Ivaylo Petev
Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,TaRgEt_,_dreamer_
Re: Ivaylo Petev
Vrijeme je za 4-2-3-1
1992, 2006, 2009, 2011, 2015 🏆
Dobri tereni će stvoriti pretpostavke da se igra brži fudbal. Naši igrači em su naučeni da pogrešno igraju em zbog loših terena moraju da igraju pogrešno. I fudbal u bh ligi će se samo zbog toga evolucijom dići na veći nivo, bez da mi išta posredujemo u to, kad igrači ili treneri shvate kako mogu igrati brži i efikasniji fudbal.h1a2s3o4 je napisao/la: ↑27 mar 2022, 11:40Slažem se sa tobom da je edukacija trenera najbitnija.Arnelv52 je napisao/la: ↑27 mar 2022, 11:23
Ne treba misliti da pare mogu riješiti sve pa gledati samo da upumpamo pare nego je to trebala da bude cjelovita strategija na nivou nogometnog saveza (sad zvučim k'o Šefik Džaferović ali moram).
Edukacija trenera, obnova terena i tako te stvari su već poznata stvar ali isto tako moralo se ulagati u mladje uzraste - da se dovedu najbolje svjetske prakse iz cijelog svijeta ovde kod nas i to na nivou saveza: pr radi da svaki klub ide u Milan i Barcelonu da razgovara o tome kako njihova djeca treniraju je skupo i neefikasno ali se moglo sa nivoa saveza to napraviti i ovde, u naš fudbal, donijeti sva ta znanja koja imaju europske nogometne akademije.
Ali prije svega treba sjesti sa svim sudionicima iz industrije fudbala u BH i popričati - od trenera, trenera mladjih kategorija, igrača, klubova, menadžera i svih ostalih da se vidi kako se može napraviti dva proizvoda: bh fudbal i bh igrač. Sjesti i pričati a ne raditi kako neko misli da treba da radi ili što je u nas čest slučaj kako je najlakše.
Naravno da novi i bolji tereni hoce popraviti uslove ali i ne nužno kvalitet lige i igrača.
Edukacija trenera i propisi da ne moze svako ko mu padne na pamet voditi skole fudbala i omladinske pogone.
Uzmimo za primjer Sarajevo(bez da se naljute). Imaju savim pristojan trening kamp za naše uslove, a nisu izbacili svega 2 ili 3 pristojna igraca iz istog. Kovacevic V, Duljević, Cimirot mada ne znam koliko je Duljević proizvod Akademije.
Valjda novi vlasnik poradi na tome, jer covjek je biznismen i zeli i da zarađuje novac. A bez proizvodnje nema velike ekonomije.![]()
Hocu rec, dobra infrastruktura nije najvaznija za uspjeh (ne kazem da nije vazna). Vaznije je znanje kojeg nema u dovoljnim kolicinama kod školovanja igrača.
To je jedna stvar - da imamo kvalitet i da sistematski radimo na kvalitetu. Drugi dio problema je taj da za taj kvalitet neko i čuje, da ga prepozna i da ga plati. Mi moramo poraditi i na prodajnoj infrastrukturi.
Ali sve to na stranu evo par općih pitanja na koje bih ja volio da mi savez odgovori:
Šta mi znamo o regeneraciji tijela poslije utakmice?
Šta mi znamo o psihološkoj pripremi prije utakmice ali i psihološkom oporavku nakon utakmice?
Šta mi znamo o prehrani modernog fudbalera?
Šta mi znamo o tjelesnom razvoju čovjeka, razvoju kostiju, mišića itd.?
Eto recimo četri opća pitanja na kojima mi za zapadom kaskamo svjetlosnim godinama i koja bi morali sustići. A na ova pitanja ne treba da da odgovor FK Leotar ili FK Sloboda na ova pitanja treba da da odgovor Savez u saradnji sa univerzitetima i drugim zainteresovanim stranama a FK Leotar ili FK Sloboda trebaju onda da dobiju smjernice koje oni mogu ili ne moraju da primijenjuju.
Može Petev ostati sto godina, ali to više nema smisla. Ne znam možemo li više potonuti – jasan je Topić.
Tuta Petrov
Tuta Petrov
Čudno kako se ne javlja @DrFilgud.
Ali zato berlinski keramičar Maestro(na klixu poznat kao Samso) piše 30 komentara dnevno.
Ali zato berlinski keramičar Maestro(na klixu poznat kao Samso) piše 30 komentara dnevno.
Tačno je da će bolji tereni popraviti u određenoj mjeri kvalitet fudbala i naravno da ce uticati i na druge segmente kao "Butterfly effect", ali određene stvari ne dolazi sa boljim terenima.Arnelv52 je napisao/la: ↑27 mar 2022, 19:02Dobri tereni će stvoriti pretpostavke da se igra brži fudbal. Naši igrači em su naučeni da pogrešno igraju em zbog loših terena moraju da igraju pogrešno. I fudbal u bh ligi će se samo zbog toga evolucijom dići na veći nivo, bez da mi išta posredujemo u to, kad igrači ili treneri shvate kako mogu igrati brži i efikasniji fudbal.h1a2s3o4 je napisao/la: ↑27 mar 2022, 11:40Slažem se sa tobom da je edukacija trenera najbitnija.Arnelv52 je napisao/la: ↑27 mar 2022, 11:23
Ne treba misliti da pare mogu riješiti sve pa gledati samo da upumpamo pare nego je to trebala da bude cjelovita strategija na nivou nogometnog saveza (sad zvučim k'o Šefik Džaferović ali moram).
Edukacija trenera, obnova terena i tako te stvari su već poznata stvar ali isto tako moralo se ulagati u mladje uzraste - da se dovedu najbolje svjetske prakse iz cijelog svijeta ovde kod nas i to na nivou saveza: pr radi da svaki klub ide u Milan i Barcelonu da razgovara o tome kako njihova djeca treniraju je skupo i neefikasno ali se moglo sa nivoa saveza to napraviti i ovde, u naš fudbal, donijeti sva ta znanja koja imaju europske nogometne akademije.
Ali prije svega treba sjesti sa svim sudionicima iz industrije fudbala u BH i popričati - od trenera, trenera mladjih kategorija, igrača, klubova, menadžera i svih ostalih da se vidi kako se može napraviti dva proizvoda: bh fudbal i bh igrač. Sjesti i pričati a ne raditi kako neko misli da treba da radi ili što je u nas čest slučaj kako je najlakše.
Naravno da novi i bolji tereni hoce popraviti uslove ali i ne nužno kvalitet lige i igrača.
Edukacija trenera i propisi da ne moze svako ko mu padne na pamet voditi skole fudbala i omladinske pogone.
Uzmimo za primjer Sarajevo(bez da se naljute). Imaju savim pristojan trening kamp za naše uslove, a nisu izbacili svega 2 ili 3 pristojna igraca iz istog. Kovacevic V, Duljević, Cimirot mada ne znam koliko je Duljević proizvod Akademije.
Valjda novi vlasnik poradi na tome, jer covjek je biznismen i zeli i da zarađuje novac. A bez proizvodnje nema velike ekonomije.![]()
Hocu rec, dobra infrastruktura nije najvaznija za uspjeh (ne kazem da nije vazna). Vaznije je znanje kojeg nema u dovoljnim kolicinama kod školovanja igrača.
To je jedna stvar - da imamo kvalitet i da sistematski radimo na kvalitetu. Drugi dio problema je taj da za taj kvalitet neko i čuje, da ga prepozna i da ga plati. Mi moramo poraditi i na prodajnoj infrastrukturi.
Ali sve to na stranu evo par općih pitanja na koje bih ja volio da mi savez odgovori:
Šta mi znamo o regeneraciji tijela poslije utakmice?
Šta mi znamo o psihološkoj pripremi prije utakmice ali i psihološkom oporavku nakon utakmice?
Šta mi znamo o prehrani modernog fudbalera?
Šta mi znamo o tjelesnom razvoju čovjeka, razvoju kostiju, mišića itd.?
Eto recimo četri opća pitanja na kojima mi za zapadom kaskamo svjetlosnim godinama i koja bi morali sustići. A na ova pitanja ne treba da da odgovor FK Leotar ili FK Sloboda na ova pitanja treba da da odgovor Savez u saradnji sa univerzitetima i drugim zainteresovanim stranama a FK Leotar ili FK Sloboda trebaju onda da dobiju smjernice koje oni mogu ili ne moraju da primijenjuju.
Ja sam vise za pristup "uradi ono sto je moguce", a moguce je popraviti kvalitet treninga kod igraca. Novi travnjaci zahtjevaju znacajna ulaganja, bolji trener znacajno manja od toga ali efekat ce opet biti vidljiv.
Koliko nasih klubova hajmo rec ima kurikulum po kojem radi sa mladim igračima? Kakav im je sistem evaluacije? Koji parametri (a da nije korupcija)određuju da neko ide na viši nivo i potencijalno dobija ugovor?
Sto se tice tvojih pitanja - odlicna su. Bar po biografijama na zvanicnoj stranici, ljudi iz Saveza su kompetetni da ti odgovore na vecinu njih. Dobar dio clanova je zavrsio kineziologiju.

Kod nas su gratnovi za istaživanja mizerni, ako ne ubodes neki EU fond tesko da ces dobiti normalan iznos. Tako da Savez ako hoce odgovore na takva pitanja treba i dati grantove fakultetima. Ili mozda da skrate proces i odmah plate za "know-how" tehnike.
Cisto da ne padnu neke teske rjeci na racun pojedinih fakulteta.

Bugara haman samo toljaga može očerat iz repke. 

Pape je zbog mnogo lakših stvari OTJERAN iz reprezentacije. Čak su navijači priželjkivali njegov odlazak. "Idi idi neznalice".. e pa evo vam stručnjak i po, izgubio protiv Gruzije i strahujemo protiv Luksemburga.
Povedi nas Tuta PetrovJesmo li spremni za pobjedu?

Može Petev ostati sto godina, ali to više nema smisla. Ne znam možemo li više potonuti – jasan je Topić.
Tuta Petrov
Tuta Petrov
-
- Kontakt:
Bugare znam da citas ovo, idi ba kuci, dosta te je vise ..
"Odključan račun NK Čelik Zenica i Fuad Kasumović nije više gradonačelnik je ono o cemu ja sanjam"
- Pensioner26
- Kontakt:
Edin Džeko nas je sinoć "utješio" rečenicom da svi danas igraju fudbal. Čini se, svi osim nas.
San Marino, Moldavija, Luksemburg, Lihtenštajn i Gibraltar su jedine reprezentacije koje imaju više poraza na domaćem terenu u spomenutom periodu od nas, a mi imamo više pobjeda samo od Lihtenštajna i San Marina.
Uuu, pa nisam znao da je ovoliko loše.
San Marino, Moldavija, Luksemburg, Lihtenštajn i Gibraltar su jedine reprezentacije koje imaju više poraza na domaćem terenu u spomenutom periodu od nas, a mi imamo više pobjeda samo od Lihtenštajna i San Marina.
Uuu, pa nisam znao da je ovoliko loše.
-
- Kontakt:
- LutakSutko
- Kontakt:
mozda je Pape krivPensioner26 je napisao/la: ↑27 mar 2022, 21:54San Marino, Moldavija, Luksemburg, Lihtenštajn i Gibraltar su jedine reprezentacije koje imaju više poraza na domaćem terenu u spomenutom periodu od nas, a mi imamo više pobjeda samo od Lihtenštajna i San Marina.[/b]
Ima li kakvih naznaka da će Petev biti smijenjen? Ima li kakvih informacija ili špekulacija?
"Fudbal je jednostavan, ali je teško jednostavno igrati!"
Johan Cruyff
Johan Cruyff
- DuljevinhoHaraldo
- Kontakt:
Nema
⚜️~⚜️~⚜️
"Azur je za sve mlade golmane Jan Oblak" - A. Husarić
Mirvić + Dudić + Hadžija = Najjači trio BH fudbala
kad ce poljska liga, fali mi hamulic, hebo svjetsko:-) - @babino
"Azur je za sve mlade golmane Jan Oblak" - A. Husarić
Mirvić + Dudić + Hadžija = Najjači trio BH fudbala
kad ce poljska liga, fali mi hamulic, hebo svjetsko:-) - @babino
Znači gotovi smo, on ima podršku Vice, sto znaci da nije dobro
Johan Cruyff
Johan Cruyff
Tuta Petrov 

Tuta Petrov
Tuta Petrov
Maestro imas li ti kakvih informacija, dal bi moglo doći do neke smjene??? Nismo dugo zamjenili selektora

Johan Cruyff
Johan Cruyff
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 38 gostiju.