Ako te dodatno zanima ta tematika mogu ti preporuciti prezanimljivu knjigu o pojavi i razvoju krscanskog nacionalizma u USA
Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Chat - bez ratnih i političkih tema
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"
- ArtemisFowl
- Kontakt:
Napile se ulice jer na mene misle curice. Napile jer noćas me zvijezde svrbe ko bubuljice.
- akisarajevo92
- Kontakt:
napokon neće ispadati bubrezi i plombe na ovoj rakrsnici

Don't believe the hype.
-
- Kontakt:
Prema Hecci ?akisarajevo92 je napisao/la: ↑04 avg 2022, 14:11napokon neće ispadati bubrezi i plombe na ovoj rakrsnici
![]()
Naši navijači se sjajno zabavljaju. Maskoti EURO-a pjevaju "glupane, glupane, n****i se k****e", a on ne razumije pa pleše.
Dame i gospodo , najčitaniji sportski portal u državi !!!
Dame i gospodo , najčitaniji sportski portal u državi !!!
- DuljevinhoHaraldo
- Kontakt:
dabombaysaphire je napisao/la: ↑04 avg 2022, 15:00Prema Hecci ?akisarajevo92 je napisao/la: ↑04 avg 2022, 14:11napokon neće ispadati bubrezi i plombe na ovoj rakrsnici
![]()
Ali najgore su sine kod remize na otoci, svaki put strepis hoce tocak sa auta spasti
⚜️~⚜️~⚜️
"Azur je za sve mlade golmane Jan Oblak" - A. Husarić
Mirvić + Dudić + Hadžija = Najjači trio BH fudbala
kad ce poljska liga, fali mi hamulic, hebo svjetsko:-) - @babino
"Azur je za sve mlade golmane Jan Oblak" - A. Husarić
Mirvić + Dudić + Hadžija = Najjači trio BH fudbala
kad ce poljska liga, fali mi hamulic, hebo svjetsko:-) - @babino
Najveći izvoznik iz Bosne i Hercegovine je kompanija Arcelor Mittal s rezultatom od 546,6 miliona KM. Ova kompanija već godinama drži prvo mjesto među bh. izvoznicima, a tome doprinosi činjenica da je riječ o kompaniji koja je najveći proizvođač dugih čeličnih proizvoda na Balkanu s proizvodnim kapacitetom od skoro milion tona godišnje.
Osim Arcelor Mittala bh. izvozu značajno doprinosi i drugi najveći bh. izvoznik, a to je kompanija Aluminij iz Mostara koja se nakon brojnih problema ponovo vraća na stare staze slave. Mostarski gigant i proizvođač aluminija je prošle godine ostvario izvoz u iznosu od 427,7 miliona KM.
Zanimljivo je da je na trećem mjestu najvećih bh. izvoznika koji su rangirani u projektu „100 najvećih“ i kompanija pod imenom GEN-I iz Sarajeva čiji izvoz električne energije iz BiH iznosi 379 miliona KM.
Global Ispat koksna industrija Lukavac naš je četvrti najveći izvoznik s rezultatom od 339,4 miliona KM koji su ostvareni proizvodnjom proizvoda iz koksne peći.
Na petom mjestu je još jedan bh. proizvođač aluminija zvornička kompanija Alumina koja je u 2021. zabilježila izvoz od 265,3 miliona KM.
Šesti najveći bh. izvoznik je Sisecam soda Lukavac (188,1 milion KM), sedmi je proizvođač papira i kartona Natron Hayat Maglaj (167,3 miliona KM), a osmi MH ERS Trebinje koji je izvezao struju u iznosu od 147,6 miliona KM. Deveto i deset mjesto na rang-listi najvećih izvoznika, također, pripadaju kompanijama R-S Silicon iz Mrkonjić Grada koja se bavi proizvodnjom sirovog čelika, željeza i ferolegura s izvozom od 140,6 miliona KM i Miviko iz Posušja koja se bavi proizvodnjom ostalih elektroničkih i električnih žica i kablova s izvozom od 135,9 miliona KM.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
- akisarajevo92
- Kontakt:
sredit će i to valjda jednako dobroDuljevinhoHaraldo je napisao/la: ↑04 avg 2022, 15:06dabombaysaphire je napisao/la: ↑04 avg 2022, 15:00Prema Hecci ?akisarajevo92 je napisao/la: ↑04 avg 2022, 14:11napokon neće ispadati bubrezi i plombe na ovoj rakrsnici
Ali najgore su sine kod remize na otoci, svaki put strepis hoce tocak sa auta spasti
ovdje su napokon izvadili i šine koje su trebale ići prema Dobrinji
Don't believe the hype.
- Marsal
- Kontakt:
Ubismo pos'oAsteriks je napisao/la: ↑04 avg 2022, 15:41Najveći izvoznik iz Bosne i Hercegovine je kompanija Arcelor Mittal s rezultatom od 546,6 miliona KM. Ova kompanija već godinama drži prvo mjesto među bh. izvoznicima, a tome doprinosi činjenica da je riječ o kompaniji koja je najveći proizvođač dugih čeličnih proizvoda na Balkanu s proizvodnim kapacitetom od skoro milion tona godišnje.

Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988
Trebal' vam inzenjeraMarsal je napisao/la: ↑04 avg 2022, 17:03Ubismo pos'oAsteriks je napisao/la: ↑04 avg 2022, 15:41Najveći izvoznik iz Bosne i Hercegovine je kompanija Arcelor Mittal s rezultatom od 546,6 miliona KM. Ova kompanija već godinama drži prvo mjesto među bh. izvoznicima, a tome doprinosi činjenica da je riječ o kompaniji koja je najveći proizvođač dugih čeličnih proizvoda na Balkanu s proizvodnim kapacitetom od skoro milion tona godišnje.još uskoro otvaramo nove pogone za proizvodnju.
- Marsal
- Kontakt:
Treba, stalno zapošljavaju nove. Koliko sam skontao najviše mašinske, metalurške i hemijske.
Baš ih je dosta, dosta dobilo posao u zadnje vrijeme
A zasto se onoliko koristi rizla? Znavo sam na kamenolomu otpremiti 60 tura kamioni 30+ tona rizle dnevno do mittala, u cemu je koriste
“You are never really playing an opponent. You are playing yourself, your own highest standards, and when you reach your limits, that is real joy.” Arthur Ashe
https://i.postimg.cc/ZKTJMnmW/Screenshot-4.png
https://i.postimg.cc/ZKTJMnmW/Screenshot-4.png
Jbga ja se par puta prijavljivao na konkurse i nikad nista. Inače sam metalurški inzenjer. Ako cemo biti iskreni svjestan sam da treba i stela
- Marsal
- Kontakt:
Jesi ispunio onu aplikaciju?
Ako jesi čudi me makar da te nisu na razgovor pozvali.
Odakle si?

Ne znam šta bih ti iskreno rekao za štelu, za neka mjesta i pogone treba, za neka ne treba. U zadnje vrijeme imaju problema da zaposle određeni kadar. Ne znam jesu li inžinjeri među tim kadrom...
@Beško
Ne znam na kakvu rizlu misliš...
Ma jesam ali niko ni da se nasali da nazove, a znam i dosta likova koji su bas ganjali stelu da udju u mittal iako im je pocetna plata oko 800.Marsal je napisao/la: ↑04 avg 2022, 20:51Jesi ispunio onu aplikaciju?
Ako jesi čudi me makar da te nisu na razgovor pozvali.
Odakle si?![]()
Ne znam šta bih ti iskreno rekao za štelu, za neka mjesta i pogone treba, za neka ne treba. U zadnje vrijeme imaju problema da zaposle određeni kadar. Ne znam jesu li inžinjeri među tim kadrom...
@Beško
Ne znam na kakvu rizlu misliš...
Odlukom je utvrđeno da će se na izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine naći ukupno 69.872 birača.
Jos ih je 10.749 odbijeno.
Sto nas ima masala, ovo je najvise prijavljenih glasaca iz dijaspore do sada. Dokaz koliko ljudi je napustilo drzavu. Negdje sam procitao da smo izgubili grad velicine Tuzle. Ove izbore dijaspora ce imati uticaja mnogo vise, nadam se da nece glasati za one koji su ih otjerali.
Sto nas ima masala, ovo je najvise prijavljenih glasaca iz dijaspore do sada. Dokaz koliko ljudi je napustilo drzavu. Negdje sam procitao da smo izgubili grad velicine Tuzle. Ove izbore dijaspora ce imati uticaja mnogo vise, nadam se da nece glasati za one koji su ih otjerali.
Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
do kraja hrabro zajedno!!!
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
do kraja hrabro zajedno!!!
- bavariapivo
- Kontakt:
Dao Bog, da ne glasaju za vladajuću garnituru...
Nista neobicno, ArcelorMittal grupacija je svjetski gigant i drugi najveci proizvodjac celika.
Poredjenja radi, najveci izvoznici Srbije su dvije kineske kompanije Zijin Cooper Srbija koja posluje u sastavu Zijin grupacije te HBIS grupa (vlasnici smederevske zeljezare) sa izvozom od po 750 miliona eura (podatak iz prosle godine). Glede vrijednosti izvoza to je opet koplje iznad.
Onda primjer u Sloveniji glavni izvoznik logicno Gorenje, sa nevjerovatne 2 milijarde eura vrijednosti izvoza. Pomenuto Gorenje je zadnjih pet godina u vlasnistvu kineske Hisense grupacije (preko 90 % udjela) itd.
Kina, majka celika...
Poredjenja radi, najveci izvoznici Srbije su dvije kineske kompanije Zijin Cooper Srbija koja posluje u sastavu Zijin grupacije te HBIS grupa (vlasnici smederevske zeljezare) sa izvozom od po 750 miliona eura (podatak iz prosle godine). Glede vrijednosti izvoza to je opet koplje iznad.
Onda primjer u Sloveniji glavni izvoznik logicno Gorenje, sa nevjerovatne 2 milijarde eura vrijednosti izvoza. Pomenuto Gorenje je zadnjih pet godina u vlasnistvu kineske Hisense grupacije (preko 90 % udjela) itd.
Kina, majka celika...
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
- ASD
- Kontakt:
Skoro 10 000 manje u odnosu na 2018-tu godinu.redbull93 je napisao/la: ↑04 avg 2022, 21:16Odlukom je utvrđeno da će se na izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine naći ukupno 69.872 birača.
- Marsal
- Kontakt:
Sve zavisi od radnih mjesta...ali i pogona. Npr na aglomeraciju niko živ ne želi da prismrdi, baš imaju problema da zadrže radnike dok s druge strane u saobraćaju gdje sam ja svi gledaju da ulete jer je možda i najbolji pogon.
Pozvat će te sigurno, prije ili kasnije, vidjet ćeš.
Recimo sad ovdje u saobraćaju gdje sam ja sigurno bi primili 4-5 radnika sa određenom tehničkom školom ali nema niko u Zenici na birou sa njom

Kolika je plata inzinjera masinstva u Njemackoj? Mom drugu su priznali diplomu, polozio razliku. Je li moguce da zaradjuje 6000 eura?Marsal je napisao/la: ↑04 avg 2022, 22:25Sve zavisi od radnih mjesta...ali i pogona. Npr na aglomeraciju niko živ ne želi da prismrdi, baš imaju problema da zadrže radnike dok s druge strane u saobraćaju gdje sam ja svi gledaju da ulete jer je možda i najbolji pogon.
Pozvat će te sigurno, prije ili kasnije, vidjet ćeš.
Recimo sad ovdje u saobraćaju gdje sam ja sigurno bi primili 4-5 radnika sa određenom tehničkom školom ali nema niko u Zenici na birou sa njomtako da moraju tražit dalje ili platit nekome da završi vanredno i obavezat ga ugovorom na 5 godina. Ja govorio jaranu da završi, ali jok konjina više voli argon a počeli mu zubi ispadat od njega. Uletio bi bez štele...