Svoj lokalni klub pratis iz ljubavi, tradicije i postovanja. Po njemu se identifikujes po imenu, bojama i grbu, tu stices prijatelje, drugove i poznanike, tu crpis anegdote, imas sjecanja na lijepe i lose trenutke, njega se spomene daleko od kuce, zbog njega se nadas, zelis.
Svi mi imamo iste ove emocije, samo ih drugacije ispoljavamo i drugaciji prag tolerancije na sve oko kluba od rata na ovamo. Ali na kraju dana, kad se potisnu igraci, treneri u Uprave ostane klub kojeg volis i za kojeg navikas bez obzira na sve.
Zato nikad necu razumiti ljude u manjim sredinama koji se stide svog lokalnog kluba i gube tu identifikaciju pa kao navijaju za Zelju, Sarajevo, Borac, Velez i slicno. Simpatisati DA, ali pored svog navijati za tudji apsolutno NE.
A ako zelim gledati kvalitetniji i atraktivniji fudbal, za to postoji TV i lige petice, uzivam, kvslitetno ubijem vrijeme i onda odem bodriti svoj klub. Jer tih 1, 5 ili 10 KM ne kalkulisem naspram rezultata niti trofejnosti, ne dadnem ja to ni sto ce pomoci klubu jer nece ih obogatiti mojih 5KM, nego dadnem jer je to moj identitet, sastavni dio moje svakodnevnice, kao i kafa koju popijem i platim ne jer ce mi dati snagu ili proljepsati me, nego jer uzivam u tome.
Ko od harama zivi, godisnje 2 puta ne podrigne.
075 ❤