alemsa je napisao/la: ↑12 apr 2022, 16:52
AshburtonG je napisao/la: ↑12 apr 2022, 16:44
alemsa je napisao/la: ↑12 apr 2022, 15:20
Ma lazu, cisto sumnjam prosto ne vjerujem da je poginulo 20k Ruskih trupa, to bi znacilo vise od 10% trenutne vojske za 2 mjeseca, od tog oduzmi naravno da nisu svi combat ratnici, nego za logistiku, s toga bi procentualno to bilo i vise. Amerikanci su rekli da je poginulo izmedju 2 do 4 hiljade Rusa, to se vec moze povjerovati.
Kako da ne moze, kad im ljudi konstantno unistavaju vozila u konvojima koja su puna vojnika? Ukrajinci sigurno da preuvelicavaju, ali cifra od 2 do 4k je smijesna, uzevsi u obzir nacin ratovanja Rusa i cime ih ovi najvise "chalakaju".
15k( +- 1 ili 2k) je dosta realnije i od 4k(ruska propaganda) i od 30k(ukrajinska propaganda).
Kod nas su se bitke vodile po brdima, dok si ovdje ko prizemljeni glineni golub, pogotovo u doba dronova i slicnih letjelica.
Ne ginu profesionalni vojnici tako lako burazeru. Znam da su Rusi poslali i momke sa vojnog roka, ali to je sigurno mali %, vecina ih je sigurno bila u vojsci i prije ovog sukoba (mada nemam zvanicne podatke, nego predpostavljam), i kod nas ko god je bio profesionalni vojnik prije rata, dosta ih je prezivjelo vjeruj. Sogurno da ima napada na konvoje, zasjeda itd. Ali brojka od 20k je vise nego preuvelicana, s obzirom da se radi o kratkom vremenskom periodu.
Kakvi profesionalni vojnici u onim prvim napadima?
Pa takvih je putin poslao par divizija, mozda 20%, barem sudeci po konstantnom ostavljanju teske artiljerije po poljanama kao bicikla, neinformiranosti i prikazanim zarobljenicima. Ovo ostalo su sirotinja i ove manjine, koje imaju imaju ocit stokholmski sindrom, pa se bore na strani dojucerasnjeg tlacitelja i agresora. Ako je poslao vecinu profesionalaca, onda bih se ja na mjestu Putina samoubio da rade ovo na terenu i trpe ovolike bruke.
Kakve sanse ima bilo kakav vojnik, pa zvao se i Atila, protiv drona u tenku starom 50godina bez lampice za gorivo, a kamoli neke protivzracne odbrane?
Nemoj mi samo ti pricat o ratu i kako se gine. Pola porodice ili mi je pod zemljom ili su i dalje aktivni vojnici. To sto ti misljenje kreiras na osnovu americkih gubitaka, gdje se bore protiv naduvane djece koja ih gadjaju prackama i pogine 5 vojnika godisnje je drugi par rukava.