Odlazak u inostranstvo
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Odlazak u inostranstvo
Jel pricanje o plati zakonski zabranjeno?
15.10.2013.
"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."
"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."
Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
do kraja hrabro zajedno!!!
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
Pisao sam na ovoj temi, doslovno malo mi je falilo da odem, i to u Osterhofen. Odlucio sam da ostanem, prosao kroz jedan turbulentni period, ali povezao sa se sa Nijemcima ovdje i eto, preko njih sljedeci mjesec potpisujem ugovor. Vikendom ne radim, uberstunden placeni, odlicna plata, ako i vikendom trebam raditi (ako te zapadne), tri slobodna. Godisnji 30 tage, regres, povecanje plate nakon tri mjeseca koje je probno, pa nakon godinu dana opet povecanje gdje je uracunato tri mjeseca te "probe".
Meni najvažnije, njemački ću još više usavršiti (perfektno čitam i razumijem), izgubio sam svoj čisti njemački naglasak, ali nadoći će, plus, veoma važna stvar CV za potencijalni odlazak u Njemačku, gdje mogu na osnovu radnog iskustva za ovu njemačku firmu naći posao.
Nije call centar u pitanju, mogao sam tu raditi već nekoliko godina, ne pada mi napamet. Zoveš i nudiš im struju, 1200KM početna je tu bila prije par godina, ali maksimalni stres plus mjesečne kvote. Ne kažem da je loše, ali nije ni dobro. Tu ideš nedjeljom na bauštelu da psihički dođeš sebi.
Danke Deutschland.
Meni najvažnije, njemački ću još više usavršiti (perfektno čitam i razumijem), izgubio sam svoj čisti njemački naglasak, ali nadoći će, plus, veoma važna stvar CV za potencijalni odlazak u Njemačku, gdje mogu na osnovu radnog iskustva za ovu njemačku firmu naći posao.
Nije call centar u pitanju, mogao sam tu raditi već nekoliko godina, ne pada mi napamet. Zoveš i nudiš im struju, 1200KM početna je tu bila prije par godina, ali maksimalni stres plus mjesečne kvote. Ne kažem da je loše, ali nije ni dobro. Tu ideš nedjeljom na bauštelu da psihički dođeš sebi.
Danke Deutschland.
Ako znate osnove njemačkoj, uzimate romane, možete ih skinuti preko pdf-a i počnite čitati, samo čitajte i po mogućnosti na glas. Čitajte FAZ, die Zeit, Bild, sport de, tz, različite njemačke portale za razvijanje njemačkog. Počnite gledati na njemački filmove i serije.
Ja sam dobio sa tvitera od kolege sve za ispite na Goetheu za više stepene.
https://drive.google.com/drive/u/0/fold ... 5vV8hkK-x7
Eto vam link, skinite i počnite učiti. Učite vašu djecu engleski i njemački. Ako želite ići, idite, nemojte previše razmišljati, uvijek se možete nazad vratiti. Prve generacije Turaka koje su doselile u Njemačku nisu imali pojma o jeziku, oni su se žrtvovali za kasnije generacije, tako se i naše, sadašnje generacije žrtvuju za budućnost svoje djece. Ja sam imao sreće da mi je dedo otišao u 70tim u Njemačku i imam dosta familije tamo. Imam i dalje mogućnost da idem, ali trošim posljedni atom snage da ovdje normalno živim, što je zaista teško u ovom nesistemu.
Ako odete, svakako ćete pomagati kao dijaspora svojoj porodici, te tako i Bosni. Samo nemojte zaboraviti ko ste i šta ste, brzo se mi asimiliramo
Eto vam link, skinite i počnite učiti. Učite vašu djecu engleski i njemački. Ako želite ići, idite, nemojte previše razmišljati, uvijek se možete nazad vratiti. Prve generacije Turaka koje su doselile u Njemačku nisu imali pojma o jeziku, oni su se žrtvovali za kasnije generacije, tako se i naše, sadašnje generacije žrtvuju za budućnost svoje djece. Ja sam imao sreće da mi je dedo otišao u 70tim u Njemačku i imam dosta familije tamo. Imam i dalje mogućnost da idem, ali trošim posljedni atom snage da ovdje normalno živim, što je zaista teško u ovom nesistemu.
Ako odete, svakako ćete pomagati kao dijaspora svojoj porodici, te tako i Bosni. Samo nemojte zaboraviti ko ste i šta ste, brzo se mi asimiliramo

Koliko nervira ovo kad citas komentare na ovoj grupi gastarbajter gdje hiljadu nekakvih debila se javlja gdje apsolutno nista spremno nemaju, ni poslodavca, ni ugovor i slicno, a kad nesto hoce takvi najvise i dobiju termin pa prose i traze ugovor i poslodavca po grupi i komentarima. Toliko koce ove koji imaju sve spremno da je to za popizditi.
1946-1987
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."
Lijepo bome. Nadam se da ti je mama okej, moja je neutjesna bila kad sam vizu dobio.

Ima jedan klub, jedan tim, s tradicijom jakom, čiji verni navijači su povezani znakom.
Pa zato nikad ne brinu, jer znaju da u tami, dokle god da postoje neće hodati sami!
"Kako se lopta nije odbila u zemlju ako ga je pogodila u ruku!?"
Pa zato nikad ne brinu, jer znaju da u tami, dokle god da postoje neće hodati sami!
"Kako se lopta nije odbila u zemlju ako ga je pogodila u ruku!?"
Jutros me tjerala iz kuće, kaže: "Znam da sam govorila da ću plakati kad odeš, ali boga mi neću". Ja opet galamio jer usisava

E sad ne znam šta mi još treba:
Imam ugovor, koji sam potpisao i poslao nazad. Imam tu povrdu što je stigla. Ali treba mi neki plan i program školovanja, to još niko da mi pošalje

I sad stoji: "eventualna predsaglanost savezne agencije za rad". No, upravo mi je savezna agencija za rad poslala mail da sam primljen.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."
Ausbildung za Pflege?
Imal kakav program ili sistem za relativnog pocetnikaNeutral je napisao/la: ↑25 apr 2022, 18:23Ako znate osnove njemačkoj, uzimate romane, možete ih skinuti preko pdf-a i počnite čitati, samo čitajte i po mogućnosti na glas. Čitajte FAZ, die Zeit, Bild, sport de, tz, različite njemačke portale za razvijanje njemačkog. Počnite gledati na njemački filmove i serije.
Ako odete, svakako ćete pomagati kao dijaspora svojoj porodici, te tako i Bosni. Samo nemojte zaboraviti ko ste i šta ste, brzo se mi asimiliramo![]()

"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"
Ma jok, nemam ja stomak za to

Produktionmechaniker je u pitanju.
@StevieG8
Ako se ne varam na tom linku imas i za pocetnike program, nivo A1.
Njemacki se brzo uci, samo sto balkanci imaju cudan naglasak, mogu ih uvijek prepoznati. Vecina poslodavca trazi B1 nivo, a imas ih koji ne traze nista (firma Wolfsystem) nije nista trazila tako je kolega otisao ima pet godina. To je ona firma gdje sam i ja mogao raditi.
Uci osnovne rijeci preko rjecnika, kasnije tek pokusaj sastaviti recenicu. Cim naucis citati njemacki, bit ce sve mnogo lakse.
Ja sam, ti si, on je itd
Ich bin, du bist, er ist.
Ako se sjecas kako si ucio engleski u skoli, primjeni princip na njemacki. Ponavljam, kolega, pravnik, sam od sebe je poceo uciti njemacki, polozio je b1 na Goethe, pitam ga sto si to polagao kad ti vazi godinu, kaze da vidim na kakvom sam nivou ako cu vani opet cu polagati. Ulozi svaki dan min dva sata na ucenje. Imas nekoliko youtube kanala za ucenje njemackog.
Evo ja ga govorim relativno dobro, razumijem ga odlicno, prosjecno pisem, ali uvijek imas gresaka, isto ko u nasem jeziku. Za odlazak ti ne treba puno, vaznija je struka s kojom ces se baviti. Upoznao sam Gruzijaca koji je imao prosjecan njemacki a radi u hotelu, a Bugari ti ne znaju nista njemackog a ima ih na tisuce tamo. Njima jenprednost EU.
Ako imate fakultet, preporucujem nekakvu plavu vizu ili kako se vec zove. Dakle, imate mogucnost da se s vasim fakultetom prijavite na njemacki biro. Ali morate na racunu imali 7-8 tisuca eura, stan iznamljen na godinu dana i jos nekih sitnica. Tako se prijatelj zaposlio u jednu firmu koja je povezana sa BMWom, ali on je imao iskustva iz Spanije, Barcelona. Najjace prijavio se u Ninberg, dobio posao u Minhenu, pa je morao platiti neku ostetu za prekid ugovora. Njemu je sreca sto je dobrostojeci bio i vamo, plus roditelj u drzavnoj instituciji, nije morao dizati kredit da prikaze da to ima.
Ima dosta nasih Nijemaca tamo, razlika izmedju odlaska sada i prije 10 godina je nevjerovatna. Ovo podsjeca na 70te kada se lako islo tamo, tada se njemacka i napunila strancima primarno turcima.
Kucam sa moba, milion pravopisnih gresaka, sta cu mu ja
Rezime, youtube kanal, link sto sam postavio za ucenje a1, osnove njemackog. Pa onda pamti rijeci, koje ces kasnije pretvarati u recenice.
Ako se ne varam na tom linku imas i za pocetnike program, nivo A1.
Njemacki se brzo uci, samo sto balkanci imaju cudan naglasak, mogu ih uvijek prepoznati. Vecina poslodavca trazi B1 nivo, a imas ih koji ne traze nista (firma Wolfsystem) nije nista trazila tako je kolega otisao ima pet godina. To je ona firma gdje sam i ja mogao raditi.
Uci osnovne rijeci preko rjecnika, kasnije tek pokusaj sastaviti recenicu. Cim naucis citati njemacki, bit ce sve mnogo lakse.
Ja sam, ti si, on je itd
Ich bin, du bist, er ist.
Ako se sjecas kako si ucio engleski u skoli, primjeni princip na njemacki. Ponavljam, kolega, pravnik, sam od sebe je poceo uciti njemacki, polozio je b1 na Goethe, pitam ga sto si to polagao kad ti vazi godinu, kaze da vidim na kakvom sam nivou ako cu vani opet cu polagati. Ulozi svaki dan min dva sata na ucenje. Imas nekoliko youtube kanala za ucenje njemackog.
Evo ja ga govorim relativno dobro, razumijem ga odlicno, prosjecno pisem, ali uvijek imas gresaka, isto ko u nasem jeziku. Za odlazak ti ne treba puno, vaznija je struka s kojom ces se baviti. Upoznao sam Gruzijaca koji je imao prosjecan njemacki a radi u hotelu, a Bugari ti ne znaju nista njemackog a ima ih na tisuce tamo. Njima jenprednost EU.
Ako imate fakultet, preporucujem nekakvu plavu vizu ili kako se vec zove. Dakle, imate mogucnost da se s vasim fakultetom prijavite na njemacki biro. Ali morate na racunu imali 7-8 tisuca eura, stan iznamljen na godinu dana i jos nekih sitnica. Tako se prijatelj zaposlio u jednu firmu koja je povezana sa BMWom, ali on je imao iskustva iz Spanije, Barcelona. Najjace prijavio se u Ninberg, dobio posao u Minhenu, pa je morao platiti neku ostetu za prekid ugovora. Njemu je sreca sto je dobrostojeci bio i vamo, plus roditelj u drzavnoj instituciji, nije morao dizati kredit da prikaze da to ima.
Ima dosta nasih Nijemaca tamo, razlika izmedju odlaska sada i prije 10 godina je nevjerovatna. Ovo podsjeca na 70te kada se lako islo tamo, tada se njemacka i napunila strancima primarno turcima.
Kucam sa moba, milion pravopisnih gresaka, sta cu mu ja
Rezime, youtube kanal, link sto sam postavio za ucenje a1, osnove njemackog. Pa onda pamti rijeci, koje ces kasnije pretvarati u recenice.
Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
Da li neko zna da li treba biti prijavljen boravak u njemackoj da bi se upisao ausbildung gore? Imam zavrsenu gimnaziju, razmisljam o nostrifikaciji diplome medjutim drug mi rece kad je on upisivao ausiblidung da je morao bit prijavljen gore?
1946-1987
Ne treba, jedino sto trebas su odlasci na razgovor u skolu i gdje ces raditi praksu, idealno bi bilo u jednom dolasku sve zavrsiti.
Ima li neko da radi kao samostalni perac guzova nebenberuflich? Planiram s drugom poceti posto oba radimo dvajscetvorke u kucnoj intenzivi pa imamo 20 dana mjesecno slobodno koje bi da iskoristimo uzimajuci jos vise love. 

Zdravo raja,prije svega da vas pozdravim a zatim da pitam sljedeće: NA koji način se traži termin za vizu u ambasadi SR Njemačke?
Gledao sam na stranici ambasade ali ne mogu naći taj link za prijavljivanje!
Da li neko od vas ima iskustva sa istim ?
Gledao sam na stranici ambasade ali ne mogu naći taj link za prijavljivanje!
Da li neko od vas ima iskustva sa istim ?
„Pravi džentlmen nikada ne napušta svoju damu“,
Aleksandro Del Piero
Aleksandro Del Piero
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.