Ethel je napisao/la: ↑24 feb 2022, 01:16
EpateguiHuleteti je napisao/la: ↑24 feb 2022, 01:13
Da, to je tacno, ali je i normalno.
Naravno da je normalno, napisao sam odmah da nema nista lose u tome i da je cak dobra stvar.
Kao sto sam i ja na ovoj temi rekao da je evropska kosarka - finansijski neodrziva!
Nije to NBA-fransiza, niti zbog NBA moze da napravi veci iskorak od ovog (jedino da se utopi u istu i unisti sebi bazu i umanji masovnost).
U evropskoj kosarci klubove finansiraju ili fudbalske sekcije sportskog drustva kome taj kosarkaski klub i pripada ili politicke strukture/drzava. I to je tako. Dok se ne nadju neki drugi izvori finansiranja tako ce biti. Ima i ekstremnijih primera - Makabi! Finansira se i od sportskog drustva, i od drzave, odnosno drzavnih preduzeca koje politicke struktre usmeravaju ka "Ponosu Izraela".
U Nemackoj je Bajern Minhen preko noci nastao jer je Henesu bilo postalo dosadno na fudbalu itd. Nemacka klupska kosarka je u svojoj srzi amaterska, prekopiran americki model, igrala se decenijama samo sa univerzitetskim ekipama, odnosno pretezno u Hesenu i Rajni-Palatinatu gde su americki uticaj i prisutnost njihovih vojnih baza bili najveci, to u zapadnom delu dok se na istoku u doba DDR brzo ugasila, jer je procenjena neisplativom.
Kosarka je u investitorskom smislu - cist gubitak! Stvar prestiza i nista vise.
A uspon kosarke u banjaluckoj regiji nije slucajan.
1. jos u doba SFRJ postojala je jaka zenska kosarka na tom prostoru
2. 90-ih je rukomet kvalitetom drasticno pao, tako da je taj vakuum u dvoranskim sportovima kosarci isao u prilog
Da nije bilo rata ja sam siguran da bi danas rukomet i dalje rezultatski bio Nr. 1 u toj regiji, mada se mora reci da se uoci rata i muska kosarka u Banjoj Luci dizala, taj trend povecanja popularnosti je poceo jos pre rata.
Na popularnost su naravno uticale i reprezentativne selekcije i rezultati. 90-ih je popularnost kosarke u krajevima sa vecinskim srpskim stanovnistvom dodatno skocila. Kao i odbojka sto je dobila dodatni podstrek popularnosti. Rukomet je tu pao ka grub i seoski sport kako je kod nas percipiran, jednostavno je istisnut, nije mogao izdrzati tu bitku sa druga dva dvoranska sporta koja su i na globalnom nivou dosta popularniji od rukometa.