Nemoj mu ništa slati.ASD je napisao/la: ↑21 maj 2022, 18:53Uskoro se ženi jedan od top 3 jarana s kojim sam prošao mnogo toga u zadnjih 10 godina.
Da zanemarimo to što ja ne volim svadbe i što smatam to najdosadnijom glupošću ikad.
Moram biti van zemlje par dana. Faktički otići vani poslovno, vratii se na jedan dan pa opet vani odraditi tu obavezu i opet nazad.
Jel ok poslati mu kovertu i u njoj 100 maraka?
Kad se vratiš odeš kod njih i onda uz poklon ponesi i kovertu

Zavisi kakvog je neko imovinskog stanja.
Ako momak ne radi, dosta i 50 KM.
Ako mladoženja zna da mu jaran ne radi nigdje i opet očekuje neku veću lovu, onda to nije drugarstvo, nego je mladoženja sponzorusa

Ja sam prije par godina u razmaku od 6-7 mjeseci 3 puta bio kum.alan_kardec je napisao/la: ↑21 maj 2022, 22:40ja sam u septembru bio na svadbi kod rođaka, bio barjaktar, plus registacija, plus sjebo mi se mjenjač na autu, sve skupa u nekih 15ak dana![]()
OK mi je kad budem kum nekome sa kim sam stvarno blizak i dobar, ali kad mi dodje rodjak sa kojim u životu nisam kafu popio i pita da mu budem kum

Pokušao se kod ove dvojice daljih rodjaka izvući, ali nisam uspio, zavalise me

Zavisi i od mjesta do mjesta. Negdje ima nekih milion bacanja (na kicenje, na jabuku, na tortu), dok kod nas ljudi uglavnom kažu da će se jednom bacati lova (npr. samo prilikom kićenja). I onda se ta davanja nekako rasporede po osobama.
Mene ko kuma je zapalo da treba da bacim na kicenje i kupiti mladoj prsten, stari svat treba baciti najviše na kicenju, od mlade otac plaća prvu pjesmu...
Dok u nekim mjestima imaš neke prepreke, pa plaćaš nekoj djeci, pa negdje kum mora platiti (otkupiti) mladu i još bruku nekih stvari koje kuma udaraju po novčaniku...