Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

FabioMiretti
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la FabioMiretti » 20 jun 2022, 19:54

bob je napisao/la:
20 jun 2022, 18:06
ma korpucija je u pola zemalja pogotovo u ovim manje razvijenim rumunija i slicno ... ukrajina, modavija da ne pricamo kad bi bili u eu lako bi se to rijesilo mozda i brze i bolje nego sad ...
Rumunija, Bugarska - pored svih problema, ukljucujuci i navedenu korupciju, se nalaze na vaznim rutama za distribuciju gasa + i same imaju izlaz na Crno more

Moldavija - sve isto kao gore + bez direktnog izlaza na CM, ali sa odbranjenom Odesom, kao da imaju preko bratske Ukrajine

Ukrajina - da ne idemo sa ironijon kako se tu sve proizvodi, od ulja, putera i dimljenog lososa, do armature i cigle keca, jasno je sta i koliko nudi povrsinski najveca zemlja u Europi (ne racunajuci njihove isrocne komsije)

BiH - i onaj frtalj izlaza na more odsjeceno mostom; uvozimo vodu iz Pakistana (pa dodje marokanski mesija da nauci sta na nju); travnicki i livanjski sirevi su dobri, ali samo Francuska ima vise od 300 vrsta sira...

nastavimo sa pitanjima - sta imamo jos za ponuditi osim zelenila i meraka? :hmmmmm:
38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri

FabioMiretti
Kontakt:

Post Postao/la FabioMiretti » 20 jun 2022, 19:56

ASD je napisao/la:
20 jun 2022, 19:53
Normalna država može ponuditi mnogo toga. Ovakva BiH ne može ponuditi ništa.
igrajmo se malo hipoteticki, zamislimo da hepek fercera i da smo normalni... ne znam eto, recimo normalni kao Hrvatska

sta normalna BiH moze ponuditi savezu kakav je EU?

"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 20 jun 2022, 20:00

FabioMiretti je napisao/la:
20 jun 2022, 19:54
bob je napisao/la:
20 jun 2022, 18:06
ma korpucija je u pola zemalja pogotovo u ovim manje razvijenim rumunija i slicno ... ukrajina, modavija da ne pricamo kad bi bili u eu lako bi se to rijesilo mozda i brze i bolje nego sad ...
Rumunija, Bugarska - pored svih problema, ukljucujuci i navedenu korupciju, se nalaze na vaznim rutama za distribuciju gasa + i same imaju izlaz na Crno more

Moldavija - sve isto kao gore + bez direktnog izlaza na CM, ali sa odbranjenom Odesom, kao da imaju preko bratske Ukrajine

Ukrajina - da ne idemo sa ironijon kako se tu sve proizvodi, od ulja, putera i dimljenog lososa, do armature i cigle keca, jasno je sta i koliko nudi povrsinski najveca zemlja u Europi (ne racunajuci njihove isrocne komsije)

BiH - i onaj frtalj izlaza na more odsjeceno mostom; uvozimo vodu iz Pakistana (pa dodje marokanski mesija da nauci sta na nju); travnicki i livanjski sirevi su dobri, ali samo Francuska ima vise od 300 vrsta sira...

nastavimo sa pitanjima - sta imamo jos za ponuditi osim zelenila i meraka? :hmmmmm:
Treba dodati da je Ukrajina već i prije jednom nogom u EU. Imaju preko 99 posto duty free importa iz Ukrajina za nepoljoprivredna dobra, a poljoprivredna dobra su oko 93 posto.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 20 jun 2022, 20:08

20 jun 2022, 19:56
ASD je napisao/la:
20 jun 2022, 19:53
Normalna država može ponuditi mnogo toga. Ovakva BiH ne može ponuditi ništa.
igrajmo se malo hipoteticki, zamislimo da hepek fercera i da smo normalni... ne znam eto, recimo normalni kao Hrvatska

sta normalna BiH moze ponuditi savezu kakav je EU?
Pa zavisi kako postaviš. Naravno da su benefiti kakve bi EU dobila od nas 0.001%, dok su benefiti koje bi mi dobili 10% (brojevi su samo tu radi ilustracije). Isto kao što je slučaj sa svim slabije razvijenim državama.
Ali tačno je da je svaki benefit za EU dobar, pa da je i kao kliker.
To može biti tako što će određeni dio proizvodnje izmjestiti, što će filijale svojih kompanija otvoriti, što će povećati broj proizvoda na svom tržištu (pa makar postotak šljiva u Njemačkoj narastao za 0.0001 posto, opet je to ekonomski benefit.

Ali opet kažem. Oni kad bi nas primili, to bi se moglo gledati i kao sadaka. Ali sa ovakvom politikom gdje jedan Bakir radi na vanjskoj politici autogol ide Erdoganu, naravno da ćemo biti daleko od te sadake. Kosovo će prije od nas ući.
Ne ispunjavamo nikakve kriterije.

Trećina EU budžeta ide u cohesion policy, gdje se pomaže manje razvijenim zemljama i gdje većina ode na polje transporta. Sa ovakvim transportom, mi smo tu teža socijala.

FabioMiretti
Kontakt:

Post Postao/la FabioMiretti » 20 jun 2022, 20:18

ko je htio izmjestit proizvodnju to je vec i uradio, a vise to nije ni isplativo kao do perioda recimo prije nekih 5 godina

bazen radne snage je iscrpljen i u takvom okruzenju cijena rada ce rasti, a kvalitet proizvoda opadati

uvoz Nepalaca i Pakistanaca nece pomoci, vec ih je stotine hiljada u Rumuniji i Bugarskoj, rade za minimalac i zive u kontejnerima u krugu firme ;)

ne mozes ponuditi ni 10% onogo sto mogu cak i te najnerazvijenije zemlje tog saveza, nazalost, i u tome je sva poenta

Civa
Kontakt:

Post Postao/la Civa » 20 jun 2022, 21:02

Jedino što EU od Bosne i Hercegovine može dobiti u okolnostima kakve jesu, jest ogroman broj radne snage, koja bi nadomjestila manjak radne snage u mnogim razvijenim državama u EU.

Sve ostale okolnosti, u situaciji kakvoj jest, privredi kakvoj jest, Bosni i Hercegovini ne bi donijelo ništa dobro.
Tako blizu, a tako daleko.

BenWhite
Kontakt:

Post Postao/la BenWhite » 20 jun 2022, 21:06

Šta to veliko Malta, Estonija, Kipar, Latvija, Češka nude Evropi i Uniji?

Na kraju dana, ako je kriterij za ulazak to što se preko tvoje države transportuje gas bez obzira što si talog kao i Bosna, onda se treba okrenuti Putinu istog trenutka.
41:34

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 20 jun 2022, 21:12

Sve države za 5 klasa razvijenije nego mi.

BenWhite
Kontakt:

Post Postao/la BenWhite » 20 jun 2022, 21:19

Hahah pa šta nude Evropi? Koju tu ogromnu korist ima Evropa od **** Malte i Estonije? Ili od Moldavije? Pa do juče nisu ni znali da postoji ta država a sada kao odjednom se brinu za Moldaviju.

Robust
Kontakt:

Post Postao/la Robust » 20 jun 2022, 21:19

ASD je napisao/la:
20 jun 2022, 21:12
sta je Moldavija razvijenija od nas :rol: :rol: kako god okrenes za njih smo Njemačka ko drugacije misli realno nerealan je i jos ljudi imaju rusku kvazi drzavu isto kao gruzijci i ukrajinci i oni imaju prolaz prije nas ovo je zesce licemjerje od strane EU :crazy: :crazy:

FabioMiretti
Kontakt:

Post Postao/la FabioMiretti » 20 jun 2022, 21:21

evo za tebe odgovor, a ozbiljnije cemo nastaviti kad/ako se neko drugi ukljuci prije žika:

navedene zemlje nemaju muslimana :arrow:

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 20 jun 2022, 21:25

Moldavke su dobre piqe
15.10.2013.

"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 20 jun 2022, 21:25

Robust je napisao/la:
20 jun 2022, 21:19
ASD je napisao/la:
sta je Moldavija razvijenija od nas :rol: :rol: kako god okrenes za njih smo Njemačka ko drugacije misli realno nerealan je i jos ljudi imaju rusku kvazi drzavu isto kao gruzijci i ukrajinci i oni imaju prolaz prije nas ovo je zesce licemjerje od strane EU :crazy: :crazy:
Govorim za ove gore nabrojane.
Moldavija izuzev Pridnjestrovlja je sada okrenuta sto posto prema EU.
Kod nas je prema EU okrenuta samo opozicija. Sve Putinovi igrači, ili malo niže Erdoganovi igrači.

FabioMiretti
Kontakt:

Post Postao/la FabioMiretti » 20 jun 2022, 21:26

Robust je napisao/la:
ASD je napisao/la:
Moldavija ce biti na prvoj liniji odbrane u predstojecem, u slijedecih 10 godina gotovo neizbjeznom, trecem svjetskom ratu, i ti se pitas sto su oni ispred BiH? ozbiljno?

nego ti lagano vucko carapice, konversice i kafica, mani se geopolitike :mrgreen:

Robust
Kontakt:

Post Postao/la Robust » 20 jun 2022, 21:35

20 jun 2022, 21:26
Robust je napisao/la:
ASD je napisao/la:
Moldavija ce biti na prvoj liniji odbrane u predstojecem, u slijedecih 10 godina gotovo neizbjeznom, trecem svjetskom ratu, i ti se pitas sto su oni ispred BiH? ozbiljno?

nego ti lagano vucko carapice, konversice i kafica, mani se geopolitike :mrgreen:

slika

jes bas ovi su bolji od nas i zasluzuju biti u EU prije nas :urnebes: ko je gledao bald& bankrupt video iz Moldavije jbt ljudi nemaju asfalt , konjska zaprega im jos uvijek sredstvo prevoza :urnebes: :urnebes:

a sto se tice drugog dijela posta bolje uzivati u Sarajevu i biti svoj gospodin nego biti u njemačkoj perac njemackih pakasha :kafa: :kafa: :mrgreen: :P

BenWhite
Kontakt:

Post Postao/la BenWhite » 20 jun 2022, 21:37

Nisam ni očekivao neki smisleniji odgovor.

Čuj Bgti, Moldavija je korisna Evropi toliko da su to tek shvatili kad je Rusija napala Ukrajinu hahah

Više od pola članica EU je tu čisto iz političkih razloga. Ovi na Istoku pogotovo.
Ako je to logika Evrope, ja ne vidim logično objašnjenje po kojem mi ne bi dobili kandidatski status jer od kraja rata ovde traje politički rat Rusije i Evrope.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 20 jun 2022, 21:39

Robust je napisao/la:
20 jun 2022, 21:35
konjska zaprega im jos uvijek sredstvo prevoza :urnebes: :urnebes:

Moldavske živinice?
BenWhite je napisao/la:
20 jun 2022, 21:37
Nisam ni očekivao neki smisleniji odgovor.

Čuj Bgti, Moldavija je korisna Evropi toliko da su to tek shvatili kad je Rusija napala Ukrajinu hahah

Više od pola članica EU je tu čisto iz političkih razloga. Ovi na Istoku pogotovo.
Ako je to logika Evrope, ja ne vidim logično objašnjenje po kojem mi ne bi dobili kandidatski status jer od kraja rata ovde traje politički rat Rusije i Evrope.
Politički razlozi su ne od danas, nego odavno bili jedan od glavnih kriterija.
Grčka je ušla zbog rastućeg komunizma u toj državi.
Zadnja izmjena: ASD, dana/u 20 jun 2022, 21:41, ukupno mijenjano 1 put.

Robust
Kontakt:

Post Postao/la Robust » 20 jun 2022, 21:41

ASD je napisao/la:
20 jun 2022, 21:39
Robust je napisao/la:
20 jun 2022, 21:35
konjska zaprega im jos uvijek sredstvo prevoza :urnebes: :urnebes:

Moldavske živinice?

koji bosanski gradovi izgledaju ovako njjedan realno, niti ceste da se ne lazemo mi smo za njih sto je njemacka za nas

dscile
Kontakt:

Post Postao/la dscile » 20 jun 2022, 22:16

Ali koliko se trudite da izmislite razloge za neku Moldaviju, a istovremeno da prikazete kako Bosna nema apsolutno nista ponuditi. :rol:

Prvo price o tim nekim gasovodima, pa onda kako je Moldavija branik evrope, pa onda kako su Malta i Estonija (iako po tim kriterijumama "nemaju sta ponuditi EU" vjerovatno su i koji rang ispod Bosne) u EU zato sto nemaju muslimane :rol:

Mi jesmo trenutno supak civilizacije, ali ide se u krajnosti, ovo sto se pise je cist autosovinizam. Imamo mi daleko vise ponuditi nego neke zemlje koje se pominju, samo mi bilo apsurdno to sada spominjati, jer ce se opet krenuti sa nekim smijesnim razlozima zasto je neka Moldavija naprednija od nas. Mi u EU svakako necemo ni skoro, sa ili bez tog kandidatskog statusa.

Epidaurus
Kontakt:

Post Postao/la Epidaurus » 20 jun 2022, 22:22

Svaka drzava bivseg istocnog bloka je Zapadu geostrateski mnogo bitnija od nas. Prilicno je logicno i ocito.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: ANamelessGhoul i 34 gosta.