Rosicky je napisao/la: ↑29 apr 2022, 09:55
Pa ne pričamo o top dva kluba lige.
Ne moze biti isto Arsenalu koji će u 5 tekmi igrati protiv Chelsea,Utda,Whua i Totta i nekim drugim klubovima.
Ne znam da li znaš ali engleska liga je liga sa najmanje pauze,zima se igra dok npr Frankfurt ima 2,3 tjedna pauze pa 2,3 kola pa reprezentacije kada opet dosta ekipe odmara itd.
Akumulirani odmor ekipa koje igraju toliko natjecanja pogotovo sada i konferencija ako nista dovode do čestih ozljeda.
Kažeš kada su Spanci bili na vrhuncu..pa evo sad su englezi na vrhuncu i spanci na istoj poziciji kao i englezi,polufinala.
To što su dva kluba španjolske lige pa kasnije bila iznad svih u Epl nije dokaz jake lige (atl nije bio jaci od engleskih klubova ali je bio jednak) ali da li je onda dokaz jake lige je taj što je npr 5 razlicitih engleskih klubova bilo u finalu?
Znači li to da je taj jaz toliko manji kada 5 klubova PLa može doci do finala a tu nisu UtD i Arsenal u jednadzbi.
Ne postoji ogroman jaz izmedu tih svih ekipa ali je evidentno liga jača i suludo je govoriti na osnovu jedne,dvije tekme da to nije tako.
Dortmund je ispao od Rangersa,Bayern i Juve od Villareala da li to znaci da je srednja ekipa La Lige jača od dva najbolja kluba Bundes i Seria A.Ne znaci.
WH je do sada odigrao 52 tekme a Frankfurt npr 42.
Ako sam dobre podatke našao
Problem je prica da bi se jedna Sevilja ili Atletiko M ili Bilbao u EPL borili za opstanak ili bili ispod 10 mjesta (govorimo o periodu kad su Spanci bili na vrhuncu) - a ustvari fakt je bio da bi i Real i Barca dominirali kao sto sad to rade City i Liverpool - a ovi ostali pomenuti klubovi bi se borili za Evropu i Ligu prvaka.
I naravno da postoji ogroman jaz izmedju Citya, Liverpoola i ostatka lige - sezona liverpoola sa 90+ boda bez titule i ova sezona gdje ce opet neko imati 90+ bodova, a ostati kratkih rukava. FInale su igrali City, Liverpool, Chelsea i Tott - gdje je raelno Tott zalutao kao recimo ove godine Viljareal, Dok Chelsea je trenutno ono sto je Atletiko M bio u toj Spanskoj eri. -
A sto bi United i Arsenal bili u jednadzbi kada su kvalitetom u zadnjih 10tak godina nisu top ekipe engleske (to sto imaju love pa mogu ulagati pare i sto imaju od 90tih i do 2010tih uspjeha ne znaci nista za sadasnji period).
Opet ovoim ne zelim da kazem da EPL nije najbolja, uzbudljiva je, dinamicna, medijski briljantno ispracena, najbolji svijetski strucnjaci rade u EPL - sve vise i vise top svijetskih igraca zele da igraju EPL (mada jos uvijek je zov Real i Barcelone je primamljiv, ali pare ce i to srediti)
To sto ove godine ima se i 2 spanska tima u 1/2 govori ono sto ja hocu da kazem da je EPL najbolja, ali da se i u drugim ligama ima kvaliteta i kad bi izbacio City i Liverpool ostatak EPL je na slicnom nivou kao recimo sto je Primera, ali Sta je prednost EPL i vjerovatnoca da ce njeno zlatno doba trajati duze od jedne decenije i da ce vjerovatno vremenom ta prosjecna engleska ekipa 6-7-8 mjesto biti konkurentna da moze i prvak biti i da ce imati bolju ekipu i roster nego sto mozda ce imati prvak Spanije, Njemacke ili Italije - je to sto je sve vise i vise ulagaca prisutno i sve vise i vise je novaca - i cenjenica je da su sve enegleske ekipe puno finansijski jace nego spanske, njemacke, talijanske.
1. EPL bez ikakvoh pitanja Liga broj 1 trenutno u svijteu i mislim da ce tako ostati dugo vremena
2. Zeli reci da cinjenica koja kaze da je EPL no 1 ne daje za pravo da se druge lige vrijedjaju i omalovazavaju jer i u tim ligama ima jos uvijek jako puno kvaliteta - i da razlika u prosjecnoj ekipi koja je 7-15 mjesto u EPL i recimo primeri 7-15 je zanemariva - i vjerovatno ce buducnosti stvoriti razlika ali trenutno ja je ne vidim.