Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

bombaysaphire
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la bombaysaphire » 30 avg 2022, 14:35

Surreal je napisao/la:
30 avg 2022, 14:07
@bombay dodje li iz albanije, nigdje ne napisa iskustva :D
Jesam brate , u nedjelju ujutro :kafa:
Odmah me @Rio nafatao , pa otišli u Majstor za pivo , vrh bilo :salut:

Dobra Albanija , pozitivno iznenađenje , prejeftino i imaš bukvalno sve što treba . More OK , usluga dobra . Iznenadilo me koliko su niski Albanci :rol: :rol: :rol:

Malo patnje dok dođeš do tamo , i užasni su vozači ... Vrlo rado ću opet otići :kafa:
Naši navijači se sjajno zabavljaju. Maskoti EURO-a pjevaju "glupane, glupane, n****i se k****e", a on ne razumije pa pleše.
Dame i gospodo , najčitaniji sportski portal u državi !!!

Civa
Kontakt:

Post Postao/la Civa » 30 avg 2022, 14:46

Marsal je napisao/la:
30 avg 2022, 12:03

Pa dijete danas od 5 godina je mnogo pametnije nego dijete od 5 godina koje je rođeno 1970.

Danas prosječan čovjek sa samo završenom srednjom školom ima više znanja nego što ga je Galileo Galilei i ostali naučnici iz 16 st. ikad imali.

Vrijeme se mijenja i mogućnost neshvatanja vremena i odbijanje prilagođavanja je ogroman red flag da je neko neinteligentan.
Izvini buraz, ali to što imaju pristup internetu ne znači da su pametnija. Pošto držim instrukcije iz matematike omladincima iz srednje škole, smijem na nekom slobodnom uzorku reći da je danas kvalitet obrazovanja daleko srozan u odnosu na prije nekih 5 godina, a prije toga da i ne pričam. Znam npr. kada sam ja kretao u srednju školu kakvi su samo profesori bili i strogi i kakvo se znanje tražilo.

Danas dodju u prvi srednje ne znaju kvalitetno tablicu množenja. Sramota.
Tako blizu, a tako daleko.

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 30 avg 2022, 14:53

Ne govorim o obrazovnom sistemu nego o tome šta danas zna prosječan gimnazijalac iz Vareša o svijetu i šta znaju najbolji naučnici 16. stoljeća.

To je bit. Vrijeme se mijenja, djeca su sve pametnija i pametnija. To što ne znaju nešto iz matematike ne govori ni o čemu.

Za 200 godina Einstein i Tesla će možda bit smiješni i jadni u poređenju sa fizičarima i naučnicima koji se tek trebaju rodit. Vrijeme je nemilosrdno i jede starije generacije, kako je pojelo Galilea tako će pojest i nas.

Društvo se uvijek mijenja zahvaljujući savremenicima koji probijaju granice, da nije tako pola krajnji domet arapskog svijeta bi danas bio 3 kamile po osobi, klanjanje 5 namaza, 4 žene oko kuće i živi dok ne umreš u dubokoj starosti u 52-oj godini :mrgreen:
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 30 avg 2022, 15:01

Civa je napisao/la:
30 avg 2022, 14:46
Marsal je napisao/la:

Pa dijete danas od 5 godina je mnogo pametnije nego dijete od 5 godina koje je rođeno 1970.

Danas prosječan čovjek sa samo završenom srednjom školom ima više znanja nego što ga je Galileo Galilei i ostali naučnici iz 16 st. ikad imali.

Vrijeme se mijenja i mogućnost neshvatanja vremena i odbijanje prilagođavanja je ogroman red flag da je neko neinteligentan.
Izvini buraz, ali to što imaju pristup internetu ne znači da su pametnija. Pošto držim instrukcije iz matematike omladincima iz srednje škole, smijem na nekom slobodnom uzorku reći da je danas kvalitet obrazovanja daleko srozan u odnosu na prije nekih 5 godina, a prije toga da i ne pričam. Znam npr. kada sam ja kretao u srednju školu kakvi su samo profesori bili i strogi i kakvo se znanje tražilo.

Danas dodju u prvi srednje ne znaju kvalitetno tablicu množenja. Sramota.
Pomjereni sistemi vrijednosti, da ne pričamo o držanju pažnje i mogućnosti premotavanja svega začas, a nekad je ozbiljan posao bio premotati bilo kasetu s muzikom, bilo video kasetu.
Ko danas uopšte gleda cijeli video koji traje duže od minute? To se samo premota i udari :thumbup:
I onda se to sve reflektuje na stvarni život.
Sve i da kažemo da su djeca od 5 godina na većoj intelektualnoj razini nego prije 20 ili 50 godina, ranije dostižu tu neku zrelost, pa se postavlja pitanje da li je to zapravo normalno. Mnogi su sa 25 mentalno već starci i zasićeni svime i svačim.
Koševo Zapad

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 30 avg 2022, 15:06

Marsal je napisao/la:
30 avg 2022, 14:53
Ne govorim o obrazovnom sistemu nego o tome šta danas zna prosječan gimnazijalac iz Vareša o svijetu i šta znaju najbolji naučnici 16. stoljeća.

To je bit. Vrijeme se mijenja, djeca su sve pametnija i pametnija. To što ne znaju nešto iz matematike ne govori ni o čemu.

Za 200 godina Einstein i Tesla će možda bit smiješni i jadni u poređenju sa fizičarima i naučnicima koji se tek trebaju rodit. Vrijeme je nemilosrdno i jede starije generacije, kako je pojelo Galilea tako će pojest i nas.

Društvo se uvijek mijenja zahvaljujući savremenicima koji probijaju granice, da nije tako pola krajnji domet arapskog svijeta bi danas bio 3 kamile po osobi, klanjanje 5 namaza, 4 žene oko kuće i živi dok ne umreš u dubokoj starosti u 52-oj godini :mrgreen:
historia magistra vitae est.

Pa kaže: propale civilizacije, carstva, a obrazac je otprilike isti - kad su dotakli vrhunac, krenulo je nizbrdo.
Meni se čini da je ova naša civilizacija u galopu nizbrdo. Da smo mi taj vrhunac prošli i da se ponavlja obrazac.

Prije 30-40 godina nisi imao dostupne mobitele, nisi imao banane u svakom godišnjem dobu, nisi imao 50 vrsta čokolada, sokova, piva, a nisi pak ni znao baš šta se dešava na drugom kraju svijeta bez da uzmeš novine u kojima je opet pisalo šta je njima ćejf, nisi ti kucao na Google pojam koji te zanima tražio vijesti o tome.
I sve je to super, ali je problem što je čovjek po prirodi proklet, najinteligentnije biće sa najvećim ovlastima na planeti je ujedno i najdestruktivnije i kad dođe do zasićenja, oho se svima ostalim, a bogme i samom čovjeku.
Koševo Zapad

dachodachoni
Kontakt:

Post Postao/la dachodachoni » 30 avg 2022, 15:12

Ako se za ista moze reci da je bilo bolje prije onda je to muzika definitivno, za ostalo nisam siguran

VGS
Kontakt:

Post Postao/la VGS » 30 avg 2022, 15:32

Malo je stvari tacnijih od ovoga:

slika

Blejzer10
Kontakt:

Post Postao/la Blejzer10 » 30 avg 2022, 15:44

VGS je napisao/la:
30 avg 2022, 15:32

slika
Samo što svaka generacija/grupa sebe vidi kao strong men a druge kao weak men. Zato je ovo omiljena fb slika među boomerima

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 30 avg 2022, 16:01

Okruženje i trendovi perioda odrastanja prave ljude. Nekad okruženje pravi psihički i fizički izdržljive, nekad intelektualno jake, nekad emocijalno jake ili neki mix svega toga. U glavnom, ne postoje ljudi, niti će ikad, koji su max u svim ovim segmentima. Ljude čije je vrijeme prošlo, koji su živjeli i gradili se u nekom drugom vremenu, trenutno vrijeme i trendovi guraju u stranu, i takvi se sve manje i manje pitaju i manje i manje su sposobniji od novijih da žive u istom. Šta je bolje i ko je bolji je relativan pojam. Današnja potreba društva je da si intelektualno i emotivno jak i takve ljude to društvo i gura na prvu stranu, ostali se samo tješe da su bili neki supermeni od prije 40 godina. Za 50 godina će ova generacija da plače u nekom ćošku i da spominje kako je tiktok bio vrhunac.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 30 avg 2022, 16:10

VGS je napisao/la:
30 avg 2022, 15:32

slika
Da je ovo tačno ne bi madi Švicarac radio od 16-te godine kako bi sistem ostao na vrhu.

Arnelv52
Kontakt:

Post Postao/la Arnelv52 » 30 avg 2022, 16:40

Pa generacija rodjena prije baby booma, ne znam kako se oni zovu, ne govore i siguran sam da nisu govorili kako je u njihovoj mladosti tj. 1914. ili 1929. ili 1939. sve bilo ljepše i bolje.
Marsal je napisao/la:
Kolega većina odraslih ljudi ne zna objasniti saobraćajne znakove, tablica množenja sa 7,8 i 9 im predstavlja problem. Upustiti se u računanje diferencijalnih računa bi bili spremni samo rijetki naši savremenici. Ti savremenici bi nakon prvog križanja/precrtavanja bili jedini preostali koji bi se mogli mjeriti sa, u ovom slučaju, Newtonom, koji ne samo da je znao primijeniti diferencijalni račun nego ga je i osmislio.

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Unofficialpage » 30 avg 2022, 18:40

Ne može se mjeriti znanje po tome da li ko zna tablicu množenja. Nisu svi nadareni za matematiku, taj neko ko ne zna tablicu množenja možda će razvaljivati (ili već razvaljuje) medicinu, ne zanima sve ljude isto. Trebamo mjeriti po tome kako ko radi svoj posao za šta se školovao i koliko je tu dobar.

Mnogi bi trebali da, napokon, uđu u 21. vijek, eru moderne tehnologije i da ne smatraju glupim ili šta već one koji vole TikTok, YT, i ostalo samo zato što oni to ne vole ili ne znaju koristiti. Fb, TikTok, YT,... podesiš kako tebi odgovara i to ti i dolazi i to pratiš, algoritmi tako rade, vidim jedino o sportu, vremenskoj prognozi i o programiranju stvari jer me to zanima a 99% ostalih stvari rijetko kad da mi i izađu na newsfeed.
Momak je inače legenda, mislim na Sea!

Damir Dzumhur!!!!

Roger Federer the Best!!!!!!!

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 30 avg 2022, 18:57

Arnelv52 je napisao/la:
30 avg 2022, 16:40
Pa generacija rodjena prije baby booma, ne znam kako se oni zovu, ne govore i siguran sam da nisu govorili kako je u njihovoj mladosti tj. 1914. ili 1929. ili 1939. sve bilo ljepše i bolje.
Jesu, govorili su ;)

Moj dedo rahmetli je bio 21. godište i često bi govorio kako mu je bilo prije ljepše, nego sad. Valjda bio mlad, pa je logicno da mu je bilo bolje, nego kad je star.

A onda bi nakon par trenutaka rekao, ma gdje je bilo dobro, vazda bili gladni...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 30 avg 2022, 19:04

Nema to veze jesi li mlad ili star, sjećanja i nostalgija tako djeluju da je bolje uvijek ono što je prošlo.

Ja se sjećam jednog dana kad me jaran navratio da malo hodamo jednom dionicom puta koja je bila jedva prohodna.
Mi se satima probijali kroz razne živice.
Ukratko, bilo je katastrofalno, a sjećaš se toga s nostalgijom.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 30 avg 2022, 20:05

Pa sasvim je normalno da svaki covjek u bilo kojem vremenskom periodu ima lijepa sjecanja iz mladosti. Covjek od 25 se bolje osjeca cak i da zivi u Chernobylu od ofucanog Amera u 80. godini na nekoj jahti. Normalno da ces s osmijehom pricat o danima kad si bio jaci, kad ti je qrac bio 24/7 u pogonu i kad nisi imao kilu na mudima.
Ljudi proslost poistovjecuju sa svojim osjecanjima, a ne situacijom oko njih. Covjeku kad je dobro, boli ga qrc za okolinu.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 30 avg 2022, 20:21

Ma to je diskutabilno. Zavisi od individue do individue. Postoji način razmišljanja i da su najbolje godine one u kojima se trenutno nalaziš.
Neko se bolje osjeća sa 60, nego što se osjećao sa 40 ili 20. Iako se i tada dobro osjećao.

Justin
Kontakt:

Post Postao/la Justin » 31 avg 2022, 02:09

L-Train je napisao/la: -
Leonardo DiCaprio and Camila Morrone Break Up After More Than 4 Years Together
Camila Rebeca Morrone Polak
June 16, 1997 (age 25)
slika
:lol: :lol:
Sarmelino † (29.08.2015-20.10.2019.) ⚜
dr. Alem Peterson
Captain4 † (14.05.2014-22.02.2022.) ⚜

TonySosa
Kontakt:

Post Postao/la TonySosa » 31 avg 2022, 03:15

Obzirom koliko ima para, čudi me da nije spustio na 21.
Remember, remember the 5th of November.

"On je nogometni Christoph Waltz – savršeni glumac za ulogu lošeg momka kojeg je lako voljeti i kad na terenu radi odvratne stvari."

"Three for me, two for them."

RacioEmocionalan
Kontakt:

Post Postao/la RacioEmocionalan » 31 avg 2022, 08:10

Zna li neko kako se odjavljuje u Bh Telecomu opcija automatskog produženja mjesečnog dokupa interneta?

Stigla mi je poruka da se vrši odjava na *110#, međutim, ne mogu da nađem ta gore navedeno.
The willingness to be a fool is a precursor to a transformation.

Brokula
Kontakt:

Post Postao/la Brokula » 31 avg 2022, 09:03

Ljudi danas upijaju više informacija za dan nego što su nam preci prije 300 godina za cijeli život ili cijele generacije, ali to je samo to, upijanje informacija, a ne mjerilo intelekta.
Ne znam kako bi mogli dokazati da smo mi sad inteligentniji nego ljudi prije 300 godina
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 10 gostiju.