolaps. Pocetak sezone je obecavao borbu Maxa I Leclera u svakoj trci. Prosle godine se sve svelo na zadnju utrku. Naravno da je razlika izmedju top ekipa i ovih ostalih velika ali u vrhu je puno manja razlika. Sljedece godine ce Merc imati vjerovatno dosta bolji bolid a i Ferrari ako se dozove.
Da je do vozaca mi bi ove godine gledali opet prsa u prsa borbu izmedju Verstappena i Hamiltona, zar ne ?
90% je do inzenjera koji prave strategiju, koji razvijaju gear box, koji razvijaju hidraulikui aerodinamiku, koji izvlace maximum iz motora ! Eto npr. Honda je na pocetku sezone imala ako se ne varam 30-40 konja vise od ostalih u motoru, a da ne spominjem podnu konstrukciju koje je kljucna ove sezone. Sigurno nije Max radio u kanalu i sugerisao nekom masinskom ineznjeru sta da popravi u Bernulijevoj jednacini strujanja ?
Vozaci mogu praviti razliku ali to su bas onda odredjene stvari no to ovisi od konfiguracije staze, a klasicni ti je primjer Alonso u Ferrariju sa automobilom koji je realno smece bio, uspio je da se bori za titulu. On je pridonio svojom konstanoscu ili npr brutalnim startovima, brutalnim manevrima i preticanjima, ali onda imas staze kao Abu Dhabi i prikaz da ti je auto smece kada zapnes iza Petrova i ne mozes ga preteci jednostavno

Velika je glupost reći da je ovo najbrži cirkus, jednostavno možeš voljeti ili ne.
Da je sve do inžinjera, ne bi Latif-aga kaskao za svojim kolegom 1.5 sekundu po utrkama, jednostavno moraš znati voziti ovako specifično konstruisanu mašineriju, zato postoje i preferencije za oversteer i understeer, stil vozača, vožnja po kiši i generalno pristup utrkivanju.
Tim i vozač čine taj " synergy " - koji se odražava na utrku, znamo mi svi da najbolji bolid znači najveća šansa za titulu, ali tipa dešava se nekad eto i recimo Vettel u Ferrariju, gdje sigurno jednu godinu sam je bio kriv za svoje incidente i nepromišljene situacije, bez toga da je box uticao na to (iako je Ferrari poseban slučaj).
Imao si recimo 2013 Mclaren sa najbržim bolidom po krugu, ali opet sve pada u vodu kad neko ne može da iznese takvo nešto na traku, ok nije možda ni bolid na utrkama takav svo vrijeme, nešto kao Ferrari ove godine, ali džaba tebi sve ovo ako nemaš nekog da iskoristi pun potencijal ponuđenog.
Max je sa RBom 2020te uspio osvojiti 2 GP čini mi se, pored onako dominantnog Mercedesa, a i to sve jer je morao davati maksimum, tako da nešto je ipak i do vozača, najbolji primjer su drugi vozači u ekipi, poput Bottasa, a evo i Pereza koji cementira tu ulogu.
Da je sve do inžinjera, ne bi Latif-aga kaskao za svojim kolegom 1.5 sekundu po utrkama, jednostavno moraš znati voziti ovako specifično konstruisanu mašineriju, zato postoje i preferencije za oversteer i understeer, stil vozača, vožnja po kiši i generalno pristup utrkivanju.
Tim i vozač čine taj " synergy " - koji se odražava na utrku, znamo mi svi da najbolji bolid znači najveća šansa za titulu, ali tipa dešava se nekad eto i recimo Vettel u Ferrariju, gdje sigurno jednu godinu sam je bio kriv za svoje incidente i nepromišljene situacije, bez toga da je box uticao na to (iako je Ferrari poseban slučaj).
Imao si recimo 2013 Mclaren sa najbržim bolidom po krugu, ali opet sve pada u vodu kad neko ne može da iznese takvo nešto na traku, ok nije možda ni bolid na utrkama takav svo vrijeme, nešto kao Ferrari ove godine, ali džaba tebi sve ovo ako nemaš nekog da iskoristi pun potencijal ponuđenog.
Max je sa RBom 2020te uspio osvojiti 2 GP čini mi se, pored onako dominantnog Mercedesa, a i to sve jer je morao davati maksimum, tako da nešto je ipak i do vozača, najbolji primjer su drugi vozači u ekipi, poput Bottasa, a evo i Pereza koji cementira tu ulogu.
- wadethegreat
- Kontakt:
@tiffoso pa to i jeste moja poenta.
Velika je razlika izmedju top ekipa i ovih dole ali u vrhu razliku prave vozaci.
Zato sam i napisao da se znalo desiti da slabiji bolid uzme titulu upravo Alonso primjer.
Covjek tvrdi da je 100 posto do bolida sto nije to je cijela poenta.
TO se vidi i na timskim kolegama koliko je jedan bolji od drugog. Checo nema trecinu pacea Maxa vecinu utrka.
Ne voze karting nego formulu i to na najvecem nivou normalno da ima do kvalitete vozaca da nije tako Latifi bi za kikiriki vozio za Red bull.
Sljedece sezone ce biti uzbudljivije ebiga jedina ozbiljna ekipa ove sezone je Red bull. Merc problemi sa bolidom koje su napokon rijesili a Ferrari je Ferrari...
Dominacija Merca je malo iskrivila ljudima sliku o formuli i sa pravom jer ono je bio daleko bolji bolid od ostalih sto je i Russel pokazao u onoj jednoj utrci kada je uzeo bolid u ruke a i Bottas redovno drugi bio bez problema..
Sada ce biti drugacija situacija i trebala je biti opet kazem da je Ferrari normalna ekipa.
Ali i tu se vidjela razlika u vozacima. Lecler je pravio greske dok je MAx ove sezone ice man cak i kada je napravi okrene bolid ispravi cak i kada mu ne radi DRS ili kada ima neki drugi problem zavrsi u bodovima max izvuce.
Da ne spominjem Schumija voznju na kisi itd.
Poenta je da u vrhu gdje obicno nijanse odlucuju bolji vozac moze i sa losijim bolidom pobijediti.
Naravno da je inzinjering najveci dio ovog sporta ali reci da je uloga vozaca beznacajna i da bilo ko u najjacem bolidu moze uzeti titulu i da samo od toga zavisi je iskreno preglupo..
Velika je razlika izmedju top ekipa i ovih dole ali u vrhu razliku prave vozaci.
Zato sam i napisao da se znalo desiti da slabiji bolid uzme titulu upravo Alonso primjer.
Covjek tvrdi da je 100 posto do bolida sto nije to je cijela poenta.
TO se vidi i na timskim kolegama koliko je jedan bolji od drugog. Checo nema trecinu pacea Maxa vecinu utrka.
Ne voze karting nego formulu i to na najvecem nivou normalno da ima do kvalitete vozaca da nije tako Latifi bi za kikiriki vozio za Red bull.
Sljedece sezone ce biti uzbudljivije ebiga jedina ozbiljna ekipa ove sezone je Red bull. Merc problemi sa bolidom koje su napokon rijesili a Ferrari je Ferrari...
Dominacija Merca je malo iskrivila ljudima sliku o formuli i sa pravom jer ono je bio daleko bolji bolid od ostalih sto je i Russel pokazao u onoj jednoj utrci kada je uzeo bolid u ruke a i Bottas redovno drugi bio bez problema..
Sada ce biti drugacija situacija i trebala je biti opet kazem da je Ferrari normalna ekipa.
Ali i tu se vidjela razlika u vozacima. Lecler je pravio greske dok je MAx ove sezone ice man cak i kada je napravi okrene bolid ispravi cak i kada mu ne radi DRS ili kada ima neki drugi problem zavrsi u bodovima max izvuce.
Da ne spominjem Schumija voznju na kisi itd.
Poenta je da u vrhu gdje obicno nijanse odlucuju bolji vozac moze i sa losijim bolidom pobijediti.
Naravno da je inzinjering najveci dio ovog sporta ali reci da je uloga vozaca beznacajna i da bilo ko u najjacem bolidu moze uzeti titulu i da samo od toga zavisi je iskreno preglupo..
Pa i inzinjeri su dio ekipe i sporta ....mozda nisu pred reflektorima kamera al su dio ekipe svakako ...to isto da izjavis mozes biti Messi al ako nemas i ostalih 1o igraca oko tebe plus trenere i sve ostalo mozes svirat frulu ... Svaki sport i sportista zavisi jos od milion stvari ...al kao i u svakom sportu tako i u F1 najbolji se iskristalisu i jasno vide ...
- QUARTERBACK
- Kontakt:
bezveze rasprava, jednostavno ovaj sport moras gledat kao cijelinu i uvijek imati na umu sta se sve odvija iza kulisa sto mi ne vidimo a ne samo kroz prizmu vozaca i ko je najbrzi od njih..
i to je to, ili ga volis zbog tog sto jeste i kakav jeste ili ga ne pratis
i to je to, ili ga volis zbog tog sto jeste i kakav jeste ili ga ne pratis
Hoće li nam Sir bit u stanju voziti ovaj vikend?
Godinama su te topili, ali ostao si jak kao Čelik!
prije da je ovo kraj price o Porsche-u u F1 nego da ce postici dogovor sa nekim od timova tipa McLaren, AM itd.
There is a good player, and a great star, and after a legend. But above all these comes Paolo Maldini.
POBJEDNIK SportSport.ba CALCIO LIGE SEZONA 2015/16
Bravo za Charlesa, dobar krug.
Sutra ipak sve zavisi od degradacije i race pacea, u treninzima RB je imao odličan race pace na mediumu.
Max starta sedmi ili? Čitam nešto ovamo kao četvrti ili slično.
Sutra ipak sve zavisi od degradacije i race pacea, u treninzima RB je imao odličan race pace na mediumu.
Max starta sedmi ili? Čitam nešto ovamo kao četvrti ili slično.
drugi je zavrsio Max, plus 5 mjesta kazne znaci 7 sutra krece 

There is a good player, and a great star, and after a legend. But above all these comes Paolo Maldini.
Sad čitam na redditu da se kazne primjenjuju od pozicije u kvalifikacijama. Znači prvo se daje kazna Maxu i on je na sedmom mjestu, no onda ide kazna Sainzu i Max ide na šesto mjesto, pa Perezu i Max ide na peto mjesto i nakon kazne Hamiltonu se penje na četvrto mjesto i tu ostaje.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."
-
- Kontakt:
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.