Odlazak u inostranstvo

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

EC3
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la EC3 » 10 jan 2022, 01:48

litijum je napisao/la:
10 jan 2022, 01:42
Ovaj pravnik iz Austrije treba doci ovdje u pekaru radit za 5 stoja ko pravnik, pa ce se brze bolje vratit nazad u Osterajh. Svakako imamo ovdje najvise pravnika u pekarama i bingu.

Nema licemjernijih ljudi koji zive vani, obisli pola svijeta, iskoristili sve prednosti normalnog sistema i onda doc solit pamet o nekim biznisima u ovom protektoratu gdje ti za otvorit jednu **** obicnu firmu treba vise od pola godine i jedno 300 papira, dok je u toj njegovoj Austriji otvoris to isto 15 minuta i to laganini uplatis simbolicnu sumu i dobijes porezni broj.

Bjazi bolan tamo.
Sve si upravu. Ljudi misle da se ja zajebavam a sve ono sto sam napisao je istina. Niko iz mog razreda iz osnovne nista nije napravio u zivotu iako je bilo pametne djece zato sto zive u Bosni.
Otto Hightower: You only lost one eye. How could you be so blind?

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 10 jan 2022, 09:03

Ovo za firmu je potpuno netacno. Siguran sam da nisi probao otvoriti firmu vec samo lupetas bezveze

Ok, nismo svjetski rekorderi u brzini, ali nije ni tako komplikovano kao sto se pokusava predstaviti. Sasvim obicna procedura, za osobe koje otvaraju firmu radi normalnog, dugorocnog poslovanja, a da pri tome znaju citati, procedura je sasvim OK, uklopi se u sve druge obaveze koje svakako imas ako zelis nesto pokrenuti.

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 10 jan 2022, 09:04

Redovi pred ambasadama svaki mjesec duži i duži, ali ne ide se samo zbog para.

One jesu najvažnije i bez njih se ne može, te su prvi motivirajuci faktor, ali je tu ispod površine mnogo vise.

Zdravstveni sistem, obrazovni sistem, pravni sistem, mogućnost nekog napredovanja, mogućnost nečeg višeg.

Al čuj, Halid Beslic je tu, znaci može se. Živi i Kimi Raikonen u Švicarskoj, pa da li to znači da Finska ne valja? Poredi stanje prosječne osobe u jednoj i drugoj državi, a ne onih bogatih.

Sa minimalnom platom je **** svugdje. Ali 543 marke što imamo mi u Bosni, mada će vas negdje kao jučer na Klixu uvjeriti da je to zapravo 700 maraka, je jadno. Odeš u trgovinu da uzmeš bezveze tri stvari i potrošiš 30 maraka. Život košta, ne izađeš kroz vrata kako treba i već si negdje potrošio pare jer se mora mjesečno desiti neki nepredviđeni trošak. Ali, isto je svugdje, samo što negdje imaš bolju minimalnu platu, pa je i lakše to iznijeti.

Od mojih prijatelja u kojima sam išao u razred, tri su u Njemačkoj, jedan u Austriji, jedan se oženio fakat i radi u Bosni, ali planira odlazak, drugi voli duvati i jedan igra fudbal za CSKA.

Dreamerova priča o uspjehu u BiH je lijepa, ali rijetka. Mnogo je više ovakvih gdje ljudi odu i ne planiraju se vraćati do penzije. Ozene se gore, žive u mjestu gdje ima naših, rade normalno i ****, tebe nakon tri godine toga osim roditelja ništa ne vuče za Bosnu, osim neke nostalgije koja svake godine blijedi.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

kanarinac
Kontakt:

Post Postao/la kanarinac » 10 jan 2022, 09:08

Ljudi dali ostati,ili "pobjeci" pitanje je sad,dobro sam stacioniran,ja radim supruga radi(diplomirani pravnik radi u proizvodnji),allii za moju djecu me iskreno strah.
Samo Sarajevo

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 10 jan 2022, 09:09

admin je napisao/la:
10 jan 2022, 09:03
Ovo za firmu je potpuno netacno. Siguran sam da nisi probao otvoriti firmu vec samo lupetas bezveze

Ok, nismo svjetski rekorderi u brzini, ali nije ni tako komplikovano kao sto se pokusava predstaviti. Sasvim obicna procedura, za osobe koje otvaraju firmu radi normalnog, dugorocnog poslovanja, a da pri tome znaju citati, procedura je sasvim OK, uklopi se u sve druge obaveze koje svakako imas ako zelis nesto pokrenuti.
Drug mi ima vec dugo vremena firmu, graficki dizajn, drzava mu trazi neke uplate za godinu dana ranije alo, jednom slucajno uplati nesto vise nego sto treba, aj sto nece da vrate, vec nece da mu priznaju za sljedeci put, pa kad bude uplacivao da plati manje za taj iznos, hebu ga kako stignu. Jasu te kako stignu i ti ovdje dodjes kazes jednostavno otvorit firmu. Pa haj je ti otvori ako si do tad radio i za 1000 KM kad jedna yebena masina kosta i 100k KM... tacno se vidi da si il neki uhljeb il SDA bot il ti je otac to isto. De se ti jos jednom zapitaj sto se Halid vraca u Bosnu, u tome si dobar.

Ybt po pojedinim upisima na ovom forumu pomislim firma se otvara tako sto odes gdje treba i kazes ja bih otvorio firmu. Doduse, ako na to dodas "posl'o me Asim" sanse se povecavaju za 100%.
15.10.2013.

"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 10 jan 2022, 09:24

Niko ne moze znati sta ga ceka i sta je pravi izbor. Moje misljenje je da ima previse ljudi koji ce baciti u smece fakultet koji su zavrsili i mogucnost nekog kancelarijskog posla zarad sljakanja najnizeg moguceg posla u proizvodnji u EU.

Cesto se poredi kako na kasi u Sparu u Njemackoj imas puno bolje uslove nego u Bingu. Tacno i sasvim normalno. Ali znam ljudi koji su zavrsili fakultete, nisu ni probali naci posao u struci vec odu na skelu da tegle, zato sto je zidar u Njemackoj mnogo bolje placen od zidara u BiH. Ali nisam siguran da je bolje biti zidar u Njemackoj nego advokat u BiH. Ali lakse je. I to je isto cesto jedan od faktora koji moze presuditi, a nasi ljudi su decenijama ubijani u mozak pricom da smo najgori i da se nista ne moze napraviti ovdje.

Slazem se da tu ulogu igraju mnoge stvari, ne samo novac. Politicko i poslovno okruzenje, zdravstvo, isl... medjutim igra ulogu i moda, sto sad svaki varioc prica o kolicini papira za otvaranje firmi, sto ti dodje s rentakarom i prica da se obogatio jer ga je stid reci da je otisao da jede ****, isl.

Svako sebi zna. Neko ce se zajebat sto ostane, neko ce se zajebat ako ode.

Ps. Nemam dana radnog staza u drzavnoj firmi, niti bih kad radio u drzavnoj firmi, radije bih odmah zapakovao kofere. Niti sam kad radeci privatno dobio kakve pare od drzavne firme. Na izbore ne izlazim vec bar 15 godina. Dzumu ne klanjam

Vjeverica777
Kontakt:

Post Postao/la Vjeverica777 » 10 jan 2022, 09:26

Je li itko uvrstio onaj adminov komentar od Dzeki, Baljicu u najsmjesnije postove na forumu?

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 10 jan 2022, 09:29

Kaunas je napisao/la:
10 jan 2022, 09:09
admin je napisao/la:
10 jan 2022, 09:03

Drug mi ima vec dugo vremena firmu, graficki dizajn, drzava mu trazi neke uplate za godinu dana ranije alo, jednom slucajno uplati nesto vise nego sto treba, aj sto nece da vrate, vec nece da mu priznaju za sljedeci put, pa kad bude uplacivao da plati manje za taj iznos, hebu ga kako stignu. Jasu te kako stignu i ti ovdje dodjes kazes jednostavno otvorit firmu. Pa haj je ti otvori ako si do tad radio i za 1000 KM kad jedna yebena masina kosta i 100k KM... tacno se vidi da si il neki uhljeb il SDA bot il ti je otac to isto. De se ti jos jednom zapitaj sto se Halid vraca u Bosnu, u tome si dobar.

Ybt po pojedinim upisima na ovom forumu pomislim firma se otvara tako sto odes gdje treba i kazes ja bih otvorio firmu. Doduse, ako na to dodas "posl'o me Asim" sanse se povecavaju za 100%.
Drugu vjerovatno uzimaju akontaciju za porez na dobit koja se placa unaprijed. To se naravno moze prenjeti ili vratiti, ako si knjizio sve kako treba. Placa se to i u njemackoj, samo nije 10% vec mislim da je 50%.

Uprabo tako Kako si opisao se otvara firma. Platis par taksi, treba ti potvrda o nekaznjavanju, o izmirenim porezima, racun u banci... bolje ce znati neko kome je svjezije. Stela za otvaranje firme nije potrebna, moze potvrditi svako ko je ima

GG3
Kontakt:

Post Postao/la GG3 » 10 jan 2022, 09:47

Pokusaj u Bihacu otvorit firmu! Mozda je u Sarajevu lakse al covjece u Bihacu za izvaditi jedan obicni Rodni List moras ici u 3 zgrade!!!! Halo ba o cemo pricas …
Pod otvoranje firme ne mislim o Kaficu ili Benzinskoj.
Covjek mi otvoreno kaze kod nas je komplikovano jer moras „razgovarat“ € sa vise stranaka, jer su svi na Vlasti!
Barbine Barbike vole Tika-taku 🚨🚨

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 10 jan 2022, 09:49

Admine ne govorim o papirologiji koliko o tom pocetnom kapitalu za otvaranje iste. Nije dovoljna dobra volja.
15.10.2013.

"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."

emir_

Post Postao/la emir_ » 10 jan 2022, 09:58

kanarinac je napisao/la:
10 jan 2022, 09:08
Ljudi dali ostati,ili "pobjeci" pitanje je sad,dobro sam stacioniran,ja radim supruga radi(diplomirani pravnik radi u proizvodnji),allii za moju djecu me iskreno strah.
Ko god je dobro situiran ne treba ici.
Ono sto se odlaskom gubi je puno vece od onoga sto se odlaskom dobija.
4-IN-A-ROW

Goalgetter
Kontakt:

Post Postao/la Goalgetter » 10 jan 2022, 09:58

GG3 je napisao/la:
10 jan 2022, 09:47
Pokusaj u Bihacu otvorit firmu! Mozda je u Sarajevu lakse al covjece u Bihacu za izvaditi jedan obicni Rodni List moras ici u 3 zgrade!!!! Halo ba o cemo pricas …
Pod otvoranje firme ne mislim o Kaficu ili Benzinskoj.
Covjek mi otvoreno kaze kod nas je komplikovano jer moras „razgovarat“ € sa vise stranaka, jer su svi na Vlasti!
Ovo tvoje samo mogu potvrditi. Mom ocu je 2002 je propala gotova stolarska radiona u Bihacu, masine dovukao iz Njemacke, radiona bila spremna, radnici, ugovoreni poslovi i sve, maltretiranje oko papirologije trajalo je godinama, da bi na kraju batalio sve i propalo 150.000 KM.

A nije jedini u nasem komsiluku samo sto su pratili tu ideju da sami osnuju nesto pa su dobili po njuski od drzave.

soxx
Kontakt:

Post Postao/la soxx » 10 jan 2022, 10:08

Kaunas je napisao/la:
10 jan 2022, 09:49
Admine ne govorim o papirologiji koliko o tom pocetnom kapitalu za otvaranje iste. Nije dovoljna dobra volja.
Neces ni u njemackoj skupit kapital da otvoris firmu platom od 2.5k

Meni je smijesno kad neko kaze uspio u Bosni auslenderi ga napadaju kako lupeta

Isto tako kad neko u njemackoj uspije patriote ga blate.

Sve zavisi od okoline, covjeka. Neko ce uspjet u bosni neko u njemackoj. Sad sto jedni drugim kontre udarate, nema smisla.
Zadnja izmjena: soxx, dana/u 10 jan 2022, 10:14, ukupno mijenjano 1 put.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 10 jan 2022, 10:13

Za bihac ne znam, ali procedura bi trebala biti svuda ista jer se registruje na nivou federacije.

Ako bi mogao napisati gdje tacno zapelo oko papirologije, to mi je bas zanimljivo.

Apsolutno ne kazem da je to kod tebe slucaj, vjerujem da nije, ali znam da se deasava da ljudi naprave propust kod uvoza masina (svjesno najcesce, radi ustede), mozda nemaju potvrdu porijekla, mozda fale neki certifikati koji se naravno traze i u eu, vjerovatno i vise i onda se to ne moze registrovati. E tu se trazi da tutnes lovu na par mjesta, sto je vec kriminal i nadam se da nijedan takav nikad nece uspjeti registrovati firmu. I onda okolo pricaju kako ne moze, traze mu pare, propadnu poslovi.

U njemackoj to i ne pokusava niko, ko pokusa ne uspije mu i onda kazu ‘prava drzava, ne da svabo, neces svabu zajebat’ isl.

Hocu da kazem, normalna registracija, bez ikakvih foluski, u Sarajevu nije nikakav problem. Za bihac ne znam.

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 10 jan 2022, 10:37

U Sarajevu su problem mnogo vaznije stvari od papirologije za otvaranje firme, zdravstvo prije svega.
15.10.2013.

litijum
Kontakt:

Post Postao/la litijum » 10 jan 2022, 10:46

Vjeverica777 je napisao/la:
10 jan 2022, 09:26
Je li itko uvrstio onaj adminov komentar od Dzeki, Baljicu u najsmjesnije postove na forumu?
I onaj da ce nijemci sve auslendere deportovat kad je pocela pandemija :rol: :rol:

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 10 jan 2022, 10:47

kako ide na lutriji?
koliko primaju od koliko prijava za zemlje balkana?

slabo pratim tu tematiku, ali ako sam dobro povezao, prije par godina je mogao ići svako ko je dobio posao, sad neka lutrija za razgovor u ambasadi... ili je vazda tako bilo?

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 10 jan 2022, 10:48

litijum je napisao/la:
10 jan 2022, 10:46
Vjeverica777 je napisao/la:
10 jan 2022, 09:26
I onaj da ce nijemci sve auslendere deportovat kad je pocela pandemija :rol: :rol:
Steta da se ne uvrsti i onaj da je bolje zaradjivat u Bosni 5,4k€ nego u Njemackoj 3k€.
15.10.2013.

VelaHavle
Kontakt:

Post Postao/la VelaHavle » 10 jan 2022, 11:09

:kafa:

Ko moze otici a nece je lud.

litijum
Kontakt:

Post Postao/la litijum » 10 jan 2022, 11:12

admin je napisao/la:
10 jan 2022, 10:47
kako ide na lutriji?
koliko primaju od koliko prijava za zemlje balkana?

slabo pratim tu tematiku, ali ako sam dobro povezao, prije par godina je mogao ići svako ko je dobio posao, sad neka lutrija za razgovor u ambasadi... ili je vazda tako bilo?
Pa i sad moze kvalifikovan radnik otici kad god hoce, samo ugovor mora imat, preko plave karte, bira termin kad hoce.

Nekvalificirani prije jos teze do vize, a prije 2014 jos mnogo mnoooogoo teze.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 6 gostiju.