meepo je napisao/la: ↑16 feb 2022, 14:34
Raonffa je napisao/la: ↑16 feb 2022, 14:01
Pa šta je onda referenca da je Di Natale bolji od Džeke? Umjetnost, romantika, yebo više quarava poslije utakmica, ne kontam?
Zašto ne bih poredio Romu i Udinese? Tih godina je Udinese bio respektabilna ekipa u konkurenciji kada su timovi poput Intera i Milana bili na većem nivou nego što su bili u periodu od 2016-2018 kada je Roma ostvarivala dobre rezultate zajedno sa Edinom.
Zato je Romin odlazak u polufinale LP nemjerljiv, pogotovo kada uzmeš u obzir kakva je konkurencija zadnjih godina i koliko 4-5 timova u Europi odskače u odnosu na sve ostale, e Roma je sa Džekom kao najboljim igračem uspjela doći među 4 najbolja u Europi.
Edit: I da, Di Natale je cijelu karijeru proveo u Italiji, pa igrao je makar 14-15 sezona u Seriji A naspram Edinovih 5-6. Zamisli da je Džeko odigrao toliko sezona u Italiji, koliko bi golovao imao na svom kontu...
Hajde ovako Di Natale je sezone 2009/2010 bio drugi u konkurenciji za Zlatnu kopačku odmah iz Lionela Messia.
Iduće sezone Di Natale je imao treci najbolji omjer odigranih mečeva i postignutih golova 0.78 odmah iza Ronalda i Messija.
2x najbolji strijelac lige , a pazi igrao je za mali Udinese.
3x biran u tim sezone.
Romu i Udinese ne mozes porediti. Roma u to vrijeme je imala Salaha, De Rossia, Strootmana , Nainggolana , Alissona itd . Roma je klub s pedigreom , a Udinese gleda samo kako da ostane u ligi.
To za broj sezona i njegovu karijeru ti je nigdje veze. Nisi gledao tog igrača i to je to. Di Natale je bio odličan. Kontrola lopte, dribling , brzina , prekidi, zavrsnica, tehnika sve mu je bilo vrhunsko.
I btw ja sam napisao da Di Natale nije par levela losiji od Dzeke vec su oni tu negdje a po meni Di Natale je malo bolji igrač.
Poštujem, možemo izvlačiti parcijalno sezone kako nam odgovara da dokažemo našu tvrdnju.
Ali, hajde evo, zašto ne bi gledali ukupan omjer golova i asistencija u njihovim karijerama? Džeko je po tim parametrima bolji, bolji je kad im zbrojiš ligaške golove, bolji je naravno i kada im zbrojiš golove u europskim takmičenjima, golove za reprezentaciju, trofeje...
Mada ne moramo gledati ništa mimo ligaških golova, jer eto Edin je igrao u boljim klubovima i bio je Tito u reprezentaciju za razliku od ADN-a, pa je logičnije da je tu po statistici bolji.
Ali isto tako nema potrebe parcijalno izvlačiti neke stvari + dodavati romantiku, priču o manjim i većim klubovima kao nekakav parametar. Zna se šta se gleda kod napadača i sveukupno je Edin iznad ADN-a koliko god se to nekome sviđalo ili ne.
To je isto kao da ja kažem da je Džeko bolji napadač od Lewe al' eto yebiga Lewa imao više sreće u karijeri i igrao u jakim klubovima gdje je uvijek bio glavni što se ne može reći za Edina.
Priča šbb kbb i realnost su sasvim drugačije i to treba prihvatiti. Ja razumijem da neko voli ADN-a, čovjek je definitivno simbol nekih bolji fudbalskih vremena u Italiji, ali i u svijetu, u onom periodu dok fudbal još uvijek nije toliko postao biznis. Isto vrijedi i za igrače poput Adriana, Cassana, pa čak i Milita.
Sve je to ok, ali ta nostalgija ne smije biti parametar u ovakvim raspravama.
"Kako nemamo trofeja? Pa jel se druga liga igra za trofej? A i da nemamo trofeja,imamo vise navijaca. Jeste vidili utakmicu sa Jedinstvom?"