RŠD Velež Mostar
Re: RSD Velež Mostar
Još manje od 3h i znat ćemo hoće li nas Amaw preuzet .. 

Uefa Cup 1/4
Uefa Cup winners’ cup 1/8 (2)
43 place in Uefa rankings (best ever from Bosnia and Herzegovina EVER)
U školskim danima o njemu su nas učili sve,
al' život nam objasnio tek, to kakav je čovek Broz.
GOJKO VUKOVIC!
Uefa Cup winners’ cup 1/8 (2)
43 place in Uefa rankings (best ever from Bosnia and Herzegovina EVER)
U školskim danima o njemu su nas učili sve,
al' život nam objasnio tek, to kakav je čovek Broz.
GOJKO VUKOVIC!
Evo kako Osim razmislja

Znaci nase ekipe fizicki ne mogu biti na nivou ovih iz evrope, zbog genetike

Pa ovo je notorna istina. Genetske predispozicije određuju koliki je nečiji fizički plafon. U zemlji koja ima par miliona stanovnika se može naći određeni broj ljudi sa predispozicijama. Samo je problem na naš broj stanovnika i naša infrastruktura koja od 1000 takvih genetski kvalitetnih igrača filtrira petoricu od kojih 3 propadnu u premijer ligi a dvojica dobace negdje. Ostalih 995 su zidari na nekoj skeli sasvim nesvjesni svojih predispozicija.
Fudbal se promijenio i "životinje" ga igraju često manje talentirane od nekih koji jednostavno ne mogu pratiti tempo. To je živa istina. Iz svakog se može izvući neki maksimum i dobrim radom unaprijediti do određene mjere, ali nema načina uzeti random dječaka i od njega napraviti Mesija. Bar nam nauka za sad to ne dozvoljava.
-
- Kontakt:
Zna li se kad je izvlacenje za sljedecu sezonu? Daj Sarajevo prvo kolo kod nas odmah
Pa ne praviš astronaute nego fudbalere. Kakve fizičke predispozicije?Babke je napisao/la: ↑05 jun 2022, 19:56Pa ovo je notorna istina. Genetske predispozicije određuju koliki je nečiji fizički plafon. U zemlji koja ima par miliona stanovnika se može naći određeni broj ljudi sa predispozicijama. Samo je problem na naš broj stanovnika i naša infrastruktura koja od 1000 takvih genetski kvalitetnih igrača filtrira petoricu od kojih 3 propadnu u premijer ligi a dvojica dobace negdje. Ostalih 995 su zidari na nekoj skeli sasvim nesvjesni svojih predispozicija.
Fudbal se promijenio i "životinje" ga igraju često manje talentirane od nekih koji jednostavno ne mogu pratiti tempo. To je živa istina. Iz svakog se može izvući neki maksimum i dobrim radom unaprijediti do određene mjere, ali nema načina uzeti random dječaka i od njega napraviti Mesija. Bar nam nauka za sad to ne dozvoljava.
Naučno istraživanje rađeno za La Ligu u sezoni 2017-2018 kako bi otkrili koliko je trčanje pri maximalnoj uticalo na broj osvojenih bodova na kraju sezone je pokazalo zanimljive rezultate.
95% (448 od 475) igrača je bilo sposobno da trči iznad 30 km/h, dok su samo 3 igrača trčala iznad 35 km/h. Također istraživanje je pokazalo da trčanje pri maximalnoj brzini ne utiče značajno na broj bodova.
Zaključak tj. sugestija tog istraživanja je bila da fizički trening igrača u elitnom fudbalu treba biti više fokusiran na mogućnost ponavljanja sprintova ispod maximalnog intenziteta (između 21 i 30 km/h), nego na unapređivanje maximalne brzine igrača.
Tako da Osim nije imao pravo. Fizička sprema ovisi o puno stvari, a najmanje o onome sto je on rekao. Itekako zavisi od kvaliteta treninga, to vam je Feđa i pokazao.
-
- Kontakt:
Ma mi ne radimo optimalno, to je činjenica. Ali ovo Amarovo se, koliko se ja sjećam nekih kasnijih izjava, odnosilo na malo širi kontekst.
Te najveće potencijale koje liga ima, fizički, tehnički i svakako drugačije, veliki klubovi odvedu prije nego i imaju priliku da ovdje nešto odigraju. U startu si limitiran na to da najbolji igrači idu prije 18. rođendana, u najvećem broju slučajeva. Naravno, ne ostvare svi očekivano, naravno, neki koji ostanu postanu kasnije puno bolji igrači.
Ali općenito, evo sad u Dinamu imaš 5-6 talentovanih momaka koji su odvedeni prilično rano, imaš isto tako i u Hajduku. Imaš jednog Zovku u Speziji, kojeg je Sampdoria iskopala kad je još bio kadet, eventualno mlađi junior. Varešanović je otišao u Liverpool, prije njega Armin Hodžić, pa onda imaš Partizan i Zvezdu koji skautiraju sve u istočnoj Bosni. Luka Jović je odveden sa 14-15 godina. Dakle, sve što daje naznaku da može postati solidan fudbaler uglavnom se vodi već prije nego navrši 18 godina, ili kad navrši. I sad skontaj da se iz svake generacije odvede po desetak najvećih talenata, koliki je to gubitak.
Naravno da će i to biti faktor. Brzina prije svega ne ovisi od fizičke spreme Haso, može se pomjeriti, ali to je jedan od faktora koji je najviše pod utjecajem genetike, a najmanje pod utjecajem spreme. Od sporog ni uz optimalan trening nikad neće biti brz. Ono što se slažem je broj ponavljanja, odnosno broj šprintova koji se mogu odraditi, to se može pomjeriti fizičkom spremom.
Ali brzina nije ni jedini faktor u ovom smislu, postoji i puno drugih stvari koje su bitne, a koje se isto tako ne mogu istrenirati.
Kako god, ne radimo mi dobro, to priznajem, ali ne bi imali i da radimo vrhunska dostignuća.
Te najveće potencijale koje liga ima, fizički, tehnički i svakako drugačije, veliki klubovi odvedu prije nego i imaju priliku da ovdje nešto odigraju. U startu si limitiran na to da najbolji igrači idu prije 18. rođendana, u najvećem broju slučajeva. Naravno, ne ostvare svi očekivano, naravno, neki koji ostanu postanu kasnije puno bolji igrači.
Ali općenito, evo sad u Dinamu imaš 5-6 talentovanih momaka koji su odvedeni prilično rano, imaš isto tako i u Hajduku. Imaš jednog Zovku u Speziji, kojeg je Sampdoria iskopala kad je još bio kadet, eventualno mlađi junior. Varešanović je otišao u Liverpool, prije njega Armin Hodžić, pa onda imaš Partizan i Zvezdu koji skautiraju sve u istočnoj Bosni. Luka Jović je odveden sa 14-15 godina. Dakle, sve što daje naznaku da može postati solidan fudbaler uglavnom se vodi već prije nego navrši 18 godina, ili kad navrši. I sad skontaj da se iz svake generacije odvede po desetak najvećih talenata, koliki je to gubitak.
Naravno da će i to biti faktor. Brzina prije svega ne ovisi od fizičke spreme Haso, može se pomjeriti, ali to je jedan od faktora koji je najviše pod utjecajem genetike, a najmanje pod utjecajem spreme. Od sporog ni uz optimalan trening nikad neće biti brz. Ono što se slažem je broj ponavljanja, odnosno broj šprintova koji se mogu odraditi, to se može pomjeriti fizičkom spremom.
Ali brzina nije ni jedini faktor u ovom smislu, postoji i puno drugih stvari koje su bitne, a koje se isto tako ne mogu istrenirati.
Kako god, ne radimo mi dobro, to priznajem, ali ne bi imali i da radimo vrhunska dostignuća.
Prošlo 21h .. zna li se šta? 

Jel ti mene zezas? Dobar si forumas, po mom misljenju jedan od boljih, ali zar mislis da ne znam razliku između fizičke spreme i brzine ?izdzezveubrazil je napisao/la: ↑05 jun 2022, 20:57Naravno da će i to biti faktor. Brzina prije svega ne ovisi od fizičke spreme Haso, može se pomjeriti, ali to je jedan od faktora koji je najviše pod utjecajem genetike, a najmanje pod utjecajem spreme. Od sporog ni uz optimalan trening nikad neće biti brz. Ono što se slažem je broj ponavljanja, odnosno broj šprintova koji se mogu odraditi, to se može pomjeriti fizičkom spremom.

Pokazano je da max. brzina nije ključan faktor, mislim da je isto dokazano i za Seriu A. Ne znam tačne podatke ali ja mislim da većina igrača i u našoj ligi može trčati iznad 21, i to bez problema. Dzafic koji se povezuje sa Sarajevom mislim vise od 32. Tako da predispozicije su već tu.

U Italiji je čak pokazano da trčanje više od 8% od ukupne distance pri brzini vecoj od 16 km/h povecavaju vjerovatnocu o boljem plasmanu.
Ali ponavljanja zavise od fizičke pripremljenosti.
Btw. ja nigdje nisam ni rekao da brzina zavisi od fizicke spreme. Nego da se treba raditi na broju ponavljanja, a ne na poboljsanju maximalne brzine.

EDIT: Amar je spominjao fizicku spremu nasih ekipa i ekipa iz Evrope na pocetku videa. Na to sam se referisao kada sam rekao da je Amar nema pravo.
Zadnja izmjena: h1a2s3o4, dana/u 05 jun 2022, 21:19, ukupno mijenjano 1 put.
-
- Kontakt:
Husnićev rok je istekao u 21h.
Bh. novinari i dalje šute.
Bh. novinari i dalje šute.
Bit ce veliki problem kod nas za shvatit Osima, to je jedan dubokouman čovjek, jake inteligencije, i svaka njegova ima sto i kako, tako da će nekad biti potrebno po par čitanja da bi ga se shvatilo.
- RacioEmocionalan
- Kontakt:
Ovaj pdf se mnogo promjenio za vrijeme moga izostanka sa foruma. Onaj priziva Bekrića, ovaj priča o Osimovoj inteligenciji. Neka luda vremena u mom forumskom stažu.
Čuj neće se moći shvatiti Osim.. kao da Hegela slušamo.
Čuj neće se moći shvatiti Osim.. kao da Hegela slušamo.
The willingness to be a fool is a precursor to a transformation.
Moje lično mišljenje je da Osimov nastup u Želji i Osimov nastup u Veležu će biti različit.
Ja od Osima u Veležu očekujem manje priče a više rada.
Mi ga već ozvaničili a još nema potvrde.
Ja od Osima u Veležu očekujem manje priče a više rada.
Mi ga već ozvaničili a još nema potvrde.
Mujić, Ćurković, Bajević, Vladić, Halilhodžić, Tuce, Jurić, Slišković, Marić, Hadžiabdić, Đurasović, Petranović, Skočajić, Kodro, Gudelj, Kajtaz, Primorac, Salihamidžić, Barbarez...
Ja sam siguran da ce Osim odraditi pravi posao ako mu igracima ne kasni plata kao u Zelji i ako dovede trazena pojacanja....uspjeh je zagaratovan...zivi bili pa vidjeli.
"Ali, kad dođeš u Zenicu, ne da ti se ne igra, više ti se ni ne živi" : ivica osim za jutarnje novine
Sve aposolutna istina, jer sve sto je vrhunski kvalitet ovdje se ne zadržava. Savrseno je sve objasnio, testovi pokazuju ko je brz, ko je izdrzljiv, kad se to pojavi na ovom prostoru kad odstupas od rezultata testova spreman si da ides dalje. Spominje neko Max brzinu, ona jeste bitna, ali bitno je koliko je puta mozes ponoviti.. itd.
@babke je dobro objasnio, bolje uloziti novac da pronadjes brzog vec da ga stvoris.
Zadnja izmjena: Mig_Mig, dana/u 05 jun 2022, 22:34, ukupno mijenjano 2 puta.
Max Allegri
-
- Kontakt:
Nakon definisanja mnogih detalja, sada se može reći da su Mostarci bili uspješniji pregovarači, a Osim bi trebao već sutra preuzeti ulogu šefa stručnog štaba u Mostaru.
Zvaničnu potvrdu ove informacije, možemo očekivati sutra, kada bi trebali biti objavljeni rezultati dogovora, kao i sve pojedinosti oko stručnog štaba, kao i detalji priprema za narednu sezonu.
-
- Kontakt:
Ja mislim da Amar Osim ne dolazi da se bori za 5/6 mjesto u ovoj ligi !!
I Mostarske kiše kao da su stale
Heroj do heroja kraj drevne Musale
Ko je pravi junak,kaže pjesma stara
Zdravo,ma gdje bili,heroji Mostara
Heroj do heroja kraj drevne Musale
Ko je pravi junak,kaže pjesma stara
Zdravo,ma gdje bili,heroji Mostara
Evo na Oslobođenju kažu da je Osim prihvatio ponudu, sutra zvanična potvrda
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gosta.