Automobili, motori...

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Vozim...

Dizel
84
60%
Benzin
29
21%
Plin
4
3%
Hibrid
1
1%
Elektro vozilo
1
1%
ništa ne vozim :(
20
14%

Ukupno glasova: 139

edoox
Kontakt:

Re: Automobili, motori...

Post Postao/la edoox » 17 avg 2022, 10:30

Saurman je napisao/la:
17 avg 2022, 09:16
harden je napisao/la:
14 avg 2022, 21:36
Passat 5 74kw bas slabo vuce, na 2000 obrtaja pun gas auto ne mrda, tek oko 3000 povuce al nije to to.

Sta bi moglo biti, jel imao ko slican problem da znam otprilike sta bi moglo biti dok ga ne odvucem na servis? Od starog je auto, slabo se vozi i samo po gradu, znao se prije zagusiti od mic mic voznje pa mrvicu slabije vuce i onda procepi kad se stisne, sad je vec nesto syebano :mrgreen:
Možda vakum crijevo negdje pušta ti zakucaš papučicu gasa a on gmiže 30kmph. :)
Neki dan sam gledao majstora, kako je rastavio turbo i uvidio da turbina nije otvarala zbog zaprljanosti ovog dijela. Hocu reći ovi pipci se nisu mogli pomjeriti nikako. Doduse u pitanju je bio Golf 5, ali vjerujem da je isti motor 1.9 74 kilovata, i takdoje manifestovali su se isti simptomi. Ima li neko iskustva vezano za Ford Kugu (2013) 2.0 120kw, na šta obratiti pažnju, ima li ozbiljnijih problema itd. Unaprijed hvala.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 17 avg 2022, 11:11

Svakodnevno čitamo da nam stiže revolucija u automobilskoj industriji predvođena novitetima na struju, ali Amerikanci su još jednom pokazali da nisu spremni da se odreku onoga po čemu su najpoznatiji. Pričamo o velikim V8 motorima sa mnogo besmislene snage koju vlasnici neće moći iskoristiti većinu vremena.

Uzmimo za primer model Dodge Durango Hellcat. Originalno je predstavljen 2021. godine sa kamionskim 6,2-litarskim motorom sa čak 710 konjskih snaga i maksimalnih 875 Nm obrtnog momenta zahvaljujući kompresoru. To ga je učinilo najmoćnijim serijskim terencem ikada viđenim ako ne računamo ona jednocifrena specijalna izdanja od strane kompanija za koje nikada nismo čuli.

Prema fabričkim informacijama ubrzanje od nule do 100 km/h traje 3,5 sekundi dok je maksimalna brzina 288 km/h. Primetićete sigurno da postoji nekoliko bržih modela u ovoj kategoriji, ali Hellcat se i dalje može pohvaliti sa titulom najmoćnijeg. Spomenućemo i da se snaga prenosi na sva četiri točka preko osmostepenog automatskog menjača.
Dodge je originalno planirao da ponudi samo dve hiljade primeraka po početnoj ceni od 82 hiljade dolara. Kada je celokupna ponuda naručena za svega nekoliko dana, odlučeno je da još hiljadu jedinica Hellcata napusti fabriku.

Očigledno je potražnja dovoljno velika da nam je Dodge upravo rekao kako će ovaj terenac biti deo ponude i za 2023. godinu što je vremenski period u trajanju dve godine duže nego što je proizvođač originalno planirao.
Trenutno glede PS najjaci serijski SUV. Potrosnja preko 18 litara kombinovane, gradska izbija blizu 20. U cijeloj svojoj ponudi od 2021. nema motor ispod V6 i kubikaze 3.6 te najmanje 290 konja. Ali, prodato preko 65k modela.

Naravno kao i najprodavaniji pickup Ford F sto u ponudi nema ispod V6 i minimalno 325 konja a godisnje opet ode preko 720k modela. Ah ti maniti Ameri... :salut:
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

RollMan
Kontakt:

Post Postao/la RollMan » 18 avg 2022, 20:21

Gdje u Sarajevu da nađem nekog adekvatnog da mi popravi podizače stakala tj i da podigne stakle.
Prije 15ak dana spade mi prozor na suvozačevim vratima i odem u Doglode kod nekih ,zamjene one četri puljke što podižu stakla , podignu prozor i ferceralo je evo do danas... Danas otvorim dva zadnja stakla i kad sam ih htio zatvorit spadoše oba jebote pa kako.. imajul kakvi doktori za stakla da ovo riješe
“You are never really playing an opponent. You are playing yourself, your own highest standards, and when you reach your limits, that is real joy.” Arthur Ashe
https://i.postimg.cc/ZKTJMnmW/Screenshot-4.png

bombaysaphire
Kontakt:

Post Postao/la bombaysaphire » 18 avg 2022, 20:27

RollMan je napisao/la:
18 avg 2022, 20:21
Gdje u Sarajevu da nađem nekog adekvatnog da mi popravi podizače stakala tj i da podigne stakle.
Prije 15ak dana spade mi prozor na suvozačevim vratima i odem u Doglode kod nekih ,zamjene one četri puljke što podižu stakla , podignu prozor i ferceralo je evo do danas... Danas otvorim dva zadnja stakla i kad sam ih htio zatvorit spadoše oba jebote pa kako.. imajul kakvi doktori za stakla da ovo riješe
Memso u Kasindolskoj , samo da broj nađem .

+387 62 222 550
Naši navijači se sjajno zabavljaju. Maskoti EURO-a pjevaju "glupane, glupane, n****i se k****e", a on ne razumije pa pleše.
Dame i gospodo , najčitaniji sportski portal u državi !!!

RollMan
Kontakt:

Post Postao/la RollMan » 18 avg 2022, 20:43

bombaysaphire je napisao/la:
18 avg 2022, 20:27

+387 62 222 550
Hvala drug

Gdje u kasindolskoj preciznije , mozel kakav orjentir
“You are never really playing an opponent. You are playing yourself, your own highest standards, and when you reach your limits, that is real joy.” Arthur Ashe

StrikeWarzone
Kontakt:

Post Postao/la StrikeWarzone » 18 avg 2022, 20:53

RollMan je napisao/la:
18 avg 2022, 20:43

+387 62 222 550
Hvala drug

Kasindolskih žrtava 2, kod džamije.
Htjeli su da te gase, yeb'o si im mater!

RollMan
Kontakt:

Post Postao/la RollMan » 18 avg 2022, 20:59

StrikeWarzone je napisao/la:
18 avg 2022, 20:53
RollMan je napisao/la:

+387 62 222 550
Hvala drug

Hvala , taman mi je na ruku, kad idem s posla
Našao sam neke u Velešićima vidim hvale ih, al do gore je živi užas do dođeš

bombaysaphire
Kontakt:

Post Postao/la bombaysaphire » 18 avg 2022, 21:51

StrikeWarzone je napisao/la:
18 avg 2022, 20:53
RollMan je napisao/la:

+387 62 222 550
Hvala drug

Tačno prekoputa parkinga od džamije . Nije skup , prekvalitetan majstor .
Naši navijači se sjajno zabavljaju. Maskoti EURO-a pjevaju "glupane, glupane, n****i se k****e", a on ne razumije pa pleše.
Dame i gospodo , najčitaniji sportski portal u državi !!!

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 19 avg 2022, 10:00

Evo i zvanicni podaci za 6 mjeseci ove godine, glede prodaje po nekim segmentima na trzistu EU...

A segment
slika
B
slika
C
slika
Najprodavaniji SUV je VW T-Roc. Ford Puma se odlicno drzi uz onaj iz vece klase Hyundai Tucson. Najprodavanije elektricno vozilo je Tesla Model Y a plug-in hibrid - Ford Kuga.

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 19 avg 2022, 10:05

Asteriks je napisao/la:
17 avg 2022, 11:11
Svakodnevno čitamo da nam stiže revolucija u automobilskoj industriji predvođena novitetima na struju, ali Amerikanci su još jednom pokazali da nisu spremni da se odreku onoga po čemu su najpoznatiji. Pričamo o velikim V8 motorima sa mnogo besmislene snage koju vlasnici neće moći iskoristiti većinu vremena.

Uzmimo za primer model Dodge Durango Hellcat. Originalno je predstavljen 2021. godine sa kamionskim 6,2-litarskim motorom sa čak 710 konjskih snaga i maksimalnih 875 Nm obrtnog momenta zahvaljujući kompresoru. To ga je učinilo najmoćnijim serijskim terencem ikada viđenim ako ne računamo ona jednocifrena specijalna izdanja od strane kompanija za koje nikada nismo čuli.

Prema fabričkim informacijama ubrzanje od nule do 100 km/h traje 3,5 sekundi dok je maksimalna brzina 288 km/h. Primetićete sigurno da postoji nekoliko bržih modela u ovoj kategoriji, ali Hellcat se i dalje može pohvaliti sa titulom najmoćnijeg. Spomenućemo i da se snaga prenosi na sva četiri točka preko osmostepenog automatskog menjača.
Dodge je originalno planirao da ponudi samo dve hiljade primeraka po početnoj ceni od 82 hiljade dolara. Kada je celokupna ponuda naručena za svega nekoliko dana, odlučeno je da još hiljadu jedinica Hellcata napusti fabriku.

Očigledno je potražnja dovoljno velika da nam je Dodge upravo rekao kako će ovaj terenac biti deo ponude i za 2023. godinu što je vremenski period u trajanju dve godine duže nego što je proizvođač originalno planirao.
Trenutno glede PS najjaci serijski SUV. Potrosnja preko 18 litara kombinovane, gradska izbija blizu 20. U cijeloj svojoj ponudi od 2021. nema motor ispod V6 i kubikaze 3.6 te najmanje 290 konja. Ali, prodato preko 65k modela.

Naravno kao i najprodavaniji pickup Ford F sto u ponudi nema ispod V6 i minimalno 325 konja a godisnje opet ode preko 720k modela. Ah ti maniti Ameri... :salut:
ta će ameri

https://www.olx.ba/artikal/49231274/bmw ... aktur-v12/

:kafa:
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 19 avg 2022, 12:16

Najprodavaniji modeli u SAD-u su zvjerke, koje u svojoj ponudi vecinom imaju V6 motore sa minimalno 280 konja. Godinama unazad gledajuci prodajne rezultate, vodeca trojka su tri pickupa - Ford F, RAM i Chevrolet Silverado. Pomenuti prodaju (zajedno) preko 1,9 miliona modela na godisnjem nivou. Nigdje na svijetu nemas tako ludo trziste. :mrgreen:

U Svabiji npr. kao najvecem i finansijski najjacem trzistu EU ako cemo gledati naprodavanije modele, ajmo reci priblizne snage, mozemo dijelom izdvojiti BMW 3er, kojeg se proda oko 20k godisnje ali nisu brojni oni modeli V6 i preko 250 konja. To je vecinom 2.0, V4 i do 180 PS.

Ostatak EU po ovom pitanju nije vrijedan pomena.

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 19 avg 2022, 13:21

edoox je napisao/la:
17 avg 2022, 10:30
Saurman je napisao/la:
17 avg 2022, 09:16
harden je napisao/la:
14 avg 2022, 21:36
Passat 5 74kw bas slabo vuce, na 2000 obrtaja pun gas auto ne mrda, tek oko 3000 povuce al nije to to.

Sta bi moglo biti, jel imao ko slican problem da znam otprilike sta bi moglo biti dok ga ne odvucem na servis? Od starog je auto, slabo se vozi i samo po gradu, znao se prije zagusiti od mic mic voznje pa mrvicu slabije vuce i onda procepi kad se stisne, sad je vec nesto syebano :mrgreen:
Možda vakum crijevo negdje pušta ti zakucaš papučicu gasa a on gmiže 30kmph. :)
Neki dan sam gledao majstora, kako je rastavio turbo i uvidio da turbina nije otvarala zbog zaprljanosti ovog dijela. Hocu reći ovi pipci se nisu mogli pomjeriti nikako. Doduse u pitanju je bio Golf 5, ali vjerujem da je isti motor 1.9 74 kilovata, i takdoje manifestovali su se isti simptomi. Ima li neko iskustva vezano za Ford Kugu (2013) 2.0 120kw, na šta obratiti pažnju, ima li ozbiljnijih problema itd. Unaprijed hvala.
Motor od 74 KW nije iš'o u Golf 5.

Kuga je čvrsta i kompaktna. Ona je u suštini "ojačan" Focus, što je dobro s tog aspekta, jer naslanjajući se na njega znači da je najstabilnija u klasi. Taj motor je baš pogodjen za nju i nemoj da te ko navrati da kupuješ automatik. Samo manuelni mjenjač. Ford ima nešto lošiji kvalitet unutrašnjosti od glavnog evropskog repera - Volkswagena. Kod kupovine polovnjaka to je donekle dobro, jer se teže "mulja" sa kilometražom. Ponuda prostora nazad je onako solidna, sve zavisi kako će se auto kotistiti. Ako je prostor ono najbitnije, onda kupiš Škodu. Tu joj niko nije ravan.
Generalnih zamjerki na auto nema. Standardna provjera kod kupovine i to je to
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 19 avg 2022, 14:55

Asteriks je napisao/la:
19 avg 2022, 12:16
Najprodavaniji modeli u SAD-u su zvjerke, koje u svojoj ponudi vecinom imaju V6 motore sa minimalno 280 konja. Godinama unazad gledajuci prodajne rezultate, vodeca trojka su tri pickupa - Ford F, RAM i Chevrolet Silverado. Pomenuti prodaju (zajedno) preko 1,9 miliona modela na godisnjem nivou. Nigdje na svijetu nemas tako ludo trziste. :mrgreen:

U Svabiji npr. kao najvecem i finansijski najjacem trzistu EU ako cemo gledati naprodavanije modele, ajmo reci priblizne snage, mozemo dijelom izdvojiti BMW 3er, kojeg se proda oko 20k godisnje ali nisu brojni oni modeli V6 i preko 250 konja. To je vecinom 2.0, V4 i do 180 PS.

Ostatak EU po ovom pitanju nije vrijedan pomena.
Mislim da i zaljevske zemlje, Katar, Kuvajt, UAE imaju isto dosta auta sa jačim motorima i većom potrošnjom, i da su auta poprilično jeftinija nego kod nas.
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 20 avg 2022, 00:21

Gledajuci neka veca trzista u Kini se npr. pored limuzina Nissana, VW Lavide i sl. u vrhu nalaze i Wuling kutije, ono vecinom meh.

Al, na trzistu zemalja jugoistocne Azije ili ti ga onom udruzenju Asean, u vrhu imamo dva pickupa - Toyota Hilux te Isuzu D-Max. Ipak uz izbor motora glede snage/kubikaze pocev od osnovne ponude nisu ni blizu cudovistima na americkom trzistu.

Dovoljan dokaz ludorija Amera je i podatak da se cistokrvni terenac -Wrangler proda preko 200k modela godisnje.🥳

Dok u nekim zemljama manja kubikaza preuzima primat kod njih cak i V8 motori idu ko halva.

Murga
Kontakt:

Post Postao/la Murga » 20 avg 2022, 06:17

Bitch please... https://www.dodge.com/challenger/srt.html rio i njegov BMW :kafa:

Naravno, tu je bio i Demon koji je ipak malo previse divlji za ulice.
Ne obra se bostan, dok sljive ne popadaju...

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 22 avg 2022, 11:44

Posto na forumu nema teme na foru evo striktno masine, alati, oprema i sl., postavit cu ovdje, jer ce mozda nekom prevagnuti pri izboru.

Prije mjesec dana kupio sam novu motorku Villager 460, 1.8 kW, duznina vodilice 44 cm te mase oko 6 kg.
Imam nekog iskustva u rukovanju sa motorkama pogotov u zadnje vrijeme, jer bi povremeno isao sa rodjakom u drva plus oko vikendice uvijek ima nesto raditi. Otac je odlucio prije pola godine da kupi nesto sume tako da nisam mnogo razmisljao oko ovog poteza.

Motorka je poluprofesionalna, sto znaci da ce sluziti ako se koristi par puta na sedmicnom nivou. Za profesionalnu upotrebu ipak se potrebno prilicno vise protegnuti a tu su Husqvarna i Stihl zasebna liga, barem u BiH.

Za 330 KM dobio sam novu te uz navedeno i ulje za lanac. Kupio mjesavinu i cim sam uhvatio godisnji izrezao oko 4 metra drva.

Mozda cak i nisam nesto masio temu posto je rijec o dvotaktnom motoru. :)

Svakako preporuka.

lol89
Kontakt:

Post Postao/la lol89 » 22 avg 2022, 12:19

Asteriks je napisao/la:
22 avg 2022, 11:44
Posto na forumu nema teme na foru evo striktno masine, alati, oprema i sl., postavit cu ovdje, jer ce mozda nekom prevagnuti pri izboru.

Prije mjesec dana kupio sam novu motorku Villager 460, 1.8 kW, duznina vodilice 44 cm te mase oko 6 kg.
Imam nekog iskustva u rukovanju sa motorkama pogotov u zadnje vrijeme, jer bi povremeno isao sa rodjakom u drva plus oko vikendice uvijek ima nesto raditi. Otac je odlucio prije pola godine da kupi nesto sume tako da nisam mnogo razmisljao oko ovog poteza.

Motorka je poluprofesionalna, sto znaci da ce sluziti ako se koristi par puta na sedmicnom nivou. Za profesionalnu upotrebu ipak se potrebno prilicno vise protegnuti a tu su Husqvarna i Stihl zasebna liga, barem u BiH.

Za 330 KM dobio sam novu te uz navedeno i ulje za lanac. Kupio mjesavinu i cim sam uhvatio godisnji izrezao oko 4 metra drva.

Mozda cak i nisam nesto masio temu posto je rijec o dvotaktnom motoru. :)

Svakako preporuka.
Villager općenito pravi dobre mašine. Koristim njihov trimer nekoliko godina i radi bez ikakvih problema

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 22 avg 2022, 12:27

lol89 je napisao/la:
22 avg 2022, 12:19

Villager općenito pravi dobre mašine. Koristim njihov trimer nekoliko godina i radi bez ikakvih problema
Odlicno.

Msm u ovom cjenovnom rangu isplatit ce se nek me posluzi minimalno tri godine bez neke intervencije. Glede pomenutog Villagera takodjer sam cuo za njihove kompresore (cijene oko 400 KM) da su i vise nego solidni. :salut:

SMR187
Kontakt:

Post Postao/la SMR187 » 22 avg 2022, 13:39

Imam i ja njihovu pumpu za vodu. Nakon nekih random koje bi crkle u roku par mjeseci, ova Villagerova se vec drzi 2 godine
SM to the R.
🔴 Zvijezda Gradačac
🔴 Manchester United
🟢 SS.ba liga | Joint FC

Brokula
Kontakt:

Post Postao/la Brokula » 22 avg 2022, 13:42

lol89 je napisao/la:
22 avg 2022, 12:19

Meni je nakon 3 godine počeo vibrirati previše. Ne znam do čeg bi moglo to biti
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 6 gostiju.