Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Marsal
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la Marsal » 19 apr 2022, 16:44

ASD je napisao/la:
19 apr 2022, 15:52
Pretjeruješ. Meni kad se depresija pojavila prvi put nisam mogao iz kreveta ustati mjesec dana.
Nije depresija samo ležanje po krevetu bajo moj, međutim ne bih dalje jer si pokazao ogromno neznanje i nema smisla.

Većina ljudi koji boluju od depresije na prvu imaju stabilan život, zaposleni su, imaju neko društvo, naizgled normalne osobe.

Prije 8 godina ubio mi se komšija. Najfiniji i najbolji momak ikad, društvo ga obožavalo, imao hobije, radio. Pa u oproštajnom pismu napisao da mu je pun kofer svega, da ne može više ovako itd
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

VGS
Kontakt:

Post Postao/la VGS » 19 apr 2022, 16:47

AshburtonG je napisao/la:
19 apr 2022, 16:10
U pravu si Stevie.
Tuzno je da u BiH psihoterapija nije ukljucena u zdravstveno osiguranje, odnosno nemas opciju otici kod profesionalca na "tretman", nego iskljucivo kod privatnika. Mislim da je to najveci razlog koji ljude navodi da se sami pokusaju izborit, jer dobijes uputnicu samo ako je bas kriticno stanje ili preko neke veze, dok u ostalim slucajevima moras sve platit.
U Austriji odes kod psihologa kao kod svakog drugog specijaliste. Samo ti je potreban termin i vazece zdravstveno osiguranje.
Kako nema? Ja isao najnormalnije u SA. Uputnica kod ljekara opste prakse i pravo ides kome hoces i psihijatru i psihologu. Kvalitetna usluga, sve na nivou bilo. Isto tako stanje ni blizu kriticnog nije bilo, malo anksioznih problema.
Zadnja izmjena: VGS, dana/u 19 apr 2022, 16:50, ukupno mijenjano 1 put.

BenWhite
Kontakt:

Post Postao/la BenWhite » 19 apr 2022, 16:48

Pa vjerujem da nisu simptomi kod svih isti. Kao i kod svake bolesti.

Svojevremeno je onaj Chester iz LP, malo prije nego se ubio, imao neki intervju gdje lik govori kako je svoj rođendan proveo tako što je od 8 ujutro do 11 naveče gledao neki crtani ili tako nešto ma TVu. I ovaj ga pita zašto i on govori da nije imao snage da ustane iz kreveta.
41:34

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 19 apr 2022, 17:05

Momcima koji pate od depresije bih preporucio da se uvijek zaokupe necim. Nadjite sebi ciljeve, kakvi god oni bili. Ne mora to biti nista posebno, samo da radite nesto. Jer najgore je kad razmisljas stalno. Ako nemate snage, uzmite vitamina B12 i drugih. I nedajte da vam ljudi govore kako imate milion razloga da budete sretni. To je najgluplji savjet koji vam moze neko dati i samo cete jos vise pasti u depresiju. Jos cete imati i zelju da prebijete doticnu osobu.
I am not yet born; O hear me.
Let not the bloodsucking bat or the rat or the stoat or the
club-footed ghoul come near me.

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 19 apr 2022, 17:24

Nema ništa gore nego kad nekom kažeš da si psihički loše i on / ona ti kaze da ima djece u Africi kojima je gore. Mrš.

Nije se lako ni zaokupiti necim kad ti je mentalno loše. Ne da ti se ništa, ne možeš ništa I gledanje filma ili nekog YouTube videa se čini pretesko.

**** stvar, ja sam ima period u jeku korone kad nisam pričao po dva dana, virtualno i fizički.

Ima i ljudi na kojima se čini da im je super, a zapravo razmišljaju da se ubiju.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 19 apr 2022, 17:41

Bundesliga je napisao/la:
19 apr 2022, 17:05
Momcima koji pate od depresije bih preporucio da se uvijek zaokupe necim. Nadjite sebi ciljeve, kakvi god oni bili. Ne mora to biti nista posebno, samo da radite nesto. Jer najgore je kad razmisljas stalno. Ako nemate snage, uzmite vitamina B12 i drugih. I nedajte da vam ljudi govore kako imate milion razloga da budete sretni. To je najgluplji savjet koji vam moze neko dati i samo cete jos vise pasti u depresiju. Jos cete imati i zelju da prebijete doticnu osobu.
Pa da.
Još bih dobio što više druženja s prijateljima i iulazaka u gradu i ono najbitnije sport.
Sport prouzrokuje hormon radosti.

bob
Kontakt:

Post Postao/la bob » 19 apr 2022, 17:41

ma depresija je **** stvar ne treba se igrati stim realno svi mi u nekom periodu se nadjemo u tom nekom stanju neko dan, dva neko mjesec ako to druze traje def. blizim prijateljim, porodicom popricati sta te muci i slicno ako ne pomaze ili mislis da ne mozes snjima pricati traziti strucnu pomoc ...

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 19 apr 2022, 17:59

Takvo vrijeme. Depresija je sigurno danas izraženija nego prije jer su ljudi manje socijalni. Ali opet tu je i više rješenja danas u obliku tretmana depresije.

Inače, nisam znao da ovoliko ljudi imalo simptome depresije. Kad pričam s ljudima po gradu. Većinom nisu imali.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 19 apr 2022, 18:04

Marsal je napisao/la:
19 apr 2022, 16:44
ASD je napisao/la:
19 apr 2022, 15:52
Pretjeruješ. Meni kad se depresija pojavila prvi put nisam mogao iz kreveta ustati mjesec dana.
Nije depresija samo ležanje po krevetu bajo moj, međutim ne bih dalje jer si pokazao ogromno neznanje i nema smisla.

Većina ljudi koji boluju od depresije na prvu imaju stabilan život, zaposleni su, imaju neko društvo, naizgled normalne osobe.

Prije 8 godina ubio mi se komšija. Najfiniji i najbolji momak ikad, društvo ga obožavalo, imao hobije, radio. Pa u oproštajnom pismu napisao da mu je pun kofer svega, da ne može više ovako itd
Nisam ja birao da budem zakovan na krevet. Totalno me iscrpilo.
Krenuo u teretanu za vrijeme toga, nisam mogao šipku dignuti, a kamoli skleka uraditi. Prije toga ih radio na jednoj ruci.
Ispod 12 sati dnevno nisam spavao.
Živa istina. Trčao po 20 krugova na Tušnju skoro svaki dan. Poslije toga nekih 3-4 mjeseca me to uhvatilo, trbalo mi baš dosta vremena da 1 krug istričim. Udebljao se 15 kila za kratko vrijeme.

Ali slažem se da nije. Nisu kod svakog svi simptomi isti. Čak šta više, ovo žestoko stanje može nekad biti dobro. Jer se ne razmišljaš hoćeš li ići psihijatru.

Ali da budem iskren. Ti mi se ne činiš kao neko ko ima depresiju. Možda imaš neku depresivnu epizodu ali da to bolest nije.

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 19 apr 2022, 18:29

Postoji nešto što se zove high functioning depresivci. Znači ne tvrdim da jesam, vjerovatno nisam jer ne želim bit onaj što sam sebi dijeli dijagnoze ali previše toga mi vuče na to.

Idk, vidjećemo. Definitivno planiram o tome razgovarat sa nekim stručnim i profesionalnim jer ne mogu više ovako živjet.

Lumis
Kontakt:

Post Postao/la Lumis » 19 apr 2022, 18:45

Ja imam simptome autizma pa se ne hvalim
I am Lumis, EC3s younger brother

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 19 apr 2022, 18:47

Naravno. Trebaš, pogotovo ako je dobar psihijatar.

Mislim. Ja znam napamet kakva če te pitanja pitati jer se liječim nekih 8 godina. Istina. Većinom je to viđanje nakon pola godine, rutinska kontrola. Jer sam većinom bio zdrav. Ali bilo je perioda kad je bilo viđanje jako često.

Mislim. Čitajući tvoje komentare djeluješ mi pun života i ne liči mi nimalo na depresiju. Jedan od zadnjih za koje bih rekao ovdje.

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 19 apr 2022, 18:50

Vjeruj mi da samo djelujem pun života. :mrgreen: Mislim odlučio sam, koliko god bude teško neću dignut ruku na sebe, ali život nekad zaista zna bit patnja.

Lumis
Kontakt:

Post Postao/la Lumis » 19 apr 2022, 18:51

Marsal je napisao/la:
19 apr 2022, 18:50
Vjeruj mi da samo djelujem pun života. :mrgreen: Mislim odlučio sam, koliko god bude teško neću dignut ruku na sebe, ali život nekad zaista zna bit patnja.
Drug ja sam u goroj situaciji od tebe :urnebes: milion puta nemas razloga da budes depresivan
I am Lumis, EC3s younger brother

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 19 apr 2022, 19:00

Mnogi nemaju, no ipak jesu. To i jeste najstrašnije od svega.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 19 apr 2022, 19:05

Marsal je napisao/la:
19 apr 2022, 19:00
Da li slušaš muziku, gledaš li filmove/serije, privlače li te žene (mislim trenutno, ne općenito), šta je sa izlascima, sportom?

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 19 apr 2022, 19:14

ASD je napisao/la:
19 apr 2022, 19:05
Marsal je napisao/la:
19 apr 2022, 19:00
Da li slušaš muziku, gledaš li filmove/serije, privlače li te žene (mislim trenutno, ne općenito), šta je sa izlascima, sportom?
Muzika - slabo
Film/serija - tu i tamo
Žene - idk, evo nudi mi se da izađem sa jednom (pisaću kasnije) na ljubav, a ja tražim 1001 razlog da ne izađem
Izlasci - jednom u 14 dana
Sport - nula

Mislim možda i nemam, možda imam. Neki simptomi su tu. Meni je najgore što imam baš jakooo nisko samopouzdanje i počesto mrzim sam sebe. Ali ono baš mrzim. :mrgreen: i definitivno ima tu ako ništa makar malo anskioznosti.

Romagnoli13
Kontakt:

Post Postao/la Romagnoli13 » 19 apr 2022, 19:23

Već pune 4 godine se borim sa depresijom. Puno je bolje sad nego prije, ali još ima dosta borbe do potpune slobode. Još su se pojavili i problemi sa napadima psihoze. Povremene vokalne halucinacije. Zapravo godinu dana kako ih imam, a tek prije par sedmica sam obavijestio neuropsihijatra o tome.

Vaira V5 kao prva terapija. Zasad ide ka boljem, imam period od 7-8 dana kad sam ono rahat. A bilo je došlo do toga da imam periode od 3-4 dana zaredom da imam takve napade.

Ako vam neko kaže "nađi pos'o pa će sve prestati", savjetujem da ga udarite nečim po sred glave, sa prvim predmetom koji vam je pri ruci. Radio sam užasno teške fizičke poslove, samo da sam sebe "slomom" i da lakše zaspim, ali samo sam gore napravio.
'Namaz moj, i obredi moji, i život moj, i smrt moja doista su posvećeni Allahu, Gospodaru svjetova.''' (El-En'am)

bombaysaphire
Kontakt:

Post Postao/la bombaysaphire » 19 apr 2022, 19:29

Ljudi samo trening i alkohol , idealna kombinacija .
Naši navijači se sjajno zabavljaju. Maskoti EURO-a pjevaju "glupane, glupane, n****i se k****e", a on ne razumije pa pleše.
Dame i gospodo , najčitaniji sportski portal u državi !!!

RollingPaper
Kontakt:

Post Postao/la RollingPaper » 19 apr 2022, 19:30

Romagnoli13 je napisao/la:
19 apr 2022, 19:23
Već pune 4 godine se borim sa depresijom. Puno je bolje sad nego prije, ali još ima dosta borbe do potpune slobode. Još su se pojavili i problemi sa napadima psihoze. Povremene vokalne halucinacije. Zapravo godinu dana kako ih imam, a tek prije par sedmica sam obavijestio neuropsihijatra o tome.

Vaira V5 kao prva terapija. Zasad ide ka boljem, imam period od 7-8 dana kad sam ono rahat. A bilo je došlo do toga da imam periode od 3-4 dana zaredom da imam takve napade.

Ako vam neko kaže "nađi pos'o pa će sve prestati", savjetujem da ga udarite nečim po sred glave, sa prvim predmetom koji vam je pri ruci. Radio sam užasno teške fizičke poslove, samo da sam sebe "slomom" i da lakše zaspim, ali samo sam gore napravio.
Jesi probao sa čitanjem pojedinih knjiga. Meni je dosta pomogla knjiga "stvorite novo ja" od Džo Dispence, štaviše promjenila mi je život.

Prije toga sam čitao dosta i sve je bilo nekako plitko ali ova knjiga je remek dijelo po meni, i svako treba da je pročita. Ali polako da je čitaš sa razumjevanjem.

Takođe moć podsvjesti i moć sadašnjeg trenutka nisu loše knjige, ukoliko vam je Dispenca pretezak.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: L-Train, MostarskiSin i 8 gostiju.