Odlazak u inostranstvo

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

shalabajzer
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la shalabajzer » 06 jan 2022, 20:17

Pantelija je napisao/la:
06 jan 2022, 20:03
ukinuti ssrednje i osnovne skole. fakultete i djeci pustati crtane filmove i muziku
Upravo krenuo da napisem...Zakonom zabraniti sve skole stranih jezika, jer pobogu ne trebaju nam, nego otvarat "Domove kulture i kina" gdje ce se djeci po citav dan pustati Anime. Ima da nam djeca sprehaju strane jezike.

GG3
Kontakt:

Post Postao/la GG3 » 06 jan 2022, 20:24

Nastavnik u Osnovnoj je jednoj djevojki (sada moja supruga) dao 1 iz Njemackog , jer ona nije htjela pristat na to da je Bademeister - Covjek koji radi Kupatila.
Znaci kako su nas ucili mi smo i dobri…
Barbine Barbike vole Tika-taku 🚨🚨

litijum
Kontakt:

Post Postao/la litijum » 06 jan 2022, 20:29

shalabajzer je napisao/la:
06 jan 2022, 20:17
Pantelija je napisao/la:
ukinuti ssrednje i osnovne skole. fakultete i djeci pustati crtane filmove i muziku
Upravo krenuo da napisem...Zakonom zabraniti sve skole stranih jezika, jer pobogu ne trebaju nam, nego otvarat "Domove kulture i kina" gdje ce se djeci po citav dan pustati Anime. Ima da nam djeca sprehaju strane jezike.
Koga je nas obrazovni sistem ista naucio? Pa bolan ovdje na pravu u Sarajevu studiraju a sud vide jednom u 4 godine. :urnebes: Praksa nula. Komunikacija nula. Samo suho strebanje i to nepotrebnih stvari.

I isto je tako i s jezicima, znam iz prve ruke jer je svako to od nas dozivio u skolskim klupama. Koliko znam tako cura koje su bile odlikasice iz matematike i ostalih predmeta i onda dodje jezik, tuc muc ali im zakljuce 5 isto da se kao prosjek ne bi kvario.

Pa razrednica (profesorica engleskog jezika) mi nakon zavrsetka srednje, par godina kasnije rekla da je bio ikakav kriterij, pola razreda ne bi ni zadovoljilo a kamoli imalo 5 iz jezika.

Kad se sjetim na njemackom jeziku ljudi sto su pisali kako se izgovara rijeci ispod teksta, pa ih onda profesorica prekine i ne znaju dokle su dosli. :rol: :tokralju:

litijum
Kontakt:

Post Postao/la litijum » 06 jan 2022, 20:32

Btw kad se sjetim kako smo nagovorili lika, peticara strebera da kaze profesorici njemackog ponosno da je naucio novu recenicu ( mi mu rekli da kaze: Meine Eier jucken mich, das Mehl wird teurer- bukvalno prevedeno svrbe me jaja, poskupit ce brasno) i lik to kaze (nije znao prevod, log), odvale se ljudi smijat, pola reda izbacila napolje. :rol: :rol:

_dreamer_
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la _dreamer_ » 09 jan 2022, 13:27

litijum je napisao/la:
06 jan 2022, 20:29
shalabajzer je napisao/la:
06 jan 2022, 20:17
Pantelija je napisao/la:
Koga je nas obrazovni sistem ista naucio? Pa bolan ovdje na pravu u Sarajevu studiraju a sud vide jednom u 4 godine. :urnebes: Praksa nula. Komunikacija nula. Samo suho strebanje i to nepotrebnih stvari.

I isto je tako i s jezicima, znam iz prve ruke jer je svako to od nas dozivio u skolskim klupama. Koliko znam tako cura koje su bile odlikasice iz matematike i ostalih predmeta i onda dodje jezik, tuc muc ali im zakljuce 5 isto da se kao prosjek ne bi kvario.

Pa razrednica (profesorica engleskog jezika) mi nakon zavrsetka srednje, par godina kasnije rekla da je bio ikakav kriterij, pola razreda ne bi ni zadovoljilo a kamoli imalo 5 iz jezika.

Kad se sjetim na njemackom jeziku ljudi sto su pisali kako se izgovara rijeci ispod teksta, pa ih onda profesorica prekine i ne znaju dokle su dosli. :rol: :tokralju:
Dobro sad, ne hoda se ni u Becu po sudovima u sklopu faksa nego poslije faksa imas 7 mj prakse ko hoce u advokaturu, sudstvo itd. Problem je sto se sve buba napamet, potrebno je u sistemu ucenja mnogo vise prakticnih primjera koji imaju dodira sa zivotom pravnik, advokata. Lekcijska ispitivanja treba svesti na minimum.
When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years. (Mark Twain)

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 09 jan 2022, 20:58

Mozemo li ovdje nastavit sa one teme 543 koju je admin zatvorio. Fulio sam par interesantnih dana u diskusiji. :kafa:

Al admin najjaci, Konjic se vratio u BiH, Baljic, Halid Beslic a mogli su da zive gdje hoce, vidis da je bolje u Bosni nego u Njemackoj. Yebemti zivot :rol:
15.10.2013.

"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."

litijum
Kontakt:

Post Postao/la litijum » 09 jan 2022, 23:17

Umjesto da zive u Monte Carlu, pa ja. Sta ce budaletine.

_dreamer_
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la _dreamer_ » 09 jan 2022, 23:35

Brkate babe i zabe. admin govori da Njemacka nije obecana zemlja, kao sto i nije. Za radnicku klasu jeste bolji standard i to jeste bolje nego nas minimalac kudikamo, ali prat guzice za 2k nije neka sreca u zivotu. A i vise se radi. No ko voli nek izvoli, ispade ovi koji su vani odgovaraju ljude, isto ko da ce nama neko uzeti od vas hljeb.

Tvrditi da je nemoguce u Bosni nesto napraviti moze samo neko ko je nesposoban. Jbg moram tako reci. Od moje raje je skoro svako ko je ostao u Bosni se fino snasao. Neki dobro bolje zive nego ja koji sam u Austriji, a imali smo slicne polazne tacke. Neke stvari koje prolaze privatnicima u Bosni u Austriji nebi nikad. Mnogo je lakse zavrnut, gurnut na stranu itd.

jedno 5-6 jarana mi je zavrsio elektrotehnicki fakultet, nijedan nema platu ispod 3000 km i svi su zaposleni.
jedan jaran je se vratio iz Beca, krenuo raditi u tz kao vodic, danas je direktor turisticke agencije.
drugi jaran neki dan otvorio restoran. a baska ima i kafic.
treci jaran zavrsio farmaciju, krenuo u samostalni biznis, napravio 10tak apoteka. Moze biti da ima i vise, nisam siguran.
cetvrti jaran radio dugo u jednom salonu namjestaja, kupio fazone, kasnije otvorio firmu, preprodaje namjestaj iz Turske, izvozi po Njemackoj itd.
drug iz skolske klupe imao pilanu od oca, od te pilane usao u pricu pravljenja drvenih proizvoda razne vrste, izvozi na zapad.
drug iza mene sto je sjedio takodjer krenuo u privatni biznis, ima par teretana po tk.

Nijedan od pomenutih nije tatin sin. Nijedan.

Nemojte kenjat da se u Bosni ne moze. Od sve yebene raje s kojom sam se intenzivnije druzio imaju 2-3 lika max da se ono kao nisu snasli.

Problem je sto je i dalje vecini dole san snova raditi u termoelektrani, bh telecomu itd za tricu, a da se plaho ne radi. Takvi nece ni na zapadu uspijeti osim ako se ne promijene.
When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years. (Mark Twain)

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 09 jan 2022, 23:52

A prat guzice za 800km jest sreca u zivotu?

Ti si jedini koji brka ovdje babe i zabe. Ljudi konstantno porede isti posao i zaradu na istim poslovima u dvije drzave, a ti im dajes neke potencijalne fantazije o uspjesnim ljudima, koji su eto umjesto pranja guzova postali uspjesni ljudi u BiH. Da su otisli vani, takvi ljudi bi vrlo vjerovatno i tamo bili uspjesni i uzimali 5x vise novca nego u BiH, a ne prali guzice po DE. Ta vremena polako prolaze, sve vise dolazi obrazovane raje.
Za sve te tvoje primjere, svako ko ima malo vise poznanika/prijatelja u DE/Austriji, ce ti navest ljude koji su dole bili obicni radnici, a ovamo napravili biznise ili ozbiljne profesionalne karijere.

Moze se zavrnut i u Austriji, ako imas znanja. Pa radio sam u najpoznatijem kaficu u drzavi vjerovatno, a svako malo smo ugovarali cateringe na crno i kes. Pola racuna se kuca kroz paralelni sistem. Dnevni promet kafica je preko 100k eura, pa sam sracunaj malverzacije na mjesecnoj bazi. Ljudi se zale na kriminal, muljazu i korupciju, a ti to navodis kao pozitivnu stvar. :rol:

Apsolutno niko nije rekao da je nemoguce u BiH napraviti nesto, ali ignorirat cinjenicu da su ti sanse za uspjeh mnogo vece u Njemackoj je smijesno. Takvi kao ti su najjaci, prevrnuo Austriju na noge, iskoristio sve blagodati naprednog ekonomskog sistema, a sad tabiri ljudima, kako trebaju ostat u BiH. :bow:

redbull93
Kontakt:

Post Postao/la redbull93 » 10 jan 2022, 00:02

Nije sve ni u soldima, nego i o stanju drzave i njenog sistema. Istina je da vec par godina iz BiH idu ljudi koji su finansijski stabilni ili imaju dobre poslove...

Pa ti sad vidi sta je razlog.
Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
do kraja hrabro zajedno!!!

Pensioner26
Kontakt:

Post Postao/la Pensioner26 » 10 jan 2022, 00:07

Džaba svi odlazimo, kada će nas zavidne duše zvati perači guzica i bauštelci :hmmmmm: Kako ono još, ah ja, antivakseri, SDaovci i ostalo.

GG3
Kontakt:

Post Postao/la GG3 » 10 jan 2022, 00:16

Pokusao sam se vratit i otvorit firmu u Bosni, ali sta su mi sve trazili u Bihacu odustao sam. Kao da otvoram Nuklearnu Elektranu.
I vjerujte da je dobro otici vani, steci nekog iskustva samo drzava treba olaksat te procedure za pokretanje biznisa. Mnogi bi se vratili i pokusali pokrenut dole mnoge zanimljive stvari. Bosna mora bolje iskoristit potencijal koji ima u dijaspori.

Da bi se covjek potpuno vratio il ostao u Bosni Drzava mora sredit 4 stvari ;
- Autoputeve
- Zdravstvo
- Skolstvo
- Penzije

Autoputevi ti donose strani kapital jer je lakse otvorit firmu u bilo kojem gradu BiH. Povezat sve sa Sarajevom i prema EU ( da iz Krajine ne putujes 6h do Sarajeva)

Zdravstveni sistem i ustanove su jedan od naj veci problema (Kriminal,Privatne Ordinacije, Losa Infrastruktura , Komplikovana Birokratija i losi uslovi!)

Skolstvo radit ciljano prema geografskom i industrijskom planu itd

Osigurat neke Normalne Penzije da znas i sa Minimalnom platom kao obicni radnik moces zivjet od te Penzije. Sta ces sa 300km ?
Barbine Barbike vole Tika-taku 🚨🚨

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 10 jan 2022, 00:23

Ali lik napise kilometarski post i sve u redu, mišljenja su različita naravno. Ali lupiš onda takvu glupost tipa da se vise radi u Njemačkoj nego ovdje.

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 10 jan 2022, 00:29

_dreamer_ je napisao/la:
09 jan 2022, 23:35
Brkate babe i zabe. admin govori da Njemacka nije obecana zemlja, kao sto i nije. Za radnicku klasu jeste bolji standard i to jeste bolje nego nas minimalac kudikamo, ali prat guzice za 2k nije neka sreca u zivotu. A i vise se radi. No ko voli nek izvoli, ispade ovi koji su vani odgovaraju ljude, isto ko da ce nama neko uzeti od vas hljeb.

Tvrditi da je nemoguce u Bosni nesto napraviti moze samo neko ko je nesposoban. Jbg moram tako reci. Od moje raje je skoro svako ko je ostao u Bosni se fino snasao. Neki dobro bolje zive nego ja koji sam u Austriji, a imali smo slicne polazne tacke. Neke stvari koje prolaze privatnicima u Bosni u Austriji nebi nikad. Mnogo je lakse zavrnut, gurnut na stranu itd.

jedno 5-6 jarana mi je zavrsio elektrotehnicki fakultet, nijedan nema platu ispod 3000 km i svi su zaposleni.
jedan jaran je se vratio iz Beca, krenuo raditi u tz kao vodic, danas je direktor turisticke agencije.
treci jaran zavrsio farmaciju, krenuo u samostalni biznis, napravio 10tak apoteka. Moze biti da ima i vise, nisam siguran.
cetvrti jaran radio dugo u jednom salonu namjestaja, kupio fazone, kasnije otvorio firmu, preprodaje namjestaj iz Turske, izvozi po Njemackoj itd.
drug iz skolske klupe imao pilanu od oca, od te pilane usao u pricu pravljenja drvenih proizvoda razne vrste, izvozi na zapad.
drug iza mene sto je sjedio takodjer krenuo u privatni biznis, ima par teretana po tk.

Nemojte kenjat da se u Bosni ne moze. Od sve yebene raje s kojom sam se intenzivnije druzio imaju 2-3 lika max da se ono kao nisu snasli.

Problem je sto je i dalje vecini dole san snova raditi u termoelektrani, bh telecomu itd za tricu, a da se plaho ne radi. Takvi nece ni na zapadu uspijeti osim ako se ne promijene.
Nista druze, vrati se u Bosnu i zapocni kakav biznis kad je u Austriji tako lose.
15.10.2013.

"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."

Federer17

Post Postao/la Federer17 » 10 jan 2022, 00:36

Ljude koji kao medicinski tehnicari/sestre rade vani nazivati peracima guzova je za mene vrhunac primitivizma, da se ne izrazim drugacije. Ne mogu da vjerujem da to nerijetko dolazi od skolovanih ljudi i onih sto su, kako se kod nas kaze, prosli svijeta.

Ako su ovi po UKC-u u BiH peraci, onda su i oni - a sigurno nisu. Znam samo da su se mnogi od njih (a poznajem ih na desetine) odlicno snasli i zive zivot kojim se ne moze pohvaliti osim mali broj stanovnistva kod nas.

EC3
Kontakt:

Post Postao/la EC3 » 10 jan 2022, 01:24

Kaunas je napisao/la:
10 jan 2022, 00:29
_dreamer_ je napisao/la:
09 jan 2022, 23:35

Nista druze, vrati se u Bosnu i zapocni kakav biznis kad je u Austriji tako lose.
I kod mene je ista situacija ko kod Dreamer_a. Moj drug iz klupe je nastavio porodicni biznis vozi kociju na Vrelu Bosne, drugi radi ko zastitar, onda momci iz sela Glavogodina vecinom rade ko fizicki radnici, jedan radi u Policiji ozenio se sa 19, onda jedan je zavrsio fax na Sokocu i radi u call centru, ove cure su malo bolje prosle ona Turudija se uvalila u politiku jer je drugarica od Arijane Memic a jos i zgodna, jedna je zavrsila hemiju pa radi u nekoj stranoj firmi, jedna je radila u Zari u SCCu ne znam gdje je sad, jedna prodaje slatkise na ulazu u Grand centar na Ilidzi. Moj najbolji drug je zavrsio drvnu u Hadzicima pa sad radi u skladistu. A najbolji ucenik u generaciji je otisao kod tetke u Austriju da studira.
Otto Hightower: You only lost one eye. How could you be so blind?

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 10 jan 2022, 01:28

Federer17 je napisao/la:
10 jan 2022, 00:36
Ljude koji kao medicinski tehnicari/sestre rade vani nazivati peracima guzova je za mene vrhunac primitivizma, da se ne izrazim drugacije. Ne mogu da vjerujem da to nerijetko dolazi od skolovanih ljudi i onih sto su, kako se kod nas kaze, prosli svijeta.

Ako su ovi po UKC-u u BiH peraci, onda su i oni - a sigurno nisu. Znam samo da su se mnogi od njih (a poznajem ih na desetine) odlicno snasli i zive zivot kojim se ne moze pohvaliti osim mali broj stanovnistva kod nas.
Plata netto 3 do 3,5k€, u Bosni oko 1500 KM (Sarajevo), u ostalim gradovima vjerujem ne preko 1200-1300. I onda kontaju ispadaju pametni jer med. tehnicare nazivaju peracima guzova i kontaju oni face :rol: a to uglavnom cujem od ovih sto rade za 6-7-8 stoja.
15.10.2013.

EC3
Kontakt:

Post Postao/la EC3 » 10 jan 2022, 01:35

Kaunas je napisao/la:
10 jan 2022, 01:28
Federer17 je napisao/la:
10 jan 2022, 00:36

Plata netto 3 do 3,5k€, u Bosni oko 1500 KM (Sarajevo), u ostalim gradovima vjerujem ne preko 1200-1300. I onda kontaju ispadaju pametni jer med. tehnicare nazivaju peracima guzova i kontaju oni face :rol: a to uglavnom cujem od ovih sto rade za 6-7-8 stoja.
Preskocio si moj post 😁
Otto Hightower: You only lost one eye. How could you be so blind?

litijum
Kontakt:

Post Postao/la litijum » 10 jan 2022, 01:42

Ovaj pravnik iz Austrije treba doci ovdje u pekaru radit za 5 stoja ko pravnik, pa ce se brze bolje vratit nazad u Osterajh. Svakako imamo ovdje najvise pravnika u pekarama i bingu.

Nema licemjernijih ljudi koji zive vani, obisli pola svijeta, iskoristili sve prednosti normalnog sistema i onda doc solit pamet o nekim biznisima u ovom protektoratu gdje ti za otvorit jednu **** obicnu firmu treba vise od pola godine i jedno 300 papira, dok je u toj njegovoj Austriji otvoris za 15 minuta i to laganini uplatis simbolicnu sumu i dobijes porezni broj.

Bjazi bolan tamo.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.