Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

ASD
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la ASD » 02 sep 2022, 09:56

Brokula je napisao/la:
02 sep 2022, 08:20
Na zelenu energiju će se morati preći ako želimo imati budućnost. Iako vidim po komentarima da animozitet prema čistoj energiji nije samo kod profitera kriminalaca nego i među običnom rajom. Malo je to i žalosno koliko se kratkoročno gleda. Evropa će kad tad preći na "ublehačku" zelenu energiju i opet ćemo mi biti donji i u krizi jer ćemo doći u situaciju da će nam trebati megaprojekti da bi prešli na obnovljive izvore zato što su neobnovljivi presušili
Ljudi ne kapiraju da ako recimo svi pređu na zelenu energiju, a mi ostanemo sami sa termoelektranama u Evropi jer smo genijalni da nam valja sve sam raditi u vezi termoelektrana. Kao da je to samo kupi sirovinu i izbaci gotov proizvod.
Ulaganje u termoelektrane je ulaganje u mrtvi kapital, a ulaganje u hidroelektrane, pogotovo ove male čak nije ni mrtvi kapital, nego nešto daleko gore, pogotovo u našoj državi. Dugoročno je šteta neizmjerna jer ako išta valja u ovoj državi to su vode, koje su poprilično čiste i koje mimo elektrana uništavamo. Veliku štetu pravimo i vikendicama pored rijeka. Mijenjamo totalno okoliš tu. Budale koje to dozvoljavaju čine gore zločine po ljude od one budale što je pucao po Cetinju.

Madal
Kontakt:

Post Postao/la Madal » 02 sep 2022, 10:16

Ma najbolje je pravit nuklearke ali jbg kad smo sirotinja biraj hoćeš li da truješ narod TE ili da zagađujes prirodne resurse sa HE. Ove vjetroelektrane i solarni paneli su tanki.
A ljudi slabo pamte to je ovde glavni problem
ko te jeb'o godinama **** te opet
-Beogradski sindikat

ReX
Kontakt:

Post Postao/la ReX » 02 sep 2022, 10:19

Nesto me interesuje u zadnje vrijeme. Posto sam sam davnih dana prestao trositi klikove ali.. koliko od vas ulazi na ove clanke na SS poput poput ovog tipa "Potpisao igrac, svi gledali u njegovu djevojku", ove standardne sportske vijesti, Diletta itd? :D
@igrajlopte 🐦

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 02 sep 2022, 10:19

ASD je napisao/la:
02 sep 2022, 09:56
Brokula je napisao/la:
Na zelenu energiju će se morati preći ako želimo imati budućnost. Iako vidim po komentarima da animozitet prema čistoj energiji nije samo kod profitera kriminalaca nego i među običnom rajom. Malo je to i žalosno koliko se kratkoročno gleda. Evropa će kad tad preći na "ublehačku" zelenu energiju i opet ćemo mi biti donji i u krizi jer ćemo doći u situaciju da će nam trebati megaprojekti da bi prešli na obnovljive izvore zato što su neobnovljivi presušili
Ljudi ne kapiraju da ako recimo svi pređu na zelenu energiju, a mi ostanemo sami sa termoelektranama u Evropi jer smo genijalni da nam valja sve sam raditi u vezi termoelektrana. Kao da je to samo kupi sirovinu i izbaci gotov proizvod.
Ulaganje u termoelektrane je ulaganje u mrtvi kapital, a ulaganje u hidroelektrane, pogotovo ove male čak nije ni mrtvi kapital, nego nešto daleko gore, pogotovo u našoj državi. Dugoročno je šteta neizmjerna jer ako išta valja u ovoj državi to su vode, koje su poprilično čiste i koje mimo elektrana uništavamo. Veliku štetu pravimo i vikendicama pored rijeka. Mijenjamo totalno okoliš tu. Budale koje to dozvoljavaju čine gore zločine po ljude od one budale što je pucao po Cetinju.
Mi u Evropi imamo status zemlje trećeg svijeta.
Boli njih q što mi imamo termoelektrane ili što se odlaže neki otpad ili što vozimo auta stara 20+ godina.
Što ložimo ćumur.

Mi bi prvo trebali promijeniti svijest ljudi, odnosno da promijeniti prije svega pristup ljudi koji vode ovu zemlju.
Znaš koliko njih zanima bilo koja od ovih tema? Pa njih ne zanima ni alarmantni podatak da ljudi masovno sele iz BiH.
Da ćemo postati zemlja staraca. Da imamo već više od jednog penzionera na jednog uposlenog.

To su ozbiljne stvari na koje se žmuri, a pričamo o zelenoj energiji i stvarima koje su za nas sci fi u ovom momentu.
Treba riješiti dosta nekih čvorova pa da se time pozabavimo.
Koševo Zapad

lol89
Kontakt:

Post Postao/la lol89 » 02 sep 2022, 10:19

ASD je napisao/la:
02 sep 2022, 09:56
Brokula je napisao/la:
Ili sto bi onaj načelnik rekao sto ce nam rijeke samo djaba teku

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 02 sep 2022, 10:20

ReX je napisao/la:
02 sep 2022, 10:19
Nesto me interesuje u zadnje vrijeme. Posto sam sam davnih dana prestao trositi klikove ali.. koliko od vas ulazi na ove clanke na SS poput poput ovog tipa "Potpisao igrac, svi gledali u njegovu djevojku", ove standardne sportske vijesti, Diletta itd? :D
Ne otvaram članke sa retardiranim naslovima, ne otvaram članke ni na drugim portalima kad vidim da je nešto bombastično tipa - pogledajte šta se desilo tom i tom, nećete vjerovati!
Koševo Zapad

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 02 sep 2022, 10:22

lol89 je napisao/la:

Ili sto bi onaj načelnik rekao sto ce nam rijeke samo djaba teku
To je tužna istina.
Vode nas poluljudi, od njih ne možemo očekivati da budu kapacitet, da rade nešto više od lične koristi.
Podrazumjeva se na štetu okoline i zajednicu uopšte.
Koševo Zapad

ReX
Kontakt:

Post Postao/la ReX » 02 sep 2022, 10:25

Shategabri je napisao/la:
02 sep 2022, 10:20
ReX je napisao/la:
Ne otvaram članke sa retardiranim naslovima, ne otvaram članke ni na drugim portalima kad vidim da je nešto bombastično tipa - pogledajte šta se desilo tom i tom, nećete vjerovati!
Da, vidio sam da x "sportskih" portala u zadnje vrijeme fura isti model. Sto je razumljivo, dobijaju klikove. Ali eto, znam da sam prije cesto ulazio na te bombasticne Estrada vijesti ali vec mozda godinu dana ne pamtim jesam li otvorio jedan od takvih clanaka pa me interesuje jesu li i mnogi tako ili se i dalje ulazi da vidi kakva je djevojka Hulka, Reguliona itd. :mrgreen:
@igrajlopte 🐦

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 02 sep 2022, 10:30

ReX je napisao/la:
02 sep 2022, 10:25
02 sep 2022, 10:20
ReX je napisao/la:
Da, vidio sam da x "sportskih" portala u zadnje vrijeme fura isti model. Sto je razumljivo, dobijaju klikove. Ali eto, znam da sam prije cesto ulazio na te bombasticne Estrada vijesti ali vec mozda godinu dana ne pamtim jesam li otvorio jedan od takvih clanaka pa me interesuje jesu li i mnogi tako ili se i dalje ulazi da vidi kakva je djevojka Hulka, Reguliona itd. :mrgreen:
Pa onaj ko ulazi ili ga to zanima ili je retardiran :mrgreen:

Meni najviše vrijeđa inteligenciju što dosta tih naslova nema uopšte veze s tekstom ili je prva rečenica vezana, a onda opletu o nečemu drugom.
Koševo Zapad

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 02 sep 2022, 10:31

Kod nas je Mirza napravi mHe, pa će je morati srušiti aBd. Ne zabranjuju bezveze po Evropi takve stvari.

Brokula
Kontakt:

Post Postao/la Brokula » 02 sep 2022, 10:40

Pa ovo ja pričam. Uz sav potencijal ništa se godinama nije radilo, čak šta više samo se pokušavalo graditi još TE. Nacija osuđena na propast
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 02 sep 2022, 10:47

Boli njih q što mi imamo termoelektrane ili što se odlaže neki otpad ili što vozimo auta stara 20+ godina.
Što ložimo ćumur.

Mi bi prvo trebali promijeniti svijest ljudi, odnosno da promijeniti prije svega pristup ljudi koji vode ovu zemlju.
Znaš koliko njih zanima bilo koja od ovih tema? Pa njih ne zanima ni alarmantni podatak da ljudi masovno sele iz BiH.
Da ćemo postati zemlja staraca. Da imamo već više od jednog penzionera na jednog uposlenog.

To su ozbiljne stvari na koje se žmuri, a pričamo o zelenoj energiji i stvarima koje su za nas sci fi u ovom momentu.
Proizvodnja elektricne energije iz konvencionalnih/neobnovljivih izvora cini blizu 60 % udjela u Njemackoj. Udio el energije iz uglja je oko 30 % i upravo to je glavni energent Svabije. Od tih 30 %, vecinski dio otpada na lignit koji je posebno prljav.

Svabe fol zele do 2038. zavrse tranziciju ali postoji masa prepreka koja ce im otezavati svakodnevnicu. Porast broja elektro vozila kao na najvecem EU trzistu ce traziti i dodatnu prljavu struju plus smanjenje ovisnosti o Rusiji trazi pokretanje novih TE.

Evo ti primjer SAD-a.
slika
Ne treba zaboraviti da je elektrifikacija autoindustrije u punom zamahu evo vec petu godinu a vidimo tek onako male pomake po EU. I da, prosjecna starost voznog parka Njemacke je oko 10 godina. 25 % vozila Svabije je starije od 15 godina. Ni tamo ne cvjetaju ruze.

Sto se BiH tice, u ukupnoj bruto proizvodnji el energije, hidroelektrane su ucestvovale sa 26,7%, termoelektrane sa 70,6%, a solarne i vjetroelektrane sa 2,7%. Ima tu jos par ozbiljnih projekata koji ce ovi energiju sunce/vjetar narednih par godina podici na preko 5 %.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 02 sep 2022, 10:53, ukupno mijenjano 2 puta.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 02 sep 2022, 10:51

AshburtonG je napisao/la:
02 sep 2022, 01:27
Dosta ljudi ne shvata da se ekonomija ne vrti samo iskljucivo oko novca. Sta ces kad napravis jos 5 elektrana u TZ ili da cijelu Neretvu ili Drinu pretvoris u HE?
Gdje je tu kvalitet zivota? Gdje je tu zdravlje gradjana--> zadovoljstvo istih sredinom u kojoj se nalaze? Koja ce budala doci onda na Panoniku kad ne vidis sunce od dima? Odakle ces filtirat vodu kad rijeke pretvoris u HE?
Naravno da ces osjetit jedan dio ekonomskog rasta kroz priliv novca, ali sve sto u ekonomiji brzo dodje, tesko da moze funkcionirat i bit glavni stub razvoja na duge staze. Da je to tako jednostavno, ne bi arapske zemlje vec desetljecima pravile projekte o temi "Sta nakon nafte?", jer je sigurno nece zauvijek bit.
U jednu ruku ljudima ne bi bio problem da se napravi HE, ali da i zajednica ima neku korist.
Npr. ova HE ispod izvora Neretve nije losa jer bi potopila zemlju koju niko ne koristi.

Ali da se EP obaveze da ce dio sredstava uloziti u ceste, skole i ostale stvari.

Meni nije problem ni akciza na gorivo, neka litar goriva bude 5 KM, ali da mi grad asfaltiraju svako 10-ak godina i da regionalne i magistralne ceste budu tip top. A ne da akcize idu za plate uhljebima.

Brokula je napisao/la:
02 sep 2022, 08:16
Koliko su Srbija i Hrvatska pokrale struje od Bosne, kada bi vratili dug svi u Bosni bi živjeli ko kraljevi. Dopuštamo drugim državama da nam kradu možda i najvažniji resurs bez ikakvih posljedica
Hrvatska koristi svu vodu iz Buskog jezera i tek su od prije par godina poceli Duvnu ili Livnu uplacivati neki iznos.
Mislim da bi se na sudu lako mogao oboriti potpis i dozvola za koristenje te vode, jer je potpisao vrh Herceg-Bosne, inace tvorevine presudjene za ratne zlocine. Ali se ne mozes dogovoriti sa Hrvatima u BiH da pokrenes tuzbu protiv Hrvatske.

Isti slucaj je i sa Drinom i Srbijom, RS im je dao haman dzaba svu struju koju proizvedu...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 02 sep 2022, 10:55

Asteriks je napisao/la:
02 sep 2022, 10:47

Što ložimo ćumur.

Proizvodnja elektricne energije iz konvencionalnih/neobnovljivih izvora cini blizu 60 % udjela u Njemackoj. Udio el energije iz uglja je oko 30 % i upravo to je glavni energent Svabije. Od tih 30 %, vecinski dio otpada na lignit koji je posebno prljav.

Svabe fol zele do 2038. zavrse tranziciju ali postoji masa prepreka koja ce im otezavati svakodnevnicu. Rast elektro vozila, kao na najvecem EU trzistu ce traziti i dodatnu prljavu struju plus smanjenje ovisnosti o Rusiji trazi pokretanje novih TE.

Evo ti primjer SAD-a.
slika
Ne treba zaboraviti da je elektrifikacija autoindustrije u punom zamahu evo vec petu godinu a vidimo tek onako male pomake po EU. I da, prosjenca starost voznog parka Njemacke je oko 10 godina. 25 % vozila u Njemackoj je starije od 15 godina. Ni tamo ne cvjetaju ruze.

Sto se BiH tice, U ukupnoj brut proizvodnji el energije, hidroelektrane su ucestvovale sa 26,7%, termoelektrane sa 70,6%, a solarne i vjetroelektrane sa 2,7%. Ima tu jos par ozbiljnih projekata koji ce ovi energiju sunce/vjetar narednih par godina podici na preko 5 %.
Pa ovo s Ukrajinom im je već poremetilo planove koji su i tako, kako kažeš, bili optimističniji nego je to realno.

Jasno da to nije ravna linija, da će tu biti puno uspona i padova i za jednu Njemačku, a BiH je tu ko onaj Japan u priči, upitno da li i tu.

Gdje je tek bar 80% Afrike, pa onda Južna Amerika, veliki prostor Azije, svakodnevno iskaču članci o topljenju glečera u Švicarskoj, o padanju temperature na polovima, alarmi su upaljeni, al se uglavnom šuplja priča. Velike boli q za sve to, oni imaju svoje planove.
Koševo Zapad

StevieG8
Kontakt:

Post Postao/la StevieG8 » 02 sep 2022, 11:17

Sta je ovo sve puno predizbornih slika hahaha
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"

bavariapivo
Kontakt:

Post Postao/la bavariapivo » 02 sep 2022, 11:26

ReX je napisao/la:
od ss.ba otovrim jedan clanak svakih par mjeseci

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 02 sep 2022, 11:29

StevieG8 je napisao/la:
02 sep 2022, 11:17
Sta je ovo sve puno predizbornih slika hahaha
Mjesec dana terorisanja građana goveđim glavama :(
Koševo Zapad

StevieG8
Kontakt:

Post Postao/la StevieG8 » 02 sep 2022, 11:45

ReX je napisao/la:
Ne preskacem nikad :ljepota: :ljepota:
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 02 sep 2022, 12:04

ReX je napisao/la:
Nisam (bez ikakve zajebancije) ss.ba članak otvorio nekih 5-6 godina. Uđem direktno na forum i to je to.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 02 sep 2022, 12:54

Marsal je napisao/la:
02 sep 2022, 12:04
ReX je napisao/la:
Nisam (bez ikakve zajebancije) ss.ba članak otvorio nekih 5-6 godina. Uđem direktno na forum i to je to.
Isto. Ne razumijem to, nervira te nešto, i znaš da će te iznervirati i ti opet to otvaraš i vrijeđaš sam sebe :mrgreen:
I found freedom. Losing all hope was freedom.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Rigoletto, StevieG8 i 9 gostiju.