Ruska invazija na Ukrajinu
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Ruska invazija na Ukrajinu
Kakvo je stanje na frontovima? Ima li znacajnijih promjena?
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.
- Beduin
- Kontakt:
Rusi i dalje neznatno napreduju, poneko selo zauzmu (i to nisu neka velika sela), ali i sa velikim gubicima tenkova, helica i ljudstva. Njihova klasika.
Mislim da je malo kriticnije oko Izyuma.
Sad postaje zanimljivo u Moldaviji i Transnistriji, jer Moldavija skoro pa da i nema vojsku, a i ono sto imaju je jad i cemer. Volio bih kad bi Ukrajinci tu djelovali na vrijeme i razbucali ih jer sa te strane je onda i 0desa ranjiva. Neko upuceniji to moze detaljnije objasniti i demantovati me ili potvrditi moje vidjenje.
Sad postaje zanimljivo u Moldaviji i Transnistriji, jer Moldavija skoro pa da i nema vojsku, a i ono sto imaju je jad i cemer. Volio bih kad bi Ukrajinci tu djelovali na vrijeme i razbucali ih jer sa te strane je onda i 0desa ranjiva. Neko upuceniji to moze detaljnije objasniti i demantovati me ili potvrditi moje vidjenje.
Ko od harama zivi, godisnje 2 puta ne podrigne.
075 ❤
075 ❤
- ASD
- Kontakt:
Moldavci bi veoma rado Moldaviju poklonili Rumuniji. Imali su tu namjeru 90-ih ali ih je Pridnjestrovlje kočilo u tome. To im je kao izgovor bio za nezavisnost, ne žele biti dio Rumunije.Beduin je napisao/la: ↑28 apr 2022, 19:48Rusi i dalje neznatno napreduju, poneko selo zauzmu (i to nisu neka velika sela), ali i sa velikim gubicima tenkova, helica i ljudstva. Njihova klasika.
Postoji i na jugu zemlje Gagauzija, izuzetno proruski nastrojeni. Oni u Turci pravoslavci. Moglo bi tu biti svašta.
Inače. 30 posto Pridnjestrovlja su Ukrajinci, ali proruski nastrojeni.
Evo ponudili im ukrajinci da im pomognu i da moldavci zauzmu tiraspol, ovi odbili kao ima zakon u Moldaviji da se to pitanje sami i isključivo diplomatijom može riješiti. Nadam se da griješim ali mogli bi se kajati kada im rusi zskucaju na vrata i okače mačku o rep taj njihov zakon
Lend-lease akt usvojen od strane americkog senata.
Ameri sad mogu slati oruzje bez ikakve birokratije i formalnosti
Edit: Inace lend-lease program je defanzivni akt Amerike po kojim Ameri mogu slati oruzje i opremu bilo kojoj drzavi koju smatraju vitalnom za sigurnost same Amerike. Suma sumarum Ukrajinci pobjedjuju
Ameri sad mogu slati oruzje bez ikakve birokratije i formalnosti

Edit: Inace lend-lease program je defanzivni akt Amerike po kojim Ameri mogu slati oruzje i opremu bilo kojoj drzavi koju smatraju vitalnom za sigurnost same Amerike. Suma sumarum Ukrajinci pobjedjuju

7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.
Rusima su prijeko potrebne bilo kakve pobjede tako da nije cudo sto osvajaju sela iz dana u dan. Ukrajinci vjerovatno idu strateski kao od pocetka rata i ne ginu u selima i po livadama. Jedini vojni porazi Ukrajine su par gradova na jugu.
Svakako je ovo daleko od dobrog ili gotovog za Ukrajince, tek predstoje ključni mjeseci za Donbas. Vrijeme ide u njihovu korist kao od pocetka, sve više pomoci stiže a druge strane demotivisani agresor koji je iz dana u dan sve siromasniji sa sve manje ljudstva i sredstava.
Svakako je ovo daleko od dobrog ili gotovog za Ukrajince, tek predstoje ključni mjeseci za Donbas. Vrijeme ide u njihovu korist kao od pocetka, sve više pomoci stiže a druge strane demotivisani agresor koji je iz dana u dan sve siromasniji sa sve manje ljudstva i sredstava.
A ljudi slabo pamte to je ovde glavni problem
ko te jeb'o godinama **** te opet
-Beogradski sindikat
-Beogradski sindikat
-
- Kontakt:
Russia doubles fossil fuel revenues since invasion of Ukraine began
"Country receives about €62bn from exports of oil, gas and coal in two months, with Germany the biggest importe"
https://www.theguardian.com/world/2022/ ... aine-began
"Country receives about €62bn from exports of oil, gas and coal in two months, with Germany the biggest importe"
https://www.theguardian.com/world/2022/ ... aine-began
Najjači izgovor ovoga ruskog ambasadora u BG, Donjeck i Kosovo se ne mogu porediti u Donjecku bio referendum
Pa bili su i kod nas '90stih referendumi pa se opet zarati a da ne kažem da moralisti iz Rusije to nazivaju nelegitimnim i d aje Amerika kriva za to
Evo molim albance da raspišu referendum o nezavisnosti Kosova pa da vidimo šta će narod reći
Rusi su izdali "pravoslavnu braću" grke prije koju godinu kada su stali na stranu Turske, tako će i sada izdati "pravoslavnu braću" srbe samo im to neće direktno reći

Pa bili su i kod nas '90stih referendumi pa se opet zarati a da ne kažem da moralisti iz Rusije to nazivaju nelegitimnim i d aje Amerika kriva za to

Evo molim albance da raspišu referendum o nezavisnosti Kosova pa da vidimo šta će narod reći

Rusi su izdali "pravoslavnu braću" grke prije koju godinu kada su stali na stranu Turske, tako će i sada izdati "pravoslavnu braću" srbe samo im to neće direktno reći
- Shategabri
- Kontakt:
Pa sad, treba gledati malo širu sliku.Madal je napisao/la: ↑29 apr 2022, 00:00Rusima su prijeko potrebne bilo kakve pobjede tako da nije cudo sto osvajaju sela iz dana u dan. Ukrajinci vjerovatno idu strateski kao od pocetka rata i ne ginu u selima i po livadama. Jedini vojni porazi Ukrajine su par gradova na jugu.
Znamo šta su nama uradile 4 godine rata, a ovo je svakako rat na višem nivou.
Borbe i oružja koja se koriste, kod nas je ono realno bilo kameno doba u odnosu na ovo.
E sad, mi ovako mali, toliko godina poslije još uvijek tapkamo u mjestu.
Milijarde sredstava su utrošene u ovih 50-ak k km kvadratnih i?!
I dan danas imaš ponegdje kratere na cesti, zgradama.
Zapuštenu privredu.
Korupciju i kriminal.
Negdje sam vidio da Ukrajini treba 7 milijardi dolara mjesečno da spaja kraj s krajem.
3-4 godine rata će ovu zemlju i njenu privredu dovesti do potpunog kolapsa.
Putin ima žilu kucavicu, to su energenti i njih će uvijek imati kome prodati.
Da li će se narod patiti to je nebitno. Ono što je jasno jeste da Rusija ovakav rat na teritoriji druge zemlje može voditi godinama.
Možda neće ostvariti u potpunosti vojni cilj, međutim ako potraje, uspjet će slomiti Ukrajinu ekonomski.
Ostalo preslikaj poslijeratnu BiH ili bilo koju drugu zemlju poslije rata. Korupcija, kriminal, mi smo progutali milijarde, oni će bilione.
No dobro, to su projekcije i veliki su se sigurno time bavili.
I moglo bi se reći da im to i odgovara.
Koševo Zapad
- DuljevinhoHaraldo
- Kontakt:
Zar ovi Rusi nisu trebali biti ekonomski slomljeni? Ili se mora godina čekati? Ne razumijem?
Zadnja izmjena: DuljevinhoHaraldo, dana/u 29 apr 2022, 09:21, ukupno mijenjano 1 put.
⚜️~⚜️~⚜️
"Azur je za sve mlade golmane Jan Oblak" - A. Husarić
Mirvić + Dudić + Hadžija = Najjači trio BH fudbala
kad ce poljska liga, fali mi hamulic, hebo svjetsko:-) - @babino
"Azur je za sve mlade golmane Jan Oblak" - A. Husarić
Mirvić + Dudić + Hadžija = Najjači trio BH fudbala
kad ce poljska liga, fali mi hamulic, hebo svjetsko:-) - @babino
Njih filuju oruzjem a nama embargo. Mi smo idioti s obzirom na to kakve maloumnike biramo, oni sigurno nisu u ovoj mjeri. Ni blizu poredjenje. Ukrajini sta god treba, Europa bi od usta odvajala da im obezbjedi.Shategabri je napisao/la: ↑29 apr 2022, 08:57Pa sad, treba gledati malo širu sliku.Madal je napisao/la: ↑29 apr 2022, 00:00Rusima su prijeko potrebne bilo kakve pobjede tako da nije cudo sto osvajaju sela iz dana u dan. Ukrajinci vjerovatno idu strateski kao od pocetka rata i ne ginu u selima i po livadama. Jedini vojni porazi Ukrajine su par gradova na jugu.
Borbe i oružja koja se koriste, kod nas je ono realno bilo kameno doba u odnosu na ovo.
Zapuštenu privredu.
Korupciju i kriminal.
Negdje sam vidio da Ukrajini treba 7 milijardi dolara mjesečno da spaja kraj s krajem.
Da li će se narod patiti to je nebitno. Ono što je jasno jeste da Rusija ovakav rat na teritoriji druge zemlje može voditi godinama.
Možda neće ostvariti u potpunosti vojni cilj, međutim ako potraje, uspjet će slomiti Ukrajinu ekonomski.
Ostalo preslikaj poslijeratnu BiH ili bilo koju drugu zemlju poslije rata. Korupcija, kriminal, mi smo progutali milijarde, oni će bilione.
A ljudi slabo pamte to je ovde glavni problem
-Beogradski sindikat
-Beogradski sindikat
- Shategabri
- Kontakt:
Kao što će raspisati i u HersonuFoSte95 je napisao/la: ↑29 apr 2022, 08:52Najjači izgovor ovoga ruskog ambasadora u BG, Donjeck i Kosovo se ne mogu porediti u Donjecku bio referendum![]()
Pa bili su i kod nas '90stih referendumi pa se opet zarati a da ne kažem da moralisti iz Rusije to nazivaju nelegitimnim i d aje Amerika kriva za to![]()
Evo molim albance da raspišu referendum o nezavisnosti Kosova pa da vidimo šta će narod reći![]()

Jel na glasanje izlaze samo oni koji se izjašnjavaju kao Rusi?
Koševo Zapad
Volio bi da nam daš podatke po kojima bi vidjeli da nisu ekonomski oslabljeniDuljevinhoHaraldo je napisao/la: ↑29 apr 2022, 09:02Zar ovi Rusi nisu trebali biti ekonomski slomljeni? Ili se mora godina čekati? Ne razumijem?
- Shategabri
- Kontakt:
I to je tačno.Madal je napisao/la: ↑29 apr 2022, 09:18Njih filuju oruzjem a nama embargo. Mi smo idioti s obzirom na to kakve maloumnike biramo, oni sigurno nisu u ovoj mjeri. Ni blizu poredjenje. Ukrajini sta god treba, Europa bi od usta odvajala da im obezbjedi.Shategabri je napisao/la: ↑29 apr 2022, 08:57Pa sad, treba gledati malo širu sliku.Madal je napisao/la: ↑29 apr 2022, 00:00Rusima su prijeko potrebne bilo kakve pobjede tako da nije cudo sto osvajaju sela iz dana u dan. Ukrajinci vjerovatno idu strateski kao od pocetka rata i ne ginu u selima i po livadama. Jedini vojni porazi Ukrajine su par gradova na jugu.
Zapuštenu privredu.
Korupciju i kriminal.
No, uzmi i Hrvatsku, nisu ni oni dobili bogzna šta, više su se morali samoorganizovati, ako su šta kupili, to su i imali.
Tek poslije su nešto dobili.
Naravno da se ne može to porediti i to je fakt.
Govorim o djelovanju ratnih dešavanja na samu zemlju.
Privreda stoji, a ogromna je zemlja u pitanju.
Ne možeš sve zamrznuti i onda nastaviti gdje si stao nakon rata.
Šta će biti ako i Evropa upadne u krizu? Kako će se to odraziti na Ukrajinu?
Ne znamo koliko će ovo trajati. Jedno je sigurno, Putin nije spreman odustati.
Za dva mjeseca?DuljevinhoHaraldo je napisao/la: ↑29 apr 2022, 09:02Zar ovi Rusi nisu trebali biti ekonomski slomljeni? Ili se mora godina čekati? Ne razumijem?
Ako gledaš kratkoročne efekte, oni su već tu.
Naravno, Rusi to amortizuju, jbg za ovo su se godinama spremali, pa je valjda neko vodio računa i o tome.
Što se tiče dugoročnih efekata, da, mora se čekati. Pravi efekti sankcija i dođu tek poslije godina sankcija.
Koševo Zapad
- Shategabri
- Kontakt:
Rosicky je napisao/la: ↑29 apr 2022, 10:08Volio bi da nam daš podatke po kojima bi vidjeli da nisu ekonomski oslabljeniDuljevinhoHaraldo je napisao/la: ↑29 apr 2022, 09:02Zar ovi Rusi nisu trebali biti ekonomski slomljeni? Ili se mora godina čekati? Ne razumijem?
Da ponovimo, dok im se ne uvedu sankcije na energente, to će ići sporo i režim neće odustati od rata u Ukrajini.BIHpatriota je napisao/la: ↑29 apr 2022, 08:39Russia doubles fossil fuel revenues since invasion of Ukraine began
Koševo Zapad
Mislim da nemamo prave podatke o utjecaju sankcija,samo predpostavke.Shategabri je napisao/la: ↑29 apr 2022, 10:16Rosicky je napisao/la: ↑29 apr 2022, 10:08Volio bi da nam daš podatke po kojima bi vidjeli da nisu ekonomski oslabljeniDuljevinhoHaraldo je napisao/la: ↑29 apr 2022, 09:02Zar ovi Rusi nisu trebali biti ekonomski slomljeni? Ili se mora godina čekati? Ne razumijem?Da ponovimo, dok im se ne uvedu sankcije na energente, to će ići sporo i režim neće odustati od rata u Ukrajini.BIHpatriota je napisao/la: ↑29 apr 2022, 08:39Russia doubles fossil fuel revenues since invasion of Ukraine began
Nadam se da svi rade na tome da postanu neovisni od Rusije i jednom za svagda riješe bilo kakvu mogućnost da ta država bude relevantna.
Da li će potpuna neovisnost svijeta od Rusije biti okidac za WW?
Jer ako Rusija ne pronađe dovoljno jako tržište opet ce prijetit ratovima.
Kina je dosta jača država od Rusije da bi im ovi nametali visoke cijene kao sto su radili europi pogotovo kada im Kina ostane jedina opcija.
EU je vec uvela sankcije na ugalj, a naredni paket bi trebao obuhvatiti naftu. Sto se kljucnog ruskog energenta tice - plina, tu bi kroz godinu/dvije trebali imati jasniju sliku.
Ruska privreda je uzdrmana, vec se vidi pad ekonomskih aktivnosti prije svega uvoza.
Izgubili su pristup nekim tehnologijama i to ce usporiti visokotehnoloski industrijski sektor.
Rusija nece imati alternativu u izvozu energenata jer lagano gube kljucnog klijenta - EU. Neki misle da ce tek tako preusmjeriti plinovode na azijsko trziste i rijesen problem.
Prije svega, kolicinski gledano nije moguce nadomjestiti izvoz plus Indija i Kina grabe ka zelenoj tranziciji i svaka iole jaca ekonomija trazi nezavisniji energetski sektor a to su obnovljivi izvori.
Ponavljam trilion puta ponovljeno, Rusi gube glavne kupce kojima su po top cijenama izvozili sirovine. Mogu sada zgrtati milijarde ali dugorocno gledano to je krah.
Ruska privreda je uzdrmana, vec se vidi pad ekonomskih aktivnosti prije svega uvoza.
Izgubili su pristup nekim tehnologijama i to ce usporiti visokotehnoloski industrijski sektor.
Rusija nece imati alternativu u izvozu energenata jer lagano gube kljucnog klijenta - EU. Neki misle da ce tek tako preusmjeriti plinovode na azijsko trziste i rijesen problem.
Prije svega, kolicinski gledano nije moguce nadomjestiti izvoz plus Indija i Kina grabe ka zelenoj tranziciji i svaka iole jaca ekonomija trazi nezavisniji energetski sektor a to su obnovljivi izvori.
Ponavljam trilion puta ponovljeno, Rusi gube glavne kupce kojima su po top cijenama izvozili sirovine. Mogu sada zgrtati milijarde ali dugorocno gledano to je krah.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 29 apr 2022, 10:36, ukupno mijenjano 1 put.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
- Shategabri
- Kontakt:
Kinezi su se od početka postavli prema Rusiji - mi diktiramo. Tako će biti ako im ponude naftu i plin. Vjerovatno će tražiti po nekom kursu koji je bio na početku ovog sr.anja.Rosicky je napisao/la: ↑29 apr 2022, 10:26Mislim da nemamo prave podatke o utjecaju sankcija,samo predpostavke.Shategabri je napisao/la: ↑29 apr 2022, 10:16Da ponovimo, dok im se ne uvedu sankcije na energente, to će ići sporo i režim neće odustati od rata u Ukrajini.BIHpatriota je napisao/la: ↑29 apr 2022, 08:39Russia doubles fossil fuel revenues since invasion of Ukraine began
Nadam se da svi rade na tome da postanu neovisni od Rusije i jednom za svagda riješe bilo kakvu mogućnost da ta država bude relevantna.
Da li će potpuna neovisnost svijeta od Rusije biti okidac za WW?
Jer ako Rusija ne pronađe dovoljno jako tržište opet ce prijetit ratovima.
Kina je dosta jača država od Rusije da bi im ovi nametali visoke cijene kao sto su radili europi pogotovo kada im Kina ostane jedina opcija.
Naravno da nemamo. Zato i rekoh da Rusi friziraju situaciju jer još mogu.
Rublja je stabilna, a navaljuju kao mutavi da im se plin i nafta plaćaju u rubljama. Upravo jer znaju da to neće dugo trajati i da im treba nešto što će rublju držati stabilnom.
O tome koliko je Rusa ostalo bez posla, kako će uticati to što vojska nije na raspolaganju kad dođe berba krompira, koliko je mladih otišlo van Rusije od početka sukoba, kako se fokus prebacio na vojnu industriju i ostalo što je neophodno za ratna dejstva....to je nešto što ne znamo konkretno i tačno.
Koševo Zapad
- Shategabri
- Kontakt:
Nemaju ni riješenu mrežu da bi realizovali kao što je to slučaj s Evropom.Asteriks je napisao/la: ↑29 apr 2022, 10:32EU je vec uvela sankcije na ugalj, a naredni paket bi trebao obuhvatiti naftu. Sto se kljucnog ruskog energenta tice - plina, tu bi kroz godinu/dvije trebali imati jasniju sliku.
Samim tim će ih Kinezi recimo ucjeniti da im se ne isplati prodati, ali ako ne budu imali opcija, biće daj šta daš.
Gradnja cjevovoda u ovim uslovima je nemoguća misija.
Koševo Zapad
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 181 gost.