NFL

Atletika, stoni tenis, šah, plivanje, vaterpolo, biciklizam, ragbi...

Moderator/ica: rio_Ferdy88

amerosm
Kontakt:

Re: NFL

Post Postao/la amerosm » 12 feb 2011, 20:34

Moze li mi neko objasniti kako se formira raspored za jednu sezonu. Ja koliko sam shvatio da se svake sezone mjenja pet protivnika, a da se jedino dva puta igra protiv ekipa iz divizije. Hvala unaprijed na odgovoru.
"My Favorite Ring is Always the Next One"

Taktičar
Kontakt:

Post Postao/la Taktičar » 13 feb 2011, 15:50

HOPLIT je napisao/la:
the_packer je napisao/la: 1. Kratko traje jer je manja mogucnost povreda, kad bi duze trajalo bilo bi puno fise povreda...
da ali u ostalim sportovima nema toliko fizičkog kontakta kao u američkom fudbalu. neki od running backova nisu u

mogucnosti ni da treniraju do polovine sedmice nakon utakmice jer im je tijelo izmuceno. za nas je to tesko shvatljvo ali treba barem pokusati zamisliti kako je kada u toku tri sata dobijes 20-30 udaraca od odbrambenih igraca koji su u pravilu spremniji od napadaca a i obratno... Medjutim u pregovorima je produzenje sezone za 4 kola tako da postoji mogucnost da se prodiuzi za jos nekih mjesec dana.

P.S. skoro sam na discovery gledao emisiju koja se zove sport science i prikazali su kako ray lewis (MLB Baltimorea) izvaljuje protu provalna vrata a zalet mu je bio samo 1.5 metara. Proizveo je vise sile nego policajac koji je provalio vrata sa onim policijskim ovnom. Sada zamisli kako je kada te igraci te snage otresu dvadesetak puta u toku utakmice..

Nikako se ne mogu složiti, hokej nije ništa manje grub sport pa tamo samo u regularnom dijelu sezone igraju 82 utakmice!!!
Bez potcjenjivanja hokeja i kontakta u njemu moram ipak reći da je u američkom fudbalu taj kontakt gori jer je konstantniji. Ne znam sada statistike i koliko puta u toku utakmice neki igrač dobije tzv. body check, ali mogu reći da neke igrače poput running backova u NFL-u tako nešto sljeduje pri svakom kontaktu sa loptom. I istina je da RB-ovi i QB-ovi koji su prethodnu utakmicu često bili na zemlji počinju normalno trenirati tek sredinom hefte, znači 3-4 dana nakon tekme.
U hokeju u velikim dijelovima utakmice postoji flow gdje se pak kreće i igrači se kreću za njim uz eventualno poneki kontakt sa protivnicima, dok u američkom fudbalu svaka, baš svaka akcija uključuje kontakt kome su igrači na određenim pozicijama naročito podložni. RB npr. često biva oboren od protivničkog LB-a koji usput bude potpomognut sa još jednim ili dvojicom svojih suigrača. Znači često je igrač oboren od 2-3 grdosije od ljudi koje ga zalijepe za zemlju, a da ovaj nema kontrolu gdje i kako će pasti i kako će ovi završiti na njemu jer mora biti fokusiran na to da mu lopta ne ispadne iz ruku.
Takozvani injury list u danima prije tekme pokazuje jasno koliko igrača biva u svakoj utakmici povrijeđeno u manjoj ili većoj mjeri, a injury reserve pokazuje koliko igrača završi sezonu prije zadnjeg kola. Oni koji su redovno pratili ovu sezonu mogu potvrditi da se ovdje radi o prilično velikom broju.
Sa recimo 30-ak utakmica u regularnom dijelu sezone većina klubova bi kraj sezone dočekala sa više igrača u bolnici nego na terenu.
I još jedan argument koji sve gore navedeno potvrđeuje, ali i malo baca sjenu na ovaj sport u cjelosti: prosječan životni vijek bivših NFL-igrača je ispod generalnog prosjeka. Što će onako uprošteno reći: ne pomažu ni pare ni svi lijekovi da se ispravi ono čemu je tijelo za vrijeme karijere bilo izloženo.
Zadnja izmjena: Taktičar, dana/u 13 feb 2011, 20:57, ukupno mijenjano 1 put.
"Float like a butterfly, sting like a bee"

SaltCityAttack
Kontakt:

Post Postao/la SaltCityAttack » 13 feb 2011, 17:57

amerosm je napisao/la:Moze li mi neko objasniti kako se formira raspored za jednu sezonu. Ja koliko sam shvatio da se svake sezone mjenja pet protivnika, a da se jedino dva puta igra protiv ekipa iz divizije. Hvala unaprijed na odgovoru.
ja sam jednom pisao ebiga, ali sad cu pokusati naci gdje sam to napisao pa cu ti ponovo postaviti i procitaj kako se pravi raspored
SA VJEROM BOGA, FUKARE SLOBODA DO GROBA!
I opet Tušanj, tribina i sindrom ludila
jedan klub, jedan grad i navijačka skupina
OD PROŠLE, NE MOŽE BITI NAM TEŽA GODINA
I DALJE OSTAJEMO SLOŽNI KO' BRAĆA I RODBINA !
FKR TZ 87'

East Family FFC1987

SaltCityAttack
Kontakt:

Post Postao/la SaltCityAttack » 13 feb 2011, 18:02

Oevo pronasao sam to sto sam pisao pa cu to copi past,jer neda mi se ponovo pisati ebiga pa snadji se :)

Nikad nije isto i tu postoje neka pravila...svake 4 godine ekipe moraju igrati jedni protiv drugih bez obzira odakle dolaze.
Na osnovu ovoga sam mozes vidjeti kakav raspored ima svaka ekipa odnosno divizija slijdece sezone i ne trebas ni gledati na NFL.com ili na strnaici svog tima ....Nama odnosno NFC NORTH treba igrati sa No,Tampom i Atlantom ebiga i mislim d aje to priblizno isto kao i ove sezone kada smo igrlai sa Dallasom,Giantsom i Philom

1. Svi znamo da iz divizije ekipe igraju po 2x kuci i na strani i to je ukupno 6 utakmica
......................................................................................................................

2. primjer: NFC North ove sezone igra utakmice protiv NFC East(svako sa svakim ).....ako pogledas raspored svih ekipa iz ove dvije divizije, vidjet ces da sam upravu.....znaci razigravanje, odnosno utakmice izmedju ekipa iz ove dvije divizije necemo biti u mogucnosti gledati pune 3 godine,jer tacno toliko treba vremena, da ponovo dodje na red da se sastaju NFC North i NFC East ....jedini nacin na koji je moguce da neke ekipe razigravaju protiv nekih iz ovih divizija ce biti, ako kojim slucajem Chicago bude imao najbolji omjer u regularnom dijelu, a Dallas ima drugi najbolji omjer, onda ce se ove dvije ekipe sastati ponovo slijedece sezone u Chicagu...tako ce svoj utakmicu odigrati i recimo Packersi koji ce recimo biti drugi u NFC Nort protiv drugoplasiranog iz East ili trecoplasirana iz North Minesota, protiv trecoplasiranih iz East i td...ovo su one dvije jedine utakmice koje imaju razlicite u svojim schedulima, ekipe iz istih divizija u kojoj su recimo slabije plasirane ekipe prosle sezone u prednosti, jer ce imati eventualno lakseg protivnika, ako se tadasnje losije plasirani vec nesto pojacali...posto sam se vec nadovezao na primjer koji ce nositi broj 4, onda o tome mozes procitati dole malo ispod, ali tek kada procitas ove ostale
......................................................................................................................

3. NFC North ove sezone takodjer igra 4 utakmice protiv AFC East, to jeste protiv Jetsa,Patriotsa,Baffala i Miamia...na isti nacin i druge divizije su tako podjeljene i da bi ponovo ove ekipe igrale skupa treba proci 4 godine.Znaci slijedece sezone vjerovatno ce NFC North igrati protiv AFC West, jer sa ovim drugim su igrali predhodne dvije sezone... eh ovo ce biti dobro za Bearse,jer iz AFC West ekipe su dosta losije u odnosu na ove druge, tako da Bearsi mogu napraviti dobru prednost tu ..nakon ovih utakmica znaci sve ekipe ce imati po 14 utakmica ..takodjer da bi ponovo u Chicagu gledali utkamicu izmedju Bearsa i Patriotsa proce cak 8 godina, jer za 4 godine ove ekipe ce igrati u Bostonu ,jer vec sam rekao da ekipe ne mogu dva puta za redom biti domacini

4. Konacne dvije utakmice gdje protivnici iz divizija nece imati iste, to je bazirano na proslogodisnjem plasmanu....posto NFC ima 4 divizijska pobjednika a dvije najbolje sa najboljim rekordom igrat ce medjusobno, sto je bilo vec utakmica izmedju Saintsa i Vikingsa...da se kojim slucajem desilo da je Dallas imao bolji rekord od Now Orlines, onda Vikingsi nebi igrali sa Dallasom...posto je Minesotu zapao Saints, onda ekipe iz NFC North zapadaju takodjer ekipe iz te divizije u jedn oj sedmici.... naprimjer Beasi su bili treci u svojoj diviziji i onda ce igrati protiv treceplasiranih iz NFC South Panthersa.... dok jos tu poslijednju utkamicu naprimjer NFC North pobjednih Vikingsi igraju protiv pobjednika NFC West to jeste Arizonom, a Bearsi igraju protiv treceplasiranih iz iste divizije to jeste Seattle Seahawks
Znaci ovdje je bitan plasman na kraju sezone i sto si bio losi, to ti je bolji raspored, jer ebiga Minesota ima u te dvije utakmice nesto tezi raspored od nas sto mozes i da vidis.Jos cu jednom napomenuti

Po ovom sistemu se pravi raspored...sad pogledaj raspored svoje ekipe i vidjet ces da je tako ...znaci Giants i Jetsi ce igrati, a nisam siguran kad ebiga i ovo su najnovija pravila...do sada nije bilo tako, ali su izvrsili neke izmjene mislim koje su nastale jos 2009...ako vec igra sad San Francisko i Raidersi, onda znaj da su ovi ispravna pravila koje su barem spominjali ima mozda i 2 godine ebiga
FKR TZ 87'

East Family FFC1987

amerosm
Kontakt:

Post Postao/la amerosm » 13 feb 2011, 20:37

@ SaltCityAttack

jos jednom hvala ti na odgovoru. Znao sam da postoje odredjena pravila kada se pravi raspored ali sam htio znati detaljan nacin.
Vezano za ovu diskusiji sto se igra malo utakmica u NFL-u mislim da sljedeca slika govori 1000 rijeci.

slika

Eh sada za one koje se zalazu za veci broj utakmica nek sebe zamisle kada npr. ova "mrcina" :D :D te u jednoj utakmici 10 ili vise puta obri s nogu.

Cutler
Kontakt:

Post Postao/la Cutler » 13 feb 2011, 22:01

E pozdrav svima :D

Interesuje me da li mozda u Sarajevu ima neki klub americkog fudbala ili u BiH uopste?

Volio bi se time baviti bez obzira na kakvom je nivou klub. :)

EdinTM87
Kontakt:

Post Postao/la EdinTM87 » 13 feb 2011, 22:05

Cutler je napisao/la:E pozdrav svima :D

Interesuje me da li mozda u Sarajevu ima neki klub americkog fudbala ili u BiH uopste?

Hmm.. Bas si uletio... Ima i ja treniram... Bilo je ovde mnogo price o tome, ako ti se neda traziti javi se meni za detaljne informacije....
Zeljeznicar za zivot cijeli !

Roger, Manning, Kobe, Juninho Simply the Best !

SaltCityAttack
Kontakt:

Post Postao/la SaltCityAttack » 14 feb 2011, 00:25

Cutler je napisao/la:E pozdrav svima :D

imas dobar nick :)..jesil to obozavalac ili kriticar Cutlera?..s obzirom da ti je prvi post, prepostavljam da si ranije pisao na ovoj temi sa nekim drugim nickom... da nisi mozda alfa ili ti ga aminu kako hoces :)
FKR TZ 87'

East Family FFC1987

SaltCityAttack
Kontakt:

Post Postao/la SaltCityAttack » 14 feb 2011, 00:29

amerosm je napisao/la:@ SaltCityAttack

jos jednom hvala ti na odgovoru. Znao sam da postoje odredjena pravila kada se pravi raspored ali sam htio znati detaljan nacin.
Vezano za ovu diskusiji sto se igra malo utakmica u NFL-u mislim da sljedeca slika govori 1000 rijeci.

slika

Eh sada za one koje se zalazu za veci broj utakmica nek sebe zamisle kada npr. ova "mrcina" :D :D te u jednoj utakmici 10 ili vise puta obri s nogu.

ma kakav on je mala maca :)... zamisli kad te raznese Peppers i jos njih par sto ima mrcina velikih, a svi misicavi, a ne ovako debeli :)...jesil ti vidio koliki je onaj Peppers ebote kosarkas moze biti komotno, a jos mrcina brz i ono kad te zahvati poremeti ti jos slijedecih 2-3 napada. jer ne mozes doci sebi :)
FKR TZ 87'

East Family FFC1987

amerosm
Kontakt:

Post Postao/la amerosm » 14 feb 2011, 01:04

@ SaltCityAttack

slika

Uh jadni igraci koje on raznese :D :D , upravu su Raji je za njega mala maca. Ne daj Boze njega sresti u mraku. :lol: :lol:

eso
Kontakt:

Post Postao/la eso » 14 feb 2011, 14:40

evo jedne dobre stranice za nas pocetnike. Ima sve lijepo objasnjeno.

Pozicije igraca i njihova uloga u igri.

http://www.nfluk.com/

Pod linkom 360 je tutorial.
LIVESTRONG!
MAN UTD / NY KNICKS / GIANTS / NY RANGERS
FABIAN CANCELLARA !!!

Cutler
Kontakt:

Post Postao/la Cutler » 15 feb 2011, 09:10

SaltCityAttack je napisao/la:
imas dobar nick :)..jesil to obozavalac ili kriticar Cutlera?..s obzirom da ti je prvi post, prepostavljam da si ranije pisao na ovoj temi sa nekim drugim nickom... da nisi mozda alfa ili ti ga aminu kako hoces :)
Cutlerov fan... :D nisam nikad prije pisao na ovoj temi :?

rko04
Kontakt:

Post Postao/la rko04 » 15 feb 2011, 09:46

Jay cutler je dokazao da je QB sa najmanje srca u NFL.Protiv Gree n Baya se mogao vratiti u 2. četvrtini , ali nije htio, valjda nije mogao podnijeti pritisak.Utakmica između bearsa i packersa je svetinja,nešto nevjerovatno i on izlazi ko zadnja ****.Chicago treba trade pravit.
BigBen je u superbowlu igrao saskoro slomljenim stopalom.

SaltCityAttack
Kontakt:

Post Postao/la SaltCityAttack » 15 feb 2011, 17:38

rko04 je napisao/la:Jay cutler je dokazao da je QB sa najmanje srca u NFL.Protiv Gree n Baya se mogao vratiti u 2. četvrtini , ali nije htio, valjda nije mogao podnijeti pritisak.Utakmica između bearsa i packersa je svetinja,nešto nevjerovatno i on izlazi ko zadnja ****.Chicago treba trade pravit.
BigBen je u superbowlu igrao saskoro slomljenim stopalom.
prvo jeli u drugoj ili trecoj cetvrtini?...on se posao vratiti u trecoj i onda je tu bio oboren jos jednom nakon cega se nije vratio..prvo Smith i doktori su rekli da se ne vraca i on je picka ispao samo sto on nije trazio da se vrati, a u ostalom koda mi znamo sta je on ustvari osjecao...svakako nije imao dobru utakmicu i mozda nije mogao podnjeti pritisak to stoji...ima par igraca koji su imali tu povredu i koji su pauzirali po vie sedmica, a ima i onih koji su mogli igrat sa istom povredom..
Kakav trade trebaju Bearsi praviti za koga?...pa care mi smo dali dva prva picka za Cutlera i sad trebamo sta dati za nekog drugog QB?... pa kod nas nebi ni jedan drugi QB bio bolji od Cutlera da se razumijemo...prvo nemamo recivere kao drugi i niko izuzev Knoxa po meni nema ono sto svaki QB treba, a zatim OL o kojoj ne treba trositi rijeci sve se zna....Cutler je QB i on je pokazao kakav je u utakmicama gdje OL odigra dobro, a primjer je protiv Philadelphie,Jetsa i td, samo sam naveo primjer ovih ekipa iz play offa gdfje je imao rejtinh 130+

U ostalom ako pratis NFL znas valjda da je prosle godine Urlacher napadao Cutlera i da ga je kritikovao, a sad je on prvi stao u odbranu Cutlera i vjerovatno zato sto zna i sto mu vjeruje kako je bilo....mi boljeg QB ne mozemo dobiti u nekom trade, jer ni jedan nebi bio bolji od Cutlera u ovakvoj situaciji...Orton nam je bio ovdje i bio je zna se kakav i koliko je puta bio povredjen zbog OL, a eno ga u Denveru covjek imao odlicnu sezonu ebiga...znaci kod nas je jako tesko biti QB i sama pomisao kako bi Favre prosao u onakvoj ekipi :shock: ..pa on bi bio slomljen i u kolicima nakon dvije utakmice da je u ovom trenutku on clan Bearsa
FKR TZ 87'

East Family FFC1987

Ted Mosby
Kontakt:

Post Postao/la Ted Mosby » 22 feb 2011, 15:21

Upitna nova sezona NFL-a, Salty tvoje prognoze
Only ONE UNITED
Kimi Raikkonen:"How does it feels to drive at 300 km/h? - It feels normal."
Srcu mome tiha patnja, oku mome radost i sjaj, Dinamo Zagreb najbolji si znaj
Podrška Jackyu

SaltCityAttack
Kontakt:

Post Postao/la SaltCityAttack » 22 feb 2011, 16:58

Ted Mosby je napisao/la:Upitna nova sezona NFL-a, Salty tvoje prognoze

ma ne znam care sta da ti kazem ebiga niko se sa tim ne slaze, pa cak ni igraci, ali danas je ve binis i sporta vise tu nema... donekle ja razumijem ove sportiste stose tice ovog hajmo ga nazvat sportom, ali stvarno oni sto zaradjuju je podnosljivo, naspram drugih sportova... ovdje su povrede takve da mnogima i zivot bude u opasnosti, a vidjeli smo samo na utkamici Bearsa i Seattlea dvije situacije, gdje je utkamica bila prekinuta na par minuta dok su se ukazivala pomoc igracima i kojima je vjerovatno i sad karijera u pitanju zbog povreda vrata , ledja i td ....nadam se da ce sezona biti odigrana, zbog Bearsa, jer nebi volio da ovi igraci budu jos godinu stari poslije :)...ovo nam je sansa sada da se domognemo super bowlla i mislim da mozemo, ako dovedemo dva OL i jednog recivera
FKR TZ 87'

East Family FFC1987

EdinTM87
Kontakt:

Post Postao/la EdinTM87 » 22 feb 2011, 18:31

Ted Mosby je napisao/la:Upitna nova sezona NFL-a, Salty tvoje prognoze
Joj nek' ne seru, nek' ostane kako je, ne mogu docekat septembar, a kamoli duze da cekam dok se ovo ne sredi...
Zeljeznicar za zivot cijeli !

Roger, Manning, Kobe, Juninho Simply the Best !

amerosm
Kontakt:

Post Postao/la amerosm » 23 feb 2011, 02:08

@ salty

haj kada budes imao vremena da mi napises koliko se zaradjuje u NFL-u mislim na igrace. Po mojoj procjeni je nesta slicno kao u rukometu ili ja grijesim ?

randy_moss
Kontakt:

Post Postao/la randy_moss » 23 feb 2011, 12:01

amerosm je napisao/la:@ salty

haj kada budes imao vremena da mi napises koliko se zaradjuje u NFL-u mislim na igrace. Po mojoj procjeni je nesta slicno kao u rukometu ili ja grijesim ?
Tom Brady 4 godine 78 miliona
Nnamdi Asomugha 3 godine 45 miliona
Peyton ce dobiti veci ugovor i od Bradyevog.

A takodjer imas igraca koji primaju i ispod miliona, kao sto je Woodhead iz New Englanda. Ima ugovor do 2012. i primat ce od 650 - 900 hiljada dolara.
SuperBowl Champions 2001, 2003, 2004, 2014

EdinTM87: "Cinjenica je da (Jamie Collins) D'Qwell Jacksonu ne moze pertle vezat po segmentu sposobnosti na poziciji LB."

Posljednji put kada je Indianapolis pobijedio New England: 15. Novembar 2009.

SaltCityAttack
Kontakt:

Post Postao/la SaltCityAttack » 23 feb 2011, 13:19

samo sto u fudbalu igraca mozes odpustiti i nije kao u NBA ILI NHL :)..naravno zato u njihovim ugovorima prvo se potpisuje za garantovani novac, a tek onda za onaj koji dolazi ukoliko naprimjer potpises na 5 godina....Peppers je naprimjer dobio preko 90m od Bearsa u njegovom ugovoru kojeg mora ispostovati, ali ako ga sutra Bearsi odpuste oni njemu moraju isplatiti 40m jer mu je to garantovana lova...zato u ovom footballu imas igraca koji nakon ugovora skroz slabije igraju,a razumljivo je kada imas garantovnau lovu, pa ga boli qita sto ce ga ovi odpustiti .
FKR TZ 87'

East Family FFC1987

Odgovori

Natrag na “Ostali sportovi”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 18 gostiju.