litijum je napisao/la: ↑08 jan 2022, 14:37
Razumijem ja tebe, ja sam zivio u Berlinu kao manji tako da nemas meni sta to govoriti, ja sam to vec sve iskusio. Ali onda nemoj da se zalis kad placas kiriju 1000+ eura. Druga stvar, u manjem mjestu uopste nije depresivno ako znas sta zelis i ako imas partnera/curu/porodicu.
Ako si samotnjak, logicno, nece ti nista bolje biti ni u vecem gradu. Njemacka drzava te upravo "tjera" da nadjes partnera kroz porezne klase, oni brinu o porodici i daju tome veliki znacaj.
Ali nema nikakve dileme da ljudi nasi vecinom biraju Minhen eto da bi cisto zivjeli tamo, kao sto biraju i u Bosni vecinom Sarajevo. Veci grad, jos vise prilika, razumljivo. Minhen je najskuplji grad u Njemackoj i onda tu nema zaljenja. Koliko je amerikanaca bilo u recimo New Yorku? Iznenadio bi se koliko je to mali broj. Nemaju svi iste mogucnosti.
Vjeruj mi imam rodjaka u NRW, bio sam u posjeti i depresivno mi je haos. Katastrofa. Ko da iz Sarajeva preselis u Vares, jbt.. kirija je tacno 890€, za 40 kvadrata s terasom i dvoristem/travnjak. Logicno, i ja se radujem ovim zgradama sto prave, gdje ce max kirija biti 500, pa cu aplicirati. Ali ova cijena od 890 za 40 kvadrata je neka sredina u Minhenu, pa bilo je na Milbertshofenu 820e za 22kvadrata. I da, i ovdje ima naseg sistema, a kod svabe. Ako znas za neki stan, i ako je neko koga znas upleten u to, velike su sanse da ce ti ga namjestiti. Jbg.. uvijek pali ona “e cuo sam da se izdaje jedan stan, treba li ti..”
Jesam, jos uvijek samotnjak, ne vidim svrhu da se zenim na silu, da bih dobio 200e vecu platu radi poreza. Vracam porez i evo bas sad racunamo za 2021, bit ce 1700 povrata, na prvoj klasi, a primanja mjesecno 2000e. Godisnji pokrio.
Rekoh ti, nisam ga birao sto mi se birao, ukazala se prilika da pobjegnem sa sela i jbg, evo cetvrta godina, gazim je polako. I ne bih mijenjao nista.. za 60e mjesecno mogu se vazdan vozati po minhenu, a da odem negdje tako tipa Landshut i dalje, za sve mi treba auto, a i sam znas, kredit osiguranje porez gorivo gume..
Jedino sto ne mogu glumiti elitu, nmg jesti stejkove po restoranima, ne hranim se iskljucivo bio produktima, vec gledam cijene. Sto bih platio tamo neke spagete 2.5e po kesi, kad imam i za 1.20, spageti ko spageti, ne pravim ih za instagram, nego da jedem