Nisu u Europi glupi da dozvole da mi pravimo jeftinu struju na ugalj i prodajemo je njima dok oni dizu racune i idu u minuse zbog prelaska na eko prihvatljivije izvore.avenija je napisao/la: ↑01 sep 2022, 23:01Jel ima ko od ovih dipl ekonomista i slične struke da nam objasni zasto mi u Bosni ne damo sve resurse za izgradnju novih i remont starih termoelektrana i Hidroelektrana..čitam sada brutalno izvozimo struju i po brutalnim cijenama, daj rokaj jos 3 HE tipa Jablanica i 3 TE Tuzla..pišam ekologe i slične ublehe.
Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Chat - bez ratnih i političkih tema
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"
- tuzlak1987
- Kontakt:
Sta obicni gradjani imaju od toga? Tuzlaci nemaju od tog nista osim zagadjenog zraka jer se vrse stranacka zaposljavanja, a novac ide negdje drugo i investira se. Nemam od toga nista kao ni od akciza.avenija je napisao/la: ↑01 sep 2022, 23:01Jel ima ko od ovih dipl ekonomista i slične struke da nam objasni zasto mi u Bosni ne damo sve resurse za izgradnju novih i remont starih termoelektrana i Hidroelektrana..čitam sada brutalno izvozimo struju i po brutalnim cijenama, daj rokaj jos 3 HE tipa Jablanica i 3 TE Tuzla..pišam ekologe i slične ublehe.
Bolje da si predlozio da se pred nekim medjunarodnim organima tuze Hrvatska i Srbija koje uzimaju struju od BiH resursa koji se nalaze blizu granica, a ne placaju za to. I eto ti vecih para nego sto bi dobio kada bi pravio nove HE.
nasa vlast koja nas unistava sve ove godine a posebno zadnjih osam npr HE Vranduk austrijski strabag dobio posao cijena turbina i el opreme skocila u međuvremenu za sedam miliona i trazili 37 miliona za ukupne radove , vizionari iz Vlade FBiH raskinu ugovor sa strabagom , strabag ih tuzi zbog toga dobije na sudu , federacija sad mora vratiti svih 37 miliona strabagu i plus nemamo HE Vranduk. Vrhunsko vizionarstvo nema sta a po sadasnjim cijenama otplatili bi HE za dvije sezoneavenija je napisao/la: ↑01 sep 2022, 23:01Jel ima ko od ovih dipl ekonomista i slične struke da nam objasni zasto mi u Bosni ne damo sve resurse za izgradnju novih i remont starih termoelektrana i Hidroelektrana..čitam sada brutalno izvozimo struju i po brutalnim cijenama, daj rokaj jos 3 HE tipa Jablanica i 3 TE Tuzla..pišam ekologe i slične ublehe.

a tek koliko kasne npr za rs po pitanju solara e to je vec smijurija , npr rs je nedavno usvojio zakon gdje domacinstva mogu prodavati struju i biti trgovci strujom , u FBiH to zakon ne poznaje i ti dns da imas solare na kuci visak bi u sustini bacao u vjetar

a tek sto se tice svinjarije u vezi bloka 7 i ako te tu tuže kinezi sto je veoma moguce e tu smo ga tek......
U Konzumu. Prvi put da probam

Slicno Coors Light
Znaci mi smo kolonija EU i ne smijemo raditi sto oni ne dozvole. Poserem se po po toj Evropskoj uniji nikad mi nije ni bila simpatična. Čujem ozivljavaju i oni po EU stare TE za zimu da nam ne narede i čumur da im predamo?StevieG8 je napisao/la: ↑01 sep 2022, 23:50Nisu u Europi glupi da dozvole da mi pravimo jeftinu struju na ugalj i prodajemo je njima dok oni dizu racune i idu u minuse zbog prelaska na eko prihvatljivije izvore.avenija je napisao/la: ↑01 sep 2022, 23:01Jel ima ko od ovih dipl ekonomista i slične struke da nam objasni zasto mi u Bosni ne damo sve resurse za izgradnju novih i remont starih termoelektrana i Hidroelektrana..čitam sada brutalno izvozimo struju i po brutalnim cijenama, daj rokaj jos 3 HE tipa Jablanica i 3 TE Tuzla..pišam ekologe i slične ublehe.
Kako bi ja Tuzlu i Kakanj nadogradio sa 5 novih blokova ne bi mi 40 unija i Amerika moglo zabraniti. A ovih HE redao bi svakih 30 kilometara gdje god ima slobodno mjesto po ovim nebitnim rijekama tipa Bosna, Drina, Vrbas., ljepotice ne bi dirao tipa Una Sana Neretva itd.
DVA NAJTRAGIČNIJA DATUMA U HISTORIJI ZENICE:
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA
Pa slobodno napravi 1000 elektrana na ugalj i onda dobijes takse i sankcije. Imas visak energije koji ne mozes skladistit a istovremeno ti se ili ne isplati prodati ga ili uopste ni nemas tu mogucnost.avenija je napisao/la: ↑02 sep 2022, 00:40Znaci mi smo kolonija EU i ne smijemo raditi sto oni ne dozvole. Poserem se po po toj Evropskoj uniji nikad mi nije ni bila simpatična. Čujem ozivljavaju i oni po EU stare TE za zimu da nam ne narede i čumur da im predamo?StevieG8 je napisao/la: ↑01 sep 2022, 23:50Nisu u Europi glupi da dozvole da mi pravimo jeftinu struju na ugalj i prodajemo je njima dok oni dizu racune i idu u minuse zbog prelaska na eko prihvatljivije izvore.avenija je napisao/la: ↑01 sep 2022, 23:01Jel ima ko od ovih dipl ekonomista i slične struke da nam objasni zasto mi u Bosni ne damo sve resurse za izgradnju novih i remont starih termoelektrana i Hidroelektrana..čitam sada brutalno izvozimo struju i po brutalnim cijenama, daj rokaj jos 3 HE tipa Jablanica i 3 TE Tuzla..pišam ekologe i slične ublehe.
Kako bi ja Tuzlu i Kakanj nadogradio sa 5 novih blokova ne bi mi 40 unija i Amerika moglo zabraniti. A ovih HE redao bi svakih 30 kilometara gdje god ima slobodno mjesto po ovim nebitnim rijekama tipa Bosna, Drina, Vrbas., ljepotice ne bi dirao tipa Una Sana Neretva itd.
Usput se sjeti i ovakvih prica i ljudi koji zive u tom okruzenju.
https://www.google.com/amp/s/www.slobod ... 09366.html
Googleaj malo i naselje divkovici Tuzla pa vidi kako ljudi tu prezivljavaju i umiru.
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"
Proslog mjeseca je zavrsen remont bloka 6 Tuzla, naredne godine ide blok 7 Kakanj.avenija je napisao/la: ↑01 sep 2022, 23:01Jel ima ko od ovih dipl ekonomista i slične struke da nam objasni zasto mi u Bosni ne damo sve resurse za izgradnju novih i remont starih termoelektrana i Hidroelektrana..čitam sada brutalno izvozimo struju i po brutalnim cijenama, daj rokaj jos 3 HE tipa Jablanica i 3 TE Tuzla..pišam ekologe i slične ublehe.
Zato sto su pritisli nase politicare da predjemo na fantomsku zelenu energiju. Ako si pratio stalno su se javljali strucnjaci i pricali nam i prijetili oko zagadjenja. Eh dodje rat u Ukrajini, europa ostade bez plina, ubleha od zelene energije nije dovoljna da zadovolji potrebe i odjednom nema strucnjaka da nam sole pamet.
Sa ovim cijenama dogodine ce epbih imati profit da moze sama izgradit blok 7. Ali poznavajuci nase politicare ide kolonizacija energetskog sektora od strane Svabe.
- AshburtonG
- Kontakt:
Dosta ljudi ne shvata da se ekonomija ne vrti samo iskljucivo oko novca. Sta ces kad napravis jos 5 elektrana u TZ ili da cijelu Neretvu ili Drinu pretvoris u HE?
Gdje je tu kvalitet zivota? Gdje je tu zdravlje gradjana--> zadovoljstvo istih sredinom u kojoj se nalaze? Koja ce budala doci onda na Panoniku kad ne vidis sunce od dima? Odakle ces filtirat vodu kad rijeke pretvoris u HE?
Naravno da ces osjetit jedan dio ekonomskog rasta kroz priliv novca, ali sve sto u ekonomiji brzo dodje, tesko da moze funkcionirat i bit glavni stub razvoja na duge staze. Da je to tako jednostavno, ne bi arapske zemlje vec desetljecima pravile projekte o temi "Sta nakon nafte?", jer je sigurno nece zauvijek bit.
Gdje je tu kvalitet zivota? Gdje je tu zdravlje gradjana--> zadovoljstvo istih sredinom u kojoj se nalaze? Koja ce budala doci onda na Panoniku kad ne vidis sunce od dima? Odakle ces filtirat vodu kad rijeke pretvoris u HE?
Naravno da ces osjetit jedan dio ekonomskog rasta kroz priliv novca, ali sve sto u ekonomiji brzo dodje, tesko da moze funkcionirat i bit glavni stub razvoja na duge staze. Da je to tako jednostavno, ne bi arapske zemlje vec desetljecima pravile projekte o temi "Sta nakon nafte?", jer je sigurno nece zauvijek bit.
- ASD
- Kontakt:
Čak i da to dozvole. Dugoročno bi mi bili donji jer ne pratimo trendove. Za 10-20 godina bi morali uvoziti tu novu energiju od njih.StevieG8 je napisao/la: ↑01 sep 2022, 23:50Nisu u Europi glupi da dozvole da mi pravimo jeftinu struju na ugalj i prodajemo je njima dok oni dizu racune i idu u minuse zbog prelaska na eko prihvatljivije izvore.avenija je napisao/la: ↑01 sep 2022, 23:01Jel ima ko od ovih dipl ekonomista i slične struke da nam objasni zasto mi u Bosni ne damo sve resurse za izgradnju novih i remont starih termoelektrana i Hidroelektrana..čitam sada brutalno izvozimo struju i po brutalnim cijenama, daj rokaj jos 3 HE tipa Jablanica i 3 TE Tuzla..pišam ekologe i slične ublehe.
- ASD
- Kontakt:
Naravno da ima. Ne znam sad tačan naziv strategije EU od kad se na ekonomiju gleda drugačije. Laički objašnjeno, na korištenje resursa u jednoj državi se nije gledalo na budućnost. Dok se sad gleda kao pozajmica od onih koji dolaze za nama.avenija je napisao/la: ↑01 sep 2022, 23:01Jel ima ko od ovih dipl ekonomista i slične struke da nam objasni zasto mi u Bosni ne damo sve resurse za izgradnju novih i remont starih termoelektrana i Hidroelektrana..čitam sada brutalno izvozimo struju i po brutalnim cijenama, daj rokaj jos 3 HE tipa Jablanica i 3 TE Tuzla..pišam ekologe i slične ublehe.
Prijašnji standardi, ako iskopaš jedan resurs, tvoj trošak je samo ono što potrošiš u mašine dok iskopaš taj resurs.
Dok danas imaš taj oportunitetni trošak zbog štete koju nanosiš budućnosti na koju se prije nije gledalo.
Iako su rekordne cijene struje iako EPBIH ima 100 miliona više prihoda za prvih šest mjeseci nego prošle godine, zanimljivo je da je neto dobit u prvih šest mjeseci ove godine svega 200 hiljada KM.
Dok s druge strane jedno privatno preduzeće, koje kupuje struju od EPBIH i koje je politički povezano sa istom na pola godine ostvari preko višemilionski iznos neto dobiti na pola godine.
Dok s druge strane jedno privatno preduzeće, koje kupuje struju od EPBIH i koje je politički povezano sa istom na pola godine ostvari preko višemilionski iznos neto dobiti na pola godine.

Tako blizu, a tako daleko.
Koliko su Srbija i Hrvatska pokrale struje od Bosne, kada bi vratili dug svi u Bosni bi živjeli ko kraljevi. Dopuštamo drugim državama da nam kradu možda i najvažniji resurs bez ikakvih posljedicatuzlak1987 je napisao/la: ↑01 sep 2022, 23:53Sta obicni gradjani imaju od toga? Tuzlaci nemaju od tog nista osim zagadjenog zraka jer se vrse stranacka zaposljavanja, a novac ide negdje drugo i investira se. Nemam od toga nista kao ni od akciza.avenija je napisao/la: ↑01 sep 2022, 23:01Jel ima ko od ovih dipl ekonomista i slične struke da nam objasni zasto mi u Bosni ne damo sve resurse za izgradnju novih i remont starih termoelektrana i Hidroelektrana..čitam sada brutalno izvozimo struju i po brutalnim cijenama, daj rokaj jos 3 HE tipa Jablanica i 3 TE Tuzla..pišam ekologe i slične ublehe.
Bolje da si predlozio da se pred nekim medjunarodnim organima tuze Hrvatska i Srbija koje uzimaju struju od BiH resursa koji se nalaze blizu granica, a ne placaju za to. I eto ti vecih para nego sto bi dobio kada bi pravio nove HE.
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.
Na zelenu energiju će se morati preći ako želimo imati budućnost. Iako vidim po komentarima da animozitet prema čistoj energiji nije samo kod profitera kriminalaca nego i među običnom rajom. Malo je to i žalosno koliko se kratkoročno gleda. Evropa će kad tad preći na "ublehačku" zelenu energiju i opet ćemo mi biti donji i u krizi jer ćemo doći u situaciju da će nam trebati megaprojekti da bi prešli na obnovljive izvore zato što su neobnovljivi presušili
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.
- Shategabri
- Kontakt:
A ko će trošiti fosilna goriva?Brokula je napisao/la: ↑02 sep 2022, 08:20Na zelenu energiju će se morati preći ako želimo imati budućnost. Iako vidim po komentarima da animozitet prema čistoj energiji nije samo kod profitera kriminalaca nego i među običnom rajom. Malo je to i žalosno koliko se kratkoročno gleda. Evropa će kad tad preći na "ublehačku" zelenu energiju i opet ćemo mi biti donji i u krizi jer ćemo doći u situaciju da će nam trebati megaprojekti da bi prešli na obnovljive izvore zato što su neobnovljivi presušili
Shvataš valjda koja je to mašinerija. Njih boli q za zelenom energijom i za time hoće li planeta propasti za 500 godina.
Narednih 100 godina sve zalihe su prodate. Dakle zalihe koje još nisu izvađene.
Možda će bogatiji dio planete trošiti zelenu energiju, ali će veći dio ostatka i dalje koristiti naftu i naftne derivate, ugalj i ostalo.
Koševo Zapad
- Shategabri
- Kontakt:
Pa to smo nešto uyebali s Kinezima i popušili nekakvih 300 miliona.avenija je napisao/la: ↑01 sep 2022, 23:01Jel ima ko od ovih dipl ekonomista i slične struke da nam objasni zasto mi u Bosni ne damo sve resurse za izgradnju novih i remont starih termoelektrana i Hidroelektrana..čitam sada brutalno izvozimo struju i po brutalnim cijenama, daj rokaj jos 3 HE tipa Jablanica i 3 TE Tuzla..pišam ekologe i slične ublehe.
Sad da li će se to šta moći riješiti, čisto sumnjam.
Koševo Zapad
I najbitnije je da zapad, odnosno Evropa, Kina i SAD pređu na zelenu energiju što prije, a za ostale je lako.Shategabri je napisao/la: ↑02 sep 2022, 08:40A ko će trošiti fosilna goriva?Brokula je napisao/la: ↑02 sep 2022, 08:20Na zelenu energiju će se morati preći ako želimo imati budućnost. Iako vidim po komentarima da animozitet prema čistoj energiji nije samo kod profitera kriminalaca nego i među običnom rajom. Malo je to i žalosno koliko se kratkoročno gleda. Evropa će kad tad preći na "ublehačku" zelenu energiju i opet ćemo mi biti donji i u krizi jer ćemo doći u situaciju da će nam trebati megaprojekti da bi prešli na obnovljive izvore zato što su neobnovljivi presušili
Shvataš valjda koja je to mašinerija. Njih boli q za zelenom energijom i za time hoće li planeta propasti za 500 godina.
Narednih 100 godina sve zalihe su prodate. Dakle zalihe koje još nisu izvađene.
Možda će bogatiji dio planete trošiti zelenu energiju, ali će veći dio ostatka i dalje koristiti naftu i naftne derivate, ugalj i ostalo.

Kinezi šamaraju u solarnoj energiji, samo je problem skladištenje iste.
https://www.enr.com/articles/54739-worl ... -north-sea
Neki dan su Britanci otvorili najveću wind farme na svijetu, dovoljno da napaja strujom grad većine Manchestera.
Čak su i Ameri skontali da se nešto dešava, pa stavljaju solarne panele preko vodenih kanala da spase vodu: https://futurism.com/the-byte/californi ... ver-canals
https://www.theguardian.com/environment ... solar-wind
I sve kompanije koje proizvode fosilno gorivo će preći da proizvode stvari za zelenu energiju jer će vlade bacati pare njima da to rade.
https://www.aramco.com/en/sustainabilit ... ue-ammonia
Aramco je već počeo sa tim, malo je i greenwashing jer ih ljudi mrze.
Slika kao dokaz da Aramco nije neka lijeva kompanija.
https://www.ft.com/content/78361493-4ed ... 34e44a90dc
"BP takes 40% stake in vast $30bn Australian renewables project
"
Vlade su već odlučile da će bacati pare na renewable energiju i zelene stvari, a naftne kompanije mogu stajati po strani ili se početi baviti sa tim i zarađivati pare. Naravno, niko ne očekuje da sutra sva auta budu električna i da gotovo sve bude 100% zeleno, no za 10 - 15 godina je moguće postići dosta toga.
Ako se riješe baterije koje mogu čuvati elektricitet to će biti ekstra, nećeš morati plaćati struju ljeti. Preko dana napuniš baterije od sunca, navečer to koristiš. I zašto to ne bi bilo moguće? Pa casually šaljemo letjelice u svemir, letimo sa jednog kraja svijeta na drugi za manje od dan.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."
Vec postojece TE u BiH te uopste regionu, znaci njih 15-ak zagadjuje vise nego skoro sve termoelektrane EU. Tu se prije svega mora napraviti jedna ozbiljna reorganizacija.
Sto se zelene energije tice, sigurno da ce biti pomaka ali stvari idu mic po mic. Elektrifikaciju autoindustrije vec evo trecu godinu drmaju krize, pocev od poremecaja lanaca dostave, rasta cijena sirovina te trazenje novih izvora energenata, kljucnih za industrijske pogone.
EU npr. po pitanju infrastrukture glede punionica vec kaska a razlog nije samo cijena instalacije istih vec i opterecenje koje ce svaliti na elektromrezu.
Zbog navedenog se udio cistih elektricnih automobila u prodaji novih vozila EU drzi negdje oko 10 %.
Sto se zelene energije tice, sigurno da ce biti pomaka ali stvari idu mic po mic. Elektrifikaciju autoindustrije vec evo trecu godinu drmaju krize, pocev od poremecaja lanaca dostave, rasta cijena sirovina te trazenje novih izvora energenata, kljucnih za industrijske pogone.
EU npr. po pitanju infrastrukture glede punionica vec kaska a razlog nije samo cijena instalacije istih vec i opterecenje koje ce svaliti na elektromrezu.
Zbog navedenog se udio cistih elektricnih automobila u prodaji novih vozila EU drzi negdje oko 10 %.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
Zar naši nisu već priznali da nisu u stanju provesti bilo kakvu zelenu revoluciju aka solarna/vjetar? Nema od nas hljeba ovdje ni za 1000 godina
mi smo ga tek nagrabusili kad budemo morali plaćati carbon tax za svaku izvezenu tonu u EU, ako ne bude ta stvar proizvedena iz ciste energije, placa se taksa na uvoz u zemlje EU to ce sahraniti nasu privredu jer je vecina privrede vezana za termoelektrane

ako se ne prilagodimo na vrijeme bice al stvarno gasi mješalicu motaj kablove , i ovo je neodlozivo sto prije pocnemo raditi na ovomo to ce nam biti lakse npr sad svi veliki kombinati pocinju na ovo prelaziti da imaju dio ciste energije da im spusti carbon tax
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 10 gostiju.